Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

А това е от днес, препоръчвам за шокохолици 🙂 Брауни с бадеми, сметанов мус и горски плодове.

Рецепта за брауни от тук https://www.kulinarno-joana.com/2022/07/brauni-s-bademi-i-gorski-plodove/?fbclid=IwAR3Su9q2LjaZ5FVmAvBi7rfZGS3TvRixllLj-9QLXQSp_4jgLhum0NCjyiE

Крем от тук https://angellovescooking.blogspot.com/2021/04/chocolate-vanilla-whirlwind-tornado-cake.html?fbclid=IwAR3_Xu9uXX_sNHdfLlOAPT0whq2pswIFaAkOSF9SPTK_PlzUbpj1Ew8WdZ8

 

DSC_0184-2.jpg

 

DSC_0192-2.jpg

  • Харесвам 9
  • Браво 12
Връзка към коментар
преди 3 часа, Eva eva каза:

А това е от днес, препоръчвам за шокохолици 🙂 Брауни с бадеми, сметанов мус и горски плодове.

Рецепта за брауни от тук https://www.kulinarno-joana.com/2022/07/brauni-s-bademi-i-gorski-plodove/?fbclid=IwAR3Su9q2LjaZ5FVmAvBi7rfZGS3TvRixllLj-9QLXQSp_4jgLhum0NCjyiE

Крем от тук https://angellovescooking.blogspot.com/2021/04/chocolate-vanilla-whirlwind-tornado-cake.html?fbclid=IwAR3_Xu9uXX_sNHdfLlOAPT0whq2pswIFaAkOSF9SPTK_PlzUbpj1Ew8WdZ8

 

DSC_0184-2.jpg

 

DSC_0192-2.jpg

Евала!! Да я беше постнала вчера, нямаше да се занимавам с готова торта, защото ме примързя да правя за 50 човека и десерт, в допълнение на 20кг месо, дипове, фасул и още…, но щях да се прежаля за нещо като това, поне да духне детето свещичка върху красива торта. После ще се фукам с тако бара за рождения ден на дъщеря ми.

 

О, нееее!! Тортата, която поръчах се оказа огромна и адски евтина ($25). Никога не бях поръчвала от Коско преди, но други майки ми ги препоръчаха 🤷‍♀️ Тва е цяла седалка 😳

294C5BBF-9A9E-4663-B674-6DEB47B2A859.jpeg

  • Харесвам 3
  • Шок 6
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, Marusinka каза:

Евала!! Да я беше постнала вчера, нямаше да се занимавам с готова торта, защото ме примързя да правя за 50 човека и десерт, в допълнение на 20кг месо, дипове, фасул и още…, но щях да се прежаля за нещо като това, поне да духне детето свещичка върху красива торта. После ще се фукам с тако бара за рождения ден на дъщеря ми.

 

О, нееее!! Тортата, която поръчах се оказа огромна и адски евтина ($25). Никога не бях поръчвала от Коско преди, но други майки ми ги препоръчаха 🤷‍♀️ Тва е цяла седалка 😳

294C5BBF-9A9E-4663-B674-6DEB47B2A859.jpeg

Да ти е жива и здрава Виктория! Много да ви радва!

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

Да ти е жива и здрава Виктория! Много да ви радва!

Мерси, Дани!!

 

Разбих се от подготовка на храна вчера и днес преди партито, но за сметка на това идеята за тако станция/бар ме спаси от сервиране и отсервиране по време на партито и другия път като решич да правим малка сватба, вместо детски рожден ден знам как става работата.

 

Приготвих 4 вида месо за такос - 3 на грил (пилешко, телешко (carne asada), свинско al pastor и дърпано свинско тип carnitas. Никога не съм яла мексиканска кухня в Бг, затова не знам как се казват, но (фук-фук) мексиканка гостенка си взе месо за вкъщи, толкова й хареса.

 

Искам да направя вметка, за да може малко от информативна, малко от туристическа гледна точка да споделя, че в Аризона има безброй малки месарници, наречени карнесерийас, където не се говори на английски и където продават мариновани меса за скара и по-специално carne preparada - мариновано телешко, нарязано на много тънки пържоли от хълбока или flank steak.

