Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 16 часа, DaBo каза:

Леле, откога не съм яла манатарки, а тях ги обичам. Ами като не знам как са манатарки на руски или украински.... Следващия път ще си взема един пакет от БГ.

 

Редакция: Е, не.... Мнооого съм.. ъъъъ... руса, много съм руса. 🤣 Ако правилно съм направила рисърча, аз съм била взела сушени манатарки:

 

IMG_9708.jpg.ab4ab182f93fb1c721130b26b8b733d3.jpg

 

Това прилича ли ви на манатарки?

Това е най-класическата манатарка....споко, ако са само такива, тези е трудно да ги сбъркаш..

 

  • Харесвам 1
Публикувано:
На 13.12.2021 г. в 17:01, DaBo каза:

@Lindt, аз правя ризото само с гъби. В началото бях попаднала на рецепта нс Curtis Stone в ютюб и така започнах да го правя. Сега не я намирам обаче. В общи линии е като на Джейми Оливър.

В горещ съд се задушава лук, нарязан на ситно със зехтин. След това се слага ориза, който е специален сорт за ризото за минутка-две, докато започне да става прозрачен. Джейми казва - пълна шепа с ориз за човек. Ама негова шепа, де. След това се слага чаша бяло вино, докато се изпари. После слагам гъбите за няколко минутки и започвам да добавям черпак по чепак от бульона. Бульонът си го правя вкъщи и използвам, какъвто имам в момента. Като подправка слагам прясна мащерка. Когато единият черпак се изпари, слагам следващия. Бърка се почти непрекъснато. Към 1-1.200 л ще ти трябва за 4 порции. Когато поеме и последния черпак, се изключва и вътре се слага шепа-две настърган пармезан. Разбърква се. След като се сервира пак се гарнира с пармезан. Ама къде се слага пилето с тази рецепта, идея си нямам.

ама с гъби от магазина.

Значи пилето, както и част от гъбите, намазах с чеснов зехтин и минах през грил тиган, с идеята да ги добавя отгоре когато сервирам. Обаче те гъбите въобще не са атрактивни като тези озеленените от видеото и май, заедно с пилето, за да не е пък студено, ще ги добавя с пармезан преди почивката под капак 🙂

IMG_20211214_182352.jpg.590469efc90aa2d6307f807fcc8fa1e9.jpg

 

Обаче оризът ми е готов и се чудя дали да му добавям още бульон и да е по-мокър като на клипа или да си го оставя така:

IMG_20211214_183327.jpg.6e90e82b7d8f4410ce2acd6f48e2c2bc.jpg

  • Харесвам 8
Публикувано:

@Lindt, гостите харесаха ли ризотото?

Ние тази вечер бяхме на пилешки фахитас (само тортилите ми бяха купешки).

И си снимах коледните сладки в обедната почивка 😉

 

20211214_193658.jpg

 

20211214_114247-01.jpeg

  • Харесвам 9
  • Браво 14
Публикувано:
преди 1 час, Роца каза:

@Lindt, гостите харесаха ли ризотото?

 

И си снимах коледните сладки в обедната почивка 😉

 

20211214_193658.jpg

 

20211214_114247-01.jpeg

Не знам, изядоха си го 🙂 И клафутито с портокали и захаросан джинджифил също, та не са капризни, нали @Граф Вронски 😘

 

Но не знам как да си го стопля, за да се разтопи пармезанът. Аз сложих още един черпак бульон, ама си беше глътнало всичко докато стане време да сипвам. И искаше да загаря по тенджерата, а не да се топли.

 

Не разбрах какви са сладките 🙂

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Като отворихме темата с гъбите и нямаше как да не сготвя тематично - свинско бон филе с гъбен сос и картофи огретен.

 

(питанка за специалисти - белите ли си гъбите или ги миете? Аз лично не бях чувала, че гъбите се белят, а не се мият, но продължавам да ги мия, защото алтернативата ми се струва излишна работа.)

59632A63-0EB9-47ED-B59D-B506AE351656.jpeg

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 6 минути , Marusinka каза:

Като отворихме темата с гъбите и нямаше как да не сготвя тематично - свинско бон филе с гъбен сос и картофи огретен.

