Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Малко ми е неудобно да споделя, ама съдовете ми са 90% на Цептер, само тавите са конвенционални, алпакА или не знам как още им казват.

Когато преди години приятел, изметен от първата синя вълна като културен аташе в Дамаск, ме помоли да бъда домакиня на представяне на въпросните съдове, бях пред новодомство и нямах нито една тенджера. Представянето, в приемната на офиса ми, мина чудесно, само че никой от поканените 2-3 двойки приятели не се реши на покупка. Не знам защо се почувствах неудобно, не мислих много и поръчах първия комплект, нали така и така трябваше да купувам тенджери... В годините докупих и комплект с по-голям диаметър, понеже средната тенджера ми беше малка за сармичките с лозов лист, които страшно много обичам и мога да хапвам до безсъзнание. Откакто домакинството се смали до едночленно, излъсках и прибрах надълбоко големите тенджери, оставих една, същата, която тогава ми беше малка, от комплекта Юниор, те нали си имат имена. В нея "готвя" вече предимно на пара. Тиганът, в който пекат също баница и кекс на котлон и под капак, на което така и не се научих, и Малката принцеса са подръка, но не ги изваждам, за да не ги мия и лъскам до блясък, инак ще ме дразнят.. Само при крайна необходимост, ако се зададат гости.

И навиците ми са напълно пригодени към спецификата на съдовете и ползването на стъклокерамика, и определено ми е трудно с нормални - когато съм при майка ми, на газ, или на вилата, в нейни тенджери с или без покритие, и на старовремски чугунени котлони. Във всеки случай отдавна са се изплатили със спестяването на електроенергия и отпадането на необходимост да се подновяват.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И майка ми ги ползва от около 30 години. Убедена съм, че са ок като съдове, но никак не съм убедена, че съм готова да им робувам /миене на ръка, мазане... /. Предвид оборота у дома - само съдове, които влизат в миялната. Нескъпи. И подменям често, като се надраскат. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 17 минути , jul каза:

И майка ми ги ползва от около 30 години. Убедена съм, че са ок като съдове, но никак не съм убедена, че съм готова да им робувам /миене на ръка, мазане... /. Предвид оборота у дома - само съдове, които влизат в миялната. Нескъпи. И подменям често, като се надраскат. 

Вероятно стават за миялна, но нямам, поради липса на място. По тях нищо не загаря и измиването става "с поглед". Не лъскам по-често от веднъж на 2 години, когато ми дойде музата, въпреки че и то става лесно и бързо. Пък и огледала си имам 😉 Всъщност не вярвам младежи около мен да се заинтересуват, разучат документацията и възприемат философията . Различен стил и начин на мислене е. Но имам любимо тиганче, италианско от лидл и за 8,-- лв, с покритие, което ежедневно с радост ползвам. И по него нищо не загаря.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Моля за помощ! Имате ли изпитана рецепта за сладки “Линдзер”? Не съм сигурна, че това им е името, но са като масленки слепени и посредата са с малиново сладко, което обикновено се вижда от сърцевидна дупка в горната бисквита. 
Уажсно се депресирах след като една приятелка ми прати статия за натриевия глутамат, който явно го има в почти всичко и който е бая гадничък. Аз редовно чета етикети на храните, но за да се уверя, че няма палмово масло, което от години бойкотирам, но сега почнах да препрочитам тези на продукти, които редовно ползвам и това чудо да избягвам. Е, любимите ми сладки се оказаха, че нямат натриев глутамат, но са с палмово масло. Нямам представа как съм го пропуснала преди, но сега още повече освирепях като разбрах, че няма да ям от тях 😭😭😭

Иначе, си наготвих едно хубаво, но не снимах нищо освен едни картофи огретен, понеже пратих видео рецепта на приятелка.

0FFE4E9E-EA1C-4BF0-B744-EBC4EA374C2B.jpeg

  • Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 19 минути , Marusinka каза:

Моля за помощ! Имате ли изпитана рецепта за сладки “Линдзер”? Не съм сигурна, че това им е името, но са като масленки слепени и посредата са с малиново сладко, което обикновено се вижда от сърцевидна дупка в горната бисквита. 
Уажсно се депресирах след като една приятелка ми прати статия за натриевия глутамат, който явно го има в почти всичко и който е бая гадничък. Аз редовно чета етикети на храните, но за да се уверя, че няма палмово масло, което от години бойкотирам, но сега почнах да препрочитам тези на продукти, които редовно ползвам и това чудо да избягвам. Е, любимите ми сладки се оказаха, че нямат натриев глутамат, но са с палмово масло. Нямам представа как съм го пропуснала преди, но сега още повече освирепях като разбрах, че няма да ям от тях 😭😭😭

Иначе, си наготвих едно хубаво, но не снимах нищо освен едни картофи огретен, понеже пратих видео рецепта на приятелка.

