Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

И пак съм се заела със спаначеното предизвикателство, засега на Жижо не му омръзва. Готвих го с печурки, бешамел и няколко изостанали сирена. Днешният половин килограм отиде за манджа с карамелизиран лук, кимион и пушен пипер, сушени смокини, нахут и буркан телешко. Но с новозакупения 500 гр спанак вече не знам какво да готвя, та който има препоръки, да казва.

Изключвам българските спаначени класики - супа, спанак с ориз, баница със спанак, агнешко със спанак и т.н.

Тази манджа ме подсети за едно къри, което обичам и правя често - с нахут и спанак. Ако искаш, мога да ти дам линк към рецептата. Има и още едно традиционно индийско къри, със спанак и картофи, saag aloo.

Можеш да го сложиш в плънка за лазаня (с рикота/извара и яйца), или да го задушиш със зехтин и чесън (може и малко кедрови ядки за разкош) и да го добавиш към паста. 

 

На мен миналата седмица основно ми готвеха или се изхранвахме с каквото има в хладилника. Имам и такива дни 😂

Днес на обед, вместо традиционния брънч, направих "шабу-шабу" - японско "фондю", където топиш за малко тънки ленти месо и зеленчуци в ароматен бульон. В остатъка ще добавя малко нудъли и ще "спася" една вечеря през седмицата. 

За допълнителна екзотика, направих и един обърнат сладкиш с ананас.

А за най-голяма екзотика, в момента варя шкембе чорба за вечеря 😂

 

20220403_111352.jpg

 

20220403_103159.jpg

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, Роца каза:

Изключвам българските спаначени класики - супа, спанак с ориз, баница със спанак, агнешко със спанак и т.н.

Тази манджа ме подсети за едно къри, което обичам и правя често - с нахут и спанак. Ако искаш, мога да ти дам линк към рецептата. Има и още едно традиционно индийско къри, със спанак и картофи, saag aloo.

Можеш да го сложиш в плънка за лазаня (с рикота/извара и яйца), или да го задушиш със зехтин и чесън (може и малко кедрови ядки за разкош) и да го добавиш към паста. 

 

На мен миналата седмица основно ми готвеха или се изхранвахме с каквото има в хладилника. Имам и такива дни 😂

Днес на обед, вместо традиционния брънч, направих "шабу-шабу" - японско "фондю", където топиш за малко тънки ленти месо и зеленчуци в ароматен бульон. В остатъка ще добавя малко нудъли и ще "спася" една вечеря през седмицата. 

За допълнителна екзотика, направих и един обърнат сладкиш с ананас.

А за най-голяма екзотика, в момента варя шкембе чорба за вечеря 😂

 

20220403_111352.jpg

 

20220403_103159.jpg

Дай я, да, благодаря. И две за хляб :yes:

  • Смея се 1
Публикувано:

За хляб мога да дам само една 😉 - за такъв без месене 😂

https://www.seriouseats.com/better-no-knead-bread-recipe

В краен случай и за някой индиийски - наан или чапати.

 

А това е кърито: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/kadala-curry (аз, обаче, го правя с повече сос, не толкова сухо като на снимката)

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 2.04.2022 г. в 15:31, Nivear каза:

Как правиш чернокоп? Ние много много обичаме и си замразяваме от морето есента и всяка седмица вадим и ядем. Намерих една рецепта за печен чернокоп маринован и децата си облизват пръстите, буквално.

ето тази рецепта 

 

Cook With A Smile | Маринован чернокоп на фурна - вечеря за 30 минути

 

По същата рецепта го правя. Преди време побликувах тук тази техника с шишовете и @chandni ме заподозря, че готвя прилепи😄

94323C00-6679-4849-A9AD-A0135D309C07.jpeg.e5fc398865f5d5fbab5a0518f300271b.jpeg

 

5C1C7216-CF30-4BEE-9C87-70533EC93AF1.jpeg.be5057b784ee7d419f5ed997b3be70ac.jpeg

 

Последният път ги правих само с подправка за риба и без шишове във фурната. Пак стана много вкусен, но беше доста едър- 5 рибета почти един килограм.