 

5D7D3D62-7ADB-4386-9111-4F5B07E76FDD.jpeg.9cbf5572b0c811bd671dd7f5e79c28c4.jpeg

 

Препарадата винаги е държала висока цена, но по спомени от преди 10-12г. беше $5.50 за 1/2 кг, а сега е абсурдната $9.99-$12.99 за 1/2 кг. За сравнение много по-хубави части от кравата като телешкото бон филе и рибайят са средно по $9.99. Та на мен ми се досвидя и реших, че ще мариновам с рецепта от нета и ще купя само месото без марината за $5.50. Избрах рецепта с текила, защото да се готви с алкохол е винаги добра идея и толкова много се хареса, че гостите ме питаха откъде съм го купила, а като им казвах каква е работата, изпадаха в шок. Край на вметката.

 

Останалото беше:

 

гуакамоле

салца

спаначен дип (не е на снимката)

мекикански ориз с бульона от дърпаното свинско

фасул

фасулено пюре

скариди (това в последния момент, че не знаех дали моята приятелка която е пескатерианка ще дойде)


Едтествено, имаше и готови неща, но като цяло всеки си топлеше пшеничената или царевична тортийа и после слагаше каквито топинги пожелае в такото.

 

От тортата остана една четвърт. От месото някъде към 5 кг, след като няколко човека си взеха за вкъщи.

08A432A7-A1E3-467A-B92A-ABD2C677D856.jpeg

9BB1E2C0-8D67-4DFB-A0BA-2D5F01728459.jpeg

2EEEA5FE-B9B7-4576-9F3F-A5DD56C64887.jpeg

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
  • Браво 9
Връзка към коментар

Малеее, поклон

Организирали сме сами детски рожден ден, ама не ми е и идвало наум да приготвям и храната

 

ако дадеш рецепта за марината няма да се разсърдя 🙂

  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, neuromancer каза:

Малеее, поклон

Организирали сме сами детски рожден ден, ама не ми е и идвало наум да приготвям и храната

 

ако дадеш рецепта за марината няма да се разсърдя 🙂

За al pastor e тази плюс малко портокалов сок. И естествено я умножих, защото свинското ми беше 6кг. Опекохме месото на скара.

 

https://tasty.co/recipe/mexican-style-pork-tacos-tacos-al-pastor

 

За асадата на око я правих, тъй като рецептата (слагам снимка на тази, която ползвах за база) беше за доста по-малко месо и понеже съм виждала, че маринатата е червенокафява добавих червен и червен опушен пипер.

 

Текила

Сок от лимон

Сок от лайм

анасов сок

портокалов сок

пресен лук нарязан на ситно

Черен пипер

сол

чесън на прах (нямах достатъчно скилидки)

 

EAC63E35-725C-4A54-8ED1-59838B9941F2.png

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 8 минути , DaBo каза:

Да ви е жива и здрава Виктория!

 

Пълен респект за подготовката! 👏

В Аризона испанският е много вървежен май. 😜 

Благодаря!!

Във всички погранични щати е огромен бонус.

Значи цените за услуги като чистене на къща, поддържане на градината, басейна, наем на водни пързалки и т.н. са така - за бели - най-скъпо, за латиноамериканци - най евтини и за такива като мен, които се пазарят на развален испански, средно 😂😂

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

20220828_210913.jpg.7bbf86c17a513bf9d35003656c03b093.jpg

 

Месото е овкусено с брияни масала, която купих от Индия. 

А ето и как сервирах шишчетата - с червен ориз, за да се придържаме към Азия. Шопската е само, за да отбележим началната точка на всеки полет към Азия. 🙂

 

20220828_211518.jpg.d6313438262b36d7a9f5a3b95df02df7.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 25 минути , Pantelej Putnik каза:

20220828_210913.jpg.7bbf86c17a513bf9d35003656c03b093.jpgМесото е овкусено с брияни масала, която купих от Индия. 

А ето и как сервирам шишчетата - с червен ориз, за да се придържаме към Азия. Шопската е само, за да отбележим началната точка на всеки полет към Азия. 🙂

20220828_211518.jpg.d6313438262b36d7a9f5a3b95df02df7.jpg

Какъв е този червен ориз?

