Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 30 минути , muchachote каза:

Получава ли се без мляко???🤔

Да, получава се. Тази зима често правя кексове /пак за училище, иначе ще се разширя аз😉/ и тези без мляко и сода бикарбонат по се харесват.

Ето този с ябълки е любим

https://www.supichka.com/рецепта/449/бърз-и-лесен-кекс-с-ябълки

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Жалко, че кашкавалките не са се получили 😞 

Да попитам - намислила съм тези дни да направя окономияки. Като цяло има съвсем малко рецепти в нета. Чудя се от къде мога да намеря сос окономияки? Дали ще има във Фантастико или в някой друг магазин? Ако не намеря с какво да го заменя? Може ли да сложа в тестото риба тон или по-добре рулца от раци? Да не са зеленчукови. Гледам, че слагат и бекон, може и с бекон да опитам.

Всякакви съвети ще са полезни 🙂 

Публикувано:

@Eva eva, не съм специалист по окономиякитата, но съм правила няколко пъти. Аз ползвам смес от две рецепти - едната е на френски и не знам дали ще ти е от полза (мога да я снимам, ако ти е интересно) и една на английски - https://www.justonecookbook.com/okonomiyaki/ 

Има и рецепта как да си направиш окономияки сос. Аз ги правя основно зеленчукови, като добавям тънки резенчета бекон/пушени гърди. И тъй като тук не мога да намеря този тип ямс, за който пише в рецептата (нагаймо), ги правя със съотношение брашно/нишесте = 4/1

Все още не съм загубила надежда да опитам истински окономияки в Осака в близката година, но домашните ми доста се доближават до тези от японските ресторанти в Париж.

 

Аз тия дни готвя, ама не снимам много. Снощи правих нещо като poke bowl с маринована сьомга и днес - португалски брънч. За седмицата съм приготвила едно френски зимно ядене, което доста се доближава до телешкото варено, само дето е със свинско - pot-au-feu.

 

20220115_200711.jpg

 

20220116_113904.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 3
Публикувано:

@Роца, благодаря ти много за мнението! С французката рецепта няма да се справя, но тази ми беше много полезна 🙂 

За ямса - звучи логично да се замени с малко нишесте. И аз така ще направя. За соса окономияки - ще потърся такъв готов, ако няма ще направя. Само се съмнявам да има в магазина стриден сос /нали такъв се слага/. В краен случай ще го заменя със соев сос. 

От сърце ви желая да опитате скоро и окономияки в Япония 🙂 Аз ще докладвам какво се е получило и доколко прилича на това, което опитахме там 🙂 

  • Харесвам 2
Публикувано:

@muchachote, получава се. Аз кексовете си ги правя без конкретна рецепта.

Единствено един посетен кекс си правя по рецепта, записана по онези нещастни времена, когато нямаше нищо по магазините (за който ги помни - 1990-1991 зимата). 

 Това е кекс /сладкиш без мляко и без яйца. Но става страхотен. Някой ден, ако получа вдъхновение, ще го забъркам и ще пусна и рецептата. 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано: (редактирано)
преди 1 час, Eva eva каза:

Само се съмнявам да има в магазина стриден сос /нали такъв се слага/.

eBag гледам, че имат, както и Столетникъ... Другото място, където можеш да провериш, е в Метро. Имат доста видове сосове.

 

П.С. Права бях за Метро - същият, като този от eBag

Редактирано от chandni
  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, Eva eva каза:

къде мога да намеря сос окономияки

Виждал съм много богат щанд с всякакви японски подправки и сосове в Магазин ВМВ на Н.Габровски в София. Признавам си, че информацията ми е от края на 2021г, но едва ли има кой знае какви изменения. Не съм ги заглеждал много обаче подробно. 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Не съм правила пилешка супа с цяло пиле и моля за препоръка. Имам едно френско петле и според майката на Жижо бульонът от него е прекрасен. Обаче колко вода да сложа на едно такова малко пиленце? Направо и на цяла рецепта няма да възразя 😄

