Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , Eva eva каза:

Имах един приятел от Израел и той все ми се караше, като му кажех, че готвя месо с млечни 🙂 Доколкото разбрах не е по тяхната религия. Веднъж му пратих снимка от един купон, на масата имаше чиния с мръвки и кашкавал, лошо му стана 😄 Не можело така да са в една чиния  😄

Сега се замислих, как изглеждат хамбургера и чизбургера в кашерния Макдоналдс, така и не влязох да опитам. Затова си поставям за цел да потретя за да проверя, все не си намирах оправдание.

Някой ако е опитвал, може да сподели.

  • Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 11 минути , Eva eva каза:

Такава вкусна мидена супа със сметана правя 🙂  Даже днес си купих миди и тези дни ще си я направя. На французка вълна съм вече 🙂 

 

Та, не знам коя кулинария забранява смесването на морски дарове и млечни 🙂 На мен си ми е вкусно и редовно си готвя 🙂 

 

Имах един приятел от Израел и той все ми се караше, като му кажех, че готвя месо с млечни 🙂 Доколкото разбрах не е по тяхната религия. Веднъж му пратих снимка от един купон, на масата имаше чиния с мръвки и кашкавал, лошо му стана 😄 Не можело така да са в една чиния  😄

Я кажи за супичката, моля!

 

Италианците на теория не задушават деликатните морски вкусове със сирена, но аз обичам пица с аншоа, суши с Филаделфия, салата Цезар, риба филе с пармезанова коричка и миди саганаки, та нямам тези скрупули. 

 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 32 минути , Lindt каза:

Я кажи за супичката, моля!

 

@Lindt, нещо подобно е рецептата, но слагам чесън и мащерка, вместо девисил и селъри. Също, ако се сетя, добавям и чашка бяло вино към лука и чесъна. Заменям и картофа с ориз, но и така ще стане вкусно. Понякога вместо ориз слагам царевица - малка кутийка на Бондюел.  Слагам и лимон, но чак при консумация. 

 

https://zvezdev.com/рецепта/супа-от-черноморски-миди-home

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 40 минути , Eva eva каза:

@Lindt, нещо подобно е рецептата, но слагам чесън и мащерка, вместо девисил и селъри. Също, ако се сетя, добавям и чашка бяло вино към лука и чесъна. Заменям и картофа с ориз, но и така ще стане вкусно. Понякога вместо ориз слагам царевица - малка кутийка на Бондюел.  Слагам и лимон, но чак при консумация. 

 

https://zvezdev.com/рецепта/супа-от-черноморски-миди-home

Мерси, а ти толкова ли се занимаваш с миди с черупки или взимаш ядки отнякъде? Аз преди купувах замразени от Лидл, ама те развалиха продукта, тоест защитната глазура направо си липсва и вече почти не ям миди.

Публикувано:
преди 1 час, Eva eva каза:

Такава вкусна мидена супа със сметана правя 🙂  Даже днес си купих миди и тези дни ще си я направя

И аз веднага се сетих за мидите със сметана, кокто и за още няколко френски рецепти с риба/морски дарове и млечни. 😄

 

Да не е празен пост, тия дни правих агнешки котлети и царевица на еър фрайъра, както и едни макарони (с крем с кафе и друг с юзу). Не бях правила макарони поне от година и половина и си личи, че съм загубила тренинг 😂

 

20241130_194809.jpg

 

20241130_134448.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 7
Публикувано:
преди 20 минути , Lindt каза:

Мерси, а ти толкова ли се занимаваш с миди с черупки или взимаш ядки отнякъде? Аз преди купувах замразени от Лидл, ама те развалиха продукта, тоест защитната глазура направо си липсва и вече почти не ям миди.