0FFE4E9E-EA1C-4BF0-B744-EBC4EA374C2B.jpeg

От натриевия глутамат отърване няма...  Добре, че някъде все пак го упоменават, обикновено е скрит 🙄 Като си спомня какъв внос с тонове падаше, за инстантните супи на соца, че и скъпичък беше.. Палмовото масло се старая да заобикалям, но не се вторачвам прекалено. Най-много гледам за трансмазнини и PUFA, но епизодично може да се промъкнат. За пържене (главно яйчеви аламинути) ползвам само кокосово масло, за друго краве масло, почти напълно игнорирам олиото; зехтин и шарлан само за салати.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз съм с Zwilling  и WMF.

И разни други железни и чугунени неща на  Buyer и Lodge.

Керамиката не е зле, но както каза и @Lindt за година, година и нещо заминава. Имал съм всякакви керамики преди, включително на Kyocera тигани.

 

Омлет става идеално, без залепване във всичко което имам, в чугуна и в неръждаемата стомана правя най-често.

Там трика е, че трябва да е добре нагрято, ако не е,  може да залепне.

 

Котлона няма значение дали ще ти изгаря тигана или не, по-добро от индукцията няма, на второ място слагам газта, понеже няма инертност както индукцията и чак накрая стандартни котлони.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 5 минути , Alexander каза:

И аз съм с Zwilling  и WMF.

И разни други железни и чугунени неща на  Buyer и Lodge.

Керамиката не е зле, но както каза и @Lindt за година, година и нещо заминава. Имал съм всякакви керамики преди, включително на Kyocera тигани.

 

Омлет става идеално, без залепване във всичко което имам, в чугуна и в неръждаемата стомана правя най-често.

Там трика е, че трябва да е добре нагрято, ако не е,  може да залепне.

 

Котлона няма значение дали ще ти изгаря тигана или не, по-добро от индукцията няма, на второ място слагам газта, понеже няма инертност както индукцията и чак накрая стандартни котлони.

А как точно се мият тези съдове? Защото моите си ги пускам в миялната и по-вероятно да си сменя котлона, отколкото да мия на ръка и да суша после някъде 🙈

 

Никога не ми е изгарял съд от газовите котлони. Даже един комплект изкара 7 години без нито драскотина. 

Първите тигани със светло покритие, които пробвах на тези котлони, директно получиха кафяв кръг на дъното. На тъмносивите ми по-трудно се забелязва, но усещам, че се мъчат. И то не на 9, а на 6 степен. Така че не съм съгласна дали е едно и също да насочиш цялата произвеждана енергия към съда или 30 % от нея. 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Lindt каза:

А как точно се мият тези съдове? Защото моите си ги пускам в миялната и по-вероятно да си сменя котлона, отколкото да мия на ръка и да суша после някъде 🙈

 

Никога не ми е изгарял съд от газовите котлони. Даже един комплект изкара 7 години без нито драскотина. 

Първите тигани със светло покритие, които пробвах на тези котлони, директно получиха кафяв кръг на дъното. На тъмносивите ми по-трудно се забелязва, но усещам, че се мъчат. И то не на 9, а на 6 степен. Така че не съм съгласна дали е едно и също да насочиш цялата произвеждана енергия към съда или 30 % от нея. 

 

 

Значи не си за тях, визирам желязо и чугун. Неръждаемите нямат проблеми.

 

На газ е в пъти по-концентрирана топлината, отколкото от индукцията, но това няма голямо значение, ако тигана - тенджерата е с дебело дъно / хубава

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Стоманените съдове и тигани и керамичните тави ги мия в съдомиялната. Имам само един тиган с незалепващо покритие, който не го мия в съмомиялната. В къщи посуда, която не се мие в съдомиялната не влиза. Дървените ми дъски са за декорация, а иначе режа на едни пластмасови италиански, в които няма незнамсикаквоси и ги мия в съдомиялната.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Нещо май не ми се иска лятото да си тръгва и го караме на лятно меню.

