Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Мамалигата готвя като предястие, ястие и десерт. Основно ползвам 5-6 рецепти от мноооого години насам и я правя в емайлиран чугунен сач със заоблено дъно, в тенджера иноксова с плоско дъно и най-мързеливо- в огнеупорна купа. Обикновено най- много я готвя след коледните празници, защото засища, без да се трупат килограми. Купувам румънски мълай.

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, funny каза:

Аууу, след кафетата в Киев идваме в София да поправим грешката.

Веднага ще те водя и на двете ми любими места

Я кажи кои са тия любими местенца, че тъкмо се чудя тия дни къде да идем на брънч.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 24 минути , oli_mali каза:

Я кажи кои са тия любими местенца, че тъкмо се чудя тия дни къде да идем на брънч.

За качамак, веднага подсказвам - Щастливеца правят много, много хубав качамак с масло и ...спанак. А пък другото любимо място е Космос. Техния е много различен от всичко което аз бях яла но мноого хубав ( там пробвай и юфката с манатарки )

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 13 минути , funny каза:

За качамак, веднага подсказвам - Щастливеца правят много, много хубав качамак с масло и ...спанак. А пък другото любимо място е Космос. Техния е много различен от всичко което аз бях яла но мноого хубав ( там пробвай и юфката с манатарки )

Точно в Космос сме го хапвали и като цяло той ни е в топ ресторантите, страхотни интерпретации имат. 

В Щастливеца последните 2 пъти все нещо им куцаше, та малко сме го паркирали настрани. Може да размислим и да му дадем още един шанс. Напоследък доста ни допада Бистрело, ама не съм забелязал да имат качамак 🤔 Благодаря все пак!

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, DaBo каза:

Да се поФаля, току-що я взехме от куриерската фирма. Поръчахме я от немския амазон на черен петък и днес дойде:

 

27E014AE-64F3-423D-8448-EA2388212C3F.jpeg.3ed6cfbd6962dcf64e3a87fb150a576b.jpeg

 

E4FA1363-9D98-481C-804F-1F402D5F7886.jpeg.c911a422fe7cf8f5639fe5fdaab60c2d.jpeg

 

Сега @Alexander да каже какъв камък си е взел, че да се ъпгрейднем и ние. 
 

И бързо да казвате рецепти за тестото за пица! Плийзззз! 

Карай малко с оригиналния камък за начало. Освен камъка, аз съм сложил рефлектор и съм изкормил термостата за да вдига над 400 градуса.

Другия е от глина и с пътя излиза 50-60евро, ако няма да я тунинговаш няма смисъл от него. Аз го смених, защото като вдигнах градусите още с оригиналния започна да загаря повече отдолу.

Ако няма да я пипаш, няма смисъл от смяна.

 

Аз вчера направих пици с  тесто с квас, втаса за 24 часа и стана много добре. Тестото се разтягаше много лесно и не се събираше както обикновено.

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , Alexander каза:

Карай малко с оригиналния камък за начало. Освен камъка, аз съм сложил рефлектор и съм изкормил термостата за да вдига над 400 градуса.

Другия е от глина и с пътя излиза 50-60евро, ако няма да я тунинговаш няма смисъл от него. Аз го смених, защото като вдигнах градусите още с оригиналния започна да загаря повече отдолу.

Ако няма да я пипаш, няма смисъл от смяна.

 

Аз вчера направих пици с  тесто с квас, втаса за 24 часа и стана много добре. Тестото се разтягаше много лесно и не се събираше както обикновено.

А, ние пица трябва да ядем два пъти в година макс. Няма да я пипам засега, то няма много и смисъл. И тесто с квас няма да правя, защото си нямам идея как се прави с квас. Но си спомням, че имаше много сполучлива рецепта с брашно за пица. Дали я имаш?

Публикувано:

Не знам какво имаш предвид за брашното-използвам с повече протеин, но сега ще пробвам с W280-W300. С квас се прави както с мая, просто втасва 24 часа поне.

Публикувано:
преди 1 минута , Alexander каза:

Не знам какво имаш предвид за брашното-използвам с повече протеин, но сега ще пробвам с W280-W300. С квас се прави както с мая, просто втасва 24 часа поне.