Лятото купувам, ако има пресни във Фантастико. Взимала съм замразени пак от там, хубави са. Сега взех замразени от Кауфланд, ще ги видя 🙂 

 

@Роца Чудни са ти манджите 🙂 Аз веднъж пробвах да направя макарони, станаха, но нещо не се харесаха 😄 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 7 минути , Роца каза:

И аз веднага се сетих за мидите със сметана, кокто и за още няколко френски рецепти с риба/морски дарове и млечни. 😄

 

Да не е празен пост, тия дни правих агнешки котлети и царевица на еър фрайъра, както и едни макарони (с крем с кафе и друг с юзу). Не бях правила макарони поне от година и половина и си личи, че съм загубила тренинг 😂

 

20241130_194809.jpg

 

20241130_134448.jpg

Ех, аз много искам да си намеря автентични френски рецепти и забравям да те питам за конкретен готвач, платформа, блог..., няма значение, стига да е подробно и наистина да се получава краен резултат, наподобяващ началната идея 🙂

Публикувано:

@Eva eva, благодаря ти! Аз обичам макарони, както и домашните, та правя от време на време. Или си купувам от любимия ми магазин 😅

 

@Lindt, какви автентични френски рецепти търсиш? Стари, съвременни, регионални, или тип "домашна кухня"? Знам доста сайтове, но са на френски. 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Роца, абе вЕрно ли се ядат свински уши из Париж 🤔 Тук в едно село са отворили бистро семейство французин и българка и едното им нещо в менюто са уши /с копър и чесън/. 

Разбира се в този сезон пробвахме и лучената им супа, ама моята /разбирай твоята 😉/ е по-хубава 😁

  • Смея се 3
Публикувано:

@jul,ядат, ами ! Всякакви карантии ядат. Даже има поговорка, че всичко в прасето е вкусно 😂 (Tout est bon dans le cochon).

На селския ни пазар си имаме и цял щанд само с карантии, при това вече полусготвени, та ми спестяват малко подготовка.

Но, виж, агнешки главички нямат 😂

  • Харесвам 4
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 28 минути , Роца каза:

@Eva eva, благодаря ти! Аз обичам макарони, както и домашните, та правя от време на време. Или си купувам от любимия ми магазин 😅

 

@Lindt, какви автентични френски рецепти търсиш? Стари, съвременни, регионални, или тип "домашна кухня"? Знам доста сайтове, но са на френски. 

Май предпочитам малко по-опростени от старите 🙂

Съвременни, домашни, вкусни 🙂

Публикувано:
преди 9 минути , Роца каза:

@jul,ядат, ами ! Всякакви карантии ядат. Даже има поговорка, че всичко в прасето е вкусно 😂 (Tout est bon dans le cochon).

На селския ни пазар си имаме и цял щанд само с карантии, при това вече полусготвени, та ми спестяват малко подготовка.

Но, виж, агнешки главички нямат 😂

Ох, с тези агнешки главички се сещам за първата ни хазяйка в Лондон. Бившият съпруг грък я завел при мама и тя, жената, нагласила облещени агнешки главички - снаха да посреща 😂 Снахата се оцъклила срещу главичките и казала "Може ли едно яйце" 😂

Този артикул само по нашите ширини 😉

  • Харесвам 1
  • Смея се 8
Публикувано:

Ох, @jul, представих си физиономията на проекто-снахата 🤣. Ние с един приятел искахме да тестваме Благоверния на агнешки главички, ама последния път не ни стигна времето. Може би напролет 😁

 

@Lindt, това са сайтовете, към които най-често се обръщам:

Marmiton (платформа за домашни рецепти) : https://www.marmiton.org/

750 grammes (имат и рецепти на готвачи, и на потребители, и от блогове): https://www.750g.com/

Cuisine AZ: https://www.cuisineaz.com/

Cuisine actuelle : https://www.cuisineactuelle.fr/?_gl=1*1ukafz0*_gcl_au*NjU4NDUxODA1LjE3MzMxNjg4MDI.*_ga*MTEzNzA3Nzk0Ni4xNzMzMTY4ODAz*_ga_5NSPQRQDQY*MTczMzE2ODgwMi4xLjEuMTczMzE2ODgwMi4wLjAuMA..

