Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

8 minutes ago, BlackArt77 said:

@DaBo в Украйна много ми хареса веригата Компот.

Да, веригата е на Тарантино фемили, така се казва "шапката" отгоре, която държи няколко много добри вериги заведения. Локацията на единия е на речната гара, точно над реката, през лятото е страхотно.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, DaBo каза:

Мъжът ми си купува черен/ръжен с квас

Ох как завиждам! В края на гимназията имахме екскурзия до Русия и Беларус. С влак 🙂 . Аз си донесох дървена кутия за хляб (от онези, рисуваните) и вътре пълна с ръжен квасен хляб! Няма да казвам за кои години иде реч, но у нас нямаше такъв хляб тогава.

 

преди 29 минути , BlackArt77 каза:

Намери си брашно от нахут,елда или каквото и да е безглутеново и пробвай със 120% хидратация. 😁

 

Не се шегувам. Безглутеновите хлябове са с минимум 100% хидратация.

Елда ще намеря лесно. А ще ми харесат ли безглутеновите? И мога ли да смеся брашно от елда и пълнозърнесто брашно като правя квас? Ще се получи ли по-добре?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Kalina Ivanova каза:

Да не губим маята за козунаците

Още са топли:flirt:

20200415_143345.jpg.774f153771396793b1570364ce51de88.jpg

Браво!Абе,ще станем и ние майсторИци и,ще видят мъжете!:))))

 

Аз сготвих крем супа от маруля,с пармезан и лимон.

И едни други работи мъча,ама,след малко ще кажа:))))

206420836_IMG_20200415_1614022.jpg.838756d82b9ede27ae4ac0cbc922040a.jpg

 

  • Харесвам 13
Връзка към коментар
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

Аз сготвих крем супа от маруля,с пармезан и лимон

Ей това никога не би ми дошло като идея.

(пък и да си призная, подозирам че няма да се посрещне с голям ентусиазъм 😉 , въпреки че аз бих го хапнала с удоволствие).

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Като каже някой, че бялата риба била суха, направо му се чудя на акъла. Ами, ако не можеш да я приготвяш - питай как се прави. Бялата риба е сууууупеееер!

Ето я в тавата

20191006_195014.jpg.ff417f2bd82957f895c1d056db067116.jpg

 

Ето я в чинията.

20191006_195601.jpg.7e7346addb67ae890c9622d97a5c13c6.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Връзка към коментар

Това по-горе е класическо - филе от бяла риба (в случая е щука) върху лук и морков. Ето как го приготвих: Бялата риба, щуката, костурът са хищници с бяло месо. Месото им е много деликатно и вкусно и това се получава по следния начин: 1. отделят се филетата; 2. в масло се запържват съвсем леко по около минута от страна; 3. отделно пак в масло се запържва лукът и настъргания морков; 4. когато добре се запържи лукът с моркова в тигана добавям бяло вино и малко сок от лимон, задушава се; 5. в тавичка се поставя задушения лук с моркова и отгоре нареждам филетата + малко масло върху всяко филе; 6. във фурната на около 150-180 градуса за около 10-тина минути, покрито с алуминиево фолио. Филето трябва да се дели като се натисне с вилица. Бялата риба не "иска" много печене или пържене, месото и е деликатно и би станало сухо, ако се прекали. При внимателно приготвяне месото остава сочно и хармонично в комбинация с бялото вино, лимоновия сок и маслото. Поднася се топла, за пълна наслада. Добър апетит!   

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 46 минути , Lyubina каза:

Ей това никога не би ми дошло като идея.

(пък и да си призная, подозирам че няма да се посрещне с голям ентусиазъм 😉 , въпреки че аз бих го хапнала с удоволствие).

 

 

Да ти кажа,аз често готвя маруля.И на ядене,с 

ориз,както готвим спанак 

Даже,става по-вкусно,защото къдравите марули са по-сладки от спанака.

Супата - всичко наведнъж слагам:

Една голяма маруля,накъсана не много на ситно,че ще се пасира.3 големи домата,връзка пресен лук,връзка магданоз,малко ориз,лют червен пипер,вегета и 300 гр прясно мляко+вода,да покрие всичко.Слагам 1/4 от 250 грамово пакетче масълце и сварявам.около 20-25  минути.

Махам от котлона,пасирам и добавям 1  смлян,цял лимон, с кората. Сервирам,поръсена с Пармезан и листенца джоджен .

Понякога пека и крутони,но Сърът не ги долюбва:))).Та днеска ги спестих.

Със салата домати-краставици-пресни лукове, ето ти една, хем диетична,хем здравословна вечеря,че всичко ни е от двора на село:)))))

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Преди малко си пробвах новата играчка:))))

 

1004995000_IMG_20200415_1654513.thumb.jpg.1c4acbd5a0f5a957d5edad58cae9ac51.jpg

 

497383798_IMG_20200415_1657152.jpg.5edb33527b7e2b59217f9e802045171b.jpg

 

Силиконови кошнички, за

варене на яйца.

Да се спести досадното белене на черупките.

