Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, но нейм каза:

Агнешко с марули е традиционна гръцка рецепта. Става неописуемо.

Не съм знаела.

Открай време готвя марули, че жената, дето се грижи за двора на село, има навика, да боде поне, по 100 марули, дефазирано:))))

Което ще рече, че са в различна фаза на растеж и все имаме по много.

И понеже, държа всичко, що ни е от село да си го употребя, веднъж опитах, какво ще стане. Получи се много вкусно и така намерих приложение на еко-био листенцата:)))

А пък снощната супа, си ми беше, чиста измишльотина, която стана толкова вкусна, че Сър Антъни ме обяви за "изобретател на супи".:party::drinks:

  • Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:

Продължаваме на постна вълна - chili sin carne, леко подлютено, с питки и зелена салатка. 

Разбира се - с чаша-две червено вино 🙂

 

IMG_20181201_180528.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 3
Публикувано:

Страхотни неща показвате 🙂

Ние днес сме на пълнено пиле - пилето се обезкостява /оставям му само крилцата/, маже се хубаво с разтопено масло и 1 л. червен пипер, пълни се с плънка по желание /нашата е шунка, бекон, кисели краставички, кашкавал, черен пипер, шарена сол и чубрица/. Пече се 1 час под фолио на 220 градуса и 30 минути без фолио. 

 

Снимката е от преди 2 седмици, сега е същото, но все още не е опечено 🙂 

 

 

134.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 6
Публикувано:

Ние тази вечер сме на пица. С изолацията и затварянето на ресторантите, доставките за пица вкъщи понамаляха и аз трябваше да попълвам липсите- пица с пълнозърнесто брашно, шунка и гъби.

 

20200416_192027.jpg

  • Харесвам 17
Публикувано:

Да споделя и с вас днешната си закуска.

Препечени филийки от домашно приготвен хляб, намазани с масло и поръсени със самардала

 

20200414_111051.jpg.8d46ecf102ab4799f6112b19ae36017b.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 2
  • Смея се 1
Публикувано:
5 minutes ago, Костов said:

Да споделя и с вас днешната си закуска.

Препечени филийки от домашно приготвен хляб, намазани с масло и поръсени със самардала

 

20200414_111051.jpg.8d46ecf102ab4799f6112b19ae36017b.jpg

Аз първо гледам картинката и после чета. Помислих, че снимаш вечерята😉

Уплаших се да ти няма нещо😁

  • Смея се 1
Публикувано:
преди 6 минути , ДиянаВ каза:

Аз първо гледам картинката и после чета. Помислих, че снимаш вечерята😉

Уплаших се да ти няма нещо😁

Опазил ме Бог да ям таквоз нещо на вечеря. 😂. Това трябваше да го пусна сутринта, ама се замотах и ей на. Вечерях с дроб сарма. Ще ме прощаваш, ама не я снимах.

 

  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 8 минути , Костов каза:

поръсени със самардала

Питах тук дали някой я знае...никой се не сети, пък сега и е сезона, покрай агнешкото20200404_173537.jpg.4192b9f54f0dc08ad553c2aeb12dac34.jpg

 

 

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 минута , Kalina Ivanova каза:

Питах тук дали някой я знае...никой се не сети, пък сега и е сезона, покрай агнешкото20200404_173537.jpg.4192b9f54f0dc08ad553c2aeb12dac34.jpg

 

 

Тъй като няма как да реагираме с любов -  💗💗💗 Ей това е Самардала и от нея става най- хубавата сол. Може и да се яде като зелен чесън. @Kalina Ivanova, ти от кой край на България си?

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 минути , Костов каза:

Тъй като няма как да реагираме с любов -  💗💗💗 Ей това е Самардала и от нея става най- хубавата сол. Може и да се яде като зелен чесън. @Kalina Ivanova, ти от кой край на България си?

Има я все още на много малко места в източна Стара планина, от където съм.

Но тази е от дворчето ни, опитомена.

  • Харесвам 4
Публикувано:

Охлюви по бургундски... за да му е комфортно на бялото винце.

Обаче ни винцето влезе в кадър, ни готовото мезе.:girl_drink2:

Разбира се, идеята дойде от тук, много удобна се получи тая тема с това стоене у дома.

