Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 39 минути , Pantelej Putnik каза:

Вероятно може, но защо да прахосаш меда, като се има предвид, че при висока температура му отива всичко "хубаво" и остава само сладкото. Медът е чудо и аз лино не бих го прахосал по този начин.

По-принцип е така, ама не обичам да използвам захар или слагам доста малко, за това се зачудих за мед

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 16 минути , AlexandraKo каза:

Колко портокалова вода и кога я слагаш

Слагаш е като есенция в самото начало при замесването. Като количество да го кажем 1 супена лъжица. Ако предпочиташ да ти е по ароматно може и повече, но не прекалявай да не го парфюмираш.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 8 минути , BlackArt77 каза:

Слагаш е като есенция в самото начало при замесването. Като количество да го кажем 1 супена лъжица. Ако предпочиташ да ти е по ароматно може и повече, но не прекалявай да не го парфюмираш.

Благодаря ти, почвам да събирам материал за съботата.

Ам и ти пък, може ли, да не обадиш, че си такъв специалист, ми тука се мъчим ли, мъчим...

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Изпратиха ме тука да се хваля с моите хлебчета с пресен лук и масло (ако е останал още някой не доразбрал от фб, да разбере с тоя пост и сега :)  ) .

 

Преди фурната:

IMG_20200412_195033.thumb.jpg.a807edd43054f1a67d6883b5a661d37f.jpg

 

след фурната:

IMG_20200412_201220_2.thumb.jpg.dc522629ca487b96d94e85986f583408.jpg

 

и по време на хапването:

IMG_20200412_203425.thumb.jpg.f9bdf678e65b73144b286dc822d37559.jpg

 

Едно е сигурно - яде се още топло и не остава. 

🙂

  • Харесвам 14
  • Браво 9
Връзка към коментар
преди 4 минути , Polina каза:

Изпратиха ме тука да се хваля с моите хлебчета с пресен лук и масло (ако е останал още някой не доразбрал от фб, да разбере с тоя пост и сега :)  ) .

 

Преди фурната:

IMG_20200412_195033.thumb.jpg.a807edd43054f1a67d6883b5a661d37f.jpg

 

след фурната:

IMG_20200412_201220_2.thumb.jpg.dc522629ca487b96d94e85986f583408.jpg

 

и по време на хапването:

IMG_20200412_203425.thumb.jpg.f9bdf678e65b73144b286dc822d37559.jpg

 

Едно е сигурно - яде се още топло и не остава. 

🙂

Браво, изглежда страхотно!

Тъкмо @BlackArt77 питаше за хляб:drinks:

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

От днес - шоколадово лава кекче 🙂  Така го наричаме кекче 🙂 

 

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 7 КУПИЧКИ

 

·      200 г натурален шоколад

·      200 г масло

·      140 г захар

·      4 яйца

·      40 брашно

·      2 ванилии

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 

В тиган или тенджера с незалепващо покритие стопете на слаб огън шоколада, маслото и захарта. Махнете от котлона и оставете леко да се охлади. Разбийте с вилица яйцата. Налейте ги при маслото, шоколада и захарта и добре разбъркайте. Накрая добавете брашното и ванилията.

Намажете малки купички с масло и ги посипете с брашно. Разпределете в тях сместа. Загрейте фурната на 220 С. Изпечете сладкишите за около 10 минути. Щом отгоре започнат да се зачервяват, а отстрани леко да се отделят са готови.  Извадете ги и ги оставете да се охладят за 5 минути. С ножче минете леко по края на сладкишите за да може да ги извадите по-лесно. Обърнете в чиния и сервирайте десерта топъл.

Преди да ги опечете може и да ги замразите, ако няма да се консумират веднага всички, тогава се пекат замразени 13 минути.

 

Довечера ще се опитам да направя киш Лорен. Ако стане - ще документирам 🙂

 

@Роца, страхотен ти е блогът. Набелязах си доста рецепти 🙂

 

 

 

DSC_0018-2.jpg

  • Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 5
Връзка към коментар

Чудех се дали да пиша тук или в темата за оплакване, но реших да е тук, все пак става дума храна.

 

Ще пиша с латинските имена, защото на български няма име на едното животно.

 

В България масово се продава dosidicus giga или  Humboldt squid или гигантски калмар, вместо стандартен калмар - Loligo vulgaris.

 

На пръв поглед са идентични, но в Европа се продават под различни имена и най-вече на различни цени, като едното е 3-4 пъти по-скъпо от другото.

Малко както злоупотребите с т.нар.  софийски калкан -ватоса и калкана особено по кръчмите.

 

Засичал съм доста пъти в консерви, но има и сурови-последно купих от Метро и го видях в нас. Най-голямата наглост, която бях срещал  е пипала от големи екземпляри от евтиният вариант да се продават като октопод- в консерва. За това даже пускнах  жалба в КЗП..

Най-лесно се разграничават по размера  на перките. 
Разликите на живо са, че евтиният вариант има перки около 1/3 от тялото, а при истиснският калмар са 1/2. Има и разновидности, но по перкоте се разбра от кой вид е.

Вече имат и разлика в търдостта , вкуса и т.н. което е по-важното.

 

9993D307-DA2E-4513-8CA5-52F545B9DE4F.png.58d75c9a301cf22b750a86c7f8ec9e0a.pngB75780B6-B11F-4CDD-B927-B37ECA932422.png.a35f02a995ea996d097f76cea63a62e6.png

 


 
  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Тази тема ми подейства много вдъхновяващо в последната седмица. Крада си идеи и използвам свободното време да експериментирам и уча.