Ако се счупи яйцето и се сложи в кошничката,като се свари,си е нормално,сварено яйце.

Днес сготвих 4. Разделих жълтъци и белтъци.В едната  сложих само жълтъците.В другите сложих по малко пармезан, ситно нарязан домат и магданоз.

Варят се малко повече от обикновено - около 12 минути.

Получи се нещо,като комбиниран омлет, ама,без пържене, в кошничките с белтъците,че явно сложих повече пълнеж. 

Жълтъците станаха като яйце и ги нарязах на кръгчета.

Ето, поред:

 

1.Напълнила съм формичките / силиконови са/

 

992202733_IMG_20200415_1547112.jpg.fd1394bc81295eae80004e9b123c2c23.jpg

 

2.Сложила съм завъртащите се капачета

 

465080862_IMG_20200415_1548422.thumb.jpg.fd8161671ecea9e8982f9cb50886bc0d.jpg

 

3.Ето ги да се варят

 

1630064726_IMG_20200415_1550004.jpg.d9c9a056f6052ffbfa3526be3478d45e.jpg

 

4. Ето,какво се получи

2008909725_IMG_20200415_1637342.jpg.1de0ed56e61771db80ece0e11741862a.jpg

 

Това ще ни е закуската утре:)))

 

Трябва си опит,да се усети,от кое колко да се сложи,колко да се вари и пр 

Така че,играта продължава:)))))

 

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

То, аз и спанак не готвя. :blush:

Преди време поне на разни баници и подобни успявах да го пробутам на населението, но последните години и тестените изделия не се тачат много у дома ... :ohmy:

На моменти много се зачудвам какво да спретна, особено в работни дни.

Сега съм се заканила на една глава карфиол, ще я правя на крем-супа май. Това поне не ми го отказват (крем-супите 😉 , а не карфиола).

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 17 минути , Lyubina каза:

То, аз и спанак не готвя. :blush:

Преди време поне на разни баници и подобни успявах да го пробутам на населението, но последните години и тестените изделия не се тачат много у дома ... :ohmy:

На моменти много се зачудвам какво да спретна, особено в работни дни.

Сега съм се заканила на една глава карфиол, ще я правя на крем-супа май. Това поне не ми го отказват (крем-супите 😉 , а не карфиола).

Ти като го пасираш и го овкусиш с подправки, които харесвате, що трябва да обясняваш, какво има вътре?

Аз друг път слагам и моркови за цвят, ама сега нямаше. То, на крем - супите, това им е идеята: “нехвърлямнищоислагамкаквотоимам“:)))))

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Започнах да карам подред магеланските рецепти. Първо на @Eva eva рецептата за оризови нудели с пилешко:

 

10AFA16B-7385-4EB6-9CDF-5FEF35E3ACC5.jpeg.2b91a1e2f0270b9a76dfd28eac31789c.jpeg

 

Рецептата търпи според мен много вариации - със скариди, с телешко, с повечко и различни зеленчуци и т.н. Записана е в семейните рецепти, макар и да не ни е много позволена. 😊

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Връзка към коментар

Тази вечер успях да направя рамена, предложен от @Eva eva - с бавния бульон. За първи път правех и бульон, доста добре се получи ( 3 дни дебнах кокалите във Фантастико). Ева, благодаря за помощта!

И като цяло раменът ми хареса, освен спанака, просто той беше безвкусен, но другите вкусове доста добре се смесиха (но нямам голяма база за сравнение, май само веднъж хапвал рамен в заведение). Доволен съм. 🙂 И само половината го изядох с пръчките 😄 ръката ме заболя и ги занених с по-стардартен уред.

 

20200415_223054.jpg.8ff650b9dcd4640f93ec49cc209c9ecf.jpg

 

20200415_223106.jpg.5d45afccaeb74498fadc0e6ac148031d.jpg

 

1324004993_20200415_223119(1).jpg.06396664ab03dcd1f1076887d2f91d0a.jpg



@samuraika, още не съм изгледал филма, който ми препоръча. Надявам се този уикенд, благодаря ти много!

 

  • Харесвам 11
  • Браво 12
Връзка към коментар
преди 8 минути , elenitta каза:

Не се сдържах да не покажа тортичката си от снощи - лека и ефирна, точно за дните на непрестанно ядене. Остарях, надявам се и да помъдрея!

IMG_20200415_204637.jpg

IMG_20200415_215811.jpg

IMG_20200415_211712.jpg

IMG_20200415_204913.jpg

Какво сдържане, давай рецептата, моля, тия дни, няма да стъпвам на кантарЯ:party::drinks:

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

У нас пък зелениите много се тачат. Даже на баш мръвкаря в семейството любимото му е постнисърми от лапад с кисело мляко. Аз нямам много нерви да ги правя, но снощи навъртях 1 тава. 

 

IMG_20200415_213623.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , tonica каза:

Тук ли е мястото за великденските яйца ? Четвъртък е, готова съм с традиционното боядисване 😀

2020-04-15-Easter-eggs-1.JPG

Много са красиви !

Слагай ги в темата за Великден,моля!

