Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 16 часа, Lindt каза:

Ама не устоях на доматеното пюре, канелата, карамфила и ригана. 

И аз готвя мусака с канела, но всички околни, когато го спомена, ме гледат скептично. И кардамон дори понякога добавям. Слагам и мляко, вместо вода, и така е по-дълго вкусна. 🙂

 

  • Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:
преди 1 минута , desislavna каза:

И аз готвя мусака с канела, но всички околни, когато го спомена, ме гледат скептично. И кардамон дори понякога добавям. Слагам и мляко, вместо вода, и така е по-дълго вкусна. 🙂

 

Онзи ден за пръв път сложих кардамон в каймата с нахут и не беше никак лошо. Може пак да пробвам, щом не съм единствената с такива идеи 😄

 

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
На 27.01.2022 г. в 1:07, Роца каза:

@Marusinka, понякога като те чета, имам чувството, че си омъжена за моя мъж 😂 - и Роцев ми дава ултиматуми за разчистване на фризера и гледа с подозрение всеки списък с продукти, който му изпращам, при това, за нормалния супермаркет 😂

@Lindt

 

20220122_130524.jpg

 

20220123_115755.jpg

 

20220123_192129.jpg

Може пък да е един и същ и с часовата разлика и няколко свръхестествени сили да успява да ни вгорчава и на двете удобния живот на хордъри на хранителни запаси 😂😂😂

На 27.01.2022 г. в 3:59, neuromancer каза:

E, вие разнообразявате, може да снимате. Аз правя десетина манджи и ги въртя, няма смисъл да пускам едно и също. То като пробвам нещо различно все ще се намери някой да го гледа подозрително и да мрънка, та стимул да се мъча нямам ...

То и аз ги въртя поради същата причина, ама същевременно поне два пъти в седмицата някой реве, че му е омръзнало едно и също да яде. Угодия няма! 

На 29.01.2022 г. в 14:55, Pantelej Putnik каза:

Същият пай го има и във версия със сини сливи

IMG-5e3dd827e243c0d61ae53eb640c13d78-V.jpg.231a2f250de63f794fb34ca4f453b0f6.jpg

 

IMG-40e13bf5f1e3e05136ef9cbea0f089f9-V.jpg.9ee0dcf64cb38e0d4a80d0f6ac1e5f0d.jpg

Може ли рецептата за тестото?

 

Ние вкъщи се възстановяваме от ковид и 4 дни менюто беше по рецептите на @Брани, едва днес успях да се вдигна за къщна работа. 
 

Не знам как е в Бг, но тук рибата, особено сьомгата доста поскъпна. Преди имаше намаления между $4.99-$6.99 за половин кг и правих често, но в последната година за по малко от $7.99 не съм купувала и доста по-рядко я готвя. Та бяха я намалили на $7.99 промоция до вчера и пратих свекърва ми да ми купи, че да не изпусна, а и ми се беше прияла. Стана чудна, на тиган с малко подправки о гарнитура от зеленчуци и ориз с фиде. Този ориз е по турска рецепта и е страхотен.

CFEE162A-BE58-47D9-A589-CCE5403A9E9F.jpeg

  • Харесвам 18
  • Браво 1
Публикувано:

Ние решихме за две седмици да пробваме така наречените “meal prep” компании. Доставят продуктите за дадено ядене, което си избираш от менюто им и си го приготвяш вкъщи. За сега съм очарована - рецептите бяха лесни за следване, страшно вкусно станаха нещата, не можах да повярвам, че докарахме такъв вкус вкъщи. 
Не снимах готовите неща, но ето това са zero waste кутиите им. 
Ценово са по-евтини от ресторант, по-скъпи ако си пазаруваш от супермаркета, но със сигурност спестяват времето за пазаруване и част от времето за приготвяне на продуктите (някои съставки са предварително измерени, нарязани и измити). 
 

9C08EF58-E981-46E7-8FD5-CABDF8697555.jpeg.6a67050696f7790af52ccf12cb3aa869.jpeg
 

7043367D-D1C8-423E-B23F-BF55EF6B121C.jpeg.3f00ab318c3f5db10ce6f7c287e6b83b.jpeg

  • Харесвам 17
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 58 минути , Травеолани каза:

Ние решихме за две седмици да пробваме така наречените “meal prep” компании. Доставят продуктите за дадено ядене, което си избираш от менюто им и си го приготвяш вкъщи. За сега съм очарована - рецептите бяха лесни за следване, страшно вкусно станаха нещата, не можах да повярвам, че докарахме такъв вкус вкъщи. 
Не снимах готовите неща, но ето това са zero waste кутиите им. 
Ценово са по-евтини от ресторант, по-скъпи ако си пазаруваш от супермаркета, но със сигурност спестяват времето за пазаруване и част от времето за приготвяне на продуктите (някои съставки са предварително измерени, нарязани и измити). 
 

