Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 23 часа, Alexander каза:

Малко трудно е да обясня, идваха в нас да ми покажат нагледно, но е много лесно и почти няма месене.

4 пъти се завива по 4 пъти през 30 мин и след това седи 24 часа в хладилник и накрая се пече, 20 мин на 250 покрит с капак - йенско стъкло и 25-30 мин без капак

Кваса ми го дадоха, ама и аз съм си завъждал преди.

Според мен най-важно е брашното и пропорциите, използвах бяло брашно на Екосем.

Понеже се вдъхнових от хляба, веднага започнах да чета и дори вече стартирах процеса по изготвяне на квас. Ето откъде ще се водя при моите опити - Как да направим хляб с квас (24kitchen.bg)

Докато не успея да направя вкусен пухкав отвътре и крупкав отвън хляб, няма да се откажа. Не знаете вие какво магаре е Пантелей. 🤣

 

П.П. Очаквайте резултати в края на седмицата. 

  • Харесвам 8
  • Браво 6
Публикувано:

Преди време правих хляб с квас по тези клипчета. Мисля, че гледах първия клип, който е пълния guide: https://www.youtube.com/playlist?list=PLkRuW3pBo2U3NKN0GHvGCpiWNxcTefLof

Направих го от ръжено брашно и беше много вкусен.

 

Пожелавам ти след седмица да се похвалиш с хубав хляб с квас!

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Вдъхновен от хлаба на @Alexander, тези дни съм омазан от брашна, теста и т.н. И докато приготвям съвършения квас, с който ще направя хляб, взех че направих боза. 

20231028_184231.jpg.36c46a2a91a680480a1d86d0b0683bad.jpg

 

Бозата е не само напитка. Тя е чаша с пробиотици. Сега е вкусна, но аз чакам да стане и "резлива".

  • Харесвам 4
  • Шок 1
  • Браво 9
Публикувано:
преди 13 минути , neuromancer каза:

лесно ли се прави? баси откога не съм пил боза

Супер лесно. Но и тук трябва квас да се прави. Виж рецепти в нета и си направи. Трябва ти брашно, захар, вода. Това са съставките. Е, аз добавих кора от канела, карамфил и малко индийско орехче, но защото търся пърсънъл тач криейтинг бозата. 🤣

  • Харесвам 6
Публикувано:

Чувала съм, навремето бозата са я правели от просо. Имаш ли идея, дали е така или е заблуда? И ако е така, любопитна съм каква би била вкусовата разлика.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 48 минути , Lyubina каза:

Чувала съм, навремето бозата са я правели от просо. Имаш ли идея, дали е така или е заблуда? И ако е така, любопитна съм каква би била вкусовата разлика.

Баба ми ми е разказвала, че едно време е имало албанци в Пловдив, които обикновено са правели и продавали боза. Правели я от просо. Но боза се прави и от други брашна. Със сигурност има някакви разлики във вкуса. Аз препеках на тиган брашното - бяло пшеничено брашно. Но всъщност сложих канела, карамфил и т.н. при варенето. Не е като бозата едно време, която съм пил например в Батак. Там имаше едно магазинче, където продаваха наливно и си купувахме, като ходехме на ученически лагери. Беше истинска боза.

Очаквам сега моята да започне хубаво да ферменитра, че да започне да "реже". Е тогава вече си е баш боза. 🙂

Днес обиколих 2-3 магазина и търсих някакво друго брашно - от просо, ечемих, овес. Не намерих. Пак ще правя обаче. Някои казват, че била калорична. Е, то пък Кока Колата не е калорична. Бозата вероятно има и по-малко захар. На 5 литра вода сложих 2 чаши захар и е достатъчно сладко.  

  • Харесвам 9
Публикувано:

Още не мога да повярвам каква вкусотия (диетична) направих!! Кето пица с пълнена с кашкавал коричка. Ако сте почитатели на тънкия блат, трябва да пробвате рецептата тук.

 

За разлика от оригиналната, аз сложих на всяка пица сос (доматен и алфредо), разрязох пръчките моцарела на две и намазах коричката с разтопено масло, чеснов прах и магданоз.

 

IMG_9011.jpeg.23e6bf85681e934ae56c03b3ac7b67e4.jpeg
 

И също кето крем супа с дърпано пилешко месо. Основата е карфиол, малко морков, зелени чили чушки, лук, чесън и гъби.


