Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

 

преди 3 часа, DaBo каза:

Ама и ние сме ти приятели 😜

Да ви е вкусно и весело!

Веднъж вече бях споменал, че ми мина идеята да поканя за уикенд магеланци, да ги нагостя, да ги разходя в моя град, да се запознаем, да си говорим, да сме просто заедно..... Това е нещо, което съвсем искрено иска сърцето ми.  И така цяла програма за месеци наред през седмица например. Засега остава в сърцето ми само, освен ако не съм решен да премина през лек до тежък скандал 🤗

P.S. Последната снимка по-горе представя една малдивска закуска от кокосови стърготини, риба тон, лук, люта чушка. Освежаващо от сърцето на Индийския океан.

А ето още една снимка с моята плодова салата (праскова, ананас, череши, ябълка) с джоджен. Прасковите си пасват с джоджен - пробвайте. 🙂

20220618_103006.jpg.ff9fc9b7b5d2b82160fd8043c3ce252b.jpg

 

Хапването е на масата, индийската музика е фон, на екрана са снимките от Индия, ароматна пръчица къди нейде в стаята, разказите могат да продължат с дни......

  • Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:

@Pantelej Putnik, праскови съм пробвала с розмарин, мащерка и лавандула, но не и с джоджен. Ще взема да ги пробвам заедно. Може ли да разкажеш подробности за малдивската закуска, ако обичаш?

Поздрави от нашия днешен брънч на вашия вчерашен 🙂

 

20220619_111444.jpg

  • Харесвам 15
Публикувано:

 

преди 2 часа, Роца каза:

Може ли да разкажеш подробности за малдивската закуска, ако обичаш?

Малдивската закуска е супер. Бях малко резервиран преди да го опитам миналата година на островите. Реших, че това ястие е продиктувано просто от наличните продукти там. Ами, вероятно е вярно, но пък е приятно, леко, типично. Купуваш кокосови стърготини, прибавяш риба тон от консерва заедно с олиото, люта чушка и лук на ситно, лимонов сок, а аз добавих и малко зехтин и черен пипер. Ами, това е. Хубаво се смесват и обикновено там ги ядат с този плосък арабски/индийски хляб. Ако пък съвсем случайно се намира един студен кокосов орех, то би било вероятно доста добра напитка в допълнение. 🙂 

  • Харесвам 8
  • Благодаря 3
Публикувано:
На 13.06.2022 г. в 23:47, elenitta каза:

Перлички тапиока се варят, отцеждат се, към тях се добавя кондензирано мляко, кокосово мляко и пюре от манго. Има различни рецепти, вместо кондензирано мляко слагат захар. Даже в една от рецептите слагаха и чия. Сложих и аз, стана много приятно.

Пускам и рецептата, която ползвах. Моето е по-бяло заради мангото.

 

https://tiffycooks.com/the-best-creamy-mango-sago-only-4-ingredients/

А тапиока от къде купуваш. В наше село няма никъде. Ако има някъде из София малки и големи за бъбъл тий, свирнете къде. От Париж бях взела и малки и големи ама свършиха.  

Аз малките перлички ги правя като мляко с ориз - супер е и студено и топло за закуска.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 14 минути , Pantelej Putnik каза:

 

Малдивската закуска е супер. Бях малко резервиран преди да го опитам миналата година на островите. Реших, че това ястие е продиктувано просто от наличните продукти там. Ами, вероятно е вярно, но пък е приятно, леко, типично. Купуваш кокосови стърготини, прибавяш риба тон от консерва заедно с олиото, люта чушка и лук на ситно, лимонов сок, а аз добавих и малко зехтин и черен пипер. Ами, това е. Хубаво се смесват и обикновено там ги ядат с този плосък арабски/индийски хляб. Ако пък съвсем случайно се намира един студен кокосов орех, то би било вероятно доста добра напитка в допълнение. 🙂 

Звучи интересно, ще взема да пробвам. Поне жената ще го хареса, за останалите в семейството не съм сигурен.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 часа, Pantelej Putnik каза:

 

Малдивската закуска е супер. Бях малко резервиран преди да го опитам миналата година на островите. Реших, че това ястие е продиктувано просто от наличните продукти там. Ами, вероятно е вярно, но пък е приятно, леко, типично. Купуваш кокосови стърготини, прибавяш риба тон от консерва заедно с олиото, люта чушка и лук на ситно, лимонов сок, а аз добавих и малко зехтин и черен пипер. Ами, това е. Хубаво се смесват и обикновено там ги ядат с този плосък арабски/индийски хляб. Ако пък съвсем случайно се намира един студен кокосов орех, то би било вероятно доста добра напитка в допълнение. 🙂 