 

А това са две списания, които навремето си купувах. Част от рецептите са с абонамент, но имат и със свободен достъп.

Cuisine et vins de France https://www.marieclaire.fr/cuisine/

Saveurs magazine : https://www.saveurs-magazine.fr/

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:

🤣 С тези агнешки главички 🤣, на една приятелка мъжът (от Немско) го доведе преди години на "гости" на яз. Доспат, където случайно уцели специалитета "цяло агне печено в пещ". В чест на скъпия гост го тупнаха гордо пред него, а той човечецът вегетарианец, не знам кой беше по-оцъклен (главата беше цяла)...

  • Смея се 12
Публикувано:
преди 6 минути , Роца каза:

Ох, @jul, представих си физиономията на проекто-снахата 🤣. Ние с един приятел искахме да тестваме Благоверния на агнешки главички, ама последния път не ни стигна времето. Може би напролет 😁

 

Слагам в скрит текст френските сайтове, за да не разводнявам темата.

[spoiler]

Това са сайтовете, към които най-често се обръщам:

Marmiton (платформа за домашни рецепти) : https://www.marmiton.org/

750 grammes (имат и рецепти на готвачи, и на потребители, и от блогове): https://www.750g.com/

Cuisine AZ: https://www.cuisineaz.com/

Cuisine actuelle : https://www.cuisineactuelle.fr/?_gl=1*1ukafz0*_gcl_au*NjU4NDUxODA1LjE3MzMxNjg4MDI.*_ga*MTEzNzA3Nzk0Ni4xNzMzMTY4ODAz*_ga_5NSPQRQDQY*MTczMzE2ODgwMi4xLjEuMTczMzE2ODgwMi4wLjAuMA..

 

А това са две списания, които навремето си купувах. Част от рецептите са с абонамент, но имат и със свободен достъп.

Cuisine et vins de France https://www.marieclaire.fr/cuisine/

Saveurs magazine : https://www.saveurs-magazine.fr/

[/spoiler]

Благодаря! Хем ще си упражнявам позабравения френски, хем и нови кулинарни изкушения ще пробвам.

А за рибата и млякото - солена риба и мляко, но мисля че с пастьоризираното не е проблем.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, era123 каза:

Аз да попитам: морски дарове + млечни продукти не е ли най-голямото "Не! Не!" в готвенето?

По-голямо Не! даже от сандал с бял хавлиен чорап?! 

Не съм експерт, просто от чуто оттук-оттам така разсъждавам. Двете храни - риба и млечни продукти са алергени и не се препоръчват в комбинация, за да не се засили въздействието им в случай на проблем. Ако нямаш алергия, не би трябвало да е противопоказно, несъвместимо. Кой не е ял риба с млечно-чеснова разядка, поръсена с копър? Или риба с яйца в панировката й, същата работа.

  • Харесвам 4
Публикувано:

Аз мисля, че е по-скоро от хигиенна гледна точка - и двете са бързоразвалящи се продукти и благоприятна среда за развитието на бактерии, а навремето не са имали и хладилници, та комбинацията от два нетрайни продукта е повишен риск за хранително натравяне.

  • Харесвам 13
Публикувано:

Коледа е навсякъде, дори в броколите :wink3:

Надявам се и по празниците да има романеско из магазините, много ми е симпатично с тази форма на елхички. 

 

PXL_20241203_1157226052.jpg.405b65a38d19d8499482ab36de7768fe.jpg

 

PXL_20241203_113505014.PORTRAIT3.jpg.be8e4c54e82e81539982d1f5312e7143.jpg

 

Напоследък мултикукърът ми върши прекрасна работа за бърз обяд със зеленчуците на пара ( със запазени цветове) и риби на steam air fry.

