Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 минути , jul каза:

Зависи какви са олиото, брашното и яйцата /сегашните са ми отдомашни кокошки, хранени с рукола и мащерка😄 /  v/s какви са и къде са пасли телетата за мляното месо. 

Инак мусаката се пече около 2 пъти по-бавно, а с този скъп ток... 😜

Все пак залагам в полза на мусаката, че то там има и 2-3 яйца с рукола в заливката и стана.... 😄

Хайде сега, ти и кисело мляко от щастливи крави ще искаш в заливката 😄😜

  • Смея се 4
Публикувано:
преди 9 часа, jul каза:

хранени с рукола и мащерка

:shok: Егати кифлите! В мола не ги ли водиш за някоя парцалка...? :laugh1:

 

  • Смея се 5
Публикувано:
преди 20 минути , chandni каза:

:shok: Егати кифлите! В мола не ги ли водиш за някоя парцалка...? :laugh1:

 

Знам ли, може и да ги разхождат 😄

Без майтап - човекът, от който купувам яйца пуска редовни репортажи с какви благини ги храни. Аз, бидейки предимно тревопасно, понякога почти им завиждам 😃

  • Смея се 4
Публикувано:
преди 41 минути , jul каза:

Знам ли, може и да ги разхождат 😄

Без майтап - човекът, от който купувам яйца пуска редовни репортажи с какви благини ги храни. Аз, бидейки предимно тревопасно, понякога почти им завиждам 😃

Тва трябва да са златни яйца! След 10 дни на непазаруване днес в магизина видях, че най-обикновените бели ГМО яйца са станали $4 за дузина и ми прилоша. Реших, че ще пестя яйчения мат’рял и вместо паста “Карбонара” направих “Алфредо”.

 

 

0F593D3A-AE36-4DF0-B997-E4DEA84C9396.jpeg

  • Харесвам 8
Публикувано:
преди 22 часа, jul каза:

сегашните са ми отдомашни кокошки, хранени с рукола и мащерка😄

А те, кокошките, знаят ли, че са хранени с това? Тия по биопазарите вече съвсем изтрещяха. Докато кокошката не каже сама, не вярвам. Жълтъкът лилав ли е? Поне зелен?

Ако не знаеш, защо жълтъците вече не са "като едно време", то е защото ... по селата има канализация. Който е виждал кокошка в село без канал, ще разбере.

 

Едно мое изобретение, не е ядене, а страшна салата-мезе. Казва се скопен таратор. Защо скопен? Защото е таратор без мляко, с всички останали съставки. Страаашно върви с домашна ракия (но не от рукола и мащерка). 

 

20220801_195554.jpg.bd7b323e8a9432604e804d4ed03c785b.jpg

  • Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, EliDion каза:

Това е повече за темата с оплакванията 😭. Никога не мога да направя хрупкава коричка на свинските гърди

IMG_20220801_195651.jpg

с горелка някаква го правят, примерно за крем брюле, след изпичането

аз съм пробвал на газов котлон (с щипки държа парчето до пламъка) и почти става

Публикувано:
преди 13 часа, Marusinka каза:

Тва трябва да са златни яйца! След 10 дни на непазаруване днес в магизина видях, че най-обикновените бели ГМО яйца са станали $4 за дузина и ми прилоша. Реших, че ще пестя яйчения мат’рял и вместо паста “Карбонара” направих “Алфредо”.

 

 

0F593D3A-AE36-4DF0-B997-E4DEA84C9396.jpeg

Паста Алфредо може да не съществува в Италия, но поне е вкусна 😄 Пак не е оригинално, но аз съм пробвала с животинска сметана и стана хубава за Карбонара

  • Харесвам 1
Публикувано:

Не познавам човек, който да не обича мусака. Вкъщи е фаворит дори преди баницата и кюфтетата. Даже мексиканците имат ястие, което се нарича “пикадийо” и представлява нещо като мусака без заливка. 
 

Вие как правите заливката? Само с кисело мляко и яйца или добавяте брашно?

Запържвате ли всички продукти преди да сложите във фурната или обърквате на сурово?

 

Лично аз правя мойта с малко морков, без брашно в заливката и подправям само с червен и черен пипер и пилешки бульон вместо сол.

 

 

 

 

4D4AD9BA-EFC7-418B-8F36-2B48DC70AAA2.jpeg

  • Харесвам 4
  • Браво 2
Публикувано:

На това НЕЩО в тавата по-горе му липсва само една чинийка печени люти чушлета с чесън и естествено една кана червена амброзия. В резултат, на което светът става по-хубав и справедлив. 😄

  • Харесвам 3
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 8 часа, Marusinka каза:

Вие как правите заливката? Само с кисело мляко и яйца или добавяте брашно?