От Гърция взехме едни големи риби, които пекохме на скара.  Така и не им запомних заглавието, за пръв път ги чувах и виждах, ама пък мнооого вкусни диваци бяха. Последните филета изчистих и прибрах в хладилника и чудейки се как да се изядат, сътворих нещо по идеята на балък екмек /истанбулските рибени сандвичи/, а отстрани октоподена салата. Чудна вечеря се получи, пак бих ги правила подобни сандвичи.

 

 

IMG_20220915_194457.jpg

IMG_20220915_194821.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 7
Връзка към коментар

@Marusinka,линцери съм правила и по тази рецепта https://www.kulinarno-joana.com/2017/12/sladki-linzer/,  много са хубави, но ,както всичко йоанено, са по-джиджани, имат и лешници :). Иначе, рецепти в нета Има много, почти еднакви са, така че нямаш проблем с това . Що се отнася до натриевия глутамат, "вредността" му е силно преувеличена . Да не кажа, липсва. Не знам как го търсиш в сладки, ползва се в миксове с подправки за супа, бульони и такива неща. В китайската кухня нарочно го добавят. Палмово масло си е вредно, но ако хапваме купешки сладории, няма спасение. И, все пак,  не бива да се правят драми.

За съдовете- ползвам евтини , или ако са скъпи, не са много - имам 2 хубави тенджери,  и в тях готвя,  2 хубави касероли , и 2 тави, обикновени. Нямам никакви проблеми,  всичко си.ми се получава. И имам по 1 тиган, който като се изхаби, купувам нов. Тефал беше, после един от лидъл, много го обичам,но понеже в него пека и филии,  и пърленки без мазнина, се позахаби и ще купувам нов. А, и гювеч имам и много го ползвам. 

Снощи ядохме зеленчукова крем-супа, но ме домързя да я снимам. Последното снимано са ми американски палачинки, по желание на малката щерка. Иначе не правя такива, другите не ги харесват. Купчинката е с шоколад, сладко от боровинки и сладко от ягоди. Имах отворени просто и да ги свърша. 

20220918_072535.jpg

  • Харесвам 18
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар
На 21.09.2022 г. в 10:31, DaBo каза:

Стоманените съдове и тигани и керамичните тави ги мия в съдомиялната. Имам само един тиган с незалепващо покритие, който не го мия в съмомиялната. В къщи посуда, която не се мие в съдомиялната не влиза. Дървените ми дъски са за декорация, а иначе режа на едни пластмасови италиански, в които няма незнамсикаквоси и ги мия в съдомиялната.

И аз всичко мия в миялна. Преди 5 години смених изцяло посудата за готвене. Правих обстойно проучване за състав, вредности и т.н. и се спрях на тигани и комплект тенджери Silit. Купих всичко от Амазон, тук са по-вече от 2 пъти по-висока цена, или поне бяха, когато аз проучвах.  Тиганите са тежки и незалаепващи (уж). Готвя всичко в тях с изключение на яйца. Тях ги правя в един Тефал, единствения, който купих за яйца и подменям при първо надраскване.  Но аз ползвам много Инстант пот и Еър фрайър. В къщи се ядат много бобови и готвенето под налягане ми е много удобно.

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

И аз купувах нещата от амазон или разни други немски сайтове. Продължавам да пазарувам от разни чужду сайтове. Също много използвам мултикукър под налягане (той е със стоманена тенджера) и еър фрайер, ама и неговата кошница се мие в съдомиялната.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

 

То аз почти не готвя. Ама понякога се постаравам за нещо не дотам аламинутно. 

Та като се изкуших да купя превъзходна цяла сьомга, с глава и перки, само почистена, се наложи и сега се облизвам. 

 

Сьомга стек (с кожа, разфасовах я сама!) с картофи по мъжка, ненадмината рецепта от ФБ, на фурна; и... по часовник. Ухае вече и собственоръчно приготвената шарена сол - от брането до смесването на съставките.