 

20200416_215153.thumb.jpg.8bbd5be49ba7eb43a5b32cd80d02a288.jpg

 

 

  • Харесвам 12
  • Браво 4
Публикувано:

Пилешки филенца, който пържа в масло и малко олио, без да панирам, защото не харесвам панировката, т.к. задържа много мазнина.

 

20200416_205200.jpg

  • Харесвам 11
Публикувано:
преди 5 минути , Pantelej Putnik каза:

Пилешки филенца, който пържа в масло и малко олио, без да панирам, защото не харесвам панировката, т.к. задържа много мазнина.

 

20200416_205200.jpg

Какви подправки, или марината ползваш?

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 минути , Kalina Ivanova каза:

Охлюви по бургундски... за да му е комфортно на бялото винце.

Няма емотикон за УАУ!!!!!

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 13 минути , Костов каза:

Какви подправки, или марината ползваш?

Това е от преди малко. Няма марината. Подправките - аз съм си направил една смес от Средиземноморски подправки и не само: розмарин, чили, кориандър, бахар, черен пипер, анасон и т.н. Ръся веднага след като изкарам от тигана, за да може подправките да "отворят" аромат във взаимодействие с горещото масло.

Месото става меко, сочно и деликатно.

Забравих да посоча, че пържа филето с 2 стръка розмарин в маслото.

преди 1 час, Роца каза:

Ние тази вечер сме на пица. С изолацията и затварянето на ресторантите, доставките за пица вкъщи понамаляха и аз трябваше да попълвам липсите- пица с пълнозърнесто брашно, шунка и гъби.

Намери се брашно значи, а? Ще си признаеш 😆

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, Pantelej Putnik каза:

Пилешки филенца, който пържа в масло и малко олио, без да панирам, защото не харесвам панировката, т.к. задържа много мазнина.

 

20200416_205200.jpg

Пробвай филенцата в масло, като през 20 секунди слагаш масло отгоре и цедиш малко лимон и така повтаряш докато са готови.

Агнешко за вечеря 

44D38006-C584-4DE4-B2DB-F1A7EBEC3700.jpeg

EAEDD122-CAB2-4B5C-BBC1-6FB4D835F9FB.jpeg

  • Харесвам 13
  • Браво 3
Публикувано:

Аз много обичам агнешко, а тук много трудно се намира.

 

На 15.04.2020 г. в 22:51, Pantelej Putnik каза:

.... в комбинация с бялото вино, лимоновия сок и маслото....

Ако внимателно разбиеш маслото в загрятото вино и лимонов сок, получаваш beurre blanc, което е класическа комбинация към всякакви морски дарове.

 

 

На 16.04.2020 г. в 6:45, Граф Вронски каза:


И като цяло раменът ми хареса, освен спанака, просто той беше безвкусен.

 

Справил си се идеално!!! Може да махнеш спанака спокойно, той е イロドリ или за цветови баланс. Трябва много добре да се изтиска преди да се сложи в рамена, за да няма остатъци от водата, в която е бланширан и да поеме от бульона. Но, както ти казах, спокойно може и без него - някои слагат водорасли нори, други - праз или пресен лук. Ако някога ти попадне мисо паста - овкусяваш с нея вместо със соев сос и добавяш малка бучка масло - получаваш Sapporo ramen

 

 

преди 19 часа, elenitta каза:

 Остарях, надявам се и да помъдрея!

IMG_20200415_204637.jpg

IMG_20200415_215811.jpg

IMG_20200415_211712.jpg

IMG_20200415_204913.jpg

Честито ти помъдряване Еленита, много щастие и радост! Торта Павлова ми е в плановете да се пробвам от години!!! Ама представа си нямаш колко дълго й се каня, даже си донесох розова вода от Бг. за целта специлно (може да се замени амаретото с нея). И все не стигам до реализация, най-вече нямам вяра на фурната си. И на "англа" си, щото си знам, че няма да се удържа с едно парче...Фантастична ти се е получила, браво!

