Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Бързо и мързеливо (след цял ден на работа - докарах ги почти 11 часа- по време на отпуска 😉) зелена салата (с добавки репички, краставица, пресен лук и чесън), царевица от консерва, половин авокадо (за полезни мазнини 😉 ) и една консерва риба тон. Много пресен копър.

Все здравословни храни 😉 

И чаша бяло вино за разкош.

 

У дома тестените изделия много ги обичаме, но много рядко и по малко хапваме, че .... не ни е показано на възрастта 😉 

Пък сладко как обичам е друга тема.

 

За десерт - елементарно, пресни ягоди, които са далеч от истинските ягоди, но ще трябва да сме доволни на това, което има.

Връзка към коментар
преди 6 часа, Lyubina каза:

Предполагам, че става дума за самардала 🙂 

 

ако правилно съм разбрала и видяла, трябва да е това.

Точно! Самардала!

Аз дори не знаех, че го има и в България.

 

@Eva eva Agent Provocateur си ти! Аз се "точа" отдавна на една от твоите торти - тази с Дулче кон лече (вече сварих консервата кондензирано мляко, сега чакам вдъхновение). А ти не спираш да пускаш провокации! Имай милост към съседите! 🙂  Пак ще ви чакам в Япония с приятелките.

 

И аз планирам да се включа в Пидемията, само трябва да купя българско кисело мляко, че смятам да ги поднеса с айрян. Имам въпрос към Пидемиолозите - някой замразаявал ли е тесто за пиде? Че дозата е голЕмшка, а би било хубаво, ако половината готово тесто може да се замрази - ще спести усилия при повторно избухване на пидемията (каквото явно е редно да се очаква, предвид възторжените отзиви на пострадалите).

 

 

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
18 minutes ago, samuraika said:

Точно! Самардала!

Аз дори не знаех, че го има и в България.

 

@Eva eva Agent Provocateur си ти! Аз се "точа" отдавна на една от твоите торти - тази с Дулче кон лече (вече сварих консервата кондензирано мляко, сега чакам вдъхновение). А ти не спираш да пускаш провокации! Имай милост към съседите! 🙂  Пак ще ви чакам в Япония с приятелките.

 

И аз планирам да се включа в Пидемията, само трябва да купя българско кисело мляко, че смятам да ги поднеса с айрян. Имам въпрос към Пидемиолозите - някой замразаявал ли е тесто за пиде? Че дозата е голЕмшка, а би било хубаво, ако половината готово тесто може да се замрази - ще спести усилия при повторно избухване на пидемията (каквото явно е редно да се очаква, предвид възторжените отзиви на пострадалите).

 

 

О, тази с Дулчето е суперска. Много се хареса у нас  🙂 

 

Можеш да замразиш тестото, никакъв проблем. След като го замесиш, отделяш частта, която не ти трябва, в пликче и мяташ във фризера. След това вадиш, размразяваш на стайна температура без да му даваш зор, изчакваш да си втаса, оформяш, пак чакаш да втаса и печеш. 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, aleksandrina каза:

Ооо, любимите ми кори. От години само с тях правя баница и то по рецептата от опаковката. Препоръчвам ги с 2 ръце! 

Хич не съм погледнала, какво пише на опаковката:(((.Но сега  погледнах -  първата рецепта се оказа също като моята, само че, ползвам настъргано, някакво твърдо сирене - обикновено Пармезан или Кача Кавало. Ама сега си имаме още от ланзаротските кози сиренца, та беше от тях. Едно време, баба точеше точно такива кори, печеше ги на печката и с тях правеше баници, които , естествено, бяха много вкусни. Ама, с всичко истинско и домашно - яйца, масло, сирене, мляко, че и брашното.

Та откакто ги видях тези кори, ползвам само тях. Не съм пробвала да ги усуквам, ти опитвала ли си?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
3 hours ago, AlexandraKo said:

Не съм пробвала да ги усуквам, ти опитвала ли си?

Аз ги режа на 2 и после всяка половинка завивам на руло и подреждам в тавата. Ето част от баницата (само тази снимка намерих):

баница.jpg

 

Още една намерих - wi fi баница 😉

 

IMG_20190530_202205.jpg

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 15 минути , aleksandrina каза:

Аз ги режа на 2 и после всяка половинка завивам на руло и подреждам в тавата. Ето част от баницата (само тази снимка намерих):

баница.jpg

 

Още една намерих - wi fi баница 😉

 

IMG_20190530_202205.jpg

Благодаря ти, ще се пробвам и аз някой път.:give_rose:

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
На 19.04.2020 г. в 20:02, Роца каза:

И при нас днес агнешко, ама с индийски вкус 😀 - агнешко Роган Джош.

 

 

20200419_131038.jpg

Явно и аз съм била на същата вълна 🙂 и моят роган джош с агнешко преди Великден 🙂

А сега - агнешко с горчица, кисело мляко и билки. 

