Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Този път пропуснах боичките за напуканите бисквити и ползвах само колумбийско какао. Миришат страхотно ❤️ Обаче може ли някой да каже защо не се разпльокват и напукват колкото другите от снимките в нета? Иначе пудра захар знам, че им слагам по-малко, ама така ми харесват повече 

Да ги натисна ли малко следващия път или бъркам с размера на топчетата? 

https://marmottesetchocolat.com/blog/2014/12/biscuits-craqueles-red-velvet-red.html

271662919_1113571616045350_369205052911802890_n.jpg.28cc5e3dc261b1a883f26f81b245634e.jpg

Не четеш коментарите😜 Авторът казва това: “За разливането, може да е от маслото – нещо подобно ми се е случвало, когато сменя марка масло и с едно и също количество едни и същи бисквити да станат по-разляти, а с друга марка по-стегнати.”

Такива сладки не съм правила все още, но с кексовете имам опит🙂. Всеки път различно се напукват😄. Според мен зависи от бакпулвера, а един път правих с бакпулвер+сода бикарбонат и стана по-напукан от другите. Та може и содата да е нещо по-несодена😁

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:

На въпреки дето годината ми започа с ФалСтарт ви черпя с

Лимонов кекс  и

Южняшко сладко от лимони 

Marmellata di limoni20220118_135432.jpg.f10707f4025da48d5b97252374814407.jpg

20220118_135011.jpg.1c993b4c80ff16962118f39b732ba5a8.jpg

20211207_122810.jpg.7b560e0ea5cb5eaec9c643bfed6d30b7.jpg

Малко жълто за свежест.

То си личи, че съм се разбързала за лятото, че тая зима ми дотегна вече.

• Харесвам 9
  • Браво 8
Публикувано:
преди 6 часа, ДиянаВ каза:

Не четеш коментарите😜 Авторът казва това: “но с кексовете имам опит🙂. Всеки път различно се напукват😄. Според мен зависи от бакпулвера, а един път правих с бакпулвер+сода бикарбонат и стана по-напукан от другите. Та може и содата да е нещо по-несодена😁

Аз с кексовете нямам чак такъв опит, но със заспиването пред телевизор-голям 😄 И така в просъница попадам на "Пекарната на Рудолф" по 24Kitchen и той обяснява, че когато температурата на фурната е по-висока, се образува по-бързо коричка, а недоизпечената вътре смес продължава да набъбва и започва да я избутва и така я напуква. Решение: по-ниска температура за печене за по-дълго време; печене на по-ниско ниво на фурната или си караме както всеки път и не ни пука особено 😉

Ако в кексовата смес има кисела съставка (напр. кисело мляко, лимонов сок) содата е тази, която взаимодейства бурно с нея и надига печивото. Това може да причина за по-напукания кекс, когато си смесила двата набухвателя.

@Lindt евентуално да пробва следващ път малко по-висока температура за по-кратко време или да сплеска преди печенето леко сладките с длан. Последната техника я прилагат някои италианки като правят напукани бадемови сладки амарети.

Друго сега ми стана любопитно като каза, че си ползвала колумбийско какао- знаеш ли дали е Dutch processed? Ако не е, то в рецептите, в които го ползваш и има набухвател, трябва да ползваш сода за печене, вместо бакпулвер заради киселинността му.

• Харесвам 4
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Докладвам какви ги свърших с окономиякито - много, много добре се получи, моят син много го хареса 🙂 На мен също. 

