Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Днес е толкова умрял форумът, че съм принудена да споделя най-лошото си готвене от година, колкото да си спамя нещо 🙂

Вместо ирландската яхния, случайно се присетих, че съм гледала фламандска телешка яхния с тъмна бира, белгийската алтернатива на телешко по бургундски, абе един път си казах....

По липса на меденки или стар хляб обаче сложих един странен пълнозърнест хляб и добавих малко подправки за меденки. Хлябът за лош късмет се разтвори напълно и почна да загаря още на първия час на яхнийката.

Сега не знам дали рецептата не ми харесва, бирата ли ми идва горчива, загорялото ли е дошло в повече... За всеки случай няма да я повтарям: 

 

PXL_20241121_1040177232.jpg.80d259b187d868b73297a98e92308589.jpg

 

PXL_20241120_1655377882.jpg.a97767bbd7c8d0fdfb5b6a8e4c17d2c7.jpg

 

Добре, че маринованите в соев сос яйца са страхотни и бързо оправят рецепторите. 

 

@Роца, ти помниш ли преди 7 години като я готви, дали беше горчива? 

https://marmottesetchocolat.com/blog/2017/11/carbonnade-flamande.html

  • Харесвам 10
  • Браво 3
Публикувано:
преди 15 минути , Lindt каза:

Сега не знам дали рецептата не ми харесва, бирата ли ми идва горчива, загорялото ли е дошло в повече... За всеки случай няма да я повтарям: 

Значи бързо купувайте билети и тичайте с @Eva eva към Лил, да пробвате карбонадата там и хубави бирки:grin:

  • Смея се 5
Публикувано:
преди 16 минути , Lindt каза:

Днес е толкова умрял форумът, че съм принудена да споделя най-лошото си готвене от година, колкото да си спамя нещо 🙂

Вместо ирландската яхния, случайно се присетих, че съм гледала фламандска телешка яхния с тъмна бира, белгийската алтернатива на телешко по бургундски, абе един път си казах....

По липса на меденки или стар хляб обаче сложих един странен пълнозърнест хляб и добавих малко подправки за меденки. Хлябът за лош късмет се разтвори напълно и почна да загаря още на първия час на яхнийката.

Сега не знам дали рецептата не ми харесва, бирата ли ми идва горчива, загорялото ли е дошло в повече... За всеки случай няма да я повтарям: 

 

PXL_20241121_1040177232.jpg.80d259b187d868b73297a98e92308589.jpg

 

PXL_20241120_1655377882.jpg.a97767bbd7c8d0fdfb5b6a8e4c17d2c7.jpg

 

Добре, че маринованите в соев сос яйца са страхотни и бързо оправят рецепторите. 

 

@Роца, ти помниш ли преди 7 години като я готви, дали беше горчива? 

https://marmottesetchocolat.com/blog/2017/11/carbonnade-flamande.html

Добре изглежда!

  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 минути , Фил каза:

Значи бързо купувайте билети и тичайте с @Eva eva към Лил, да пробвате карбонадата там и хубави бирки:grin:

Мама много ще се разстрои, ако чуе за още едни билети и ръси ултиматуми, че няма да бъде гледачка. Иначе го мислихме вместо Неапол, ама ни се видя студено :biggrin:

преди 5 минути , neuromancer каза:

на снимките добре изглежда

ще взема да пробвам

Непременно кажи дали е вкусно! И го поръси с кориандър за финален щрих, магданозът е за слабаци :biggrin:

преди 4 минути , Asya Assenova каза:

Добре изглежда!

Мерси, ама реално другите 2/3 от яденето бяха и на вкус хубави 🙂

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 46 минути , Lindt каза:

 

@Роца, ти помниш ли преди 7 години като я готви, дали беше горчива? 

https://marmottesetchocolat.com/blog/2017/11/carbonnade-flamande.html

Не само преди 7 години, правя я поне 1-2 пъти годишно 😉. Даже тези дни си казвах, че вече пак й е време.