 

(питанка за специалисти - белите ли си гъбите или ги миете? Аз лично не бях чувала, че гъбите се белят, а не се мият, но продължавам да ги мия, защото алтернативата ми се струва излишна работа.)

59632A63-0EB9-47ED-B59D-B506AE351656.jpeg

Ами аз ги мия, но @Alexander ги бели, когато няма време да ги ...кисне или нещо друго. А може и да е за да не попиват вода и да я пускат при печенето. Не помня защо го прави, но винаги се сещам за неговата пица когато сложа печурките на плота. 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 30 минути , Lindt каза:

Не знам, изядоха си го 🙂 И клафутито с портокали и захаросан джинджифил също, та не са капризни, нали @Граф Вронски 😘

 

Но не знам как да си го стопля, за да се разтопи пармезанът. Аз сложих още един черпак бульон, ама си беше глътнало всичко докато стане време да сипвам. И искаше да загаря по тенджерата, а не да се топли.

 

Не разбрах какви са сладките 🙂

 

На мен си ми хареса , дори си сложих допълнилно. А, клафутито с портокал е страхотен. 🥰 Благодаря много! 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 8 часа, Lindt каза:

Ами аз ги мия, но @Alexander ги бели, когато няма време да ги ...кисне или нещо друго. А може и да е за да не попиват вода и да я пускат при печенето. Не помня защо го прави, но винаги се сещам за неговата пица когато сложа печурките на плота. 

От доста време само беля или се почистват с четка, миене не, защото попиват вода.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 12 часа, Alexander каза:

От доста време само беля или се почистват с четка, миене не, защото попиват вода.

как се белят? не е ли много играчка?

Публикувано:
В момента, Marusinka каза:

как се белят? не е ли много играчка?

Ако са стари и изсъхнали е играчка, ако не,  става по-бързо от миенето по 5-7 секунди на гъба 

Публикувано:

Дъщеря ми имаше рожден ден в понеделник, това е неофициалната торта (баски чийзкейк, с крем от заквасена сметана, филаделфия и сметана за разбиване с пудра захар според количествата, които бяха налични в хладилника и на око😀). През уикенда ще правя друга, когато ще празнуваме пак с приятели и близки.   

20211213_183603.jpg.487cfa0b65738926b28b3031da1e8a14.jpg

  • Харесвам 9
  • Браво 13
Публикувано:
преди 23 часа, Marusinka каза:

Като отворихме темата с гъбите и нямаше как да не сготвя тематично - свинско бон филе с гъбен сос и картофи огретен.

 

(питанка за специалисти - белите ли си гъбите или ги миете? Аз лично не бях чувала, че гъбите се белят, а не се мият, но продължавам да ги мия, защото алтернативата ми се струва излишна работа.)

59632A63-0EB9-47ED-B59D-B506AE351656.jpeg

Гъбите се поставят в дълбока купа, посипват се с шепа- две брашно, разбъркват се и под средносилна струя вода се отмиват от брашното. Перфектно се почистват.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 14.12.2021 г. в 22:06, Lindt каза:

Не знам, изядоха си го 🙂 И клафутито с портокали и захаросан джинджифил също, та не са капризни, нали @Граф Вронски 😘

 

Не разбрах какви са сладките 🙂

 

Клафутито с портокали и захаросан джинджифил знучи примамливо 😍

 

Сладките са ванилови кравайчета, хрупкави джинджифилови (gingersnaps) и шоколадови с марципанов пълнеж.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Да не остана по-назад, направих и аз  ризото, но със скариди и грах. Сотирах първо скаридите с чесън, масло и вино, махнах ги от тигана, после следвах рецептата на Джейми Оливър, която @DaBo беше споделила, без гъбите, и накрая като застроих с маслото и пармезана, добавих скаридите и граха. Джейми каза да сложим пресни билки, сред които естрагон, аз имах само пресен розмарин и сушен естрагон. Почнах да готвя с естрагон едва от миналата година и още не знам точно с какви ястия си върви най-много, но определено придаде чудесен аромат на ризотото.

B7FA2D0A-0651-4872-BCD7-80A4269AECBE.jpeg

  • Харесвам 12
  • Браво 6
Публикувано:

Да ви се оплача за ризотото - никой не ми го оцени, освен бебето 😭 Средното ми дете изяде скаридите и почна да плюе ориза, голямото само 2-3 хапки опита и каза, че не е гладен вече, а мъжът ме попита: “По възможно най-любезния начин - какво да добавя, за да му оправя вкуса на това?” 🤦‍♀️
Днес за закуска правих овесена каша и като се сетих за снощното ризото-фиаско, така се ядосах, че я загорих и пак имаше плюене и мръщене.