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

При мен шишчетата са опит за пилешко сувлаки, малкото много ги харесвам Гърция и то на едно определено място. Води ни три пъти там, за да яде. На другите места все му бяха сухи. И моите похвали, доволна съм. Другото е чушки с доматен сос,  пълнени с яйце и сирене - за едни основно, за други гарнитура 😄

IMG_20220828_152007.jpg

 

IMG_20220828_202935.jpg

 

IMG_20220828_200820.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 3
Връзка към коментар

Този път направих една идея по-добра снимка на боба, не без помощта на бурканчето джоджен от Фил 🙂

IMG_20220831_200339.jpg.c5512ad08bc9ec5ec04a7570c595eb6e.jpg

 

Но по-важното е, че съм много щастлива тази седмица да гарнирам всичко с трицветна доматена салата с пресен босилек:

 

IMG_20220831_200432.jpg.3a5c5b2d531cce22632100b303fb40ef.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 6
Връзка към коментар
преди 15 минути , Lindt каза:

Този път направих една идея по-добра снимка на боб

IMG_20220831_200432.jpg.3a5c5b2d531cce22632100b303fb40ef.jpg

Ох, изглежда много вкусен и като консистенция точно както го обичам!  :smile3:

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, Lindt каза:

Този път направих една идея по-добра снимка на боба, не без помощта на бурканчето джоджен от Фил 🙂

IMG_20220831_200339.jpg.c5512ad08bc9ec5ec04a7570c595eb6e.jpg

 

Но по-важното е, че съм много щастлива тази седмица да гарнирам всичко с трицветна доматена салата с пресен босилек:

 

IMG_20220831_200432.jpg.3a5c5b2d531cce22632100b303fb40ef.jpg

Аз пак да намеря кусур:

Точно 14 бобени зърна - кой точно се нахрани с тях. Тази купичка е толкова малка, че вероятно си използвала макро режима на някоя специализирана фотографска техника.

А наденичките не се ли слагат в боба?!

:wink:

 

1.jpg.73e85f03a1ee0c7e8ec57e9ded860959.jpg

  • Смея се 14
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , ven62 каза:

Аз пак да намеря кусур:

Точно 14 бобени зърна - кой точно се нахрани с тях. Тази купичка е толкова малка, че вероятно си използвала макро режима на някоя специализирана фотографска техника.

А наденичките не се ли слагат в боба?!

:wink:

Наденичките бяха в менюто от предния ден :girl_wink: В деня с боба ядохме сръбски кебапчета и домати с бяло сирене, настъргано с рендето за зест, за да се чувстваме малко като на заведение :biggrin:  Добре си живеем, но сръбските ни запаси от месо привършват и после пак ще ставаме вегетарианци.  

  • Харесвам 1
  • Шок 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 17 минути , ven62 каза:

Аз пак да намеря кусур:

Точно 14 бобени зърна - кой точно се нахрани с тях. Тази купичка е толкова малка, че вероятно си използвала макро режима на някоя специализирана фотографска техника.

А наденичките не се ли слагат в боба?!

:wink:

 

1.jpg.73e85f03a1ee0c7e8ec57e9ded860959.jpg

мхм, при мен задължително трябва да са 13, в краен случай 17.. За мен наденичките могат и да се пропуснат 😎 - тогава би било друга гозба...  Фотографска техника? 🤔 - За нея си трябва и предметна маса.. Не питай откъде знам, просто съм асистирала не само като шофьор на профито.. Търся снимка като доказателство и ще я добавя, за да съм по-убедителна 😉

  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 17 минути , Lindt каза:

Наденичките бяха в менюто от предния ден :girl_wink: В деня с боба ядохме сръбски кебапчета и домати с бяло сирене, настъргано с рендето за зест, за да се чувстваме малко като на заведение :biggrin:  Добре си живеем, но сръбските ни запаси от месо привършват и после пак ще ставаме вегетарианци.  

Снощи и ние бяхме на сръбска скара:

 

1.jpg.d87dad15efcac09a88310aeb9ed590c1.jpg

 

Бирария "Колодрум"  -->  "Сръбска скара".