 

  • Харесвам 10
  • Смея се 3
Публикувано:
На 2.04.2022 г. в 15:17, neuromancer каза:

Аз правя на фурна

нарязвам картофи на шайби и ги сварявам малко, и после в тава се реди картофи, сьомга, и лук и домати на шайби, сол разбира се, може с черен пипер или розмарин и се пече.

Макар че поимпровизрах, пак се получи добре. Благодаря още веднъж 🙂

IMG_20220404_160748924.jpg.4d3d9ed9e8c7d38d162ad1c35af8e701.jpg

 А рецептата за чернокопа я научих от @ДиянаВ, става с всякаква дребна риба и всички много я харесват. 😉

 

  • Харесвам 10
Публикувано:

Готвене през седмицата в зависимост от наличните продукти. И преди всичко да бъде "бързо-лесно-вкусно"

Представям топлото предястие в две различни чинии, защото са ми нови (от около месец вече) и още немога да им се нарадвам 🙂

Гъби със синьо сирене, чесън, саламче....

20220404_195120.jpg.6eac6ee224e179d3cf4634f489992e1b.jpg

 

20220404_195032.jpg.505588ef341964611eac23a02e2d00dd.jpg

 

Паста с прясна коприва, брана от екологично чист регион, и пармезан.

20220404_195609.jpg.4fcbf8e72757ecd0657c78bab8ff5b48.jpg

 

20220404_195622.jpg.d5ad8c1e6cb56811a9a32269302bc7e6.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 4
Публикувано:

Ups, I did it again

или пак яйца по панагюрски, ама за първи път ги приготвям на родна почва и се получиха. Учех се по чужбините…

 

 B4960910-0586-4AAA-80C3-6AF29E4A1BC7.jpeg.b4c3038ded0c060141fc1bd8f9aa3a36.jpeg

 

Продължавам с вашите препоръки за храни и засега нещата са супер! Но и доста често сме навън и нямам кой знае какво време за готвене.

 

  • Харесвам 19
  • Браво 1
Публикувано:

И от разните модерни чийз десерти се връщаме около 40 години назад 🙂 Помните ли ги? Прасковките 🙂 Аз като бях малка нямах късмет родителката ми да ми прави такива неща, но редовно гледах едно съучениче как ги яде 😄  Връткави, но за сметка на това фотогенични 🙂 

Рецепта https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2017/04/peach-cookies.html?fbclid=IwAR0n52g_9oCd6DTzkove_qVaNg-HP-87HT05lrgEfWnj4kRMLly7B1tm_xA

 

DSC_0342-3.jpg

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
  • Браво 12
Публикувано:
преди 9 часа, Eva eva каза:

Прасковките

Помощ!!! Някой пак ще се окапваме рано сутринта. 😕 Но Благодаря за спомена!!!

  • Смея се 6
Публикувано:
На 10.04.2022 г. в 21:14, Eva eva каза:

Прасковките 🙂 

DSC_0342-3.jpg

Още веднъж дебело да подчертая, че вече съм в София! 😜 
 

От тези дни - пресни картофки соте и зелена салата с репички и яйце извън кадър. Добре, че видях цената на картофките два дни след като ги изядохме… 🤪 Луда работа… 

 

98ADBEE9-B5B1-4862-8BC9-7DE51E614452.jpeg.acbae0fd01014a9f22b059f730856b46.jpeg

  • Харесвам 10
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 4 часа, DaBo каза:

Още веднъж дебело да подчертая, че вече съм в София! 😜 

 

98ADBEE9-B5B1-4862-8BC9-7DE51E614452.jpeg.acbae0fd01014a9f22b059f730856b46.jpeg

Знам аз, следя нещата 🙂 Още като се прибрахте и се бях нагласила да ти пиша да се видим, даже и армаган бях намислила, но пътуването до Шри Ланка, след това започнах нова работа... и малко се забавих 🙂 

Публикувано:
преди 16 минути , Eva eva каза:

Знам аз, следя нещата 🙂 Още като се прибрахте и се бях нагласила да ти пиша да се видим, даже и армаган бях намислила, но пътуването до Шри Ланка, след това започнах нова работа... и малко се забавих 🙂 

Е, нищо и никакво забавяне, което едни прасковки да не могат да оправят. 😘

  • Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:

Няма време за дълго готвене през седмицата. Ето нещо бързо, вкусно и полезно

IMG-b40591cbcbf361d1c2d30237337ed73f-V.jpg.1216ddde0f2d3964acce7865f5b140e5.jpg

 

IMG-5842111c054f0ee669ddf2d52e135367-V.jpg.394aee7c29c9e9994d0b2b0b7af0b01b.jpg

 

Сьомга със салата от спанак, синьо сирене и дресинг. Време за приготвяне - около 15 мин. 

  • Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:

Много хубави неща показвате 🙂 аз не успявам да снимам и вече за изядени 🙂

Снощи павих ризото за първи път  по тази рецепта

РИЗОТО - RISOTTO ALLA MILANESE (cookwithmarcheva.blogspot.com)

 

и се получи прекрасно, точно както го обичаме кремообразно и нежно. 

 

 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Много е хубаво у дома да те чака топла супа, като си се намръзнал навън.

Пролетно-агнешка чорбица с лют пипер

Бая лют беше.

20220415_150159.jpg.d93eafb710d0fccad5b58074875dd844.jpg

 

 

 

 

 

  • Харесвам 10
Публикувано:

И аз бих пробвала някоя прасковка 😍.

 

Ние тази вечер бяхме на булгоги (със стара снимка и без соджу), с добавка салата "капрезе", та фюжънът да е пълен 😄

 

IMG_20210620_180103_025.jpg

  • Харесвам 16
Публикувано:

Да се похваля с нещо, което обичам да пазарувам.

От последното пътуване

Хибискус и Манго чай

Хибискуса- традиционно за Египет. Студен е супер.

20220416_083349.jpg.d2f64ca335b6656c4ad1684db2ea9b69.jpg

 

20220416_083457.jpg.ed4abb3dc124008211c4585137cb0f1d.jpg

Манго чая е откритието ми този път. Супер ароматен и свеж чай се получава. Много му се радвам.

20220416_083051.jpg.7401e2e14895d7c4944c5646e101302e.jpg

Ирански шафран

20220416_082647.jpg.3a8de54026c0a803e78e4cc25bc0ca07.jpg

 

20220416_082410.jpg.16a2800a07c285496c696276de67a8ea.jpg

И Кардамон, който много обичам

А този ухае божествено. Взех си достатъчно до следващия път:girl_witch:

20220416_082847.jpg.3341abc6bca87365cf9678d63fee7030.jpg

 

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:

@Lindt, ако обичаш всичко да е точно измерено и подредено и описано, ето тази девойка има добри и много подробни рецепти:

 

Козунаци, Флаунес (Φλαούνες) и др. Архиви - My Cooking Book Blog

 

Аз от своя страна всяка година импровизирам, на база например блога на Зиче: ЧЕРПАК С МЕРАК: Пухкави козунаци на конци (zi4e57.blogspot.com)

 

Никога рецептите ми не се повтарят, и никога не помня кога какво съм направила, за късмет се се получават нещата ми (с едно изключение, когато още не бях запозната нито с видовете брашно, нито с френския.... та се видях в приключение, но за това друг път). 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Lindt, може да погледнеш и в блога на Люси Евтимова, нейните рецепти са подробни и със снимки "стъпка по стъпка": http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/p/blog-page_3002.html?m=1

(има и категория с великденски рецепти). Таня Донева също има много добри рецепти за печива: https://donevatania.com/?s=Козунак

 

При нас вчера беше Великден, та обедът ни беше с агнешки котрети, аспержи и картофи на фурна.

Днес бяхме на италиански брънч, а за довечера съм подготвила салата Коб.

 

20220417_132606-01.jpeg

  • Харесвам 12
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Някой иска ли да ми препоръча рецепта за козунаци?

я виж, цяла тема: 

 

 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Я тук си имаме професор по козунаците @Йосиф Милчов, той сигурно е много зает сега, но я да удари едно крепко рамо на тЕя от нас с домашните производства.

Най любезно го молим!

И за да не е само гола молба

Една цветна полянка от вчерашната ни Цветница

20220417_171128.jpg.05165447b16a309010369d6174643cd7.jpg

 

20220417_180536.jpg.53afa65d4ecd0883f3f06a06cf14aeed.jpg

Само това успях с кадро да документирам.

 

  • Харесвам 10
  • Браво 11

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.