Ами беше показал снимка на самото брашно - беше някакво италианско за пици. Иначе няма да чакам 24 за тесто, просто ми се иска някаква удачна рецепта с мая.

Публикувано:
преди 5 часа, DaBo каза:

Солидарна към @jul за липсата на фурна, а и това беше нейна идея (само да не се лъжа, а ако се лъжа, посипвам си главата с пепел и на лято ще черпя с украинска водка, който я сподели):

 

Турска супа от червена леща (има си име, ама кой да го помни, някаква чорба беше...):

 

IMG_9685.jpg.3a396a8ff34675daa17ea4d7644f2466.jpg

 

В дъното са кротони по рецепта на Refika, май има предаване и по някой от бг кулинарните канали. Аз я следвам в ютюб.

Егати късмета - лещата ми е забранена, а водка не пия.

 

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Отдавна не съм писала тук, но понеже при нас е лято май все караме на салати и някакво месо.

Миналата седмица гостите ги изхранихме само с барбекю, кюфтета от киноа и салати, тая седмица обаче пак ще имаме гости и днес нещо ме обзе музата.

Та имаме пиле, бриош и домашно замесен хляб.

Барбекюта и салатите са ясни, не ги броим.

 

20211211_140530.jpg

20211211_150233.jpg

20211211_140524.jpg

20211211_140536.jpg

20211211_151215.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 10
Публикувано:
преди 9 часа, DaBo каза:

Ами беше показал снимка на самото брашно - беше някакво италианско за пици.

Може би става въпрос за Caputo. Ние с него готвим, за пица трябва да е Tipо 00, за да има повече протеини. Два вида са - червена и синя опаковка.

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

@DaBo, тестото за пица е супер просто, важно е брашното. Гледай да е протеин 11-12, или 00 да пише /отразява начина на смилане/ или за пица. Или обикновено за хляб, но да не е за козунак примерно /то е с много глутен, от който стават конците/.

Рецепти има различни, но обикновено са супер опростени. 

1 суха мая 7гр, 300 мл вода, 2-3 супени лъжици зехтин, 1/2 ч.л сол и брашно - ако искаш, пробвай тази. Може да се ползва 30 мин. след омесване, да стои в хладилник и фризер. 

Най-трики е печенето 😏

  • Благодаря 1
Публикувано:

Пробвам с различни брашна, днес ще пробвам едно ново W около 300, това е сила или якост на брашното. Протеина е добре да е около 12-13%, Caputo е най-известното им, ама не знам колко има при теб от него.

Пробвай рецепта с 1кг брашно, 600-650мл вода, 25гр сол и нищо друго. Аз в момента правя три пици с 300гр брашно общо.

Зехтин не се слага изобщо като се ползва толкова висока температура на печене 400 градуса. Преди слагах когато печах на фурна.

Сложи си зехтин  като е готова пицата, ако искаш.

  • Благодаря 1
Публикувано:

Caputo  има в онлайн магазините, иначе си има други италиански брандове за пици. Аз по-принцип винаги купувам брашно с висок протеин, сегашното е с 13% и е супер подходящо за питки и козунаци. Днес така или иначе ще ходя до магазина и ще си купя специално брашно.

 

@Alexander - ама без мая ли? Че каквито рецепти (ориджинал италиански) видях из ютюб, все имаше мая.

Аз имам камък за печене и правя не лоши пици във фурната. В тази ми рецепта слагам зехтин, но и аз помня, че на висока температура не се слага.

Публикувано:
преди 16 минути , DaBo каза:

Caputo  има в онлайн магазините, иначе си има други италиански брандове за пици. Аз по-принцип винаги купувам брашно с висок протеин, сегашното е с 13% и е супер подходящо за питки и козунаци. Днес така или иначе ще ходя до магазина и ще си купя специално брашно.

 

@Alexander - ама без мая ли? Че каквито рецепти (ориджинал италиански) видях из ютюб, все имаше мая.

Аз имам камък за печене и правя не лоши пици във фурната. В тази ми рецепта слагам зехтин, но и аз помня, че на висока температура не се слага.