Ползвах рецептата, препоръчана от @Роца https://www.justonecookbook.com/okonomiyaki/ Благодаря за препоръката 🙂 

Относно по-специфичните продукти, ако ви е интересно:

- нагаймо - замених го с 1 с.л. нишесте, размито в малко студена вода;

- даши - направих био зеленчуков бульон;

- стриден сос - намерих го във Фантастико;

- йоркширски сос /май така се превежда/ - намерих го във Фантастико;

- темпура трохи - пропуснах ги, не можах да измисля с какво да ги заменя;

- червен джинджифил - във Фантастико намерих розов, маринован;

- японска майонеза - моят син беше проучил, че само в Метро се продава. Добре, че се сетихме да питаме във Фантастико на щанда на сушито, подариха ни 2 кутийки 🙂 

- паламудени люспи - мислех да ги заменя с пушен паламуд, нарязан на тънко. Моят син реши да не слагаме и вместо това сложихме пържен лук отгоре;

- забравих да сложа пудра от водорасли, хем специално купих водорасли за суши 🙂 

Остана ми половин зелка, та тези дни ще има втори епизод 🙂  Слагам снимка на по-специфичните продукти. Самото окономияки го снимах днес набързо, стана малко безформено, че дребното стоеше до мен гладно и даваше зор 🙂 

DSC_0799-2.jpg

DSC_0800-2.jpg

DSC_0802.JPG

• Харесвам 11
  • Браво 5
Публикувано:

@Eva eva, чудни са станали!

Даваш ми идея каквото да сготвя уикенда 😃.

@Lindt, за сладките, освен маслото, друга причина за ненапукването може и да е охлаждането - трябва да са добре изстудени. Също така, може и да ги сплеснеш преди печенето.

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 2 минути , Роца каза:

@Eva eva, чудни са станали!

Даваш ми идея каквото да сготвя уикенда 😃.

@Lindt, за сладките, освен маслото, друга причина за ненапукването може и да е охлаждането - трябва да са добре изстудени. Също така, може и да ги сплеснеш преди печенето.

Благодаря, @Роца, а и на Диди и Сю, ама те всичко изядоха ламите още вчера и аз в знак на протест напълних буркана за сладки с миди и камъчета и се пенсионирах :smile3:

• Харесвам 2
  • Смея се 6
Публикувано:

Я кажете сьомгова пъстърва какво я правите? Че не съм готвил такова. Филета са, не цяла риба.

• Харесвам 1
Публикувано:

@neuromancer https://tasty.co/recipe/puff-pastry-salmon-salmon-wellington като добавям повече спанак

https://tasty.co/recipe/parmesan-crusted-salmon това също го правих за майка ми, но на нея не й хареса, тя я обича с подправки на тиган или фурна 🙂 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, neuromancer каза:

Я кажете сьомгова пъстърва какво я правите? Че не съм готвил такова. Филета са, не цяла риба.

По странични наблюдения:

Малко зехтин върху алуминиево фолио, филето, зеленчуци по избор (и като количество и като видове), 2-3 резани лимон, 1-2 подправки, загъваш фолиото, буташ във фурната и готово.

Личен опит, започващ след изваждане от фурната:

Много е вкусно.

Допълвам се:

Понякога жена ми, в край на печенето отваря фолиото - явно, за да се запече малко.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 3 часа, neuromancer каза:

Любимият начин в къщи е на фурна с чесън, мащерка, розмарин и картофи - нарязвам на едро картофите, овкусявам със зехтин, сол, мащерка, розмарин и чесън, слагам в тава застлана с хартия за печене - около 25 мин на 230'С, след това изваждам тавата, намалям температурата на около 170'С, поразбутвам картофите, слагам филето от рибата (сьомгова пъстърва или сьомга, даже препочитам сьомгова пъстърва, че ми е по-малко мазна), което също е посолено от двете страни, поръсвам върху нея още малко зехтин, мащерка, розмарин и чесън и връщам във фурната за около 20 мин (времената са малко на око, картофите трябва да се позачервили преди да намаля температурата и да добавя рибата, рибата да е готова и да се отделя на флейки с вилица)

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 3 часа, neuromancer каза:

Ние сме по елементарните и бързи "ястия" с риба, особено сьомга:

Поръсва се с подправки, лимонов сок и се бухва във фурната на 200С за 20 минути. 

Толкова.

