Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

@BlackArt77, аз не съм в БГ, това брашно не съм го виждала наживо. Снимката е от нета, а брашното е за баници, както си посъветвал и ти!

Но на всички брашна, поне в трите държави, където съм живяла и живея, тази информация дават за съдържание.

 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Малеее, колко съм дъртааа:(((

Какъв  детски, летен спомен  имам.

На село, като минеше жътвата, дядо ходеше,в точно определен ден, щото се е записал предварително, на мелницата. Един път, ме водиха и мен, да видя какво е. Една къща, покрай нея рекичка, някакви  голеееееми камъни се въртят и тракат и накрая излиза брашното. Нищо интересно, от детска гледна точка, освен, водата зашляпане.:)))).

После, баба месеше  хлябове, които ставаха голеееми, кръгли и надути, оттогава знам думата “квас” -  някаква каша , дето винаги имаше  от нея.

Хлябовете печаха в истинска пещ на двора, за цялата седмица наведнъж. Дали щото, много рядко ме водеха на село,ваканциите си прекарвах в града, там всичко ми харесваше и ме впечатляваше.

Еле пък, тия хлябове - сякаш, никога повече, не съм яла толкова вкусни. Току- що изпечен, с хрупкава коричка, топъл- топъл, огромна филия, направена на циганска баница с шарлан и червен пипер, скълцан от баба.

Мама също много месеше - баници, питки, разни хлебчета и кексове. По бай Тошово време, на магазина имаше един вид брашно. Ми не си спомням, неуспешно месене - винаги всичко си беше вкусно и  чудесно.

И нямаше сто вида брашна, префърцунени, и не бяха измислили глутеновата алергия, и хората си си се хранеха с естествена храна.

Пробвала съм да меся с брашно, дето, става като камък питката, хем, съм спазила всички пропорции. Мислейки си, че всички стават:((((

Веднъж попаднах на едни готови смеси, от които стават много вкусни питки и повече  ги ползвам тях - и за хляб, и за пица, и за питка. Вероятно и те са далеч от здравословното, но се успокоявам, че 400 грамово хлебче за седмица, не може особено да ни навреди.

А сега какво ? Храната - пълна с химия, ако не е пълна - обработена с химикали.

И ще добавяме глутен, който, сигурно,  химически е извлечен., точно оттам:(((((Или пък, ако не е извлечен, е чист химикал.

Не знам, но като отида на магазина, вече се чудя, какво да купя.По една камара време прекарвам, да чета етикетите и пакне им вярвам.

Намислила съм тия дни, да пробвам кетохляб и царевичен.

Ще доложа резулат:)

 

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:
20 minutes ago, AlexandraKo said:

Намислила съм тия дни, да пробвам кетохляб и царевичен.

 

Пробвай, но не очаквай "чудеса". От всичко, което съм пробвала, това е най-прилично за моя вкус: https://ketodietapp.com/Blog/lchf/Ultimate-Keto-Buns.

Рецептата е най-долу. Ако има нужда от превод, пиши ми. На тази мацка рецептите са много добри и сполучливи, ако искаш да пробваш.

Но с времето и опитите разбрах, че бадемовото брашно не е моето и избягвам всякакви рецепти, където е само то.

 

Аз също имам детски спомен за селския хляб от фурната с дебелата кора. Ходих ваканциите с баба и дядо на гости при роднини и много често ме изпращаха за хляб. Там си го печаха и местните си знаеха в колко часа излиза поредната порция хляб, даваха ми една торба и парички и хайде бягай. Ама докато се прибера, поне на един хляб му заминаваше кората. Хич не обичах мекото, само коричката.

 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 36 минути , DaBo каза:

Пробвай, но не очаквай "чудеса". От всичко, което съм пробвала, това е най-прилично за моя вкус: https://ketodietapp.com/Blog/lchf/Ultimate-Keto-Buns.

Рецептата е най-долу. Ако има нужда от превод, пиши ми. На тази мацка рецептите са много добри и сполучливи, ако искаш да пробваш.

Но с времето и опитите разбрах, че бадемовото брашно не е моето и избягвам всякакви рецепти, където е само то.

 

Аз също имам детски спомен за селския хляб от фурната с дебелата кора. Ходих ваканциите с баба и дядо на гости при роднини и много често ме изпращаха за хляб. Там си го печаха и местните си знаеха в колко часа излиза поредната порция хляб, даваха ми една торба и парички и хайде бягай. Ама докато се прибера, поне на един хляб му заминаваше кората. Хич не обичах мекото, само коричката.

