Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

 

преди 4 часа, DaBo каза:

Какъв Свети Валентин?! Три полета за иначе разстояние от няма и 1000 км., търчане по летища и т.н. Стрес до шия бяха последните 48 часа. Дори не се сетихме, че има някакъв празник. Но като се има предвид, че на всеки полет изпивах по една бутилчица вино, май съм празнувала Трифон Зарезан. 🤪

Празника е в сърцето, не в календара. 

Наздраве за Добре дошла🍷

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 14.02.2022 г. в 19:05, Sju каза:

И ние консумираме от румънското пиле Fragedo. Има в Метро и понякога в Кауфланд. Рекламират го като "чисто", надявам се надписите не лъжат и наистина има контрол на съдържанието.

 

@Alexander, пак съм аз с пилетата 😄

 

Сега правя едно такова Fragedo. Аз си имам пристрастност към румънското пиле, откакто живяхме там и 6 месеца се чувствах все едно съм се върнала в детството си, та готвех всеки ден пилешко. 

Варя част от него и не мирише гадно, няма пяна. Иначе не е жълто и не знам дали бихте го пробвали.  Но съм отчаяна от начина, по който са разрязали кожата от вътрешната страна на бутчето и печеното ми пиле ще изглежда безобразно. 

 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

  Но съм отчаяна от начина, по който са разрязали кожата от вътрешната страна на бутчето и печеното ми пиле ще изглежда безобразно. 

 

Направо ми идва да стана веган.🤣

  • Смея се 4
Публикувано:

Купих един пакет замразени броколи и с част от тях направих много хубава крем супа.Дайте някаква идея какво да сготвя с останалата част.Нещо като запеканка.

 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, jungfraujoch каза:

Купих един пакет замразени броколи и с част от тях направих много хубава крем супа.Дайте някаква идея какво да сготвя с останалата част.Нещо като запеканка.

 

Сирена /мухливо върви/, сметана и ето я запеканката 😉

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 11 часа, Eva eva каза:

А ще хапваш ли? Гледай сега, ще те мисля цяла нощ 😄 

За хапване бих споделил ако има тема "Какво хапвате". Тук все пак е място за споделяне на това, което се готви, а не на това което се яде!

 

🙂

  • Смея се 6
Публикувано:
преди 14 часа, jungfraujoch каза:

Купих един пакет замразени броколи и с част от тях направих много хубава крем супа.Дайте някаква идея какво да сготвя с останалата част.Нещо като запеканка.

 

4 картофа, 3 моркова - обелени и нарязани, варят се 20 минути в подсолена вода - около 1 ч.л. сол. После 6 цветенца броколи за около 6 минути се варят към тях. Отцеждат се, отделно 5-6 кисели краставички се нарязват, всичко заедно се слага в купа, добавя се прясно изстискан 1/2 лимон, 2-3 лъжици майонеза, 1/2 ч.л сол, малко черен пипер и се яде.

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 минути , darinamarinova каза:

4 картофа, 3 моркова - обелени и нарязани, варят се 20 минути в подсолена вода - около 1 ч.л. сол. После 6 цветенца броколи за около 6 минути се варят към тях. Отцеждат се, отделно 5-6 кисели краставички се нарязват, всичко заедно се слага в купа, добавя се прясно изстискан 1/2 лимон, 2-3 лъжици майонеза, 1/2 ч.л сол, малко черен пипер и се яде.

Благодаря 

преди 12 часа, jul каза:

Сирена /мухливо върви/, сметана и ето я запеканката 😉

Благодаря 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Пиле, червен ориз и т.н. зеленчук

20220217_192234.jpg.d82da4d134bb60cfcb2726a35bf1bfec.jpg

 

20220217_192305.jpg.261ced881dd2dc0a52875d1329323eb1.jpg

 

Понякога чувам някои мои познати да казват, че децата им не ядат зеленчуци. Иска ми се в стил Антъни Бурдейн да им кажа: "Научете се да готовите бе хора!" 😄  

  • Харесвам 10
  • Благодаря 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

@Pantelej Putnik През 90те, когато съм била дете, правилото беше, че ако няма да го ядеш това, няма да ядеш нищо. 😄 

 

На снимката - сладкиш негърче или политкоректното му наименование Каприз 😄 

20220218_214732_2.jpg

  • Харесвам 10
Публикувано:

"Що ми домилело, мамо,

Що ми домилеееелоооо...." Някак си ми е домилело за нашето, родното...