 

преди 5 часа, Kalina Ivanova каза:

Питах тук дали някой я знае...никой се не сети, пък сега и е сезона, покрай агнешкото20200404_173537.jpg.4192b9f54f0dc08ad553c2aeb12dac34.jpg

Аз мислех да пиша, че това е にら. Тук има страшно много, слага се в гьоза, супи, омлети...И аз съм ползвала вместо пресен чесън в разни рецепти - има малко по-тръпчив вкус. Не знаех, че я има в България въобще! Мислех си, че е роднина на дивия чесън у нас.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, samuraika каза:

Не знаех, че я има в България въобще! Мислех си, че е роднина на дивия чесън у нас.

Има я, но е ендемичен вид. И поне тук, в нашия регион расте на определени места в планината

и все по рядко се среща вече, нямам идея защо.

При вас култивирано ли я оглеждат?

Все по често я виждам в рецептите на шеф-готвачи.

Вкуса е много тръпчив и доста по силно изрезен от този на чесъна и лука да речем.

 

 

Публикувано:

Брех, все съм приемала самардалата в прахообразен вид за поръсване и не съм се питала какво точно растение е и как изглежда 🤔

Заинтригувахте ме. Някой ден при различни от сегашните обстоятелства ще търся гид за лов на самардала. Сезонна ли е? 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 минути , Kalina Ivanova каза:

При вас култивирано ли я оглеждат?

 

Да, тук я отглеждат и я има по всяко време във всеки супермаркет. Има страшно много рецепти и е нещо като спанака, лапада или пресния лук в българската кухня. Свързвам я повече с домашната кухня, отколкото с haute cuisine.

преди 1 минута , jul каза:

Брех, все съм приемала самардалата в прахообразен вид за поръсване и не съм се питала какво точно растение е и как изглежда 🤔

Заинтригувахте ме. Някой ден при различни от сегашните обстоятелства ще търся гид за лов на самардала. Сезонна ли е? 

 

преди 1 минута , jul каза:

Брех, все съм приемала самардалата в прахообразен вид за поръсване

Аз пък чак сега разбрах че я имало и б Бг и че съществува и в прахообразно съсотяние 🙂

  • Харесвам 2
Публикувано:

Мога да кажа, че съм доволен от поправителният с козунака.

Само, че реших да намеря и да направя Панетоне или по италианска рецепта писана на испански.
Учудих че масово изпозлват много малко мая, в пъти по-малко от нашите рецепти.

за всичко това сложих 4гр, а миналата седмица 14-15 за идентично количество.

Дори по рецепта е 2гр суха, ама се чака цяла нощ само първата част.

 

Доста четох, докато реша коя точно рецепта да пробвам, доста се узорих до 12 часа вечерта се пекоха, но резултатът ме удовлетворява. Направих два, като разликите са само в това, че единият няма стафиди. Вътре има два вида шоколад, млечен и тъмен, стафиди, кора от лимон, стафиди накиснати в ром.

Може би се изпекоха леко над това, което е перфектно, незнайно защо, след като пекох миналата седмица на същите градуси и време. Сега имаме проблем, че са големи и няма къде да се съхраняват..

 

IMG_1163.thumb.JPG.12b6252d2f8227423868ef251c0ffa3d.JPGIMG_0827.thumb.JPG.b985b09c0306dac873814b3102d13747.JPGIMG_0828.JPG.26094f9b330e7cc84586cb118726e807.JPGIMG_0829.thumb.JPG.fea82bdfda7dc39dc08ebf982a551063.JPGIMG_1164.thumb.JPG.10921b37968e439d0d90f3b2f17e29f7.JPGIMG_1165.JPG.d3618b636f170c0209482ea9db622136.JPGIMG_0830.thumb.JPG.94a10b8b5214bf454e1fa57792caafe1.JPGIMG_0831.thumb.JPG.fca31f67eab043e5dd509bcee5e08620.JPGIMG_0832.thumb.JPG.a8a2011a141e0eb88571e05797a68e1f.JPGIMG_0833.thumb.JPG.a32279722ccfe12610886fdc16c322b2.JPGIMG_1182.thumb.JPG.936c7b966c0e89ec20ce0fcb7e41c50d.JPGIMG_1183.JPG.f70bae9f320855026503db95846caf4e.JPGIMG_1184.JPG.0c38ff6a06b1a1bea6628b0167ca2d61.JPGIMG_1185.JPG.4d9a404f429d424c573dfc388b615515.JPG

 

  • Харесвам 13
  • Браво 12
Публикувано:

Много "расови" и "породисти" изглеждат! :girl_blum: Конците им прозират и през ко(ж)рата дори... 🙂

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 59 минути , Alexander каза:

Мога да кажа, че съм доволен от поправителният с козунака.

