Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 12 часа, Дани Магелани каза:

Не обичам под никаква форма червено цвекло, а ми подариха 3 глави домашно био. И нали съм почти габровец, да не става зян го сготвих като:

1. Сварих го и след това го обелих. Нарязах на филии. 

2. Подготвих панировка от яйце и брашно.

3. Панирах и наредих в тава върху намазана с олио хартия за по-диетично.

4. Смесих майонеза, кисело мляко и малко пресован чесън.

Топвах панираните филийки цвекло в соса. Представете си, ставаше за ядене моят експеримент!

А десертът беше по рецепта. Сладкарство не става със свободни съчинения. Сладкиш със сини сливи и крема сирене Филаделфия. Нещо като печен чийзкейк се получи. 

 

20230910_174344.jpg 

20230910_174615.jpg

Много хубава идея за панирано цвекло, Дани! Аз страшно го обичам, но някой друг да ми го приготви и да си цапа ръцете 😂

 

Днес трябваше да употребя една глава карфиол и го направих като смачкани пресни картофи на фурна. Изядох сигурно половин тава, всеки път като минавах покрай тавата и бодвах по “само още една розичка”…🫣

IMG_8133.jpeg

  • Харесвам 15
  • Браво 3
Връзка към коментар

Ако има нещо от групата на пастата, което истински обичам, това е лазанята. Само че мина времето, когато й се стараех в продължение половин ден и я правех саморъчно в голяма тава за баница, а изчезваше за половин час, когато се съберяхме около масата две семейства с общо три не чак толкова малки деца.

Рецептата, която тогава публикувах във в. "Ние Жените", ще предоставя с удоволствие, вярвам, че съм я запазила някъде дълбоко в архива - възможно е някои от вас да имат вдъхновение и желание да я възпроизведат. Мина и времето, когато редовно се отбивах в първата истинска пицария "Пунто", за да отморя и изчакам урока в "Алианса", и от вратата казвах: "Както обикновено..", макар че обслужващите знаеха. След като я закриха, никога и никъде не рискувам да поръчам лазаня - мразя и кулинарните разочарования...

 

Днес в хит мернах неопитван досега полуфабрикат - лазаня болонезе, произведена в Италия - директно я грабнах. Прочетох, че тавичката е предвидена за микровълнова фурна, с каквато никога няма да се обзаведа, но бяха описани и други възможни способи за изпичане. Така че я преместих на силиконовата подложка върху решетката на фурната и я пуснах на вентилатор за 15 мин., след като от все сърце я подобрих с домашна градинска чубрица и наредих няколко резена кашкавал гауда отгоре. Върховна се получи 😋

 

П.П. Тази година един вид от традиционните Коледни изкушения е тук по-рано от миналата.., грабнах и торбичка кокосови макрони; не че ще свършат, ама са ми много любими...

 

IMG_20230914_202845.jpg

 

 

IMG_20230914_205752.jpg

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Днешният ми късен обяд няма нужда от специално вербално представяне.

Рибата изпекох върху силиконова подложка при 175 С, тя е за 2 порции; зеленчуците са сварени на пара в цептера. Докато са горещи - тънки резени кашкавал гауда.

Десерт - купешки кайсии. 

 

IMG_20230916_154356.jpg

 

 

IMG_20230916_151713.jpg

 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Нищо интересно не готвя тези дни. Мога да се похваля само с едно мляко с ориз, ноооооо модерен прочит 😄 Направих класическо мляко с ориз, в едната половина сложих около 80 г кокосови стърготини, в другата половина - толкова черен шоколад. Оформих на райе 😄 Декорирах със златни хартийки 😄 

 

DSC_0161-3.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 9
Връзка към коментар

Тази вечер - пилешки дробчета с лук и червена чушка с гарнитура от арабски кускус, който овкусявам с прясно настърган домат, за да е сочно. 