 

  • Харесвам 11
  • Браво 4
Публикувано:
преди 17 часа, Роца каза:

А това са две списания, които навремето си купувах. Част от рецептите са с абонамент, но имат и със свободен достъп.

За срам (или бг гордост 😏) съм намерила пиратски сайт за сваляне на печатните списания в pdf. И не само на тези изброените... Нищо не съм сготвила от тях досега, обаче картинките им са много красиви 😆

Затова ги и свалям основно де. 

  • Смея се 4
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Никой ли не готви тази седмица?

Заради необходимостта от повече протеини в менюто ни, зеленчуците и въглехидратите се налага да са по-често украса, отколкото основно ястие, та се разходихме и до любимата ни месарница Хан Митака почти до летището.

Успявам все пак да вместя по някое патладжанче или сладък картоф :blush:

 

PXL_20241212_111916924.PORTRAIT.ORIGINAL.jpg.200b0fec657aa65f593329368ccd8916.jpg

 

PXL_20241212_180434931.PORTRAIT.ORIGINAL.jpg.07e2b03b31cc430834a1e446decc1fb5.jpg

 

Messenger_creation_8E304FB2-F7DC-47B9-80CF-84E9E956684C.jpeg.fe06ae6488281fbe8125c55b0d5c82f5.jpeg

 

Messenger_creation_1BAC0107-6D13-497D-90FF-71458663519A.jpeg.261abdf5b1fae16e5b19cda565d1b868.jpeg

 

Поне намерих какво да правя в чашите за алкохол, закуска :wink3:

 

PXL_20241212_073614368.PORTRAIT.ORIGINAL.jpg.20c08a410dc7db9d0c6f897d8dbc5ee5.jpg

 

А след няколко печени патици, най-сетне си събрах достатъчно мазнина, за да пека патешки бутчета конфи. Можело да се съхраняват до 6 месеца, та тепърва ще мисля какво да правя с тях.

PXL_20241212_161501599.jpg.1b4319d65dfcd1a69c45e89ba80d6b8d.jpg

  • Харесвам 8
  • Браво 10
Публикувано:
преди 5 минути , Lindt каза:

Никой ли не готви тази седмица?

Браво на теб!

Правих леща с кокосово мляко и лайм за първи път, ама имах само червена и не стана много красиво - почти крем супа и не снимах. Но на вкус много ми допадна, особено като ѝ сложих наръч подправки и чили. 
Карфиол си пека постоянно на хартия с лека марината с подправки с надеждата да заслабна, ама надежда говежда засега.  😄

Тези яйца какви са такива? Със соев сос?

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 минута , Argentique каза:

Браво на теб!

Правих леща с кокосово мляко и лайм за първи път, ама имах само червена и не стана много красиво - почти крем супа и не снимах. Но на вкус много ми допадна, особено като ѝ сложих наръч подправки и чили. 
Карфиол си пека постоянно на хартия с лека марината с подправки с надеждата да заслабна, ама надежда говежда засега.  😄

Тези яйца какви са такива? Със соев сос?

Все се каня да разнообразя турската леща с такава с кокос и лайм, ама забравям да купя кокосова консерва 😄

 

Яйцата ги кисна в разреден соев сос, звезден анасон и малко бяло вино. Трябваше да е оризово виното, затова като се сетя, слагам лъжичка оризов оцет в купичката. Те са новата голяма любов на Жижо и ги добавям при всяко ядене без месо. Не че 6 грама протеин стигат за нещо, ама броя, смятам, изчислявам...

  • Харесвам 5
Публикувано:

Готвим тук-там, ама не снимаме 😆

Айде като за безвъглехидратно торта с моркови и рикота /много ми допадна, но иска повече сладост. Добавих 1 лъжица ксилитол в рикотата, но иска още/

 

 

Не че не ядем нормални 😁

Съдържа линцери, напукани сладки и английски коледен кейк.

IMG20241207181255.jpg

 

Моята торта с моркови 🥕🥕🥕

IMG20241212205352.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.