И мая де, забравих я.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Днес, за женски предколеден обяд/парти:

 

питки на тиган

крем-супа от тиква

праз с ориз и маслини

писаладиер

печени дюли със стафиди и орехи във вино

меломакарона

 

По традиция трапезата е постна.

 

  • Харесвам 5
  • Браво 4
Публикувано:
На 7.12.2021 г. в 18:46, Marusinka каза:

Да, beef brisket - моето любимо телешко на грил 😋

Аз вече нямам сили да се занимавам с Люк и неговите грилове. В момента сме с 3 🤦‍♀️, но в пустинята само място да искаш.

За първи път чух за "брискет" в любимия ми сериал The Big Bang Theory - там един от героите (Хауърд Уолоуиц) все сваляше мадами с поканата "Do you want to come to dinner? My mom makes a helluva brisket". Ама нещо мадамите не му се връзваха 😄.

Търсих при нас туй прословуто брискет, ама май имаме разминаване в терминологията, защото не намирам точно тази част от говеждото... Явно ще се ходи до Финикс 😂

 

На 8.12.2021 г. в 20:10, funny каза:

Групата няма да откаже още един-двама-трима ....кулинарни туристи, нооо рискуваме @Роца да избяга от форума, като ни види как сме се нагласили да и ходим на гости :grin:

 

ПП. Тя още не знае за нито един от "гастролиращите " :laugh:

Няма, няма... Роца обича гости 😄

 

Аз днес правих зеленчуково къри (ама него съм го пускала вече) и разни неща за доизяждане, понеже имам бойната задача от Роцев да направя място във фризера за коледните сладоледени пънчета и за вечерята на 31-ви декември. 

И както се заканвах че "Аз Тази Година НЯМА Да Правя Коледни Сладки", в момента ми отлежават три заготовки в хладилника. Какво да се прави, слаб ангел! 😂

  • Харесвам 6
  • Браво 4
  • Смея се 5
Публикувано:

Тия дни моето момче имаше РД, но по ред причини го отбелязахме днес с мнооого шоколадова торта, пъдпъдъци, сладки картофи със сирена и разноцветни моркови с мед и мента.

IMG_20211211_152238.jpg

IMG_20211211_190441.jpg

IMG_20211211_193746.jpg

IMG_20211211_194353.jpg

IMG_20211211_194414.jpg

IMG_20211211_195130.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 15
Публикувано:

Чудех се какво да си купя на черният петък, че нали има по-ниски цени. Купих си шунковар 😀 с 50% намаление. След около седмица видях, че цената си е толкова и без черния петък. Четох из нета рецепти и вече съм много доволен, стана много хубава шунка.

IMG-d52f8948d175f10daa7a78bce72161da-V.jpg

  • Харесвам 10
  • Шок 2
  • Браво 5
Публикувано:
преди 11 минути , Bore каза:

Купих си шунковар

А сега де

Може ли по малко от къде, как, за колко време се приготвя шунката, щом е доволно?

Благодаря

 

Публикувано:
преди 57 минути , Kalina Ivanova каза:

А сега де

Може ли по малко от къде, как, за колко време се приготвя шунката, щом е доволно?

Благодаря

 

Продават се на много места шунковарите и са едни и същи.

20211212_121831.jpg.81b3a51c5e8ad1b3ce3c6ecc9dc6dd89.jpg

Рецептата ми я каза мой приятел и е много лесна. За 1кг. месо (толкова събира шунковара) трябват 18г. сол (6-7гр. нитритна останалата обикновенна), една щипка черен пипер. Месото се нарязва на купчета около 2см. обърква се със солта и се остява за 48ч. в хладилника, като се разбърква 3-4 пъти.

IMG-23b7e921bb96ba80a117fb8836630f92-V.jpg.edfedb234b64b173970e1d7fde16232e.jpg

След това слагам месото в кухненският робот (не бяхме го ползвали над 10г.) с пласмасовата перка за около 3-4мин. да започне да лепне по стените и да стане леко бяло.