9C08EF58-E981-46E7-8FD5-CABDF8697555.jpeg.6a67050696f7790af52ccf12cb3aa869.jpeg
 

7043367D-D1C8-423E-B23F-BF55EF6B121C.jpeg.3f00ab318c3f5db10ce6f7c287e6b83b.jpeg

Според мен, това е супер решение за двама работещи родители, а и да се намали изхвърлянето на продукти като цяло. Аз уж добре се справям с минимално разхищение на някое и друго авокадо или плод/зеленчук, но ето днес изхвърлих едно голямо парче пуешко филе за сандвичи. По принцип баба ми никога нищо не е изхвърляла, защото е израснала бедно в разгара на ВСВ, и тя ме е учила как да пазарувам, да правя седмично меню с покупките и даже ако ми е хванал кашкавалът малко мухъл да го зачистя (може много гето да звучи, но тя е усетила глад, аз -не, затова й вярвам), така че да не се разваля нищо дотам, че да замине за боклука, обаче някой път къде от разсеяност, къде от мързел ми се случва. Чувала съм страхотни отзиви за тия доставки на храна и наскоро супер се надъхах да почна още повече да намалям отпечатъка си и този на моето семейство от новата книга на Шарлот Макконъхи “Някога имаше вълци” и щях да поръчвам, но се отказах и реших да си купя система за по-добро съхранение. В момента проучвам коя най ще ми пасне. Ако имате идеи - давайте!

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 44 минути , Marusinka каза:

Според мен, това е супер решение за двама работещи родители, а и да се намали изхвърлянето на продукти като цяло. Аз уж добре се справям с минимално разхищение на някое и друго авокадо или плод/зеленчук, но ето днес изхвърлих едно голямо парче пуешко филе за сандвичи. По принцип баба ми никога нищо не е изхвърляла, защото е израснала бедно в разгара на ВСВ, и тя ме е учила как да пазарувам, да правя седмично меню с покупките и даже ако ми е хванал кашкавалът малко мухъл да го зачистя (може много гето да звучи, но тя е усетила глад, аз -не, затова й вярвам), така че да не се разваля нищо дотам, че да замине за боклука, обаче някой път къде от разсеяност, къде от мързел ми се случва. Чувала съм страхотни отзиви за тия доставки на храна и наскоро супер се надъхах да почна още повече да намалям отпечатъка си и този на моето семейство от новата книга на Шарлот Макконъхи “Някога имаше вълци” и щях да поръчвам, но се отказах и реших да си купя система за по-добро съхранение. В момента проучвам коя най ще ми пасне. Ако имате идеи - давайте!

Май всички са ни учили така да не изхвърляме храна, ама понякога не се получава. 
Абсолютно, след като приготвихме храната, не остана нищо излишно и порциите са направени така, че засищат добре. Едното ядене беше салата със сьомга, мъжът ми не обича сьомга, но така я направихме, че дори не миришеше на риба. Има 3-4 подобни компании тук, мисля да изпробвам всичките, в началото имат големи отстъпки и храната излиза без пари, така че си заслужава. Освен това разнообразие от рецепти е винаги добре дошло, и ако човек не е много добър готвач е идеално, защото имат добри инструкции.

  • Харесвам 4
Публикувано:

Много съм доволна от днешното печене на приказно пиле 😊

 

Още когато прочетох за това действие: пеперудиране (butterflying) и знаех, че съм открила решение на проблема с равномерното изпичане от всички страни. Че и кокалчета за бульон ми останаха. 

Размишлявах усилено какво да правя с втората рецепта на мястото на "пълнене на кухината с лимон, чесън и подправки" и накрая реших да ги подредя върху долната част от пилето, да ги закрепя с алуминиево фолио и да го пробия, за да изтичат соковете върху зеленчуците. Нямам идея дали въобще тези подправки и лимон имат значение, ама ме успокояват. 

1048356451_271935811_479073207204831_4673073383728810367_n(1).jpg.b4c1322598936ec845ee2be2180c5745.jpg

272788278_895781597777915_2110399241779514568_n.jpg.38bac252bbb43a3fbc9ccb6128afe508.jpg272800647_368525071291633_1415693258439382396_n.jpg.3089334d1cc3e532c56f520c5c87d866.jpg

  • Харесвам 19
  • Браво 4
Публикувано:
преди 1 минута , neuromancer каза:

Не че съм някакъв майстор, но не е ли по-добре направо без това фолио отдолу?

е, сигурно да, ама как да закрепя лимончетата и смачкания чесън? 

Публикувано:

@Lindt този пич много го харесвам и това, което съм пробвала от рецептите му, винаги са ставали. 

Ето ти идея за втората част от рецептата. Забавен типаж е.

 

 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 28 минути , Lindt каза:

е, сигурно да, ама как да закрепя лимончетата и смачкания чесън? 