Тази вечер сме на пица…от пицарията! 

 

DC0F1E3A-7629-4112-B49F-AED301549AF4.jpeg

  • Харесвам 2
  • Шок 2
  • Браво 1
  • Смея се 9
Публикувано:

IMG_20211217_182104.jpg.071432a81afe473f490c1e3c5b385306.jpg

преди 23 минути , Marusinka каза:

Да ви се оплача за ризотото - никой не ми го оцени, освен бебето 😭 Средното ми дете изяде скаридите и почна да плюе ориза, голямото само 2-3 хапки опита и каза, че не е гладен вече, а мъжът ме попита: “По възможно най-любезния начин - какво да добавя, за да му оправя вкуса на това?” 🤦‍♀️
Днес за закуска правих овесена каша и като се сетих за снощното ризото-фиаско, така се ядосах, че я загорих и пак имаше плюене и мръщене.

Тази вечер сме на пица…от пицарията! 

 

DC0F1E3A-7629-4112-B49F-AED301549AF4.jpeg

Разбирам те напълно! И аз имам едно такова у дома дето от пиле мляко му нося, чудя се какво да му правя за закуска и за обед в училище, ставам в тъмно, да му го приготвя прясно и да му е топло в училище и то като ми каже" Ами, не си го изядох, защото ми хареса и да си го запазя за по-дълго" и направо изтрещявам...

Днес чакам гости и ще ги гощавам с това и станалото ни любимо пиле фрикасе по френска рецепта:

IMG_20211217_182104.jpg

IMG_20211217_182131.jpg

IMG_20211217_183314.jpg

IMG_20211217_182606.jpg

IMG_20211217_140435.jpg

IMG_20211217_184814.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 12
Публикувано:

@elenitta взех си хавлия направо да си бърша сълзите, че не само никога няма да имам такава красива трапеза, ами и детето като ходеше на у-ще без столова 3 години за обяд редувах сандвич с шунка или сандвич с фъстъчено масло и мармалад. За разнообразие точно два пъти го пратих с кроасан 🤣🤣🤣

Сега е много доволен от тристепенното меню в училище.

 

М/у др сготвих.

15BB9532-CE7A-45AF-8FD9-44ABC731D7A6.jpeg

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 7 часа, Marusinka каза:

мъжът ме попита: “По възможно най-любезния начин - какво да добавя, за да му оправя вкуса на това?”

Бутилка вино, например? 😜

 

Във ваканция съм и се въртя из кухнята.

 

celer.jpg.94039f457c1e619617ee937b966cd1cf.jpg

 

Цяла целина във фолио с импровизиран таханов сос -  вдъхновението за него дойде от кипърското ни пътуване през есента. От тогава съм се заканила да направя таханов сос към нещо, най-сетне се отдаде случай.

  • Харесвам 6
  • Браво 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 12 часа, Raindrop каза:

@elenitta Красота!!! Може ли рецепта за първите две изкушения?

@Raindrop, aз съм купували такива "черупки" за волованите от Лидл , но май не са в регулярния асортимент, ами ги пускат в някои от седмиците. И после ги пълня с пастет, Филаделфия, върху крема сиренето и парченца сьомга и разни поръски и украси според наличностите. Става доста бързо, лесно и ефектно за предястие.

  • Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, Бръмбар каза:

@Raindrop, aз съм купували такива "черупки" за волованите от Лидл , но май не са в регулярния асортимент, ами ги пускат в някои от седмиците. И после ги пълня с пастет, Филаделфия, върху крема сиренето и парченца сьомга и разни поръски и украси според наличностите. Става доста бързо, лесно и ефектно за предястие.

Точно това е! В случая разбърках крема сирене с малко заквасена сметана, копър, подправки за риба и нарязах малко пушена сьомга. Но ако реши човек може и сам да си направи черупките - изрязваш кръгчета от бутер тесто и на половината им изрязваш дупка, поставяш едно кръгче, върху него такова с дупка и печеш. Воловани се казват.

  • Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.