20230919_201201.jpg.12cc3e0406a51a184408bbd769ce7e1b.jpg

 

От събота вечер - "Ела на чаша бяло вино"

20230916_162641.jpg.ea3b4322c84c2254be48e443b069157a.jpg

Имаше още и салата Капри (домат, моцарела, босилек), но не успях да я снимам 🙂

П.П. Относно мезетата от събота - по обяд гостът ми каза, че вероятно няма да дойде. Абе как така, нали се разбрахме! Да подготвям ли, да не подготвям ли нещо?! Абе я аз да си направя нещо за мен, пък ако дойде, ще го мисля. Тоест - нямаше размах, защото сякаш се демотивирах. А после гостът дойде. 🙂

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Връзка към коментар

Препоръка за ей тези cheese пакетчета от снощната ни трапеза. Събрани изостанали сирена,  масло и мащерка, завити в кора, поляти с мед от Етна, за баланс и разкош.

Адекватни снимки няма, по причина че ги хапвахме топли и преди виното ни да не загуби точната си температура:girl_drink1:

 

20230919_200851.jpg.a3262a4d4629b6ed9d4447b9f5c52b0d.jpg

 

И преди да добият блясък

20230919_150210.jpg.8d44a0892c4f2498379785f474aafc7d.jpg

 

20230919_150532.jpg.514a859818d8ae88ff48fb3211f27647.jpg

 

Айде, че докато го изпиша всичкото това, слънцето тръгна на път

20230920_070506.jpg.d0b64d888a9b31f2dd17ec4c71546178.jpg

 

  • Харесвам 18
  • Браво 8
Връзка към коментар
преди 54 минути , Kalina Ivanova каза:

Препоръка за ей тези cheese пакетчета от снощната ни трапеза. Събрани изостанали сирена,  масло и мащерка, завити в кора, поляти с мед от Етна, за баланс и разкош.

Адекватни снимки няма, по причина че ги хапвахме топли и преди виното ни да не загуби точната си температура:girl_drink1:

 

20230919_200851.jpg.a3262a4d4629b6ed9d4447b9f5c52b0d.jpg

 

И преди да добият блясък

20230919_150210.jpg.8d44a0892c4f2498379785f474aafc7d.jpg

 

20230919_150532.jpg.514a859818d8ae88ff48fb3211f27647.jpg

 

Айде, че докато го изпиша всичкото това, слънцето тръгна на път

20230920_070506.jpg.d0b64d888a9b31f2dd17ec4c71546178.jpg

 

Може ли рецепта? Изглежда като бърза и доста вкусна вечеря 🙂 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами като нямам мед от Етна? 😉🤗 И на мен много ми допада тази рецепта, ще я чакам и аз. 

 

Кюфтенца на еър фрайера по два начина, хаха:

 

Не много сготвени, после повряли в доматения сос:

6f82498f-9622-4569-9239-ee2f292ff164.jpeg.4fb1d8c0d4c868a35a795872470ea8c1.jpeg

 

И баш като пържените:

96185ad3-bbb4-4f00-b17f-d51a4fb8546a.jpeg.b408bd07e069d231e642b9f8d92fb867.jpeg

  • Харесвам 18
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 41 минути , Lindt каза:

Може ли рецепта?

Това от което тръгнах по рецепта беше 250гр фета (аз нямам) но имам овче, саламурено и понеже е фермерско с по остър вкус добавих 1 пак(125гр) крема сирене да омекотя вкуса. Дотук с мерки и теглилки.

Имах малко извара и парче твърд(разбирай старичък)кашкавал, малка шепа настърган пармезан.

Всичко намачкваме с вилица и объркваме до хомогенност

В рецептата имаше 60гр брашно и 1 яйце, които аз пропуснах. Разпределих сместа на 5, според личния състав.

Кора за баница, намазваме с масло и поръсваме с прясна мащерка(или друг любим вкус), сгъваме кората на две и слагаме 1 част от сместа, оформяме естетично правоъгълник, сгъваме на плик( има снимки). Процедурата се повтаря. 

Загряваме и намасляваме с масло тостерпреса или както там се нарича този уред и печем до златисто. 

За финал няколко капки мед или сладко каквото обичате, за мен е задължителния баланс за умами вкус.