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Купих си кухненски робот да ми меси хляб и в същото време за сладкишите да ми разбива по-лесно и по-бързо сместа. От известно време на сам си меся спортен хляб, който изпитано дава много енергия. С 3 вида брашно, основно е брашно от спелта в него и 4 вида семена. Преди ползвах за месенето хлебопекарна, и си го пека отделно във фурната като втаса колкото аз искам, така се изпича по-равномерно и става по-пухкав. Хлебопекарната даде фира и взех робота, в който месенето се случва за 4 мин, а не за 45 мин като в хлебопекарната. После 10 мин да втаса и около 50 мин печене, та за около час и малко имам прясно изпечен спортен хляб. 😁 20220824_184148.jpg.9acaa14a588361852d91c649c3f1ca1d.jpg

 

20220824_184819.jpg.b57310f9a0b6e33138388edc6cac7a51.jpg

 

20220815_203202.jpg.22662f8508701f0c163b6df34bc91a71.jpg

 

20220815_211418.jpg.f89097019948c94b9ca0462e73d69a5d.jpg

 

20220816_071143.jpg.ca23b425535db3f71a327a70922ad2b0.jpg

 

Машинката е с планетарно движение и разбива много по-добре и бързо смесите, направо не знам как съм се мъчил с миксера до сега. Купата е от стомана и се мие с едно минаване на гъбичката, не като пластмасовите 100 пъти да ги миеш и все мазни стоят. Забърках първо един сладкиш с маскарпоне и сметанов крем, бишкоти и плодове.

 

20220825_104957.jpg.1bfdd2011922266fa3c42eab20139528.jpg

 

20220825_110624.jpg.6f75a47c64249e4d58c749b88e938041.jpg

 

20220825_111610.jpg.39073bf8c5f7d569b17f264a91ffd1c0.jpg

 

Като свърши един чийзкейк с домашно сладко от кайсии. До сега не бях правил със сладко различно от червен цвят ! 😁

 

20220831_074144.jpg.369ff5492b83b8b09b4ae06dd45c24b5.jpg

 

На този етап това, но както се казва "Инструмента прави майстора !" 😂🤣😆

 

20220824_193208.jpg.36f10d6c191f1ce5538c108849085131.jpg

  • Харесвам 7
  • Браво 11
Връзка към коментар
преди 22 минути , Tonyco каза:

Купих си кухненски робот да ми меси хляб и в същото време за сладкишите да ми разбива по-лесно и по-бързо сместа. От известно време на сам си меся спортен хляб, който изпитано дава много енергия. С 3 вида брашно, основно е брашно от спелта в него и 4 вида семена. Преди ползвах за месенето хлебопекарна, и си го пека отделно във фурната като втаса колкото аз искам, така се изпича по-равномерно и става по-пухкав. Хлебопекарната даде фира и взех робота, в който месенето се случва за 4 мин, а не за 45 мин като в хлебопекарната. После 10 мин да втаса и около 50 мин печене, та за около час и малко имам прясно изпечен спортен хляб. 😁 20220824_184148.jpg.9acaa14a588361852d91c649c3f1ca1d.jpg

 

20220824_184819.jpg.b57310f9a0b6e33138388edc6cac7a51.jpg

 

20220815_203202.jpg.22662f8508701f0c163b6df34bc91a71.jpg

 

20220815_211418.jpg.f89097019948c94b9ca0462e73d69a5d.jpg

 

20220816_071143.jpg.ca23b425535db3f71a327a70922ad2b0.jpg

 

Машинката е с планетарно движение и разбива много по-добре и бързо смесите, направо не знам как съм се мъчил с миксера до сега. Купата е от стомана и се мие с едно минаване на гъбичката, не като пластмасовите 100 пъти да ги миеш и все мазни стоят. Забърках първо един сладкиш с маскарпоне и сметанов крем, бишкоти и плодове.