Много благодаря! Ще я пробвам, макар и да предполагам, че сама ще си я ям, понеже фамилията не обича кокосови стърготини 😂 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Наистина ми е трудно да си представя кокосови стърготини в солено ястие… май ще трябва да отида и да пробвам на място. 😜


Ние уикенда се учим на новия ни грил, засега май се справяме, но и задачите са лесни

 

EDFAACBC-C483-46AF-9E87-ABCB138225F6.jpeg.c75bd9885294243fcc8b655bffa7fc53.jpeg

 

B8F5433D-F537-459F-9A3C-699489947100.jpeg.86928c0e32adaaa2b662cb5db4cdf588.jpeg

 

Ще трябва обаче още доста да се поупражняваме, докато сме уверени да метнем хубави стекове отгоре. Иначе имаме на същата марка два малки грила (електрически и газов) и хич не съм ги мислила много-много, ама това чудовище е доста по-различно. @Marusinka и съпруг да идват на помощ за грилването на стекове. 😘

  • Харесвам 13
  • Браво 2
Дани Магелани
Публикувано:
преди 34 минути , Роца каза:

Много благодаря! Ще я пробвам, макар и да предполагам, че сама ще си я ям, понеже фамилията не обича кокосови стърготини 😂 

На мен не ми хареса това ястие на Маафуши.

Но аз не съм критерий, нищо приготвено от малдивци и индийци не беше съвместимо със стомаха ми.

Публикувано:
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

На мен не ми хареса това ястие на Маафуши.

Но аз не съм критерий, нищо приготвено от малдивци и индийци не беше съвместимо със стомаха ми.

Дани, аз първо в хомеопатична доза ще го приготвя, да го пробвам 😉 . Но аз харесвам индийска кухня, та може и да ми допадне. Най-много да замъкна Благоверния за сребърната сватба да го опитваме на място 😂

 

@DaBo, много добре се справяте с грила! Честит да ви е и много вкусни неща да приготвите на него!

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 9 часа, Роца каза:

праскови съм пробвала с розмарин, мащерка и лавандула

Лавандула си събрахме днес, но праскови още наши си нямаме, за да тестваме рецептата

 

20220619_112835.jpg.d0dd4f15bf193523f6255d2249d2f7d5.jpg

 

20220619_114635.jpg.2a27ffd14cdc276875912f998d1803ed.jpg

 

И да съм по темата, а и нали вече е лято, едни Миди саганаки, в които наблегнахме на мидите, а Саганакито намалихме до необходимия минимум

20220605_210729.jpg.19ae42a6b0a86d6c23600179b1c5da83.jpg

 

20220605_210641.jpg.9e89fa7f4fefd9d239068bb66d7a7d19.jpg

Снимки от горещата точка на печката. След нея съвсем не (о)става за фото.

 

@DaBo чудесна придобивка. Много приятели да събирате покрай грила!

 

 

 

 

  • Харесвам 12
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 9 часа, DaBo каза:

 

B8F5433D-F537-459F-9A3C-699489947100.jpeg.86928c0e32adaaa2b662cb5db4cdf588.jpegЩе трябва обаче още доста да се поупражняваме, докато сме уверени да метнем хубави стекове отгоре. Иначе имаме на същата марка два малки грила (електрически и газов) и хич не съм ги мислила много-много, ама това чудовище е доста по-различно. @Marusinka и съпруг да идват на помощ за грилването на стекове. 😘

@DaBo, този грил с въглища ли е? Не мога да преценя от снимката. Да ви е честит и както е написала @Kalina Ivanova с много приятели да ви събира 😍

Иначе за мен най-вкусен е стекът на тиган с масло и пресни билки. 
Но всякакво друго месо е просто божествено на грил, особено ако на въглища.

Публикувано:
преди 16 часа, EliDion каза:

А тапиока от къде купуваш. В наше село няма никъде. Ако има някъде из София малки и големи за бъбъл тий, свирнете къде. От Париж бях взела и малки и големи ама свършиха.  

Аз малките перлички ги правя като мляко с ориз - супер е и студено и топло за закуска.

И аз в София доста се мъчих да намеря, но не успях. Взех ги от индийски магазин в Брюксел.

Публикувано:
преди 2 часа, Marusinka каза:

@DaBo, този грил с въглища ли е? Не мога да преценя от снимката. Да ви е честит и както е написала @Kalina Ivanova с много приятели да ви събира 😍

Иначе за мен най-вкусен е стекът на тиган с масло и пресни билки. 
Но всякакво друго месо е просто божествено на грил, особено ако на въглища.

