Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 22 минути , slujitel каза:

Дроб сърмата с ориз ли е, и ако да, какъв?

Да,  с мъничко ориз.

Ползвам един италиански, ама едно кило, на мен ми стига  за много време, сигурно, за цяла тодина.

Ако нямам от него - каквото има на магазина, в малка опаковка, за спасяване на положението.

Но аз не съм изобщо, никакъв критерии за това, кой ориз е хубав, че не ядем ориз. Остави диетите - не обичаме. Даже, много често, в супа или в сарми, го замествам със ситно натрошени от тъничките спагети на Барила.

 

Ориз:

https://ciaoitalia.bg/kategoria-produkti/hrani/oriz-i-rizoto/

 

 

 

ARBORIO-CURTIRISO.jpg
 

Паста:

 

https://ciao.bg/паста

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 22 часа, Роца каза:

@AlexandraKo може и да не готви, аз се прежалвам да застана от време на време пред печката 😉

Тези дни у нас имаше: солено клафути с тиквички и сирене, английсказакуска под формата на брънч и соба нудъли с пиле. 

 

20200606_191655.jpg

 

IMG_20190310_120742.jpg

 

20200607_194741.jpg

А, тъкмо ме подсети :)))

Ще направя тези дни черешово клафути-измишльотина, с орехово или бадемово брашно, да видим, какво ще се получи. Ама ще им извадя  костилките, колкото и да не е прието по  Французко:)))))

преди 3 минути , Pantelej Putnik каза:

Днес намигаме на любимата Гърция 

20200610_184433.jpg.3484ed6abd8ef2ec97862334e91c2381.jpg

Ми, наздраве,де!:drinks:

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

Ще направя тези дни черешово клафути-измишльотина, с орехово или бадемово брашно, да видим, какво ще се получи

Моята измишльотина по клафутената тема е с кокосово брашно 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
В момента, AlexandraKo каза:

А, тъкмо ме подсети :)))

Ще направя тези дни черешово клафути-измишльотина, с орехово или бадемово брашно, да видим, какво ще се получи. Ама ще им извадя  костилките, колкото и да не е прието по  Французко:)))))

Аз съм го правила с череши и с обикновено бяло брашно - екстра сладкиш става. Обаче с вишни е още по-хубаво, да знаеш  🙂
Любопитно ми е как ще се получи
с твоите брашна, та, сподели после, ако обичаш, моля.

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , AlexandraKo каза:

А, тъкмо ме подсети :)))

Ще направя тези дни черешово клафути-измишльотина, с орехово или бадемово брашно, да видим, какво ще се получи. Ама ще им извадя  костилките, колкото и да не е прието по  Французко:)))))

Ми, наздраве,де!:drinks:

Айде, няма да търся кусури, понеже си ми дружка 😂😂😂

Аз правих миналата година с бадемово мляко и бадемово брашно, но не заместих цялото количество брашно, а само част. Аз бих препоръчала да пробваш смес от бадемово и кокосово, ако имаш, защото ако е само бадемово, може да стане твърде глетаво. Кокосовото поема доста по-добре влагата, а кремът за клафутито си е доста "воден" (мляко, яйца...).

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
3 hours ago, но нейм said:

Майко мила, ти си гений! Само да допълниш в хладилника колко време може да зимуват бурканите. И още - приблизително колко кила кокали се събират за едно печене във фурната?

В хладилника могат да издържат много дълго време, поне 5-6 месеца. Доколкото за килограмите кокали... хич не ги гледам колко тежат, а колко за големи, но си мисля, че към 2 кг спойно може да се наредят в тавата на фурната.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 10 минути , Роца каза:

Айде, няма да търся кусури, понеже си ми дружка 😂😂😂

Аз правих миналата година с бадемово мляко и бадемово брашно, но не заместих цялото количество брашно, а само част. Аз бих препоръчала да пробваш смес от бадемово и кокосово, ако имаш, защото ако е само бадемово, може да стане твърде глетаво. Кокосовото поема доста по-добре влагата, а кремът за клафутито си е доста "воден" (мляко, яйца...).

Благодаря ти! 
Ще го мъча някак:)))Да няма захар и брашно. Пък ти, няма да ме обаждаш:))),на кулинарите франсета, да не изпаднат в ужас:)))

  • Смея се 1
Връзка към коментар

 От джоланчето,дето го пекох оня ден,отделих мръвчици и ги запекох с гъбки, сос от новия Skyr Esquisa+черен пипер+малко сол+много пресен джоджен.Естествено и мАсълце:))

Накрая,ръснах Моцарела отгоре и стана чу-до:))))

Преди печенето:

 

443959358_IMG_20200610_1639592.jpg.a1ce8dee92aea5444778903ea7cdfb05.jpg

 

След печенето:

 

1723851072_IMG_20200610_1736122.jpg.4692d378c5f61c848633c7f8e58c3da4.jpg

 

Едновременно пецнах и зеленчуци за салата - правя нещо,като сос , с малко медец и балсамов оцет,за салата.

Стават много вкусни.

 

1784912752_IMG_20200610_1645182.jpg.f90dab819a6090b843fc11d0dcaf9d5d.jpg

 

Наклафутих и две тавички с череши и кайсии,пекат се.