CD3D0397-F3B8-4011-A223-D26D9BB082EF.jpeg
 

C5BE9818-80D4-4AD9-9F18-7FD73580EEAC.jpeg

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар

Готвя ли,готвя:)))

Свински ребърца без кост,с кисело зелце.

Печена червена чушка,запечена с пармезан.

Сос гуакамоле,за разкош и бяло винце.:)))

2012119044_IMG_20200424_1758073.jpg.fd178972219074b24f53a07d903ba88c.jpg

 

Наздраве!

 

  • Харесвам 13
  • Браво 2
Връзка към коментар

Ох, завидях за киселото зелце 🙂

Аз ще правя в неделя, ама прясно...

Иначе ние тия дни бяхме на салати, ама от тези, дето са като цяло ядене 😂: с ориз и риба тон (това е салатата, която правиш, когато нямаш нищо друго в хладилника) и една топла салата с леща-белуга, пушена наденица и чери домати.

 

20180506-IMG_0659.jpg

 

IMG_20200422_142704_342.jpg

  • Харесвам 17
Връзка към коментар
преди 29 минути , Роца каза:

Ох, завидях за киселото зелце 🙂

 

Да ти пратим с брашънцето и кисело зелце:)))

Нацелила съм тук едни  големи буркани и зелето им е супер, и листата за сърми са екстра.

 

 

  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 31 минути , AlexandraKo каза:

Да ти пратим с брашънцето и кисело зелце:)))

Нацелила съм тук едни  големи буркани и зелето им е супер, и листата за сърми са екстра.

 

 

Снимай етикета, моля!

Връзка към коментар
2 hours ago, bobole4e said:

Колко е маята, че нещо не се ориентирам? Прясна, суха?:scratch_one-s_head:

On 4/22/2020 at 10:25 AM, aleksandrina said:

Маята - че аз направо съм я пропуснала в рецептата?! - 🤔

1 пакетче от 7 гр ползвах.

Плънката не се запържва (поне тази). 20 минутки са ѝ достатъчни, за да се запече. 

 

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Всички в семейството сме големи фенове на собата.

Силно  казано е готвих, понеже се прави за 5 Мин със сухи пакетчета зеленчуци, водорасли и пр. + спагетите, този път с матча, @samuraika ще ги познае.

Много са хубави, днес ги пробвахме за първи път. Благодарности!

 

B26D6DCD-F354-4649-9C63-20D466467440.thumb.jpeg.c11d6473f7ae1638f300a31ffdb25267.jpeg

 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Не обичам да хвърлям храна и се опитвам да вкарам всички налични продукти в ядливи и приятни на вид ястия. Оползотворих последния останал козунак на пържени филийки и една тортичка а ла "Тирамису" за следобедната кафенце. За обед закъсняваме вече, но метнах едни ребърца със сладко-кисела марината и пресни картофки да се помотаят във фурната до готовност 😉😉😉. Направо се побърквам като гледам слънчицето и зеленината навън.

IMG_20200425_132536.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 2
Връзка към коментар

Още нещо сладичко от турската кухня- КЕСМЕ ТАТЛЪСЪ

Рецепта:

Spoiler

 

Рецептата е от група "Турски вкусотии" във Фейсбук.

 

Още една вкусна рецепта от турската кухня за сиропирани сладки с грис!
Необходими продукти:
(размер на използваната чаша 200 мл)
1/2 (половин) водна чаша кисело мляко
1/2 водна чаша олио или 1 пакетче краве масло (125 гр)
1/2 водна чаша грис
1 яйце
2 водни чаши брашно
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилия
За шербета:
3 водни чаши вода
2 и половина водни чаши захар
4 -5 капки лимонов сок
Грис за наръсване по време на разточването
ПРИГОТВЯНЕ:
Първо пригответе шербета: сипете водата, захарта и лимоновия сок в тенджера и разбъркайте, докато захарта се разтопи.
След като заври, оставете 2 -3 минути да ври сиропа и дръпнете от котлона, като оставите да изстине.
За тестото: сложете олиото (или маслото), яйцето и киселото мляко в купа, след което добавете гриса, бакпулвера и ванилията и отново разбъркайте.
Най-накрая добавете брашното постепенно и омесете до тесто.
Разделете готовото тесто на 4 парчета и ги оформете на средно дълги рулца, които оформяйте на посипан с грис плот.
Нарежете рулцата с нож на парчета около 2 пръста.
Наредете парченцата в намазнена тава на разстояние едно от друго.
Можете да използвате голямата тава на фурната.
Сложете да се изпече в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Извадете десерта от фурната и изчакайте да излезе първата пара за около 3-4 минути, след което залейте с изстиналия сироп равномерно навсякъде.
Оставете сладките да попият шербета за около 3 часа, като през това време поне един път ги обърнете с лъжица, за да попият по-добре шербета.
Като измине периода, декорирайте Кесме Татлъсъ с натрошен шам-фъстък, извадете в чиния и сервирайте.
Да ви е сладко! / Afiyet Olsun!

 

 

KT-3.jpg

KT-1.jpg

  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.