Не е на въглища, на газ е. Weber е. Знам, че на въглища е най-вкусно, ама е голяма галимация да разплаваш два часа въглища за два стека или 5 шишчета със скариди. Има разни приставки и различни скари, но се купуват допълнително. Сега гледам разни клипчета кои биха ни свършила работа, че хич не са евтини.

 

Не съм виждала перли тапиока наживо, но това дали не би ви свършило работа:

https://www.zoya.bg/Тапиока-на-гранули.2105

 

Или през немския амазон (имат версия и на английски), доставката в Германия по принцип е безплатна, а през фирма превозвач (ние използваме ггбг, ама има и други) е 3 лв за килограм. В последно време все от Германия и/или Англия пазаруваме разни неща и така си ги доставяме. Дори грилът е оттам.

  • Харесвам 3
Публикувано:

За пръв път ползвам оризови кори. Направих тези рулца с плънка от пилешко, лук, морков, червена и зелена чушка. Харесаха ми и добре изглеждат🙂. Отстрани сложих краставици и манго, които щях да забъркам в салата с риба тон, но мангого беше много смотано и реших да не заносвам консервата🙂

B27C8891-CF6E-46F7-B246-DB4EB4EF941F.jpeg.d3f7be376beec17a086fc8c8135419f0.jpeg
 

Пекох ги на фурна, че като видях в колко олио се пържат, лошо ми стана😄 Понамазах ги леко да поцвърчат. Коричката се получи малко жилава. Хрупкава ли става, ако се пържат или просто това е резултатът и няма как да се троши?

6C3BF114-B014-4540-AD86-77DBDE03850F.jpeg.60df78d6de260e84464c9537dd92dafb.jpeg
 

0A554EFF-590A-4AE1-A4CA-3FC494AA55F5.jpeg.cacb389e45efb1eedd996c41d9ca4c9a.jpeg
 

F5AB8D50-E3E5-412D-994F-040AB1845233.jpeg.33ac6c5149519b6c0dc45027c08d5dc9.jpeg

  • Харесвам 13
Публикувано:

Заек, моркови, много, много лук, розмарин, стафиди, 3 дафинови листа, бяло вино, оцет балсамико.

Може и да не става за Инстаграм, но пък е вкусно. Много вкусно.

20220620_211840.jpg.efb64c7f00a81466f04c74b6dbde3d21.jpg

 

20220620_212447.jpg.7d5da198357a502a1923586ab5684755.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 2
Публикувано:

Днес реших да се глезя и се взех речни раци и черни миди. Хайде сега помагайте как се готви туй чудо раците. На едно място пише, че се почистват преди да се сварят , на друго изобщо не ги варят, а направо в масло???. Чистят ли се и как се чистят като са живи?.... 

Публикувано:
преди 3 минути , EliDion каза:

Днес реших да се глезя и се взех речни раци и черни миди. Хайде сега помагайте как се готви туй чудо раците. На едно място пише, че се почистват преди да се сварят , на друго изобщо не ги варят, а направо в масло???. Чистят ли се и как се чистят като са живи?.... 

Аз знам, че се слагат подправки /девисил, копър, чесън, черен пипер, сол-всеки, както харесва/ на дъното на съда и малко вода.. върху тях се обърща чиния и те се готвят на парата, за да не станат воднисти.

 

Публикувано:

Измиваш ги хубаво, ако има някаква тиня/кал по тях да падне. На дъното на тенджера се слагат два-три пръста бира и няколко вилици, така подредени, че да пречат на раците да паднат на дъното. Добра работа върши и онова метално приспособление за задушени зеленцучи. Ако не ти се занимава, направо ги бухай директно в бирата. Тя, така или иначе, е малко. Посоляваш и вариш! Сега хватката е да вариш толкова, че хем да са сварени, хем да не станат жилави. Това става, като опиташ една рачешка щипка в процеса на варене. 
Ако си в София, би ли споделила откъде ги взе раците? Обожавам ги! Като съм си лятото в Бс, знам откъде да ги взема и все ям, ама все още съм в София, а вече ми се хапват.

 

Публикувано:

 Благодаря @DaBo, всичко стана невероятно вкусно. Само в раците имаше нещо жълто и горчиво, явно е това, което четох, че трябва да се изчисти. Натъпках се като попско дете на задушница. В Русе съм. Не знам от къде ги носят. Мидите бяха току що донесени. Нито една нямаше за изхвърляне. Раците -дребнички, но ги уцелих - късмета на новобранеца.

IMG_20220624_180300.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 3
Публикувано:
преди 48 минути , EliDion каза:

 Само в раците имаше нещо жълто и горчиво, явно е това, което четох, че трябва да се изчисти. 

IMG_20220624_180300.jpg

Да, като се обели обвивката, това се маха и след това се яде. Голяма вкусотия са. 🦀

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.