 

Не  купувам готово бадемово брашно - поради горните причини - какво има вътре, никой не знаЙ.

Меля си на момента, от сурови бадеми. Така правя и лененото, и ореховото.

Миналата седмица, Сър Антъни донесе страхотно вкусни бадеми. Да, винаги съм си мислела, че са едни и същи. Ама, явно не е тъй. Та направих кето кекс, без рецепта - забърках яйца, масло,  орехово и бадемово брашно, с малко еритрол и стана чуден  кекс. 

На същото, като му сложа и малко ленено брашно и сол, ще стане хлебче, според мен.

Днес ще пробвам и ще кажа.

  • Харесвам 1
Публикувано:

То моето брашно уж органико и бля, бля, но не ми харесват печива с такова брашно. При нас тъкмо отвориха отново някои пазари, ще взема да купя малко белени бадеми и да опитам. 
После да се похвалиш с хляба!

 

От снощи: патладжани с кайма и доматен сос на фурна. За първи път правя такива:

 


 

D8A0FBD1-6DC8-4A34-9AD4-5A9BF94336E5.jpeg

  • Харесвам 12
  • Браво 6
Публикувано:
Преди 1 час, DaBo каза:

То моето брашно уж органико и бля, бля, но не ми харесват печива с такова брашно. При нас тъкмо отвориха отново някои пазари, ще взема да купя малко белени бадеми и да опитам. 
После да се похвалиш с хляба!

 

От снощи: патладжани с кайма и доматен сос на фурна. За първи път правя такива:

 


 

D8A0FBD1-6DC8-4A34-9AD4-5A9BF94336E5.jpeg

За сега се похвалвам,с НВ кето - бонбони Рафаело.

200гр кокосови стърготини,200гр крема сирене,3 супени  лъжици масло,малко течен подсладител,омесих,оформих на топчета и овалях в кокосови стърготини.

Може да се сложи и по един бадем,вътре,във всеки бонбон,ама не слагам,че ми се видят твърди:)))

Някои слагат и ванилия,ама,на нас ни е достатъчен кокосовият аромат.

Излязоха,около 50 броя.

Хем лесно,хем вкусно,хем,НВ 

 

361801705_IMG_20200509_1229343.jpg.8a5746fcb0fdcc6130570910365ee86c.jpg

 

Вместо кето хляб,забърках кето тутманик,пече се,ще видим след малко:)))

  • Харесвам 9
  • Браво 7
Публикувано:

След традиционните великденски и гергьовски агнешки вариации, днес се връщаме към  класиката: шницели и картофено пюре.

 

2020-05-09.JPG

  • Харесвам 12
  • Браво 3
Публикувано:

Опече се и НВ тутманиче. Стана страхотноооооо!
Ето рецептата:

 

 

E1B8C72F-5512-4FCC-B11C-E7338D3FA7AD.jpeg.4dcb444a356b3dcb24f23a2950d5aab0.jpegD9FB9F19-8BB1-41C6-AAB6-74BDB3A6331F.jpeg.399fbb661b2d059b521d79242da1c977.jpeg

 

Ето и снимките. 

528425368_IMG_20200509_1242124.jpg.3d74942e9de9770a9f49b4a2167c4849.jpg

 

719043380_IMG_20200509_1245452.jpg.dddac61fa37a563a8c1271e417ad8891.jpg

Малко промених,вместо сирене,сложих 100 гр Пармиджано и не сложих сусам,че забравих:)))

С на @Marusinkaсалцата,ще е страхотна комбинация:))) 

  • Харесвам 8
  • Браво 4
Публикувано:

Вегетарианката днес има пробен Mock exam и пуфти от стуринта , та се постарах с един жълто зелен обяд - аспержи, броколи с пармиджано, яйчице (холандезът е готов). Домашен сок от бъз.

20200509_123758.jpg

20200509_123649.jpg

20200509_122018.jpg

20200509_121535.jpg

Само ей тва ми бърка фън шуя, ама него и без това мъж ми го е готвил --италиански наденички с праз и българска кълцана  🤪

 

20200509_123549.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 3
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 3 минути , bibi каза:

Вегетарианката днес има пробен Mock exam и пуфти от стуринта , та се постарах с един жълто зелен обяд - аспержи, броколи с пармиджано, яйчице (холандезът е готов). Домашен сок от бъз.

