Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 30 минути , Роца каза:

 

@DaBo, благодаря ти!

Точно този рамен беше лесен, почти "конфекция" - имах готов свински бульон (от едни ребърца в събота), само му добавих 1 лъжица мисо като го притоплих. Накиснах сушени гъби шиитаке да се хидратират за 2 часа в гореща вода, точно преди една служебна спявка (да живее хоум-офисът!), после само ги нарязах, а останалата ароматизирана вода я метнах в бульона, за допълнително умами 😉 . Преди служебната спявка извадих и замразения спанак да се отпусне на плота. Така преди вечеря само ми остана да метна на грил-тигана два тънки резена свински гърди за по няколко минути на страна, докато се варят нудълите и се топли бульона. Накрая само го "плейтнах" и  наръсих с с нори и нарязан зелен лук 😂.

Сега, не е като този от Tokyo Ramen Street, ама като за френски условия биваше... и си го изядохме 😂

А ти пробвай да някоя рецепта от книгата ти за рамен, току-виж ти харесало да си го правиш сама 😉 .

@DaBo първо добре виж колко пъти Роца е използвала “само” - само му добавих, само нарязах, само … и така четири пъти покрай другите приготовления😂

  • Смея се 9
Връзка към коментар
преди 10 минути , ДиянаВ каза:

@DaBo първо добре виж колко пъти Роца е използвала “само” - само му добавих, само нарязах, само … и така четири пъти покрай другите приготовления😂

 😂 Така става, когато чукча е писател, ама недочитател. Ми само това ми оставаше да направя - къде да нарежеш, къде да наръсиш, то това работа ли е 😂

  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 37 минути , Роца каза:

 😂 Така става, когато чукча е писател, ама недочитател. Ми само това ми оставаше да направя - къде да нарежеш, къде да наръсиш, то това работа ли е 😂

 

Ти си недостижима в кухнята и затова само така мислиш😆

При моята докторка има надпис на вратата с големи букви: Само да попитам, само за бележка - само след предварително записан час!

Сетих се покрай твоето “само” и ми стана много смешно😄

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

А, недостижима зер! 😄

Много лесно достижима съм даже, я хората какви неща правят 😂, аз особено напоследк, хич нещо не си давам зор.

  • Смея се 3
Връзка към коментар

И вкъщи днес беше денят на лютеницата. Нямам обаче снимков материал.

 

@Роца, при споменаването на французин и чушкопек в едно изречение се сещам за книгата "Записки от Шато Лакрот". Много забавна и една от малкото, на които съм се смяла с глас. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
На 20.09.2023 г. в 2:00, Lindt каза:

 

Аз и парти грил нямам, и скара, и нищо, даже грил тиган. Ама може някой ден да пробвам какво ще излезе на фурна.  

Не си ли купи мултикукър? С air fryer опцията сигурно пак ще стане.

  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 1 час, Marusinka каза:

Не си ли купи мултикукър? С air fryer опцията сигурно пак ще стане.

Не още. Изкарахме лятото на салати, тиквички и сирена, та не почувствах нужда от уред, с който да не готвя.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 3 минути , Eva eva каза:

Едно рулце от мен. Вместо кайсии сложих сладко от сини сливи.  Рецепта https://funnybakery.com/fbrecipes_page/roll-with-pistachios-and-apricots

 

DSC_0171-3.jpg

Много вкусно изглежда, Bon apetit 😊

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Оякодон, мариновани патладжани по японски и един качамак от този уикенд. Имаше още и питки бао с пълнеж от кайма и зеле, ама без снимка:

 

20230923_132303-01.jpeg

20230924_175624-01.jpeg

20230923_195459-01.jpeg

  • Харесвам 12
  • Браво 7
Връзка към коментар

Настана есен и пак ще готвим, та взех да хвърлям по някое очЕ в темата.

