Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 16 часа, rdd каза:

Браво на всички! Много красиви и апетитни снимки! Аз имам един въпрос. Каква марка и вид зехтин да си купя за салати. Трябва да бъде неутрален, без мирис. А за готвене? Пробвала съм на посоки няколко пъти, но все не ми харесват и така си отлежават до като ги изхвърля.

Ако е хубав истински зехтин, няма как да е без мирис. Истинският extra virgin зехтин има силна миризма на маслини (в крайна сметка това е суровината, от която се произвежда). Ние поръчваме Kalamata Gold 0.3% киселинност от човек в Хасково - праща по Спийди или Еконт. 5-литровата тенекия е на цена 27 лв и има страхотен аромат на маслини. Изглежда ето по този начин:

image.jpeg

 

Има и ментета, които се предлагат на по-ниска цена, но този хасковският е много добър - внасят го от Гърция. Видях, че са започнали да предлагат и нефилтриран зехтин от маслини Коронейка ( не бях ги чувала, но се заинтересувах и открих тази статия в Труд). Оказва се, че този сорт се отглежда само на о-в Закинтос. Цената на този зехтин е по-висока (40 лв за 5-литрова тенекия, а 1 л в стъклена бутилка е 10,50 лв), но следващия път когато поръчвам смятам да го пробвам.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 3
Връзка към коментар
преди 6 часа, slujitel каза:

Та, в течните сметани има карагенан, нещо от водорасли,  за което информацията в нета е противоречива.  Това вредно ли е, или не? Някой друг ако знае, да каже.

Да, карагенанът е естествен продукт, полизахарид - екстракт от водорасли.  В хранителната промишленост се използва главно за желиране (и стабилизиране).  Напоследък, с все по-широкото навлизане на модата на вегетарианството/веганството, се използва като заместител на желатина, който е животински продукт.  Затова и ще го срещате във все повече продукти (в които по-рано са използвали желатин).

Колко е полезен и колко вреден - не знам (мисля, че всеки продукт има полезни и вредни ефекти...).

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 6 часа, slujitel каза:

Алекс, може ли да те питам още нещо? За течните сметани. Чета етикетите на всичко, както ме посъветва и проверявам в интернет всяко Е. Та, в течните сметани има карагенан, нещо от водорасли,  за което информацията в нета е противоречива.  Това вредно ли е, или не? Някой друг ако знае, да каже.

 

Преди 1 час, Eva eva каза:

Да не гледате някакви изкуствени "сметани"? Не би трябвало да има такива неща. 

Във всичко има карагенан, за съжаление.

И хич не е здравословен:(

F77E8D40-9F52-4EEE-9C04-DE8629F8A8E6.jpeg.6a2ccba4dec6bb39e5c2ea99df0c637e.jpeg

 

На нашия пазар няма течна сметана, без това Е 407, ако правилно помня.

Имаше , една белгийска преди време, беше без консервант, сега вече и тя го има.

Президент - също.

Вчера купих от Лидъл , тяхната, на Pilos - също има карагенан.

 

F5A32F40-8508-49EA-91CE-ADA45DBB1DCA.jpeg.422900903f5b30a6a6f95d65bcd7d557.jpeg

 

345C3851-7832-40CC-80BE-79E01D569B98.jpeg.9a9e364f0c660f62436a5a45dc3de24d.jpeg

 

Има една испанска, имам приятели - сладкари, не знам от къде я купуват, но ми дават - тя е без карагенан.

Ето, тази:

 

BE09DBEF-54D0-4192-8AE9-1B11743BBBD2.jpeg.197545d123540fb71ff90a91c7d2c951.jpeg

 

В магазин не съм я намирала у нас.

 

Аз по принцип, понеже  тортите не ги мога, не ползвам често течни сметани.

 

 

Понякога бъркам с какао, вместо сладолед.

Но същото, с Маскарпоне, става още по- вкусно.

Така че, ако ползваш често и по много течна сметана, не е добре.

Замени я с Маскарпоне или заквасена.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, chandni каза:

Ако е хубав истински зехтин, няма как да е без мирис. Истинският extra virgin зехтин има силна миризма на маслини (в крайна сметка това е суровината, от която се произвежда). Ние поръчваме Kalamata Gold 0.3% киселинност от човек в Хасково - праща по Спийди или Еконт. 5-литровата тенекия е на цена 27 лв и има страхотен аромат на маслини. Изглежда ето по този начин:

image.jpeg

A, сега видях, че и ние имаме нещо подобно. Някой ни го е подарил, че ние купуваме все един и същи.Хехе, даже пише и на български, малко нескопосано и смешно, но се разбира.

Не съм го ползвала и нямам мнение.

 

3D606F72-EA31-45D5-B7EB-D04592902EFC.jpeg.b3890b88be126a3269337e94decc4f8b.jpeg

 

EC744218-E344-452F-95E8-B11A421D58B4.jpeg.4b3f6a4b4ef1706e777b972719947487.jpeg

 

 

@chandni, 27 лева за 5 литра  ми е много съмнително като цена. Това 13 евро.  Ние купуваме от производител на Тасос и 21- 22 евро е най- ниската цена. За 5 литровата тенекия на местния от Тасос.