 

20220825_104957.jpg.1bfdd2011922266fa3c42eab20139528.jpg

 

20220825_110624.jpg.6f75a47c64249e4d58c749b88e938041.jpg

 

20220825_111610.jpg.39073bf8c5f7d569b17f264a91ffd1c0.jpg

 

Като свърши един чийзкейк с домашно сладко от кайсии. До сега не бях правил със сладко различно от червен цвят ! 😁

 

20220831_074144.jpg.369ff5492b83b8b09b4ae06dd45c24b5.jpg

 

На този етап това, но както се казва "Инструмента прави майстора !" 😂🤣😆

 

20220824_193208.jpg.36f10d6c191f1ce5538c108849085131.jpg

Техниката солидно напредва. Моят италианец Girmi с приставки за настъргване, разбиване и универсален солиден нож буквално за всичко, че и за смилане на месо, кумовски подарък от Corecom, е на 30+ години. Тогава си беше не само супер улеснение за (бебешки) пюрета и всичко възможно, а и направо иновация и непозната рядкост.. А като дизайн е доста по-ръбест и рустикален. Отдавна е прибран надълбоко и заместен от по-малогабаритно лидлско чопърче като за скромно домакинство, в което много-много не се готви. Може и да бъде изваден някой ден на фона на комплекта блендери, пасатори итн. съвременни пособия на Braun, който лекомислено подарих на сина ми 🤔

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , Anna Kalinovska каза:

Техниката солидно напредва. Моят италианец Girmi с приставки за настъргване, разбиване и универсален солиден нож буквално за всичко, че и за смилане на кайма, кумовски подарък от Corecom, е на 30+ години. Тогава си беше не само супер улеснение за (бебешки) пюрета и всичко възможно, а и направо иновация.. Отдавна е прибран надълбоко и заместен от по-малогабаритно лидлско чопърче.

Да, това е със сравнително нормални размери, но най-важното е, че всичко е много чисто, купата и приставките са метални и се почистват изключително лесно и бързо, не хвърчи на всякъде като, когато разбиваш с миксер и до сега не се е налагало капака на купата да го мия. Месенето на тестото е невероятно бързо, чак не ми се вярваше какво пише в книжката 4 мин и наистина за толкова става. Пише уреда да не работи повече от 6 мин без почивка, но то всичко става за това време, за мен е огромно улеснение всичко това, спестява ми много време. И го взех за цената от 150 лв, беше точно намалено в този ден, направо удар от тотото. 😁

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 8 минути , Tonyco каза:

Да, това е със сравнително нормални размери, но най-важното е, че всичко е много чисто, купата и приставките са метални и се почистват изключително лесно и бързо, не хвърчи на всякъде като, когато разбиваш с миксер и до сега не се е налагало капака на купата да го мия. Месенето на тестото е невероятно бързо, чак не ми се вярваше какво пише в книжката 4 мин и наистина за толкова става. Пише уреда да не работи повече от 6 мин без почивка, но то всичко става за това време, за мен е огромно улеснение всичко това, спестява ми много време.

Винаги съм считала, че всяко домакинско занимание задължително трябва да доставя удоволствие. Затова съм си набавяла и уреди, които поне малко да способстват за това - от ютията и прахосмукачката до вълшебните кърпи за прах и др., за кухнята да не говорим... Даа, 6 минути са Много време и достатъчно за всичко. И понеже много често пускам в отпуск негърчето, което отговаря за миене на съдове и забърсване наоколо, ми е много важно да остава чистичко и да не се налага да се прави.. А Времето е любимата ми категория и на висока почит 🙃 

Винаги с радост да си го ползваш! 🥰

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Anna Kalinovska каза:

мхм, при мен задължително трябва да са 13, в краен случай 17.. За мен наденичките могат и да се пропуснат 😎 - тогава би било друга гозба...  Фотографска техника? 🤔 - За нея си трябва и предметна маса.. Не питай откъде знам, просто съм асистирала не само като шофьор на профито.. Търся снимка като доказателство и ще я добавя, за да съм по-убедителна 😉

Ето как (се) снимат манджи. Калпавата снимка естествено е моя и има единствено информативно-документална стойност.. 🙃

П.П. И да ви открехна: При заснемането на манджи шеф-готвачите свещенодействат пред очите ти и се шегуват с всичко, но не си мислете, че който седи под крушата, яде круши.. Никакви такива! Обикновено това, което се снима, Не става за консумация 😎  Изключенията като напр. една тиква с орехи, на половината от която можах да се насладя след заснемането й, само потвърждават правилото.. Инак кафенце дават. А от предметната маса, за която стана дума по-горе, се вижда чернобялата повърхност, върху която се разполага мотивът.

20180920_112032_HDR.jpg

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.