20200509_123758.jpg

20200509_123649.jpg

20200509_122018.jpg

20200509_121535.jpg

Само ей тва ми бърка фън шуя, ама него и без тояа мъж ми го е готвил италиански наденички с праз и българска кълцана  🤪

20200509_123548.jpg

А то, с Фън шуя, човек ще си умре от глад:))))))

  • Смея се 2
Публикувано:
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

А то, с Фън шуя, човек ще си умре от глад:))))))

Абе, какво ми дойде  главата - тате (дядо й) сигурно се върти на шиш в гроба. 😂

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 43 минути , AlexandraKo каза:

Опече се и НВ тутманиче. Стана страхотноооооо!
Ето рецептата:

 

 

E1B8C72F-5512-4FCC-B11C-E7338D3FA7AD.jpeg.4dcb444a356b3dcb24f23a2950d5aab0.jpegD9FB9F19-8BB1-41C6-AAB6-74BDB3A6331F.jpeg.399fbb661b2d059b521d79242da1c977.jpeg

 

Ето и снимките. 

528425368_IMG_20200509_1242124.jpg.3d74942e9de9770a9f49b4a2167c4849.jpg

 

719043380_IMG_20200509_1245452.jpg.dddac61fa37a563a8c1271e417ad8891.jpg

Малко промених,вместо сирене,сложих 100 гр Пармиджано и не сложих сусам,че забравих:)))

С на @Marusinkaсалцата,ще е страхотна комбинация:))) 

Аз доста често правя ето този хляб, с тахан и яйца, чуден става. 

И тиквена супа.

received_377267143165225.jpeg

received_425720864960361.jpeg

received_739308019865327.jpeg

  • Харесвам 10
Публикувано:
преди 7 минути , Тони каза:

Аз доста често правя ето този хляб, с тахан и яйца, чуден става. 

И тиквена супа.

received_377267143165225.jpeg

received_425720864960361.jpeg

received_739308019865327.jpeg

Дай,моля рецепта!

Публикувано:

150 гр тахан, аз ползвам сусамов, 3 яйца, 1/2 чаена лъжичка бакпулвер и толкова сол.

Разбива се с миксера всичко за 4-5 минутки, самата смес става доста плътна от бъркането .

Слага се на хартия за печене в тавичка, ръсва се отгоре при желание със семена и се пече на загрята на 180 градуса фурна около 25 мин. 

Това е всичко. Все пак бодни с клечка дали е сухо вътре, че всяка фурна е различна.

  • Харесвам 6
Публикувано:

Пелмени/равиоли. По принцип се правят ръчно от цялото семейство, но вече отдавна нямам помощници. Когато децата бяха малки беше голяма веселба, но след това се налагаше да чистя кухня поне един час. Сега процеса на правене вече е полуавтоматичен. 

IMG_20200509_121444.jpg

IMG_20200509_123408.jpg

IMG_20200509_121736.jpg

IMG_20200509_124000.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 3
Публикувано:
преди 33 минути , Тони каза:

150 гр тахан, аз ползвам сусамов, 3 яйца, 1/2 чаена лъжичка бакпулвер и толкова сол.

Разбива се с миксера всичко за 4-5 минутки, самата смес става доста плътна от бъркането .

Слага се на хартия за печене в тавичка, ръсва се отгоре при желание със семена и се пече на загрята на 180 градуса фурна около 25 мин. 

Това е всичко. Все пак бодни с клечка дали е сухо вътре, че всяка фурна е различна.

Без никакво брашно ли е?

Само яйца и тахан ?

Едит: сега погледнах, без брашно е. Ще ида за тахан и ще опека, за проба.

 

Готова съм и с манджата:)))

виенски мръвкуни с кисело зелце и за салата сушени домати и гуакамоле.

 

555271113_IMG_20200509_1417442.jpg.64c1ede0fe0d4ee9ce94a01c1b0607f5.jpg

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:

Да, без. Но съм сгрешила минутите за печене- 15 са, не 25.  Натиснала съм съседната цифричка, съжалявам.