А този който  показах в черната тенекия е 26 евро.

По принцип, цената в Гърция се движи около 4-6  евро за литър. На Крит веднъж хазяйнът ни каза, че му го изкупуват от фабриката по 3,50 евро литъра.

А те после, няма как да го продават под тази цена.
 

Връзка към коментар

Хм, аз купувам една сметана от Фантастико, май е чешка или полска и е без този карагенан, 99 % съм сигурна. Все пак другия път задължително ще погледна състава, да не ви подведа.

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , Eva eva каза:

Хм, аз купувам една сметана от Фантастико, май е чешка или полска и е без този карагенан, 99 % съм сигурна. Все пак другия път задължително ще погледна състава, да не ви подведа.

 

И аз бях купила една от Т маркет, чешка или полска, но го имаше.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@chandni, може ли някакви координати да видя какво предлагат? Ние купуваме 5л тенекии местен зехтин, откъдето ходим - Пелопонес, Кефалония, Албания, Айвалък миналата година. Обаче "изпихме " всичко, обикновено по това време сме заредили от първо ходене в Гърция 🙂

За качеството на зехтина да кажа, че коренно ми се промениха възгледите след един тур с дегустация в маслинова фабрика на Корфу. Много интересно беше и много неща научих. Горещо препоръчвам и зехтина, и тура. Има интересни неща на сайта им. 

IMG_20200607_164613.jpg

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 25 минути , jul каза:

и много неща научих. 

IMG_20200607_164613.jpg

Може да споделиш, ако искаш, нали за това е темата. :smile3:  Александър беше писал за зехтина, няма лошо да обогатим инфото. :yes:

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, chandni каза:

Ако е хубав истински зехтин, няма как да е без мирис. Истинският extra virgin зехтин има силна миризма на маслини (в крайна сметка това е суровината, от която се произвежда). Ние поръчваме Kalamata Gold 0.3% киселинност от човек в Хасково - праща по Спийди или Еконт. 5-литровата тенекия е на цена 27 лв и има страхотен аромат на маслини. Изглежда ето по този начин:

image.jpeg

 

Има и ментета, които се предлагат на по-ниска цена, но този хасковският е много добър - внасят го от Гърция. Видях, че са започнали да предлагат и нефилтриран зехтин от маслини Коронейка ( не бях ги чувала, но се заинтересувах и открих тази статия в Труд). Оказва се, че този сорт се отглежда само на о-в Закинтос. Цената на този зехтин е по-висока (40 лв за 5-литрова тенекия, а 1 л в стъклена бутилка е 10,50 лв), но следващия път когато поръчвам смятам да го пробвам.

Може ли някакви координати на фирмата; Живо се интересувам. може на лични , ако смяташ , че може да се тълкува за реклама.

Връзка към коментар
Преди 1 час, jul каза:

@chandni, може ли някакви координати да видя какво предлагат?

 

преди 15 минути , Роми каза:

Може ли някакви координати на фирмата

Пратила съм ви координати на ЛС, за да не се приема като реклама.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 22 минути , slujitel каза:

@AlexandraKo ако си пробвала рецепта за сладолед, би ли споделила? 

А, не съм гледала рецепти - само сметана,малко подсладител и чисто какао,докато се сгъсти.

После в хладилника:))))

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 20 часа, rdd каза:

Браво на всички! Много красиви и апетитни снимки! Аз имам един въпрос. Каква марка и вид зехтин да си купя за салати. Трябва да бъде неутрален, без мирис. А за готвене? Пробвала съм на посоки няколко пъти, но все не ми харесват и така си отлежават до като ги изхвърля.

 

Тук е описано кои са със силен вкус поне от испанските. Трябва да пробваш, няма как някой да ти каже, а и да ти каже, няма  гаранция, че ще ти хареса. Ако не ти харесва зехтин, защо се мъчиш изобщо?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Фичо каза:

Може да споделиш, ако искаш, нали за това е темата. :smile3:  Александър беше писал за зехтина, няма лошо да обогатим инфото. :yes:

Да видим какво ще възпроизведа :)

Маслиновите дървета са важни, естествено. Важно е обаче първо как се събират маслините. Повечето гърци са мързеливи и ги чакат да капят по едни черни мрежи под тях, сигурна съм, че сте ги виждали. Обаче всяко гниене на плода понижава качеството на зехтина. В тази ферма маслините се берат със специално изобретена от тях машина и пресата е не по-късно от 24 часа след брането, за да се избегне гниенето. Почнат ли беритба и обработка, работят на 24 часов цикъл. Преди все гледах зехтинът да е златист и да не е зеленикав, да ме питаш защо. Оказа се, че цветът няма никакво отношение към качеството. Той зависи от изходния цвят на маслините - кафеви, черни, микс, и от светлината. Затова и дегустацията на зехтин се прави в непрозрачни чашки, да не подвежда цветът. Малки стъклени чашки, които се разклащат, за да се затопли и да "полетят" ароматите. После се глътва малка глътка, като усещането трябва да е за аромат на маслина, леко горчиво и леко люто. 