 

Прилагам неестетично фото, заради уреда за печене

20230919_200558.jpg.0873ee2377caa4b74c2a2922340f179e.jpg

 

Ако бях си следвала рецептата, нямаше да ми се налага да пиша толкова, ама на...:girl_wacko:

 

Ще ми е драго, да видя и вашите, като ги приготвите

  • Харесвам 11
  • Благодаря 3
  • Браво 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Kalina Ivanova каза:

Това от което тръгнах по рецепта беше 250гр фета (аз нямам) но имам овче, саламурено и понеже е фермерско с по остър вкус добавих 1 пак(125гр) крема сирене да омекотя вкуса. Дотук с мерки и теглилки.

Имах малко извара и парче твърд(разбирай старичък)кашкавал, малка шепа настърган пармезан.

Всичко намачкваме с вилица и объркваме до хомогенност

В рецептата имаше 60гр брашно и 1 яйце, които аз пропуснах. Разпределих сместа на 5, според личния състав.

Кора за баница, намазваме с масло и поръсваме с прясна мащерка(или друг любим вкус), сгъваме кората на две и слагаме 1 част от сместа, оформяме естетично правоъгълник, сгъваме на плик( има снимки). Процедурата се повтаря. 

Загряваме и намасляваме с масло тостерпреса или както там се нарича този уред и печем до златисто. 

За финал няколко капки мед или сладко каквото обичате, за мен е задължителния баланс за умами вкус.

 

Прилагам неестетично фото, заради уреда за печене

20230919_200558.jpg.0873ee2377caa4b74c2a2922340f179e.jpg

 

Ако бях си следвала рецептата, нямаше да ми се налага да пиша толкова, ама на...:girl_wacko:

 

Ще ми е драго, да видя и вашите, като ги приготвите

Много благодаря, Калина 🙂

 

Ох, да беше казала, че трябва уред за печене и да не те мъча повече  да пишеш 😄 Сега хем ми се яде, хем не мога да го направя вкъщи. 

  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 10 минути , Lindt каза:

Много благодаря, Калина 🙂

 

Ох, да беше казала, че трябва уред за печене и да не те мъча повече  да пишеш 😄 Сега хем ми се яде, хем не мога да го направя вкъщи. 

И на фурна ще стане , и на парти грил, само че няма да е престискано и на чертички 😁

  • Харесвам 2
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , bibi каза:

И на фурна ще стане , и на парти грил, само че няма да е престискано и на чертички 😁

 

Аз и парти грил нямам, и скара, и нищо, даже грил тиган. Ама може някой ден да пробвам какво ще излезе на фурна.  

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Мда, и аз като @Lindt нямам никакъв такъв уред на иначе хиляди други. 🤪 Имам обаче голям грил/скара и май там може да ги метна. Притиснати няма да са, ама пък ще са на чертички! 🤣

Медът ни май е австралийски, фета продават, кори за баница гледах в един от магазините… може и яйце да сложа вътре. 
Като събера нужните продукти, ще ги направя! 

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 2 минути , DaBo каза:

Имам обаче голям грил/скара и май там може да ги метна. Притиснати няма да са, ама пък ще са на чертички

Завий ги в пекарска хартия, ако ползваш грил, че зависи от сирената, но се поразтичат

Но и на фурна ще станат, какво като нямат райета.

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

Според мен ще станат и на обикновен тиган, като ги притискаш леко с шпатула или лъжица. Ама ще са без чертичките 😂.

Поради различни проблеми през последния месец и половина, готвя рядко и гледам да са по-бързи или лесни неща.

Един рамен от онзи ден (по случай новата учебна година на щерката)

 

20230918_194724.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 6
Връзка към коментар

Като ще са без райета, ще ги бухна на 2 пъти в еър фрайера и воала! 😉 Или ще си купя грил тиган, само такъв нямам. 🤣

 

@Роца, надявам се всичко да е наред при вас, ама ти на рамена бързо и лесно ли му викаш? 🤪 Много го обичам и добре, че тук си го има на много места. Хич не се виждам да заготвя такова нещо, ама иначе си купих готварска книга за рамен. 🤣 
А онзи ден бяхме на корейско барбекю и мноого ни хареса:

IMG_2588.jpeg.5b264a691b61b32d0d9d72195e66bc8a.jpeg

 

IMG_2589.jpeg.95787e1b655d9bb2b385afaa80cc3374.jpeg

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Taliana каза:

Царицата на зимнината - лютеница!