Само, че реших да намеря и да направя Панетоне или по италианска рецепта писана на испански.
Учудих че масово изпозлват много малко мая, в пъти по-малко от нашите рецепти.

за всичко това сложих 4гр, а миналата седмица 14-15 за идентично количество.

Дори по рецепта е 2гр суха, ама се чака цяла нощ само първата част.

 

Доста четох, докато реша коя точно рецепта да пробвам, доста се узорих до 12 часа вечерта се пекоха, но резултатът ме удовлетворява. Направих два, като разликите са само в това, че единият няма стафиди. Вътре има два вида шоколад, млечен и тъмен, стафиди, кора от лимон, стафиди накиснати в ром.

Може би се изпекоха леко над това, което е перфектно, незнайно защо, след като пекох миналата седмица на същите градуси и време. Сега имаме проблем, че са големи и няма къде да се съхраняват..

 

IMG_1163.thumb.JPG.12b6252d2f8227423868ef251c0ffa3d.JPGIMG_0827.thumb.JPG.b985b09c0306dac873814b3102d13747.JPGIMG_0828.JPG.26094f9b330e7cc84586cb118726e807.JPGIMG_0829.thumb.JPG.fea82bdfda7dc39dc08ebf982a551063.JPGIMG_1164.thumb.JPG.10921b37968e439d0d90f3b2f17e29f7.JPGIMG_1165.JPG.d3618b636f170c0209482ea9db622136.JPGIMG_0830.thumb.JPG.94a10b8b5214bf454e1fa57792caafe1.JPGIMG_0831.thumb.JPG.fca31f67eab043e5dd509bcee5e08620.JPGIMG_0832.thumb.JPG.a8a2011a141e0eb88571e05797a68e1f.JPGIMG_0833.thumb.JPG.a32279722ccfe12610886fdc16c322b2.JPGIMG_1182.thumb.JPG.936c7b966c0e89ec20ce0fcb7e41c50d.JPGIMG_1183.JPG.f70bae9f320855026503db95846caf4e.JPGIMG_1184.JPG.0c38ff6a06b1a1bea6628b0167ca2d61.JPGIMG_1185.JPG.4d9a404f429d424c573dfc388b615515.JPG

 

Еми,ти ми утрепа,всичкия мерак за месене:(((((

Страхотни са !

Ама се успокоявам,че си на поправка,та и да не успея,ще повтарям класа:))))

Аз днес съм сготвила само закуска,полу-здравословна,че има и сандвичи с Кача Кавало и телешки сЕжук,дето викаше Мамалев.

Яйчица от пъдпъдъци,сварени по няколко наведнъж,в силиконовите кошнички,че да прескочим беленето:)

 

257175903_IMG_20200417_0957352.jpg.c650f3ffa3fa7b0487103104c0811ba6.jpg

  • Харесвам 8
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 6 часа, samuraika каза:

Справил си се идеално!!! Може да махнеш спанака спокойно, той е イロドリ или за цветови баланс. Трябва много добре да се изтиска преди да се сложи в рамена, за да няма остатъци от водата, в която е бланширан и да поеме от бульона. Но, както ти казах, спокойно може и без него - някои слагат водорасли нори, други - праз или пресен лук. Ако някога ти попадне мисо паста - овкусяваш с нея вместо със соев сос и добавяш малка бучка масло - получаваш Sapporo ramen

Благодаря много! Аз съм мега доволен, защото наистина се получи една вкусова бомба в устата ми. Тази мисо паста я има и тук, ще я имам предвид за следващите опити.
Следващото, което бих искал да си приготвя, е bibimbap. Още не знам кое точно, но май това най-така ми хареса. Само не разбирам защо винаги накрая го омесват всичкото (по-точно предполагам, за да се омешат вкусовете), ама красотата се губи. 😄 

  • Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.