Запържвате ли всички продукти преди да сложите във фурната или обърквате на сурово?

 

Много рядко правим мусака, но запържваме продуктите, а за заливката разбиваме белтъка отделно до пяна. Така заливката става по-пухкава.

  • Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, chandni каза:

Много рядко правим мусака, но запържваме продуктите, а за заливката разбиваме белтъка отделно до пяна. Така заливката става по-пухкава.

За това никога не се бях сещала. А само белтъци и кисело мляко или после се добавят жълтъците?

Публикувано:
преди 40 минути , Marusinka каза:

За това никога не се бях сещала. А само белтъци и кисело мляко или после се добавят жълтъците?

И нашата в дома на родителите ми открай време е без заливка, някакси не я улучвахме.

Но наскоро разбрах каква е тайната, каза ми я така да се каже професионална готвачка: Слага се сода бикарбонат в нея - така олеква и остава на повърхността. 

Инак различно слагат към яйцата и брашънцето - кисело, прясно мляко.. Залива се 10-ина минути преди изключване на фурната. Вече по-смело пробвам заливка и със содата в добавка се получава сполучлива.

 

Публикувано:

Преди доста години ходех командировка в Иран, за да летим за техни авиокомпании. При една от първите бяхме базирани в Керман в едно общежитие. Кухнята беше в непосредствена близост и в нея приготваха, както нашата храна, така и кетеринга за борда. И понеже ни поомръзна да ядем неще средно между кетеринг и някакви местнии манджи, които бяха доста еднообразни ( а и готвачите не се стараеха кой знае колко), поисках и получих разрешение да вляза между печките и котлоните,   и приготвя нещо от нашата кухня. Ха познайте какво направих? Мусака, естествено! Тя беше нумеру уно. Местните, които работеха там стояха и гледаха, невярвайки, че един мъж, друговерец ще се занимава с кулинария. Като им сипах по една чиния да опитат готовата мусака жените поискаха рацептата. След седмица, в почивния ден купих и накиснах боб. На пазарчето, с помощта на един местен намерих джоджен ( на фарси е Нане) . Спретнах един боб на фурна. Направи ми впечатление, че жените не чакаха да опитат яденето, а веднага като започнах да го правя взеха по един лист и си водеха записки.  И таратор ги научих да правят, което за онези жеги се оказа доста подходяща супа.     

  • Харесвам 12
  • Браво 8
Публикувано:

Запържвам каймата със зеленчуците предварително. Заливката е кисело мляко с яйца. Сега тази идея с разбитите белтъци много ми допадна, ще изчакам за детайли как точно се прави.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 41 минути , Marusinka каза:

За това никога не се бях сещала. А само белтъци и кисело мляко или после се добавят жълтъците?

Разбиваме белтъците на сняг, а жълтъците смесваме с киселото мляко и брашното, след което смесваме двете купи внимателно, за да не падне "снега" и заливаме мусаката, след което запичаме.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:

@дядо Пепи, в Турция викат Нане на мащерка, сигурен ли си, че с джоджен си готвил 😜

Аз нищо не запържвам, освен лука с каймата. Червен пипер и сол. А от няколко години започнах да слагам лъжица чушково пюре /турско/ и една турска подправка - Кекик. Много ми върви на пълнени чушки, леща и постепенно замених с него чубрицата или ги слагам заедно- дава чудесен аромат. Та в мусаката за мен е задължителна чубрица/кекик. 

В заливката слагам малко брашно /то иначе и сода на какво да я сложи човек?/, аз и не слагам сода. Според мен дори лъжица само държи заливката на повърхността. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 часа, Marusinka каза:

Не познавам човек, който да не обича мусака. Вкъщи е фаворит дори преди баницата и кюфтетата. Даже мексиканците имат ястие, което се нарича “пикадийо” и представлява нещо като мусака без заливка. 
 

Вие как правите заливката? Само с кисело мляко и яйца или добавяте брашно?

Запържвате ли всички продукти преди да сложите във фурната или обърквате на сурово?

 

Лично аз правя мойта с малко морков, без брашно в заливката и подправям само с червен и черен пипер и пилешки бульон вместо сол.

 

 

 

 

4D4AD9BA-EFC7-418B-8F36-2B48DC70AAA2.jpeg

Кръговратът на живота:

След 287 страници се върнахте на 1-вата.