20220219_202342.jpg.755ff991f14f381e3e2ca888c9108ffd.jpg

 

P.S. Не ме мислете, ще ми мине 🤭

  • Харесвам 13
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Контрасти - с горната трапеза и с моите “творения” от началото и края на седмицата🙂

 

Рамен първи от понеделник😄🙊

E7342A11-69E9-4ED6-A7A5-4BCDFC537582.jpeg.585e748c32171656613f4c8b79f829a9.jpeg

 

Рамен втори от днес🙃

B143E366-E50F-48DD-B3B9-AB7EB77A337D.jpeg.ed916ef32bfb8a7118906b352dcb8776.jpeg

С видими подобрения и модификации според вкуса ни. От двата опита стигам до извода, че пуешките бутчета на Билла са много по-добри от тези на Лидл😄. И двата пъти са варени бавно на слаб котлон, след което сами падат от кокала. Днес ги овалях в микс от сладко чили и соев сос, след което в уок тигана - топяха се. Добавих при тях и зеления лук, защото след пресния цял ден ми гореше🙂. Морковите и репичките ги подправих като за салата със зехтин, балсамов оцет и соев сов вместо сол. Намерих преди два дни паста Мисо в малки пакетчета по 5 бр. в кутийка за супа Мисо и добавих във всяка порция по едно към бульона. Яйцата са от свободни кокошки, а след като водата завря, сложих ги и намалих котлона на 3 за бавно къкрене към 8-9 минути /дъщерята обича рохки, а съпругът твърди, та търсех средата😄/. Купих и по подходящи чиниени купички или купичкови чинии😛

Грахът изненадващо лесно се яде с клечки🙃

Направо умами😄

  • Харесвам 11
  • Браво 4
Публикувано:
В момента, marycap каза:

Сега остана да питам какво е СВА? 

При нас - Русе, е верига с варненски собственик. Виждала съм ги и в Унгария🙂

Погледнах, че и в София има https://www.cba.bg/stores

@marycap, тук нямаме Фантастико, а оставам с впечатлението, че там има разни по-специфични неща от азиатската кухня.

  • Благодаря 1
Публикувано:

Правейки паста, а някой ден може би дори и пица 😊 , се чудя каква е разликата между видовете брашна, какво значи Tipo 00 и откъде си купувате брашно всъщност? 

Публикувано:
На 17.02.2022 г. в 19:39, Pantelej Putnik каза:

Понякога чувам някои мои познати да казват, че децата им не ядат зеленчуци. Иска ми се в стил Антъни Бурдейн да им кажа: "Научете се да готовите бе хора!" 😄  

Абе, понякога и това не помага, да ти кажа... лаская се, че уж горе-долу се справям в кухнята, но щерката (почти пълнолетна) все още счита плодовете и зеленчуците за врагове 😂

 

 

Преди 1 час, Lindt каза:

Правейки паста, а някой ден може би дори и пица 😊 , се чудя каква е разликата между видовете брашна, какво значи Tipo 00 и откъде си купувате брашно всъщност? 

Най-накратко, цифрите означават пепелното съдържание на брашното - процентът пепел, който остава след изпичане на брашното, или другояче казано - колко е фино едно брашно. Колкото по-грубо е смляно е брашното, толкова повече трици има и толкова по-високо ще е пепелното му съдържание, и съответно, числото. Италианското брашно тип 00 означава най-фино смляното брашно.

Ето една статия по въпроса, ако ти е интересно за повече обяснения: https://www.bacchus.bg/novini/2016/04/27/2750435_brashniana_liga/

 

От тази седмица - чили кон карне (снимано направо на масата в последния момент) и една фокача без месене.

Сега пека канелени рулца за скандинавски брънч.

 

20220214_194734.jpg

 

20220213_132152.jpg

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
Публикувано:

За брашното си е сложна работа, както с всичко друго де, ако се тръгне да се задълбава.

 

Най-общо има няколко неща, с които се характеризира едно брашно, ето тук ги има описани.

https://bg.bio-green.net/6574826-discovering-the-different-types-of-flour-their-distinctive-characteristics-and-the-differences-between-the-various-types

 

Дали е 0 или 00 е едно, но съвсем друго е, индекса след буквата W. Ако няма написан индекс W, може да се види колко белтъчини има, понеже двете са пряко свързани. Колкото повече  белтъчини, по-висока цифра W.

 

Ето италиански брашна от Метро.

 

Capture.JPG.7c4ba0da33ad663cb82ed662245eb7fc.JPGCapture1.JPG.fbdeddba3dc68fff3a42866d8d66d378.JPG

 

Едното е с  по-ниска W, по-малко белтъчини 13%, а другото е с малко повече W и 14% белтъчини

Както са написали, най-силните брашна тип Манитоба с W 350 и отгоре.

 

 

Друго интересно нещо е, че има огромна разлика от начина на мелене. Затова млените на камъни са много по-добри и по-скъпи.

При стандартното мелене, много голяма част от разни полезни вещества изчезва, ето тук са обяснили защо. Някои правят опити в тях с жито мелено по двата начина и и резултатите са различни в един хляб видими с просто око дори.

https://www.ecosem.bg/bg/a-5/мелница/

 

В повечето случаи на българките обикновени  брашна не се пишат такива неща като W или белтъчини, ясно е защо. 

 

 

Общо взето както е с повечето неща, мляко от кутия уж 3,5%, ама не е много истинско, защото първо му е извадено всичко и след това прибавено отново според това каква масленост искат.

 

 

 

 

  • Харесвам 8
  • Благодаря 2
Публикувано:

Канелените рулца, втасали през нощта и изпечени сутринта, в които добавих и кардамон, за да наподобя вкуса на шведските kanelbullar и цялостният изглед на "скандинавския" брънч:

 

20220220_101512-01.jpeg

 

20220220_105920-01.jpeg

  • Харесвам 14
  • Браво 7

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.