0886A455-BA52-4157-B128-852EEF610DE9.jpeg.cb43e61baca79d9c9149ac89fbd25c00.jpeg

 

След България тази година следвам редовно кето хранене и вече съм 7-8 кг надолу, което е изненадващо, защото всички нови изпробвани рецепти са толкова вкусни, а пък и любимите, които съм пригодила, също стават супер, та не мога да кажа, че нещо ми липсва или гладувам 🙃

  • Харесвам 13
  • Браво 9
Публикувано:

Добро неделно утро от източния край на света!

 

@Marusinka, браво за резултата! 👏

 

В катуна винаги имам една 4-ка гювечета, тази сега обаче е чисто нова. Нещо не ми хареса качеството, но издържаха първата проверка:

 

Сирене по шопски

 

825f5f86-7d5a-4d77-b132-8a0e4222047a.JPG.b8de9a6d20d165da2ed0cedc34ff125b.JPG

 

Чушката е халапеньо, но и пикантна не е дори.

  • Харесвам 17
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 3 часа, DaBo каза:

Добро неделно утро от източния край на света!

 

@Marusinka, браво за резултата! 👏

 

 

Сирене по шопски

 

825f5f86-7d5a-4d77-b132-8a0e4222047a.JPG.b8de9a6d20d165da2ed0cedc34ff125b.JPG

 

Чушката е халапеньо, но и пикантна не е дори.

Вкусно! Не знам как се прави сирени по шопски. А много хоресвам и правя ог време на време. Запича ли се първо сиренето и по - късно се слагат яйцата, или всички продукти заедно? 

Публикувано:
преди 9 минути , rdd каза:

Вкусно! Не знам как се прави сирени по шопски. А много хоресвам и правя ог време на време. Запича ли се първо сиренето и по - късно се слагат яйцата, или всички продукти заедно? 

Аз го правя по следния начин, като не гарантирам, че е най-оригиналната рецепта:

За едно гювече

1 среден домат, обелен и нарязан на тънки кръгчета

200 гр. сирене

около 100 гр. настърган кашкавал (тук използвам твърда моцарела)

2 яйца

чубрица

малко масло, ако се сетя

 

На дъното слагам няколко кръгчета домат, да го покрие. Следва сиренето, натрошено на едро. Поръсвам с чубрица. Следа настъргания кашкавал и пак малко чубрица и покривам с останалите кръгчета домат. Слагам капачето на гювечето и ги слагам в студена фурна, която я пускам на 200 градуса с вентилатор. След 30 мин внимателно махам капачетата и чуквам 2-те яйца. Запичам, докато побелее белтъкът. Много лесна и бърза рецепта.

  • Харесвам 12
Публикувано:
преди 15 часа, Pantelej Putnik каза:

Вдъхновен от хлаба на @Alexander, тези дни съм омазан от брашна, теста и т.н. И докато приготвям съвършения квас, с който ще направя хляб, взех че направих боза. 

20231028_184231.jpg.36c46a2a91a680480a1d86d0b0683bad.jpg

 

Бозата е не само напитка. Тя е чаша с пробиотици. Сега е вкусна, но аз чакам да стане и "резлива".

Давам точната рецепта.

Кваса ми казаха че става много лесбо със сок от ябълка, но не съм пробвал.

Иначе се смесват винаги равни части брашно и вода и първия път малко захар.

 

- 350 мл вода - стайна температура
- общо 500 гр брашно, може 100 гр манитоба или силно протеинови и 400гр Екосем

-80гр квас - силен - хранен два пъти през 12 часа

-премесва се 4 пъти като след първия път само се разтяга и се сгъва по 4 пъти, чака се по 30мин между разтяганията 

-преди второто разтягане  се добавя 25гр. вода и 12.5 гр. сол

-след 4-те почивки по 30мин отива в хладилника за 24 часа покрит с кърпа, на другия ден  се изсипва и пече без да се пипа повече.

 

  • Харесвам 6
Публикувано:
Преди 1 час, DaBo каза:

Аз го правя по следния начин, като не гарантирам, че е най-оригиналната рецепта:

За едно гювече

1 среден домат, обелен и нарязан на тънки кръгчета

 

Ох, откъде да намеря хубави домати. Всички имат дъх на пестициди. 

  • Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, rdd каза:

Ох, откъде да намеря хубави домати. Всички имат дъх на пестициди. 