Даже се твърди, че ако се пече по-кратко време ще е по-добре, защото месото им е много нежно и не се нуждае от по-продължителна термична обработка. Обаче у дома се предпочита запечена с коричка 😉 Като екстра, може да поръсиш отгоре някакъв "топинг" със смлени хлебни трохи, зехтин и подправки. 

• Харесвам 4
Публикувано:

@neuromancer

Любим начин на приготвяне-

Правя марината от:

2-3 с. л. кисело мляко

1 с.л. горчица

2-3 с.л. соев сос

1 с.л. сок от лимон

няколко скилидки чесън, нарязан на тънки филийки,

малко сол, малко зехтин

Престоява половин час в маринатата, след което пека на 180° около 20-25мин.

П.П. може да се направи повече марината, в която да се объркат и нарязани на едри кубчета картофи, освен филетата. В този случай първо пека под фолио 25 мин, а после допичам 10-тина мин.без фолиото.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Отдавна не бях готвила заек, а обичам 😊

Винаги пропускам пилешкия бульон и магданоза в тази рецепта и си правя повече сос за ориза, но ми е любима:

https://www.kulinarno-joana.com/2008/07/rabbit/

270042727_638205934055975_6678076285317901324_n.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 4
Публикувано:

Леле, никой нищо не готви! И "в момента съм" е празно...

Значи да кажа, че от този заек при разфасоването си оставих гръбнака и предните крачета и с малко сушени домати и други зеленчуци, морковчета и две топчета смлян спанак от фризера и фиде стана чудесна супичка.

Щях уж да я застройвам, но когато прочетох, че това прикрива дребни несъвършенства като некачествени продукти, се възмутих и пропуснах 🙂

IMG_20220126_125409.jpg.5586474013a07199a3382024803ba20e.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 3
Публикувано:

@Lindt с това никой нищо не готви, направо ме “засегна”. Хайде да ви покажа моя първи злополучен опит за напукани сладки😆. Който не се смее, ще приема, че е шокиран😂

1B5197B4-C492-412E-8121-BAFE23BF8E6D.jpeg.e25122b6df02c460d17583d968722b7e.jpeg

В неделя решавам, че имам всички продукти за тези напукани сладки и ще ги пробвам. Обаче откривам в сладкото шкафче два шоколадови заека и три яйца, изостанали от Великден. Как ще ги хвърля? Я, откривам и тази рецепта с шоколад и орехи. Всичко до печенето ми изглеждаше по същия начин, перфектни стегнати топчета, но вместо като краен резултат това, се получи горната картинка😄

2953D401-412F-4236-9358-47A3A34B207E.png.ab013980327e9c3d920c2199ec9481cb.png

Не си мислете, че причината е в неуменията ми. Шоколадът е виновен, защото просто не е шоколад, за какао не е чувал🙉

Обаче за разлика от @funny, аз нищо успяло да се изпече в някаква форма, не хвърлям. Взеха, че се харесаха на детето и почти свършиха. Вместо напукани сладки се получиха едни сладки ореховки- плоски, но меки, което нямаше да постигна, ако правех ореховки😜

• Харесвам 8
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 41 минути , Lindt каза:

Леле, никой нищо не готви!

IMG_20220126_125409.jpg.5586474013a07199a3382024803ba20e.jpg

Аз имам кулинарно предложение за теб 😄 Преди месец успях да спася един пилешки бульон от мама (разбирай , че тя ще да го изхвърли и аз скочих). Аз ѝ казах, че естествено, ще го употребя за нещо, не знам за какво, но все ще се намери. Не успях да измисля нещо в рамките на един ден и го прибрах във фризера.