Хе, и аз с това се занимавах през изминалия уикенд. 

 

И за да е пълен action-а, свекърва ми на следващия ден реши че и тя иска да си(й) направи(м). То втори опит имаше. :dash1:

 

Сега търся рецепта за домашен пастет от месо (но такъв, който да мога да стерилизирам). Ако някой има идея, да подсказва бързо (не че имам месо, но имам вдъхновение) 🤣

  • Харесвам 1
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 4 минути , alienad каза:

@Taliana, ]е споделиш ли твоята рецепта?

 Рецептата е проста и я правя в домашни условия, но за чушките си трябва чушкопек, за да има характерния опушен вкус крайния продукт.

Чушки -10 кг /това в суров вид, без да са изтърбушени/

Патладжан - 3 кг / също в суров вид/

Доматено пюре - 3 бутилки по 700 гр - има много хубави италиански продукти , ако не е реклама мога да ги напиша по марки. 

2 супени лъжици сол

250 мл олио

захар по желание 

може да се добавят и някакви подправки - чесън, кимион, смляна люта чушка, магданоз, но у дома я харесваме "натюр"

Чушките се изтърбушват и почистват много добре от семките,  изпичат се,  обелват се  и се оцеждат от излишния сок за около 30 минути.

Патладжана  пека цял  във фурната и беля и също оцеждам ако има нужда.

Двата продукта ги меля в голямата купа на кухненски робот на пулсове , така че да преценя колко едро ми харесва като консистенция.

Всичко смесвам в голяма тава и пека във фурната на 200 градуса, като подправките добавям на края, както и  олиото на няколко приема, като разбърквам периодично.

Вакумирам бурканчетата 20 минути в голяма тенджера на котлона.

Малко си е играчка, но вкуса е несравним.

  • Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към коментар

@Taliana, тъкмо днес обяснявах на Благоверния (французин) що е то чушкопек 😂

Прияде ми се лютеница, като гледах твоята!

 

@DaBo, благодаря ти!

Точно този рамен беше лесен, почти "конфекция" - имах готов свински бульон (от едни ребърца в събота), само му добавих 1 лъжица мисо като го притоплих. Накиснах сушени гъби шиитаке да се хидратират за 2 часа в гореща вода, точно преди една служебна спявка (да живее хоум-офисът!), после само ги нарязах, а останалата ароматизирана вода я метнах в бульона, за допълнително умами 😉 . Преди служебната спявка извадих и замразения спанак да се отпусне на плота. Така преди вечеря само ми остана да метна на грил-тигана два тънки резена свински гърди за по няколко минути на страна, докато се варят нудълите и се топли бульона. Накрая само го "плейтнах" и  наръсих с с нори и нарязан зелен лук 😂.

Сега, не е като този от Tokyo Ramen Street, ама като за френски условия биваше... и си го изядохме 😂

А ти пробвай да някоя рецепта от книгата ти за рамен, току-виж ти харесало да си го правиш сама 😉 .

  • Харесвам 5
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Абе да пробвам, ама като знам колко е връткаво, а на 10 мин е Ippudo... Беше ми попаднала някаква реклама за готварски курсове (по-скоро са няколко часа през уикенда) за японска кухня тук. Ама я загубих. Пак ще я потърся. Поне проблем с продуктите няма да имам.

А за лютеницата - помоли някой да ти изпрати няколко бурканчета с лютеница от БГ, ако няма бг магазин наблизо. Голяма хамалогия си е. И ние си носим чушкопека тук, ама пък няма от бг чушките. Не че не сме правили и с тези месестите, но сега още събирам смелост да опека 10 кг чушки на тази жега, хаха. Явно не ми се яде чак толкова. 😂

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

@РоцаТози рамен домашния, тип каквото имам в хладилника, в повечето случаи става по-вкусен. Поне от този дето го ядох в Париж в японския рамен ресторант.

Но виж Фо-то в един виетнсмски мнооого ми хареса. Още ме съм чела как се прави то, но на вид прилича на рамен-а.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   2 магеланци

    • Lyubina
    • denita
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.