Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Пропуснах днес готварския / служебен на Жижо/ курс с джинджифилови сладки и рулца със сушени смокини, защото след 2 часа отиваме на летището, а бях заета да приготвям гасконската баница с ябълки за майка ми, която ще гледа котарака ни и това си поръча за първа награда.

Всичко е много добре, жертвата е оправдана, ама мама няма да идва днес и по-скоро няма да остане баница за нея.  

265580768_1267179903804378_3726809228847503169_n.jpg.184a02a892c9c0757fa85fa2f5c34ccb.jpg

 

https://marmottesetchocolat.com/blog/2017/11/croustade-pastis-gasconne.html

  • Харесвам 10
  • Шок 3
  • Браво 3
Публикувано:
преди 25 минути , Alexander каза:

Може да я дегустирам, ако остане, изглежда интересно.

Тръгнахме, оставих половината за коткогледачите 😞

Другия месец ще направя пак и ще се уговорим, наистина е чудесен десерт.

Дано от четвъртия път запомня, че ябълките се редят правилно, за да премятам по-лесно корите.

IMG_20211222_182455.jpg.1f3a3ab2722f927657a76c10de7ddef8.jpgIMG_20211222_183112.jpg.22414c12bb54f1463df85e64cc29b61e.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 10
Публикувано:
преди 15 часа, Sju каза:

Включване директно от кухньо-снимачната площадка. Имам баялдъ

 

 

Да подскажеш някаква рецепта. Изглежда суууперрр вкусно. 👏

Публикувано:
преди 18 минути , DaBo каза:

Да подскажеш някаква рецепта. Изглежда суууперрр вкусно. 👏

Следвах стъпките в клипчето на Рефика:

 

 

Тъй като го правя за трети път в рамките на седмица (ще го правя за семейната вечеря на Бъдни вечер и се подготвям 😄), направих промени по мой вкус.

 

В моята рецепта съставът е:

 

3-4 патладжана

300 г лук (2 големи глави)

2 скилидки чесън

3 белени домата от консерва (150г)

1 сл концентирано доматено пюре (Лидл)

1 сл чушково пюре (от ориенталската седмица в Лидл)

150 мл зеленчуков бульон

10 стръка магданоз

зехтин

сол

смлян шарен пипер

 

В оригинал е с много чесън, люти чушки, със захар и без пюре от чушки (слагам него, за да заместя захарта). След напълването пека във фурната 25 минути, а не задушавам на котлона.

 

На вкус ми харесва най-много на следващия ден, може би защото хубаво попиват всички вкусове. Съвсем прясно от фурната не "баялдисвам" колкото очаквах.

 

 

  • Харесвам 8
  • Благодаря 5
Публикувано:

Началото- заготовка за пиле със зеле и 2 вида ориз ( обикновен и коледен със стафиди, карамфил, лешници и индийско орехче). Гръцки сармички (не постни) със зелеви и лозови листа. Поляти със сос авголемоно- разбити жълтъци с лимонов сок. 

20211223_152500.jpg

20211223_144616.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 3
Публикувано:
Преди 1 час, Sju каза:

Следвах стъпките в клипчето на Рефика:

Ехе, тази мацка много я харесвам, а и вчера си купих чушково пюре от магазина (при нас Лидл няма). Ще се прави! 🤗

  • Харесвам 2
Публикувано:

Не знаех, че пускат чушково пюре в Лидл. И аз ще си купя, ако има останало, защото последното от Одрин сме го случили люто при всичкото избиране да не е 🙂

Понеже много съм слушала, Дядо Коледа ми върна фурната за празниците и пекох джолан с кисело зеле в гювеч. 

Днес на предколеден рамен, който готви мъж ми, се събират вкъщи приятелите на сина ни. Има-няма 10 парчета, да са живи и здрави, много хубави деца 😀

И както гледам на мен не ми се очертава да готвя - утре сме у мама, за Коледа в свекърва ми, а после ни зове Италия 🙂

Весели празници на всички 🎇🎄🐷🍷

  • Харесвам 5
  • Шок 1
  • Браво 7
Публикувано:
преди 1 час, jul каза:

Не знаех, че пускат чушково пюре в Лидл.

Не е в постоянния асортимент. В ориенталската седмица има в бурканчета -люто и нелюто. То е много вкусно. Има и в тубички някакво полско, пак в тематична седмица, но то е много солено и с доста странични пълнежи.

 

преди 2 часа, DaBo каза:

Ехе, тази мацка много я харесвам, а и вчера си купих чушково пюре от магазина (при нас Лидл няма). Ще се прави! 🤗

Аз попаднах на нея заспивайки с фон "24 Kitchen"  😄. Доста подробни видеа има и ми се получават нещата с нейните инструкции. Та също ми е любимка.

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:

Пак съм аз 🙂

 

Радвам се тук на един мус, деконструиран тиквеник както е модерно да се казва 🙂

 

IMG_20211223_201709.jpg.f3e5f3632f01f596824b3027b3dc874e.jpg

 

Печена тиква с канела, кокосово мляко, бадемов тахан, какао пасирани на крем. Поръска от кокосов чипс, печени орехи и джинджифилови курабийки (неуспешна партида сладки с печат). 