:wink:

  • Харесвам 1
  • Смея се 17
Публикувано:

А, темата не тръгна ли от мусаката? 😉🤣

Ще опитам заливката с разбитите белтъци, но без брашното или содата.

@jul ще можеш ли да снимаш тези подправки, за да ги видя? Или поне имената им на турски, за да ги потърся.

  • Харесвам 1
Публикувано:

Понеже е лято, а и патладжаните и доматите са по-евтини от лука :rolleyes: , аз ви препоръчвам да правите пармиджана ди меландзане вместо мусака. Обявили сме го за топ ястието на сезона вкъщи и само сменям видовете твърди сирена, за да има нотки на изненада. В момента сама си правя доматен сос, но и с готов е ставало чудесно.  

 

https://www.recipetineats.com/eggplant-parmigiana/?fbclid=IwAR2z0xktLdcioSpf4SZPf-6FW7g-WAK42vZmk23Do9V5EdCaxL6kEQRBESc

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
Публикувано:

@DaBo, има го и натрошен, но аз се впечатлих от 10155779194930.jpg

Размерът на "шишарките"е колкото едър черен пипер. В България май само в Бахарика съм го виждала в този вид, но ароматът зависи от това колко е пресен. 

https://turkishdepot.com/urun/kekik-bilye-2/

Нането пък може и сорт мента да е, затова да му е станал на Дядо Пепи боба /нали са едно семейство с джоджена/ 🙂 https://turkishplaza.com/products/bagdat-nane-30g Но миризмата е по-различна от нашата и гръцката мента.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Този Кекик го превеждат риган (oregano), а този на "шишарки" като турски риган:

 

https://botreefarm.co.uk/single-origin-spices/turkish-oregano-buds

https://www.amazon.co.uk/Wild-Oregano-Flowers-Handpicked-Turkey/dp/B094R524T9/ref=sr_1_1?crid=H4KZV3Q802GL&keywords=turkish%2Boregano%2Bbuds&qid=1659596787&sprefix=turkish%2Boregano%2Bbuds%2Caps%2C118&sr=8-1&th=1

 

Ще взема да купя и да пробвам.

  • Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Понеже е лято

Тиквички.... под всякакви кулинарни форми (задължително с копър и тук-таме с чесън) и домати също 

 

Много го обичам това меланзане, но нещо храносмилателната ни система (в частност хепатобилиарната й част 😉 ) не обича патладжани. :sad:

  • Харесвам 4
Публикувано:

 

преди 1 час, DaBo каза:

А, темата не тръгна ли от мусаката? 😉🤣

Тцъ... Тръгна от "жените ви гладят ли", пък се "изроди" в мусака... 🤣 Таааа, за да се завърти наистина

преди 1 час, ven62 каза:

Кръговратът на живота:

трябвава да се върне темата към ютиите :sarcastic_hand:

преди 1 час, Lindt каза:

Понеже е лято, а и патладжаните и доматите са по-евтини от лука :rolleyes: , аз ви препоръчвам да правите пармиджана ди меландзане вместо мусака. Обявили сме го за топ ястието на сезона вкъщи и само сменям видовете твърди сирена, за да има нотки на изненада. В момента сама си правя доматен сос, но и с готов е ставало чудесно.  

 

https://www.recipetineats.com/eggplant-parmigiana/?fbclid=IwAR2z0xktLdcioSpf4SZPf-6FW7g-WAK42vZmk23Do9V5EdCaxL6kEQRBESc

И ние го обичаме, но в жегата не ни се ядат горещи/топли манджи, затова си правим обогатена версия на капрезе - патладжан, изпечен на дебели шайби, които след изстиване нареждаме под шайбите розови домати и моцарела. Ако има пресен босилек - с него, ако няма - песто в хладилника винаги има 🙂

  • Харесвам 8
Публикувано:
преди 13 минути , chandni каза:

...

И ние го обичаме, но в жегата не ни се ядат горещи/топли манджи, затова си правим обогатена версия на капрезе - патладжан, изпечен на дебели шайби, които след изстиване нареждаме под шайбите розови домати и моцарела. Ако има пресен босилек - с него, ако няма - песто в хладилника винаги има 🙂

Спирам да ви чета, защото от средата на юли съм единствено на диня, пъпеш, сирене и кашкавал.

И, въпреки, че много ги обичам, и поотделно, и в комплект, вече почна да ми писва, а се очертава и август да не сменям менюто.

 

  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.