Много моля със снимки и рецепти, за да се вдъхновя /че нещо хич не ми се влиза в домашен режим/ 😜

  • Смея се 5
Връзка към коментар
На 20.09.2023 г. в 12:00, Lindt каза:

Ама може някой ден да пробвам какво ще излезе на фурна

 

На 20.09.2023 г. в 12:18, DaBo каза:

Мда, и аз като @Lindt нямам никакъв такъв уред на иначе хиляди други

Щото имаше питанки дали и как ще стане, та се жертвах за общото благо.

 

 

20230930_193328.jpg.3d91d90172b2131925cd715203320fed.jpg

 

20230930_193903.jpg.7e84e60398494727e8c723a4a5b97793.jpg

 

Фурната е опция, но я си купете по некой такъв уред, дето прави райета. 

  • Харесвам 11
  • Благодаря 2
  • Браво 3
Връзка към коментар

В Хага на гости на сина- тази сутрин за закуска спанакопита в тава за паеля. 
С тънки кори и бутер тесто за основа, много замразен спанак, магданоз, извара и моцарела. 
 

 

IMG_0912.jpeg

IMG_0914.jpeg

IMG_0913.jpeg

  • Харесвам 12
  • Браво 9
Връзка към коментар
преди 3 часа, Marusinka каза:

Специално за @DaBo 🤭 - beef brisket, пушена 9 часа. 

IMG_8457.jpeg

IMG_8458.jpeg

Ох, потекоха ми лигите! 🤗

Тук намерихме едно местенце с такива мръвки, останахме много доволни:

 

IMG_6718.jpeg.14fa560b466ac982427239f48af702cd.jpeg

 

Но това не променя намерението да опитаме и вашите! 😜

  • Харесвам 7
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Винаги като чуя/прочета "brisket", се се сещам за Хауърд от The Big Bang Theory как сваляше мадами с покана за вечеря у тях, понеже майка му правела "hell of a brisket" 🤣

 

Онзи ден в Корея беше празникът Чусок (есенният празник на жътвата), та по този случай вчера бяхме на корейска кухня 🤣
(А ако бях готвила японска кухня, щеше да е по случай празника на есенното пълнолуние, който е в същия ден 😉)
Яденето е придружено от корейска оризова леко газирана напитка, makgeolli.
И си сефтосах новите клечки за ядене.

- dakjuk - оризова каша с пиле

- jajangmyeon - нудъли със сос от черен боб ("плейтването" нещо не го доизкусурих и сосът ми се сурна настрана 😄)

20231001_124453.jpg

 

20231001_202027.jpg

  • Харесвам 18
  • Браво 2
Връзка към коментар

След три месеца по ресторанти, гости и подобни и неготвене / с едно две изключения в чужди къщи/  се прибрахме и почнах отдалече- само с приготвяне, без готвене.

Rice-paper rolls.

Peanuts соса е с фъстъци вътре. Обикновено се слагат в ролцата, но този път ги добавих в соса.

20231006_183055.jpg

20231006_182504.jpg

20231006_182338.jpg

20231006_182335.jpg

20231006_182332.jpg

20231006_182329.jpg

20231006_182332.jpg

20231006_182323.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 2
Връзка към коментар

Разбира се. Слагам цяло пиле в гювеча, като обилно покривам със ситно мляна чубрица/шопска/, червен пипер, сол, около 100 грама Масло или хубав маргарин,  две чаши вода и слагам във фурната на 180 градуса за два часа и половина, като на първия просто обръщам пилето обратно и добавям нарязаните картофи.

После вадиш и  и ядеш. 😄😄😄

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Уикендът ни мина по темата "мисо" и "stir fry" - свинско с фенел и фъстъци, паста с мисо и спанак и свинско с мисо и патладжани:

 

20231007_133307.jpg

 

20231007_200311.jpg

 

20231008_125414.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 2
Връзка към коментар

Понеже имам остатъци от сьомга се чудя дали да правя супа или някаква паста със сос от сьомга.

 

Вчера правих кюфтета и мислих, че са много и ще има за днес, ама ядец. От  свинско месо се харесват повече, досега съм правил само телешки, защото предимно такава кайма има тук.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.