Зехтинът в тази ферма е с много награди за качество, като изследване в Атинския университет установило, че 30мл суров зехтин дневно сваля с висок процент опасността от ракови заболявания, включително левкемия. Тук малко изгубих нишката, защото се ползваше много терминология (собственикът разбра, че мъж ми професионално се интересува и качиха нивото на разговора). 

Той разбира се се казва Спиро (ако има фенове на Джералд Даръл знаете, че половината мъже на острова се казват Спиро 😄) . А на излизане се запознахме с жена му, която се оказа българка 😄 Тя ни чакаше с нетърпение, понеже беше видяла българската кола. Млади и много симпатични хора, които с гордост показваха фабриката си.

В блога им има доста информация, ако на някой му се чете - https://corfuolivetours.com/blog-of-corfu-olive-tours/.

Зехтинът наистина е най-хубавия, който съм опитвала. но да спомена, че цената е 15-30 евро за литър.

Та този зехтин се уточнихме, че е за "пиене" и за гости 😄

Иначе купуваме тенекии местен зехтин, да знам, че е ей от тези дървета точно. Никога не купуваме зехтин, на който пише на разни езици (примерно български и е разлят в Етрополе), нито на който пише с маслини от ЕС. Знам ли го какъв сбирщайн е, дори да е екстра върджин уж.... Испански купуваме също понякога, но да отговаря на същите условия. За него не съм особен спец, понеже не ходим до Испания с кола и не мъкнем тенекии 😜

Албанският е страхотен също, но е по-скъп от гръцкия доста при равни други условия. Причината е, че не си гледат маслините, а имат МНОГО, и съответно цената е висока за малкото количество. 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 3
Връзка към коментар
преди 28 минути , jul каза:

Той разбира се се казва Спиро (ако има фенове на Джералд Даръл знаете, че половината мъже на острова се казват Спиро 😄)

Ами то даже цял американски вицепрезидент има, който се казва Спиро :grin: и естествено е от гръцки произход, а семейството му се е занимавало с отглеждане на маслини в Пелопонес. 

  • Смея се 2
Връзка към коментар

Днес си поръчах един по-така испански  зехтин Hermanos Marichica смес от 60% hojiblanca, 20% picual  и 20% picuda с рекордно ниската киселинност от 0,018, под 0,1% не бях виждал до сега.

Охибланката е от най-меките като вкусове, пикуала е от най-силните, а пикудата е много ароматен, очаквам нещо доста добро.

Направо си е гурме, но го намерих на сериозно намаление. Имат различни видове с различни смеси от тези три сорта.

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

Днес си поръчах един по-така испански  зехтин Hermanos Marichica смес от 60% hojiblanca, 20% picual  и 20% picuda с рекордно ниската киселинност от 0,018, под 0,1% не бях виждал до сега.

Охибланката е от най-меките като вкусове, пикуала е от най-силните, а пикудата е много ароматен, очаквам нещо доста добро.

Направо си е гурме, но го намерих на сериозно намаление. Имат различни видове с различни смеси от тези три сорта.

 

 

Може ли, като го получиш, да го снимаш?

Връзка към коментар
преди 28 минути , AlexandraKo каза:

Може ли, като го получиш, да го снимаш?

Аз и сега мога. Това е зехтина, а информацията я взех след чат с производителя. На сайта не пише много, в момента го правят и не е пълен.

Capture2.JPG.ffbb1a79377099ac1a4e1be175b1b885.JPGCapture1.JPG.3e31aeb970a9b5ea739129b15491f1ce.JPG

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

Аз и сега мога. Това е зехтина, а информацията я взех след чат с производителя. На сайта не пише много, в момента го правят и не е пълен.

Capture2.JPG.ffbb1a79377099ac1a4e1be175b1b885.JPGCapture1.JPG.3e31aeb970a9b5ea739129b15491f1ce.JPG

 

 

Аха, точно за този и аз си мислех. видях го на цена 50 евро за 5 литра.

Ти го намери на друга цена ли? Аз и тази бих платила.

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Alexander каза:

Аз и сега мога. Това е зехтина, а информацията я взех след чат с производителя. На сайта не пише много, в момента го правят и не е пълен.

Capture2.JPG.ffbb1a79377099ac1a4e1be175b1b885.JPGCapture1.JPG.3e31aeb970a9b5ea739129b15491f1ce.JPG

 

 

Благодаря, точно за този си мислех и аз.

Гледам, че е 10Е литъра, което, за това качство е добре, според мен.

Ти го намери на по-ниска ли?

Връзка към коментар
преди 40 минути , AlexandraKo каза:

Благодаря, точно за този си мислех и аз.

Гледам, че е 10Е литъра, което, за това качство е добре, според мен.

Ти го намери на по-ниска ли?

Ти тези дни не готвиш ли, пак влизам да видя какво си сготвила и няма пост?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.