IMG-eb241dc82e66315df1d8029f40718b49-V.jpg.eb3bab194ce597c4519f7f947cffa254.jpg

напълних в плика и го затворих с пружината и капака. И сега идва тънкия момент, че водата в тенджерата трябва да е загрята до 71 градуса и да се подържа тази температура в продължение на 3 часа. Водата е до отвора за термометъра на шунковара (да не влиза вода през отвора). След това го оставих за една нощ на студено да се охлади и е готова за ядене.

 

 

 

  • Харесвам 11
  • Благодаря 4
Публикувано:

Днешният ни брънч беше по желание на госпойцата "по италиански" - бурата, мортадела, прошуто и една страхотна фокача без месене.

И нещо средно между тирамису и опит за възстановка на тортата, която пробвах в „Под липите“ като бях в София есента 😉 и която много ми хареса (но повече харесах компанията 😉 ).

Всичко тръгна от една опаковка маскарпоне. Щерката в края на ноември поиска вместо торта, за рождения й ден да направя тирамису. Пращам Роцев да пазарува по списък - маскарпоне 2 броя, бишкоти - 2 пакета. Добре де, ама в нашия квартален супермаркет маскарпонето е в кутийки по 250 г. Аз откъде да знам, че в хипермаркета, където отиде Благоверния, са пуснали опаковки по 500 г маскарпоне? Та се върна той с кило маскарпоне и два двойни (!) пакета бишкоти. 😂 Та правих смес между тирамису и торта с праскови и кисело мляко 😂. Ама се върза добре на брънча.

За вечеря се готви френска лучена супа, по-късно ще я снимам.

Опекох и коледните сладки, ама ще ги снимам утре, че искам да ги понаглася малко по-джиджано 😂, а вече стана и твърде тъмно в наше село.

 

20211212_110940.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 9
Публикувано:
преди 39 минути , Роца каза:

Днешният ни брънч беше по желание на госпойцата "по италиански" - бурата, мортадела, прошуто и една страхотна фокача без месене.

И нещо средно между тирамису и опит за възстановка на тортата, която пробвах в „Под липите“ като бях в София есента 😉 и която много ми хареса (но повече харесах компанията 😉 ).

Всичко тръгна от една опаковка маскарпоне. Щерката в края на ноември поиска вместо торта, за рождения й ден да направя тирамису. Пращам Роцев да пазарува по списък - маскарпоне 2 броя, бишкоти - 2 пакета. Добре де, ама в нашия квартален супермаркет маскарпонето е в кутийки по 250 г. Аз откъде да знам, че в хипермаркета, където отиде Благоверния, са пуснали опаковки по 500 г маскарпоне? Та се върна той с кило маскарпоне и два двойни (!) пакета бишкоти. 😂 Та правих смес между тирамису и торта с праскови и кисело мляко 😂. Ама се върза добре на брънча.

За вечеря се готви френска лучена супа, по-късно ще я снимам.

Опекох и коледните сладки, ама ще ги снимам утре, че искам да ги понаглася малко по-джиджано 😂, а вече стана и твърде тъмно в наше село.

 

20211212_110940.jpg

Може ли рецепта за мързеливата фокача, докато чакам да видя сладките? 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 23 минути , Lindt каза:

Може ли рецепта за мързеливата фокача, докато чакам да видя сладките? 

Може, разбира се 🙂 

По тази рецепта я правих: https://www.bonappetit.com/recipe/easy-no-knead-focaccia

Само дето добавих още 3-4 лъжици брашно към тестото, понеже ми изглеждаше доста по-течно, от това в клипчето. А, и не я намазах с чесновото масло след печене, а ръснах малко риган отгоре преди да я сложа във фурната. И пекох на 215 градуса (понеже моята фурна е с вентилатор), вместо на указаните 230.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 3
Публикувано:

Нещо между канарска  ропа виеха и агнешко по марокански.

 

Вътре има картофи, нахут, агнешко, червени и зелени чушки, лук, чесън, моркови, домати, риган, мащерка, кимион, пръчка канела, дафинов лист, черен пипер и малко лют червен пипер.

 

 

8BB6EC6E-3AF8-4BA7-A3D8-C691FEF77F0F.jpeg

  • Харесвам 15
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.