Няма ли все още хубави, градински домати в БГ? Аз тук използвам два вида, и двата са много вкусни и ароматни. Единият вид докарва много на нашия розов домат, а другият вид май е някакъв италиански сорт. И двата ги има целогодишно в магазините, просто понякога не са налични и двата сорта едновременно. Има и още много други вида, ама те наистина са като топчета за пинг-понг.

Публикувано:

Хубави домати има и си ги ядем цяло лято. Но не в Била. Купувам само от пазарчета, има няколко близо до нас. Производителите/прекупвачите ги знам от години. Един може да продава пълен асортимент, но пък знам, че тиквичките примерно винаги са техни и т.н. Те са от селата в Пловдивска област.

Ако нямате пазарчета близо до вас, потърсете малко магазинче за плод-зеленчук, все ще е по-добре от хипермаркет.

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 часа, Argentique каза:

Ако нямате пазарчета близо до вас, потърсете малко магазинче за плод-зеленчук, все ще е по-добре от хипермаркет.

Дали е малко магазинче или пазарче, когато на кашончето пише Тюркийе, все тази! 😆 

  • Смея се 4
Публикувано:
преди 6 часа, Pantelej Putnik каза:

Дали е малко магазинче или пазарче, когато на кашончето пише Тюркийе, все тази! 😆

Така е, но щом в София намирам домати без подобен произход, не може в Пловдив да няма.

  • Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Lyubina каза:

Така е, но щом в София намирам домати без подобен произход, не може в Пловдив да няма.

Вече не вярвам на тези работи. Има една баба в едно село, където спрях веднъж, за да си купя домати. Нали ги знаете онези баби, дето седят покрай пътя и продават зарзават. Видях й напуканите ръце - явно работи здраво. Купих си домати, патладжани и си тръгнах. След известно време минах пак оттам, но беше сутрин. Тъкмо беше спрял пикап с турските кашони, а тя от тези кашони ги нареждаше на нейния "щанд". Зачудих се има ли смисъл да търсим някакви уж чисти храни, като всъщност ежедневно се тъпчем с всякакви боклуци - консерванти, подобрители, Е-та и сие. Аз вече не знам какво да мисля - да ям еко домати и еко сирене, но пък хляб с яко химия.  Всеки си има своя отговор.

 

П.П. Всъщност нямам нищо против турските домати. Като няма български, има поне турски. А те дори може и да са "по-чисти" от нашите, защото турците си държат на храната. 

  • Харесвам 1
Публикувано:

За еко-то и био-то съм напълно съгласна. Даже съм още по-крайна. Но за вкуса на думата- има си разлика.

Сега, по това време едва ли могат да се намерят истински градински домати, но български съм убедена че има по пазарчетата. Не говоря за големите пазари. Но до нас например има един "щанд", който отваря късно лято. Първо продават дини, след това хубаво българско зеле и тикви. И измежду основната стока се промъкват я праскови, я розови домати. И знам от къде им ги карат. Виждам камиончето от време на време. 

  • Харесвам 1
Публикувано:

Дояде ми се суров карфиол и попаднах на този интересен прочит на салата Табуле🙂 С наситнен карфиол вместо булгур и нар вместо домати. Бая си покълцах🙃

IMG_2155.jpeg.b944e4b70155ee1f381c9fc0e808747a.jpeg
 

Мъжът ми не харесва нар, та за него добавих чери домати.
IMG_2159.jpeg.1591d8d2af269ec74bbf6756bbceedd6.jpeg


На визия обаче е далеч от комбинацията на цветовете с винено червения нар🙂

IMG_2157.jpeg.ca45c97ce2c53a768c9197963265c0d0.jpeg

  • Харесвам 13
  • Браво 7
Публикувано:
преди 13 часа, ДиянаВ каза:

С наситнен карфиол вместо булгур и нар вместо домати.

"Искам да благодаря на публикувалия рецептата "Авокадо със скариди". Страхотна е!
Вярно, че замених 200 грама авокадо с 1 килограм пържени картофи, а сотираните скариди със свински пържоли, но наистина, страхотно се получи"

 

преди 13 часа, ДиянаВ каза:

Мъжът ми не харесва нар, та за него добавих чери домати.

Кажи му, че е полезно за простатата в дългосрочен план. 😁

  • Смея се 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.