Още 5', приготвих лимона и... минута е много 😋 🍴

 

(признавам си: първо я излапах, после довършвам поста)

 

307879849_2588468574628499_5586291971366855238_n (1).jpg

  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Толкова ми е мъчно за нея… а, дори не я познавах лично… От тези хора, които влизат в живота ти и озаряват пътеката. 
Да ти е светло там горе, Валерия!

 

Днес малко диетично, в нейна памет:

 

Пилешки дробчета на фурна с масло:

 

D90A4BFE-48C1-4705-99A9-05A1DDDA29CF.jpeg.dc3bc1bcada98dd9c22f68cca92f1e8b.jpeg

 

И сега е моментът да замразя малко ледени кубчета със зърно грозде в тях! 
Липсваш, @AlexandraKo! Всеки ден…

  • Харесвам 20
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, ива валя каза:

Тази пица, със сусамов блат научих от @AlexandraKo.Имаше страхотни идеи!

20220905_212808.jpg

Каква е рецептата за сусамовия блат?

 

Аз не я познавах, но всеки път като говорите за нея ми става толкова мило, много много обич има за нея тук...явно много обич е давала и тя самата...светла и памет!

  • Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 10 часа, Madonna каза:

Каква е рецептата за сусамовия блат?

 

Аз не я познавах, но всеки път като говорите за нея ми става толкова мило, много много обич има за нея тук...явно много обич е давала и тя самата...светла и памет!

@MadonnaДве големи яйца/ три средни се разбиват.Добавя се 3 лъжици сусамов тахан и бакпулвер. Може да се сложи  лъжица скир и сол. Разбива се хубаво. Изсипва се в тавичка и се пече около 30 мин. на 160 градуса.Сред това се поставя по желание продукти за пицата.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Веднъж годишно се събираме с едни приятели и опитваме меса, за които иначе само сме чували. Пиша ги на английски, защото не знам как са на български - А5 Japanese wagyu ribeye (не е на снимката в сурово състояние, защото се прави без подправки на чугунен тиган на котлона, в една бяла чиния съм го снимала, вече готов), American wagyu NY strip, ribeye и tomahawk steaks, костен мозък. Аз направих зеленчуци, гъби и макарони със сирене и бекон.

B95C642E-06CF-4EF5-9AD1-3A431CEE79B1.jpeg

ED10EC96-E473-4C75-BEEA-EBD1BFC69C5B.jpeg

DA3D8E1A-EF6C-48EB-A584-43914C6446B4.jpeg

D30FB4D8-0BBA-4C7E-8F5A-82E93C723DD0.jpeg

1316E9C6-7BD5-4957-97F5-3789EF056DF6.jpeg

  • Харесвам 15
  • Браво 6
Връзка към коментар

Ха, не знаех, че в Щатите отглеждат също порода Waguy. Мнооого добре ви изглеждат стековете 😋

 

Нашият брънч днес беше "френски" - сирене, месца, червено вино от избата на нашите познати в Елзас и един "невидим" ябълков сладкиш.

Нарича се "невидим", защото се състои основно от ябълки и тестото е толкова малко, че се губи сред тях - вижда се на снимката с разреза. 😂

За вечеря имаме супа топчета (неснимана), а за утре приготвих едно южноафриканско ястие, bobotie - нещо като мусака, ама без картофи или зеленчуци и с подправки, напомнящи по-скоро Индийския океан, отколкото Средиземноморието.

 

20220925_112203-01.jpeg

20220925_113037-01.jpeg

20220925_181539-01.jpeg

  • Харесвам 11
  • Браво 9
Връзка към коментар
преди 7 минути , Роца каза:

Ха, не знаех, че в Щатите отглеждат също порода Waguy. Мнооого добре ви изглеждат стековете 😋

 

Нашият брънч днес беше "френски" - сирене, месца, червено вино от избата на нашите познати в Елзас и един "невидим" ябълков сладкиш.

Нарича се "невидим", защото се състои основно от ябълки и тестото е толкова малко, че се губи сред тях - вижда се на снимката с разреза. 😂

За вечеря имаме супа топчета (неснимана), а за утре приготвих едно южноафриканско ястие, bobotie - нещо като мусака, ама без картофи или зеленчуци и с подправки, напомнящи по-скоро Индийския океан, отколкото Средиземноморието.

 

20220925_112203-01.jpeg

20220925_113037-01.jpeg

20220925_181539-01.jpeg

Може ли рецепта за "невидим" ябълков сладкиш.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.