Там ще си мерим яйцата:))))))

Връзка към коментар
2 minutes ago, tonica said:

Тук ли е мястото за великденските яйца ? Четвъртък е, готова съм с традиционното боядисване 😀

2020-04-15-Easter-eggs-1.JPG

Може и в темата на @AlexandraKo . Страхотни цветове! Яйчица с настроение!

 

Връзка към коментар
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Какво сдържане, давай рецептата, моля, тия дни, няма да стъпвам на кантарЯ:party::drinks:

Приготвянето е елементарно, само да имаш хубава печка. Че мен моята ме издъни и бях на поправителен. Не пече добре отдолу и не беше стегнала добре, но втория път с вентилатор на 130 градуса в началото и се оправиха нещата. Ползвах тази рецепта. Копнах я за по-лесно.

Торта “Павлова”

 

За основата от мегеренге:  4 белтъка,  200 гр захар,  1 ч.л ябълков оцет, 1 ч.л царевично нишесте, ванилия

Белтъците се слагат в суха и дълбока купа където започват да се разбиват на високи обороти. Захарта трябва да се добавя съвсем по малко, за да не падне белтъкът. Биенето продължава около 10-15 мин според мощността на миксера ви. Универсалният тест за това дали белтъците са достатъчно добре избити, както може би повечето от вас знаят, е като се обърне купата на обратно. Ако сместа се задържи за дъното значи сте готови за стъпка 2. Във втората част на приготвянето на основата се добавят оцетът и нишестето, прави се един оборот на миксера, за да сте сигурни, че са разпределени добре и сте готови.

Финалната стъпка е оформянето на гнездото. Белтъкът се изсипва върху хартия за печене и с помощта на шпатула или лъжица се оформя гнездо с диаметър около 22 см. Добре е в средата да се направи по-ниско отколкото ръбовете, за да може да се сложи там кремът.

Пече се (суши се) за около час във фурната на 130 градуса и се оставя да се охлади добре.

Преместването на основата може да бъде доста сложно, защото обикновено залепва за хартията, но това не е проблем. Можете да сервирате върху дървена дъска заедно с хартията.

След като сте готови с основата, можете да пристъпите към крема. Ето и какво ще ви е необходимо за него:

За крема:

§  50 мл течна сладкарска сметана, 250 гр маскарпоне, бадемов ликьор "Амарето" - 1 с.л., настърган фино черен шоколад

За крема може да се ползва само разбита сладкарска сметана, може заквасена сметана и крема сирене, кой както го обича и каквото има вкъщи. За украсата важи същото.   

Течната сладкарска сметана се избива до твърди връхчета и към нея се добавят и парчета шоколад. Амаретотото се слага накрая и се разбива само с 2-3 оборота. Всичко се смесва добре до получаването на хомогенна смес. В крема аз предпочитам да не добавям захар, защото има достатъчно много захар в основата, както и самите плодове допринасят допълнително за сладкия вкус.

Накрая може да гарнирате с пресни плодове по ваш избор. Към тях аз реших да добавя и едно бързо домашно сладко от ягоди. Нарязах една шепа ягоди на едро, добавих им 1 с.л захар и ги сложих в касерола на среден огън. Идеята е захарта да се разтопи, ягодите да омекнат и да си пуснат соковете. Необходими са им около 2-3 минути. След това се оставят да изстинат напълно.

За сглобяването на тортата се започва с основата като върху нея се слага кремът. В тази рецепта не се търси пропорционалност, затова не е необходимо да се заглажда добре кремът. Върху него се слага домашното сладко и накрая се завършва с пресни плодове и листенца мента за свежест.

 

А жълтъците направих на брюле с бял шоколад.

IMG_20200416_103145.jpg

FB_IMG_1586964527600.jpg

  • Харесвам 8
  • Браво 5
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Това последното най-ми-хареса, @elenitta!

 

Възхищавам се на всички за ентусиазма, старанието и любовта, с която готвите!

Аз влизам в някаква фаза, в която нищо не ми се прави. Гледам да спретна нещо набързо за вечеря, за празниците изобщо не съм мислила, освен за козунаците.

Следващата седмица ме изпращат за 4 дни в отпуск, току-виж съм получила вдъхновение 😉 макар че, нищо се не знае, ако ме привикат обратно на работа .... както са ми обещали :aikido:

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

При толкова много страхотни кулинарни изкушения, на които се нагледах в тези 27 страници в темата срам не срам ето и моят принос.
Реколта 2020год., боядисани тази сутрин преди изгрев слънце 🙂

 

953857013_2020.jpg.826257a9d3a32ba88ccee57b8c9537b0.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 8
Връзка към коментар
Just now, Roje said:

При толкова много страхотни кулинарни изкушения, на които се нагледах в тези 27 страници в темата срам не срам ето и моят принос.
Реколта 2020год., боядисани тази сутрин преди изгрев слънце

953857013_2020.jpg.826257a9d3a32ba88ccee57b8c9537b0.jpg

Давайте в темата "Великден 2020"

Страхотни яйчица. 🙂

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.