ми аз лично бих натъркал пилето с чесъна и лимона и оставил да престои така 1 час и после каквото стане без да закрепвам

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , neuromancer каза:

ми аз лично бих натъркал пилето с чесъна и лимона и оставил да престои така 1 час и после каквото стане без да закрепвам

Доста разумно 😉

 

 

Публикувано:

Пилето така или иначе се нуждае от мазнина. Мазнина + пасиран чесън + кора от лимон + подправки по избор и намазваш пилето много добре от двете страни. За да хване мазнината върху кожата, пилето трябва да е много добре подсушено със салфетка. После го слагаш върху легло от дебели резени лук, ако нямаш решетка в тавата и около него зеленчуци. Аз имам термометър и с него меря кога нещо е станало вкл. и тестените. Пичът казва за пилето 165 F за гърдите и 175 F за бутчетата, спазвам го и винаги е ставало много сочно.

Друг вариант е мазнината с подправките да я сложиш под кожата, като внимателно повдигаш кожата без да я махаш изцяло и мушиш сместа м/у местото и кожата.

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 17 минути , DaBo каза:

Пилето така или иначе се нуждае от мазнина. Мазнина + пасиран чесън + кора от лимон + подправки по избор и намазваш пилето много добре от двете страни. За да хване мазнината върху кожата, пилето трябва да е много добре подсушено със салфетка. После го слагаш върху легло от дебели резени лук, ако нямаш решетка в тавата и около него зеленчуци. Аз имам термометър и с него меря кога нещо е станало вкл. и тестените. Пичът казва за пилето 165 F за гърдите и 175 F за бутчетата, спазвам го и винаги е ставало много сочно.

Друг вариант е мазнината с подправките да я сложиш под кожата, като внимателно повдигаш кожата без да я махаш изцяло и мушиш сместа м/у местото и кожата.

Това е за темата с оплакванията, но термометърът на фурната ми е неприложим на практика. Много е дълъг и не мога да го използвам при печенето на никаква птица. Вероятно ще свърши работа с по-голям добитък, но аз май трябва да си купя термометър. 

 

Иначе ти горе-долу описа втората ми рецепта 😄 И под кожата сложих. 

 

https://leitesculinaria.com/134536/recipes-french-roast-chicken-poulet-roti.html

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 21 минути , Lindt каза:

Това е за темата с оплакванията, но термометърът на фурната ми е неприложим на практика. Много е дълъг и не мога да го използвам при печенето на никаква птица. Вероятно ще свърши работа с по-голям добитък, но аз май трябва да си купя термометър.

Това е нашият, купуван от алиекспрес още докато бяхме в Малайзия. Тогава не беше в такава фенси опаковка, ама работи като звяр - wireless с два накрайника.

 

Спойлер

955519084_Screenshot2022-02-03at15_17_48.png.d8f30782f4162a349bd14b51982aa94b.png

 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 12 часа, tch каза:

Някакви идеи за свинско бонфиле?

Бонфилетата се намазват с олио и се запечатват от всички страни на тиган - по 2 минути. от страна. След това за 20-30 минути във фурна. Изкарваш, като са готови и увиваш в алуминиево фолио за 15 минути. Нарязваш на шайби с дебелина 1 пръст преди сервиране. За гарнитура - сваряваш моркови и картофи. Смачкваш избелените картофи, морковите и 100-150 грама масло. Не прави гладко пюре, а го остави да е малко по-едро. Така ще имаш красиви цветове. Подправи ги със сол, черен пипер и индийско орехче. В чинията украси и със задушени броколи - за 1 минута в солена вряща вода. За "отличен 6" може и сос да направиш - пасираш едно сладко от сини сливи, добавяш червено вино, оцет балсамико и редуцираш на слаб котлон. .....и вино в чашите налей! 🙂

Това по-горе е класиката. Ако искаш нещо по-така - запечатаното филе увиваш в многолистно тесто, като слагаш и някаква плънка (напр. задушени гъби или спанак), намазваш рулото отгоре с жълтък и печеш до златен загар.

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 12 часа, tch каза:

Някакви идеи за свинско бонфиле?

Аз от години правя лимонени скалопини, но не помня първоизточната рецепта. Нещо подобно на тези, но не ги връщам в тигана докато готвя соса и слагам салвия, а не някакъв ужасен магданоз, а чак накрая: 

 

https://www.onlinemeats.co.nz/blogs/news/lorem-ipsum-dolor-sit-amet-consectetur-adipiscing-elit-1

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 час, traveler каза:

Сурово броколи?😱

Нали е само за красота?😀

Ех, хвана ме 😄 Търсех нещо цветно, като например червени люти чушки, но............ 😄 

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Готвя си и си мисля: "Ще взема да каня магеланци на уикенд вкъщи, ще им готвя, ще ги разхождам из града, ще си говорим за пътуване....."

20220206_130522.jpg.3caa27fa67acf7a010eec7bcc42c3a9c.jpg

 

20220206_130545.jpg.200142603f0cd2cdb8e129b93e37ead9.jpg

 

Неделен фюжън - пържолка от пилешко обезкостено бутче с марината от Азия - чесън, джинджифил, къри, соев сос и т.н.,  , пресни пържени картофки, лютеница, пантелеймоле (като гуакамоле, но по моя рецептата, която се води от наличните продукти) .... и повечко червено вино. 

  • Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • Браво 9

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.