  • Харесвам 2
Публикувано:

От мен - хамбургера с карамелизиран лук, който обещах на щерката миналата седмица (сниман на терасата точно 2 секунди преди да завали як дъжд). Плюс малко френска кухня- рататуй и нормандското мляко с ориз на фурна (тергуль).

 

20200508_194953.jpg

 

20200509_125427.jpg

 

 

20190203-IMG_0004.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 6
Публикувано:
преди 57 минути , Тони каза:

Да, без. Но съм сгрешила минутите за печене- 15 са, не 25.  Натиснала съм съседната цифричка, съжалявам.

Аааа, нищо де.Не съм го почнала още, че се е свършил таханът. Обаче, забърках една баница, пак НВ, с лапад. Тъкмо я турих да се пече, ,ще видим, какво ще излезе:)))

Ама то, 4 яйца и 200 - 300 гр.Пармиджано, въпреки лапада, все ще може да се яде:))))

 

преди 30 минути , Костов каза:

Мъчим се тука 😉😂

20200509_125859.jpg.e99aadf2692ae354e5c419a84f2097fe.jpg

 

20200509_115301.jpg.593b6f0ff6ba47b990ee6718d8820f4b.jpg

 

20200509_121136.jpg.d5648c5b51d43cbbeb4f5d27f3dd86a2.jpg

Малееее, пожал, пожал, вЕрно гочеми мъки:))))))

  • Харесвам 1
Публикувано:

Оффффф,

ще ви търпя още 2-3 дена, докато трае официално карантината, после ви обаждам на Шефа-да заключва тая тема, че не мисля да пропускам юнско-юлското море 😉

П.П. казано под сурдинка, ама и аз месих козунака на @AlexandraKo и правих кейка в пекарната за хляб на @Eva eva 😀

И ми се получиха, това е лошото 😅

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 31 минути , Zara каза:

Оффффф,

ще ви търпя още 2-3 дена, докато трае официално карантината, после ви обаждам на Шефа-да заключва тая тема, че не мисля да пропускам юнско-юлското море 😉

П.П. казано под сурдинка, ама и аз месих козунака на @AlexandraKo и правих кейка в пекарната за хляб на @Eva eva 😀

И ми се получиха, това е лошото 😅

Гледай сегашните рецепти, дето ги правя. Всичко е НВ, кето- съобразено,щото нали, стриктно следим килата и стига толкова, разгул на калории:)))))

Мама, дето е на 86, оня ден ми се оплака, че по тия празници, дето всички и носим какво ли не, за ядене, е наддала две кила.:))))И се туря на диета:)))

Пък на мен ми е смешно, щото, тя държи на външния си вид, пък аз си мисля, че от едно време нататък, човек трябва да се грижи, само, нищо да не го боли и да няма страдания.Някое  кило или бръчка в повече, не са важни. 

Беше, каквото беше - и от Убост, и от младост. Сега вардим килата, зарад здравето:(

Ама вие сте млади, така че, трябва и фасон да има:)))

  • Харесвам 2
Публикувано:

Готова е и НВ кето баницата с лапад.

Малко е неугледна,но се оказа,невероятно вкусна.

 

1325806723_IMG_20200509_1618092.jpg.3492f6a1358d98e45dfbb68ceff7079f.jpg

 

1954189934_IMG_20200509_1620522.jpg.1ae5eb1607dd22694aac4d53ef834705.jpg

 

Ако някой се интересува,рецептата е тази:

4 яйца

1кг лапад

1/3 кофичка кисело мляко

1/3 ч.л.сода в млякото

100гр бадемово брашно,аз смилам бадеми

120 гр масло.

200 гр натрошено сирене

 

Лукът се задушава с маслото,добавя се лападът,измит и нарязан и се задушава да омекне.

Оставя се да изстине.

Разбиват се яйцата,добавя се млякото със содата и бадемите,слага се сиренето и се получава,нещо,като тези за кекс.

Добавя се към лапада,разбърква се и се пече,при мен 30 минути на 180 градуса бяха ОК.Но пекох в  две продълговати форми за кекс

Обичам да пека в тях/имам три и се събират за едновременно печене/,че са незалепващи.

Та,получи се вкусна баница.

А, забравих - понеже не ядем ни нашенско сирене,ни кашкавали,замених с 230 грама Пармиджано Реджано.

Но пък,изобщо не е мазна,ако е с  нашенско сирене,сигурно,ще е по.

С киселото млекце е мммм:)))

  • Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.