По принцип яхнията си има една лека остатъчна горчивина от бирата, която на мен не ми прави особено впечатление (но аз обичам и чай матча). При теб тя е била засилена, понеже си ползвала хляб вместо меденки. Идеята на меденките е именно тяхната сладост да "убие" горчивината на бирата. Можело е да добавиш мед или захар в соса, за компенсация на горчивия вкус. 

Следващия път питай, бре, жена! 😂 На моите рецепти винаги осигурявам "клиентски сервиз" (пък и не само на моите, както знаеш 😉 )

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:

@Lindt, верно изглежда много вкусно 😀 Явно си е малко по-специфично ястие, аз бих го опитала. На мен ще ми хареса, на мен всичко ми харесва 😄 

 

Сетих се, че в Гент ядох нещо подобно. Много ми хареса 🙂 

 

@Фил, а така, колега, казвайте ги навреме тези неща 🙂 От няколко месеца си мечтая за ескаргьо с френско, бело, но втората вечер ми оставаше неясна 😄  Ако случайно се сетиш и как се казваше ресторантчето в Лил, цена нямаш 🙂  

 

DSC_0643-2.jpg

  • Харесвам 9
Публикувано:

Да не забравяме, че белгийските бири са над 300, та се не знае коя би била по-подходяща за тази фламандска карбонада. Някои откровено си сладнят. 

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 3 минути , Eva eva каза:

 

@Фил, а така, колега, казвайте ги навреме тези неща 🙂 От няколко месеца си мечтая за ескаргьо с френско, бело, но втората вечер ми оставаше неясна 😄  Ако случайно се сетиш и как се казваше ресторантчето, цена нямаш 🙂  

Как се казваше трудно ще се сетя, но ето тук съм споменавал и показал на карта - има една уличка - "Rue de Gand", където видях най-много готини кръчмета - разходи се там и си харесай някое. В (пред)празничен ден може и да е малко трудно с намирането на места. 

  • Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Непременно кажи дали е вкусно! И го поръси с кориандър за финален щрих, магданозът е за слабаци :biggrin:

Уф, тя жената ме разкритикува, че все едно и също ядем, та трябва да пробвам нови неща. Едно време много правих месо с бира. А аз пък уж гледам децата да не мрънкат и да ядат всичко, пък избива на друго място...

 

Кориандъра на семена е осигурен, даже същия старец дето си беше преди го продаваше, та или са ме информирали грешно, или друг е починал, ама не съм разпитвал де...

  • Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Роца каза:

Не само преди 7 години, правя я поне 1-2 пъти годишно 😉. Даже тези дни си казвах, че вече пак й е време.

По принцип яхнията си има една лека остатъчна горчивина от бирата, която на мен не ми прави особено впечатление (но аз обичам и чай матча). При теб тя е била засилена, понеже си ползвала хляб вместо меденки. Идеята на меденките е именно тяхната сладост да "убие" горчивината на бирата. Можело е да добавиш мед или захар в соса, за компенсация на горчивия вкус. 

Следващия път питай, бре, жена! 😂 На моите рецепти винаги осигурявам "клиентски сервиз" (пък и не само на моите, както знаеш 😉 )

Питам те когато правя десерти, за месо не ми е хрумвало, то може да си е грозничко. Ама сме на диета сега и затова ядем сладки неща от магазина :derisive:

Сложих мед, канела, карамфил, бахар, звезден анасон и кардамон и реших, че съм компенсирала предоволно. Ако ти дойде време да готвиш бургундски яйца или нещо  неазиатско, метни и на мен рецепта, моля!