 

Днес се сетих за мерджемек и реших да се пробвам. Получи се много вкусно. Надъхвам се още повече и другата година ще ви поздравя публично от Мастър шеф 😊

8CBEDAFF-03C8-4069-96D9-8115BCF46C10.jpeg

  • Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар

И аз да се похваля се с козунака. Правих го по клипчето, което пусна @AlexandraKo Стана перфектен😀 само малко май прекалих с подсладителя, но за първи път е страхотен. То не са конци, то не е аромат😀😀

преди печене и готовия:

 

20200412_204240.jpg

20200412_213117.jpg

20200412_214534.jpg

20200412_220022.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 6
Връзка към коментар

Малееее, дами, дайте , моля, по - сериозно!
Мъжете ни изпревариха откъм готвене и козунаци.:girl_cray2:

преди 57 минути , Bore каза:

И аз да се похваля се с козунака. Правих го по клипчето, което пусна @AlexandraKo Стана перфектен😀 само малко май прекалих с подсладителя, но за първи път е страхотен. То не са конци, то не е аромат😀😀

преди печене и готовия:

 

20200412_204240.jpg

20200412_213117.jpg

20200412_214534.jpg

20200412_220022.jpg

Ей го и @Bore, какъв  хубав козунак е омесил:))))

Изоставамеееее!
Ма, разчитам на вас, дето сте си в къщи, че аз нали съм на работа. Само в събота- нвделя имам време.

  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

Малееее, дами, дайте , моля, по - сериозно!
Мъжете ни изпревариха откъм готвене и козунаци.:girl_cray2:

Не е учудващо това. Всички големи готвачи в света (Как пък не съм казал "всички шефове"! Големи шефове станаха тези готвачи 🤭) са предимно мъже.

Няма обаче да си ги мерим сега! 🙂 Страхотни неща приготвяте - всеки ден се вижда. Много сте добри......почти колкото мъжете 😜

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, Pantelej Putnik каза:

Не е учудващо това. Всички големи готвачи в света (Как пък не съм казал "всички шефове"! Големи шефове станаха тези готвачи 🤭) са предимно мъже.

Няма обаче да си ги мерим сега! 🙂 Страхотни неща приготвяте - всеки ден се вижда. Много сте добри......почти колкото мъжете 😜

Хехе, на времето имаше един филм на Тед Кочев :”  Кой убива великите готвачи на Европа”и там един от великите, вече не помня кой, се беше  притеснил, че него  не го убиват, начиии, не е толкова велик:))))))))

Да, това е факт , че всички много известни готвачи са по принцип мъже. И много пъти, в хубави ресторанти, като сме хвалили кухнята, Шефът идва да се представи и все на мъж сме случвали.

Но когато миналата година празнувахме  на Съра РД в “Шантеклер”, в Негреско, се оказа, че шеф- готвачът е жена, лично донесе тортичката и се представи.

После прочетох за нея  - Виржини Басло, оказа се много известна:

https://www.hotel-negresco-nice.com/ru/ШЕФ-ПОВАР-НЕГРЕСКО-ВИРЖИНИ-БАСЛО

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 5 минути , BlackArt77 каза:

Ето ви малко от тази сутрин.

20200414_065550.jpg

20200414_074131.jpg

20200414_084100.jpg

Красота! Но нали уж всеки козунак се слага в отделен съд и то с по-високи стени, за да бухне козунака на горе, защото в противен случай, щял да се разтеле като питка.

Вашите козунаци като гледам са в плоска тава и то няколко, доста отдалечени един от друг и пак са бухнали на горе.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , rdd каза:

Красота! Но нали уж всеки козунак се слага в отделен съд и то с по-високи стени, за да бухне козунака на горе, защото в противен случай, щял да се разтеле като питка.

Вашите козунаци като гледам са в плоска тава и то няколко, доста отдалечени един от друг и пак са бухнали на горе.

Еееее, съдовете са нас, дет не ги можем.

Майсторите, като @Alexander  и @BlackArt77 си ги пекат така.

Миналата събота, на един козунак, му баяхме три жени и отиде цял ден.😩

  • Харесвам 5
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

Миналата събота, на един козунак, му баяхме три жени и отиде цял ден.

Разликата е, че вие го правите за забавление, а аз също се забавлявам, но професионално. Иначе тези горе са направени точно за 2 часа и половина от брашно до готов продукт.

преди 14 минути , rdd каза:

Вашите козунаци като гледам са в плоска тава и то няколко, доста отдалечени един от друг и пак са бухнали на горе.

Много зависи от структурата на тестото, за това дали ти трябва фирмичка или не. Иначе са отдалечени, за да не се слепят при фтасване и печене.

  • Харесвам 4
  • Шок 1
Връзка към коментар
3 minutes ago, BlackArt77 said:

Разликата е, че вие го правите за забавление, а аз също се забавлявам, но професионално. Иначе тези горе са направени точно за 2 часа и половина от брашно до готов продукт.

Как става този номер? Професионално, де... 😉

 

Тази година нямам нищо против да утрепя един ден с козунаци, че всеки ден едно и също...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , BlackArt77 каза:

Разликата е, че вие го правите за забавление, а аз също се забавлявам, но професионално. Иначе тези горе са направени точно за 2 часа и половина от брашно до готов продукт.

Разликата е, че всяка работа, си иска майстора.Пък вие сте майстори на тези неща.

Но пък, ние ще се учим от вас!

Ето, днес съм купила халва Любимка, за бъдещия съботен козунак.:party:

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.