@Alexander

Публикувано:
преди 29 минути , Lindt каза:

Не съм правила пилешка супа с цяло пиле и моля за препоръка. Имам едно френско петле и според майката на Жижо бульонът от него е прекрасен. Обаче колко вода да сложа на едно такова малко пиленце? Направо и на цяла рецепта няма да възразя 😄

@Alexander

Не съм вещ по правенето на супи. Само по яденето им

  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 минути , Alexander каза:

Не съм вещ по правенето на супи. Само по яденето им

Имах си толкова хубава двойна асоциация с петле и пилешка супа, пък сега ще ме оставиш да си експериментирам 🙃

Публикувано:

@Lindt, аз пилешките супи ги правя по "мързеливия" начин:

 

Първо си сварявам пиленцето (петленцето) в тенджерката под налягане (да спестя време), прецеждам си бульона (за разкош може още в началото да му сложиш едно дафиново листче) и определям кое месо от животинчето ще използвам за супата. 

Водата е малко "на око" - ако остане бульон го използвам за друго ястие. 

 

След това задушавам лук и морковче (нарязано на ситно), може и други зеленчуци да сложиш - въпрос на предпочитания. Ние например обичаме в супата да има коренче от целина.  

Слагам накъсаното (нарязано) месо, сипвам бульона и когато заври добавям един нарязан на малки кубчета картоф. Допълнително си имам една домашно приготвена универсална подправка (включваща всякакви зеленчуци нарязани/накълцани/смлени много наситно и консервирани със сол). Ако нямам - слагам половин кубче пилешки бульон (на Маги). Майка ми слага ориз. 

Когато картофчето е сварено (на количествата, които аз готвяи моя котлон това отнема 13 - 15 мин), добавям една шепа фиде и малко след това изключвам котлона. 

За финал и за разкош си приготвям застройка от жълтък и кисело мляко (а понякога и малко лимонов сок). Поръсва се с магданоз 🙂 

 

Дози: много ми е трудно да ги дефинирам. 

 

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 8 минути , Lyubina каза:

@Lindt, аз пилешките супи ги правя по "мързеливия" начин:

 

Първо си сварявам пиленцето (петленцето) в тенджерката под налягане (да спестя време), прецеждам си бульона (за разкош може още в началото да му сложиш едно дафиново листче) и определям кое месо от животинчето ще използвам за супата. 

Водата е малко "на око" - ако остане бульон го използвам за друго ястие. 

....

 

 

 

Всъщност тъй като не искам да слагам готови бульони и нямам сушени зеленчуци под ръка, по-скоро ме притеснява да не стане блудкав, а не прекалено много бульонът ми. А aз съм ужасно капризна по отношение на пилешката супа и ям само с домашна кокошка на леля ми. 

Сега се вари и мирише  много добре, не пусна пяна, така че съм  силно обнадеждена за супата от петелче :smile3:

  • Харесвам 2
Публикувано:

@Lyubina, а защо слагаш бульонче, като си варила пилето и и си има?

Аз вчера нещо се бях активирала и готвих 4 яденета за деня, които нито имам снимани, нито останали 🤭 

Принципно, като варя месо /пилешко или телешко/ си оставям шишета от 500мл. с бульон. С един такъв направих мисо супа буквално за 10 минути вчера.

Другите оферти включваха султан кебап - пълнежите според различните рецепти са най-различни, общото е обвивката от кора за баница, бешамел и кашкавал. /Снимката е от нета/

  Султан кебап

 

И нещо безмесно от ливанската кухня - http://www.lacuisinedeamal.com/2017/08/fatteh-libanaise.html?fbclid=IwAR2TScXOahvGrWKpcyGsZdpHX1ON-OQdKD9iELfsZ__erJ_L2MN4np-n5nU, което бях яла преди поне 20 години в един арабски ресторант. Може и с пиле да се прави.