 

  

 

  • Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

И докато чакам да стане време да пия бяло винце в Лил и да ям охлювчета, си пия в къщи 😄   Направих си и едно торте да гарнира на белото 😄  Рецепта - няма. Общо взето импровизирах - за основа 250 г солени бисквити с разтопено масло за спойка, пълнежа - 300 г Филаделфия, 200 г течна сметана, 1 кутия цвекло Бондюел пасирана, сол, горчица, копър, пресен чесън, 200 г пушена херинга и 100 г сьомга, желатин.  Декорирах с чипс от цвекло, копър, сьомга и скариди 🙂 

 

DSC_0510-3.jpg

 

DSC_0502-3.jpg

 

DSC_0494-2.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 20
Публикувано:
Преди 1 час, Eva eva каза:

И докато чакам да стане време да пия бяло винце в Лил и да ям охлювчета, си пия в къщи 😄   Направих си и едно торте да гарнира на белото 😄  Рецепта - няма. Общо взето импровизирах - за основа 250 г солени бисквити с разтопено масло за спойка, пълнежа - 300 г Филаделфия, 200 г течна сметана, 1 кутия цвекло Бондюел пасирана, сол, горчица, копър, пресен чесън, 200 г пушена херинга и 100 г сьомга, желатин.  Декорирах с чипс от цвекло, копър, сьомга и скариди 🙂 

 

DSC_0510-3.jpg

 

DSC_0502-3.jpg

 

DSC_0494-2.jpg

Аз на това торте не знам как да реагирам. Красиво е определено, но не бих го подхванала. Кой ще го яде и колко дни, било и с бело? Ей, @Eva eva луда работа си😄

  • Смея се 3
Публикувано:
преди 3 часа, Eva eva каза:

И докато чакам да стане време да пия бяло винце в Лил и да ям охлювчета, си пия в къщи 😄   Направих си и едно торте да гарнира на белото 😄  Рецепта - няма. Общо взето импровизирах - за основа 250 г солени бисквити с разтопено масло за спойка, пълнежа - 300 г Филаделфия, 200 г течна сметана, 1 кутия цвекло Бондюел пасирана, сол, горчица, копър, пресен чесън, 200 г пушена херинга и 100 г сьомга, желатин.  Декорирах с чипс от цвекло, копър, сьомга и скариди 🙂 

 

DSC_0510-3.jpg

 

DSC_0502-3.jpg

 

DSC_0494-2.jpg

Я направо откривай един ресторант. Отдалече си личи, че кулинарията ти е страст.

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 6 часа, chandni каза:

Я направо откривай един ресторант. Отдалече си личи, че кулинарията ти е страст.

Отдавна я убеждавам за такава стъпка. Не мисля, че правото много ще загуби. Но сладкарството ще спечели творец.

  • Харесвам 5
Публикувано:

@ДиянаВ за ден-два е нулирана, почти една четвъртинка си заминава на човече за хапване 🙂 

@chandni @Дани Магелани, дами, къде ме пращате вие. На стари години да тръгвам от нулата за пореден път 🙂 Аз мисля как да изкарам половин година зимата на някое топло място с никакъв или почти никакъв хоум офис 😄 

  • Харесвам 5
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 7 минути , Eva eva каза:

@ДиянаВ за ден-два е нулирана, почти една четвъртинка си заминава на човече за хапване 🙂 

@chandni @Дани Магелани, дами, къде ме пращате вие. На стари години да тръгвам от нулата за пореден път 🙂 Аз мисля как да изкарам половин година1.  зимата на някое топло място с никакъв или почти никакъв хоум офис 😄 

1. Където ще бъдеш оценена и щастлива.

2. Всички мечтаем за хоум офис на плажа. Но не на всеки е отредено.

Сладкарничка на карибски остров /или друг по твоя преценка/  е напълно постижимо за талантлив човек.

И е добър бизнес не само за половин година.

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Малко е странно между 2 уикенда в Италия да ми се готви ризото, но пък резултатът ми допада повече, отколкото опитаният в Салерно. 

Ризото с черен ориз, подлютени скариди, пармезан и грах:

PXL_20241202_1035352742.jpg.4379bdb45ec317c0512ad4ddf2b1db80.jpg

 

PXL_20241202_104913143.PORTRAIT2.jpg.3ff5b4299c716b7cdd4e259838c3016e.jpg

 

П.П. Жижо каза, че няма да ми даде 14 евро, ама ги заслужавам 😄

  • Харесвам 10
  • Браво 8
  • Смея се 10
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Малко е странно между 2 уикенда в Италия да ми се готви ризото, но пък резултатът ми допада повече, отколкото опитаният в Салерно. 