Стискайте палци,да става за ядене, туй ми ти клафути:((

 

  • Харесвам 9
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 22 часа, iaia_mama каза:

Аз съм го правила с череши и с обикновено бяло брашно - екстра сладкиш става. Обаче с вишни е още по-хубаво, да знаеш  🙂
Любопитно ми е как ще се получи
с твоите брашна, та, сподели после, ако обичаш, моля.

 

Да, аз също с вишни го харесвам повече.

Ама то, черешите, които хич не са сладки тези дни, ще ги заместят успешно:(((

Днес и кайсии ни донесоха, ми и те кисели. А пък, с чудесен изглед. И черешите и те красиви - хрущялки, големи, тъмни, ама кисели.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Нещо не ми се правят вече десерти 🙂 Депресирах се, искам да пътувам....

Ей това направих вчера, че почти от седмица моите са без десерт. Хубаво стана.

Рецепта:  https://privanya.blogspot.com/2020/05/blog-post_99.html 

 

 

228.jpg

  • Харесвам 15
Връзка към коментар

Тук буквално за един ден от 15 градуса стана 32... и така е вече цяла седмица. Не се оплаквам де, но все ми е по-трудно да измисля какво да готвя в тез горещини. В неделя направих здравословни хамбургери тоест завити в листо айсберг с печени пръчици сладък картоф и домашна майонеза с олио от гроздови семки:

 

0E20DB1E-4961-4A01-88FB-00626BD2A9DB.jpeg.2e0b05af98fe5664a899b4fda8d751a6.jpeg

 

Оплаквам се, че заради дъждовете и студовете допреди седмица, черешите хич не са хубави и все още са скъпи. И няма скир. На всичките им видове чувани и нечувани млечни продукти, това нЯщо го нямат. 😂

  • Харесвам 10
  • Шок 1
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар

Стана си клафути екстраааа:)))

Едното тавичЕ:

83530331_IMG_20200611_1856452.jpg.2b307e85387ca6dfe4755c137e79310c.jpg

 

Ето и нарязано,съвсем малко пудра захар отгоре,за разкош:))

 

895482587_IMG_20200611_1906092.jpg.7d1d9f32b162a30170beb05aed06424f.jpg

 

Едното парченце го обърнах наобратно,да се види как е и от другата страна.

 

Рецептата:

4 яйца,домашни,бая големи.

1/2 чаена чаша,орехово и кокосово брашно по равно .

40 гр масло

400 гр готварска сметана

2 капачки еритрол.

 

Разбих яйцата в един съд,в друг - брашното,с маслото,еритрола и сметаната.

Добавих бавничко и разбитите яйца и хубаво разбих с бъркалката на миксера за яйца.

Измитите и изчистени череши и кайсии,наредих в тавата и залях с тази смес.

Пекох на 180 градуса 40 минути.

Трябва да се охлади,за да се стегне.

Втората тавичка ще я режа утре- да поседи в хладилника.

Стана чудно и на консистенция,и на вкус.

Само че,оригиналната рецепта е с прясно мляко,а аз сложих готварска сметана.

Така че,първа измишльотина за кето-клафути,успешна:))))

  • Харесвам 10
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 12 часа, AlexandraKo каза:

Да, аз също с вишни го харесвам повече.

Ама то, черешите, които хич не са сладки тези дни, ще ги заместят успешно:(((

Днес и кайсии ни донесоха, ми и те кисели. А пък, с чудесен изглед. И черешите и те красиви - хрущялки, големи, тъмни, ама кисели.

Алекс че бе, какви череши намираш? Аз моите не мога да ги ям от сладост. Ама толкова са сладки, че имам чувството, че получавам диабет след третата. Странна работа. Иначе, и ти ли стана което-фен? Не очаквах... Писна ми, бе, от извратени рецепти на класически неща 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
В момента, luba_rizova каза:

Алекс че бе, какви череши намираш? Аз моите не мога да ги ям от сладост. Ама толкова са сладки, че имам чувството, че получавам диабет след третата. Странна работа. Иначе, и ти ли стана което-фен? Не очаквах... Писна ми, бе, от извратени рецепти на класически неща 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Ааа, ние отдавна кетосваме:))))))И чат-пат - белтъкосваме:))))

Аз поне, от 10 години. Харесва ми този начин на хранене, ама сега и мъжа ми храня така, та за това готвя повече манджи в този стил.

Иначе, ако е само до мен, мога да карам на яйца и краставици, неограничено време. А откакто има скир, мога само това да ям.

Ми най-разни череши ядем, че много обичаме и все не са такива, каквито , трябва да бъдат. Все ми киселеят.

Ама па, клафутито стана един път - баааш, като да е с вишни:))))

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 26 минути , jul каза:

@Kalina Ivanova, булки ли са това? Сезон ли им е вече, че ми се хапват с масълце 😊

След толкова много дъжд...сезон, не сезон...има горски гъби.

Това са булки, да. 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Amanita caesarea (Булка)

@Фичо, обикновено при топла и дъждовна есен я има тази гъба и

расте върху червени почви, намират се цели полянки.

Ама тая година дето ни обзаведоха с толкова свободно време, разходката в гората се оказа и кулинарно-ползотворна. Даже под секрет...намират се и манатарки.

Тук си я събираме, в последните гънки на Стара планина, преди морето😊

 

Трябва да се внимава, разбира се, даже много.

Аз лично не ям горски гъби брани от друг...принцип. 

 

Ето малко миналоесенни гъбки IMG_20181027_222354_641.jpg.0d3252bbc6ee68f1eb5c498cfa850cd9.jpg

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.