Снимката пак е от нета -

image.jpeg.d9c4616256d8302f3ba8b3f12b0b9452.jpeg

  • Харесвам 10
Публикувано:
преди 12 минути , Граф Вронски каза:

Детето ще го яде ли? 😄 Питам за един приятел.

Както му беше малко сух на дребното, така снощи сгъна няколко парчета, днес след училище процедурата се повтори, минаха и едни клиенти, почерпих ги и кекс вече няма 😄 

  • Харесвам 2
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 34 минути , Lindt каза:

 

Всъщност тъй като не искам да слагам готови бульони и нямам сушени зеленчуци под ръка, по-скоро ме притеснява да не стане блудкав, а не прекалено много бульонът ми. А aз съм ужасно капризна по отношение на пилешката супа и ям само с домашна кокошка на леля ми. 

Сега се вари и мирише  много добре, не пусна пяна, така че съм  силно обнадеждена за супата от петелче :smile3:

Купено пиле винаги варя по следния начин. Изчаквам да заври хубаво, вадя пилето, изхвърлям първата вода защото не зная с какво е третирано, измивам добре тенджерата. Варя до готово във втората вода и така съм сигурна в качеството на бульона.

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 39 минути , jul каза:

, а защо слагаш бульонче, като си варила пилето и и си има?

Защото (ако нямам от домашната подправка) бульончетата, които си купувам обикновено са пиле със зеленчуци. 🙂 

  • Харесвам 2
Публикувано:

@Lyubina, моля те, сподели рецептата на "вдъхновения"  кекс с ябълки, без мляко, че изглежда чуден... Че ме е обзело и мен някакво постоянно чувство 😀 за сладко😀

Публикувано:

Ам...

Точната доза на продуктите е енигма, но приблизително:

4 яйца разбих хубаво с миксера с чаша и половина (чаена) захар (приблизително 4 - 5 минути на висока скорост).

Добавих 100 мл олио, мъничко разтопено масло (имах остатък) и около 50 -100 мл газирана вода (не помня точно).

една ванилия

настъргана лимонова кора

Почти  3 чаени чаши брашно (екстра, без набухвател беше) с бакпулвер (пресято) - гъстотата на тестото се определя "на око". 

една голяма настъргана яълка

по-малко от половин чаша нарязани орехи (не обичам да са смлени за кекс)

 

Това е като съдържание и процедура. 

 

Пекох около 50 минути на 1 ниво над дъното на фурна с вентилатор 170С и накрая, тъй като не беше съвсем добре изпечен оставих още 7 - 8 минути на 180С на горно и долно печене без вентилатор. 

 

Ами май това беше.

Давам си сметка, че ароматите не бяха достатъчно 🙂 

 

Обмислях да сложа канела, но не знам защо не стигнах до нея. 

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Като ви гледам засуканите гостби и ми текат лигите, ама не ми идва желанието да се трудя фино в кухнята, затова си направих една изпитана, простичка лазаня днес в най-огромната тава, която притежавам. Мерих всички продукти, заради диетата, която правим с мъжа ми, и се оказа, че мойта версия е супер побираща се в дневните стойности и даже имах останали калории в края на деня за пълна шепа стафиди, покрити с шоколад, и парче пармезан 😋

A317C2A5-6502-45D3-B06B-D0611D1B3D77.jpeg

  • Харесвам 16
Публикувано:

Този път пропуснах боичките за напуканите бисквити и ползвах само колумбийско какао. Миришат страхотно ❤️ Обаче може ли някой да каже защо не се разпльокват и напукват колкото другите от снимките в нета? Иначе пудра захар знам, че им слагам по-малко, ама така ми харесват повече 

Да ги натисна ли малко следващия път или бъркам с размера на топчетата? 

 

https://marmottesetchocolat.com/blog/2014/12/biscuits-craqueles-red-velvet-red.html

 

271662919_1113571616045350_369205052911802890_n.jpg.28cc5e3dc261b1a883f26f81b245634e.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.