 

IMG_20211223_201755.jpg.70e3661a62ef1464f651d9800d325f48.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 8
Публикувано:

@Lindt, приятно изкарване!

@marycap, как правиш коледния ориз със стафидите и т.н.?

@jul, честита ти фурна! Със здраве да си я ползваш!

Аз правих едни прости пълнени чушки тези дни и тази вечер една корейска супа с нудъли и пиле (dak kalguksu), понеже имах за довършване едно кимчи от последния ми набег в азиатския супермаркет.

 

 

 

20211223_192620.jpg

  • Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:
преди 1 час, Роца каза:

имах за довършване едно кимчи

Я кажи как правиш кимчито, ако обичаш, че тук в корейския магазин продават, ама е мнооого люто, пък аз не обичам особено люто...

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 23 минути , Rumiana каза:

Я кажи как правиш кимчито, ако обичаш, че тук в корейския магазин продават, ама е мнооого люто, пък аз не обичам особено люто...

Кимчито е конфекция от тукашния корейски магазин. И то е люто 🙂

Досега не съм пробвала да правя домашно, а уж имам необходимите подправки...

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Роца каза:

@marycap, как правиш коледния ориз със стафидите и т.н.?

 

Утре ще правя, ще напиша и ще снимам. Винаги съм го правила с ориз Балдо, сега ще пробвам с Арборио. Мисля,че с тези подправки е подходящ и ще балансира киселото и соленото от зелето. Баба ми пълнеше пилето/кокошката с него, но децата искат обикновен и затова готвя два вида. А- и отделно гъбен сос за тези, които искат да си поливат традиционния ориз.🙃

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 минути , marycap каза:

Мисля,че с тези подправки е подходящ и ще балансира киселото и соленото от зелето.

Миналата Коледа правих ориз с (малко) кисело зеле, стафиди, сушени печурки и шафран, за гарнитура на печена патица. Да не си го хваля сама, но стана превъзходен. Тази година пак мисля да правя, да видим дали ще се получи пак.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 31 минути , Роца каза:
преди 57 минути , Rumiana каза:

Я кажи как правиш кимчито, ако обичаш, че тук в корейския магазин продават, ама е мнооого люто, пък аз не обичам особено люто...

Кимчито е конфекция от тукашния корейски магазин. И то е люто 🙂

Досега не съм пробвала да правя домашно, а уж имам необходимите подправки...

Колко пък да е люто едно кимчи 🤔. Леко пикантно ще да е 

Публикувано:
преди 7 часа, домосед каза:

Колко пък да е люто едно кимчи 🤔. Леко пикантно ще да е 

Абе, лютичко си е 😂.

Особено за лигли като мен, дето обикновено не ядат особено люто. И зависи колко им е била лека ръката, докато са ръсили лютия червен пипер върху зелето. Веднъж един корейски рамьон ми разказа играта именно заради добавения червен пипер. 😂

@MCC, @marycap, благодаря за обясненията 😀. Явно предпоставката за ориза е наличие на кисело зеле. 

  • Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Роца каза:

наличие на кисело зеле. 

Киселото зеле е възможно по всякакви географски дължини и широчини. Преди доста години така се развъртяха нещата, че екипажът ни трябваше да среща и изпраща предстоящите празници в Малайзия. След една много добра логистика от Австралия - вино, водка, уиски, ракия, трябваше да помислим и за манджите. В това число и киселото зеле. В една новозакупена кофа наредих 4-5 зелки и залях със саламура, която приготвих почти на око след кратка консултация по телефона с тъщата в България. Сложих кофата на терасата и  за около седмица стана зеле та дрънка. Тъжното е, че точно, когато се занимавах с тези натурии разбрахме за трагедията в Индиго.  Вечна памет за напусналите ни слънчица!      

  • Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, дядо Пепи каза:

Киселото зеле е възможно по всякакви географски дължини и широчини. Преди доста години така се развъртяха нещата, че екипажът ни трябваше да среща и изпраща предстоящите празници в Малайзия. След една много добра логистика от Австралия - вино, водка, уиски, ракия, трябваше да помислим и за манджите. В това число и киселото зеле. В една новозакупена кофа наредих 4-5 зелки и залях със саламура, която приготвих почти на око след кратка консултация по телефона с тъщата в България. Сложих кофата на терасата и  за около седмица стана зеле та дрънка. Тъжното е, че точно, когато се занимавах с тези натурии разбрахме за трагедията в Индиго.  Вечна памет за напусналите ни слънчица!      

Да ти кажа, моят личен опит е малко различен. В Малайзия без кисело зеле не оставахме. Там си ставаше прекрасно. В Колумбия нямаше никакъв шанс за зеле, не че тъпо и упорито не опитвах няколко пъти, но тамошният сорт не ставаше за кисело зеле. Сега трета зима в Киев и не става.... разкашва се или пък нещо друго не му е наред. А уж зелето е т.нар. молодая капуста демек рехаво и крехко зеле, солта морска, ама нъцки. Предполагам, че е заради минералната вода, с която го правя. Тук заради Чернобил се пие само минерална вода. Техните туршии и зеле са слабосолни и хич не ми харесват.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.