Та, на предложението, ако ти се прави пак заек (много обичам заешко), идвам с бульона някой уикенд 😄 

Иначе готвя: моят цветен ориз и един телешки джолан (готвен по sous-vide, ама готов) 😄 Снимки няма ...
А, в момента съм във филма "едвам гледам и се опитвам да не заспя на клавиатурата" 😄 

• Харесвам 2
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 27 минути , ДиянаВ каза:

Обаче за разлика от @funny, аз нищо успяло да се изпече в някаква форма, не хвърлям. Взеха, че се харесаха на детето и почти свършиха. Вместо напукани сладки се получиха едни сладки ореховки- плоски, но меки, което нямаше да постигна, ако правех ореховки😜

@ДиянаВ, те моите не стигат до опичане. В момента в който успея да ги изчегъртам от плота и ръцете си ( зор работа) и биват засилени към коша :nea:

• Смея се 5
Публикувано:
преди 1 минута , funny каза:

@ДиянаВ, те моите не стигат до опичане. В момента в който успея да ги изчегъртам от плота и ръцете си ( зор работа) и биват засилени към коша :nea:

И за твоята неволя имам причина - ретроградния Меркурий😄. Имам приятелка, която прави сладки неща като за снимка, дето се вика. Този уикенд две облъчвания от Меркурий е имала и ... газиран крем заминал в мивката, а шоколадов ориз в тоалетната😄😂

• Смея се 6
Публикувано:
преди 4 минути , ДиянаВ каза:

И за твоята неволя имам причина - ретроградния Меркурий😄. Имам приятелка, която прави сладки неща като за снимка, дето се вика. Този уикенд две облъчвания от Меркурий е имала и ... газиран крем заминал в мивката, а шоколадов ориз в тоалетната😄😂

Е вече знам че тоз Меркурий, ретроградния, си е направил скривалището в моята кухня. И само да кажа, че не смятам да го гоня де. Да не си помислихте че се оплаквам.

Харесва си му с мен явно, и аз си му свикнах, та и околните около мен :grin:

• Смея се 4
Публикувано:

@Lindt, не, че не готвим, ама хората сигурно като мен се срамуват едни и същите си неща да показват и затова пустее темата 😂

Обаче днес просто няма как да не се изфукам с фукня, защото направих нудли не, ами дрога!!! И то горе-долу полезна 😆 Имах си предистория и едни стекове риба тон. Предисторията е следната: Мъжът ми може да държи до края на света някакви абсолютно никому непотребни инструменти, гайки и боклуци в гаража, обаче мойте домашно правени от баба ми сладка от смокини (плод, мразен с омраза от него) не може да стоят в килера повече от 4 години и съответно биват изхвърлени на боклука без мое знание. След ОГРОМЕН скандал като разбрах какво е направил, получих ултиматум всичко, което той смята за “боклук” в килера и хладилника да бъде сготвено до лятото, иначе си заминавало, а той щял да работи върху чистенето на гаража от неговите “боклуци”. Речено-сторено. Той почна да чисти, аз да готвя. 

Та, чудих се 2 дни какво да ги правя тия стекове, рових в килера, накрая видях пакет неизвестно какви нудли, импулсивна покупка в азиатския магазин до нас от преди месеци, и си викам, че ще правя азиатски фюжън по мой си начин. Ама нямам всичко, което ми трябва, нито пък кола да отида до магазина, защото Люк беше взел моята. Ще го пращам него и с най-голямата любезност, на която съм способна, го питам чрез съобщение дали би бил така добър да отскочи до магазина. Той, сигурно стреснат от милото събщение, взе, без да знае къде ще го пращам, че се съгласи. Няма да обяснявам подробно за 3-те видео позвънявания от щанда за свръх непознатите му подправки и зеленчуци или за майните, които ми бяха теглени, само знам, че това ще му е последното пазаруване в азиатския супермаркет 🤣

Така. Мариновах рибата с една супер проста марината - соев сос, джинджифил, сусамено олио, черен пипер и още един сос, подобен на Териакито, обаче малко по-рядък. Запържих на тиган и стана точно както трябва, но не нещо супер уау.