Ризото с черен ориз, подлютени скариди, пармезан и грах:

PXL_20241202_1035352742.jpg.4379bdb45ec317c0512ad4ddf2b1db80.jpg

 

PXL_20241202_104913143.PORTRAIT2.jpg.3ff5b4299c716b7cdd4e259838c3016e.jpg

 

П.П. Жижо каза, че няма да ми даде 14 евро, ама ги заслужавам 😄

и коперто, и коперто!!

  • Харесвам 1
  • Смея се 11
Публикувано:
преди 3 часа, Lindt каза:

Малко е странно между 2 уикенда в Италия да ми се готви ризото, но пък резултатът ми допада повече, отколкото опитаният в Салерно. 

Ризото с черен ориз, подлютени скариди, пармезан и грах:

PXL_20241202_1035352742.jpg.4379bdb45ec317c0512ad4ddf2b1db80.jpg

 

PXL_20241202_104913143.PORTRAIT2.jpg.3ff5b4299c716b7cdd4e259838c3016e.jpg

 

П.П. Жижо каза, че няма да ми даде 14 евро, ама ги заслужавам 😄

Не да те амбицирам, но аз бих искал повече от 14 евро - скаридите са повече от оризовите зърна.

  • Смея се 11
Публикувано:
4 hours ago, Lindt said:

Малко е странно между 2 уикенда в Италия да ми се готви ризото, но пък резултатът ми допада повече, отколкото опитаният в Салерно. 

Ризото с черен ориз, подлютени скариди, пармезан и грах:

PXL_20241202_1035352742.jpg.4379bdb45ec317c0512ad4ddf2b1db80.jpg

 

PXL_20241202_104913143.PORTRAIT2.jpg.3ff5b4299c716b7cdd4e259838c3016e.jpg

 

П.П. Жижо каза, че няма да ми даде 14 евро, ама ги заслужавам 😄

Аз да попитам: морски дарове + млечни продукти не е ли най-голямото "Не! Не!" в готвенето?

По-голямо Не! даже от сандал с бял хавлиен чорап?! 

Публикувано:
преди 34 минути , era123 каза:

По-голямо Не! даже от сандал с бял хавлиен чорап?! 

Много изоставаш, вече е модерно и да си натъпчеш анцуга в чорапите, особено ако са бели, и е само въпрос на време да включат и сандалите към тази комбинация.

 

Screenshot_20241202-160443.png.d5f2febe05ecc346c7ed7fd43f1d05bf.png

  • Смея се 9
Публикувано:
преди 44 минути , era123 каза:

Аз да попитам: морски дарове + млечни продукти не е ли най-голямото "Не! Не!" в готвенето?

По-голямо Не! даже от сандал с бял хавлиен чорап?! 

По принцип да. На практика като не броя пармезана за сирене и ми е по-вкусно 😄

Следвах тази рецепта, само малко видоизмених заради ориза, че черният не поема така черпак по черпак както нормалните сортове за ризото.

https://jamieoliverdishes.com/jamie-oliver-pea-and-prawn-risotto/

  • Харесвам 4
Публикувано:

Такава вкусна мидена супа със сметана правя 🙂  Даже днес си купих миди и тези дни ще си я направя. На французка вълна съм вече 🙂 

 

Та, не знам коя кулинария забранява смесването на морски дарове и млечни 🙂 На мен си ми е вкусно и редовно си готвя 🙂 

 

Имах един приятел от Израел и той все ми се караше, като му кажех, че готвя месо с млечни 🙂 Доколкото разбрах не е по тяхната религия. Веднъж му пратих снимка от един купон, на масата имаше чиния с мръвки и кашкавал, лошо му стана 😄 Не можело така да са в една чиния  😄

  • Харесвам 8
  • Браво 1
  • Смея се 1
  • Замислям се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.