Нудлите. Първо на англоезничния етикет с калорийните стойности пише, че са бобови нишки, обаче съставките твърдят, че е сладък картоф. Честно нямам представа от какво точно са. Сварих ги като спагети с няколко стръка лимонова трева в тенджерата, докато омекнаха и после ги изплакнах със студена вода. Почнах да пържа в мизерно количество сусамено олио на най-силната степен на котлона следните зеленчуци отделно като след сготвянето им, ги слагах в един огромен тиган заедно: моркови, нарязани на тънки пръчици, гъби, пресен лук, соеви кълнове, бок чой. Врътнах с щипки за буквално минута накрая пак в малко сусамено олио и сварените нудли, изсипах ги при зеленчуците и ги преместих на сгорещения котлон, при което добавих соев сос, съвсем малко рибен бульон, 2 с.л. от подобния на Териаки сос, течни аминокиселини (пак продукт, който ми бе заръчано да чистя) и 1 чаша вода с разбито нишесте вътре. Почна да къкри и го свалих от котлона, добавих малко черен сусам за автентичност 🤷‍♀️ Почнах да ям и не се спрях, докато не видях, че си доближавам максимума въглехидрати за деня. Получих похвала и от голямото дете, и от Люк, че нудлите ми изглеждат като от картинката на пакета.

Не съм готвила преди толкова вкусно без рецепта само с някаква идея в главата и съм супер горда, така че цялото тва писане беше, за да се изфукам без свян както и споменах в началото 🤣

7313D6DD-B3B3-4572-A21E-81DF5902C200.png

D12DF2B2-5C4D-4671-836C-E93500853F01.jpeg

B55A0618-D19F-4963-8CA6-A73E2481AF9C.jpeg

0DA5A6AF-37D2-4405-9745-F801013395E9.jpeg

• Харесвам 18
  • Браво 11
  • Смея се 2
Публикувано:

@Marusinka, понякога като те чета, имам чувството, че си омъжена за моя мъж 😂 - и Роцев ми дава ултиматуми за разчистване на фризера и гледа с подозрение всеки списък с продукти, който му изпращам, при това, за нормалния супермаркет 😂

@Lindt, подсещаш ме, че отдавна не съм готвила заешко. 

Иначе вкъщи не сме спрели да ядем, просто не винаги снимам (като снощното свинско с ябълки и горчица). 

От миналия уикенд снимах sukuyaki don, неделния "индийски" брънч (чапати, пилешки хапки тандури, райта, омлет с подправки, зелен боб масала, картофи с тамаринд и карфиол с къри и кокосово мляко) и един шотландско-японски фюжън - шортбред бисквити с юзу и чай мача (малко ги попрепекох, но е сигурно заради ретроградния Меркурий и синия понеделник 😂)

20220122_130524.jpg

20220123_115755.jpg

20220123_192129.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 9
  • Смея се 1
Публикувано:

@Роца, като ти гледам менюто със сигурност губиш много време за пазаруване 😜 

За заека да, и аз не бях правила от предната ни годишнина, когато редувах готвенето с броене на 63 кашони икеа, решили именно тази вечер да ни ги доставят. 

@Граф Вронски, веднага мога да намеря приложение на бульона ( ризото), но не слагам при заека, горчицата и мащерката, салвията и розмарина ми се виждат достатъчни. Въобще обидно ми се струва рецептите да започват с: за да прикриете мириса на заек, накиснете, добавете, сложете, застройвайте.... аз защо бих готвила заек, ако не го харесвам? 

Пишеше като оправдание, че изобщо не е мазен, но ти обичаш скир, та... 

• Харесвам 4
Публикувано:

E, вие разнообразявате, може да снимате. Аз правя десетина манджи и ги въртя, няма смисъл да пускам едно и също. То като пробвам нещо различно все ще се намери някой да го гледа подозрително и да мрънка, та стимул да се мъча нямам ...

• Смея се 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 51 минути , neuromancer каза:

E, вие разнообразявате, може да снимате. Аз правя десетина манджи и ги въртя, няма смисъл да пускам едно и също. То като пробвам нещо различно все ще се намери някой да го гледа подозрително и да мрънка, та стимул да се мъча нямам ...

Ако снимаш чинии с плодове и зленчуци/ направо супермаркета, ще те обявим за почетен участник в темата 😜

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.