Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 15 минути , patilana каза:

@slujitel щом пише може, значи може. Резултатът идва след дълга употреба. Каква ти е ползата от неможенето, ако се окаже, че за някой от вас може ? Според мен, здравословно означава съобразено с моето тяло.  

@AlexandraKo честичко пише едни мъдри слова : ,, Ние пробвахме една година и взехме решение... Сподели рецептата, моля. Искам да пробвам... " - и ни дава ключ към здравословното хранене - ...една година ... пробвам...вземам решение.

 

Струва ми се , че проблемът на българските млечни продукти е, че няма разнообразни вкусове, а не в изпълнението. Както пише @luba_rizova взеха се мерки и всеки може да направи избор какво да купи с парите и за вкусовете си. При първото ми ходене в Швейцария, на гарата в Цюрих, имаше фермерски пазар. Бях изумена от избора на сиреноподобни - хиляда вида ! Купих си от четири . Пак бях изумена , че никой не ми каза, че не продава 100 гр, а ми отряза от огромна пита - не ми събраха трошичките от дъното на тавата ! И да - всеки вид беше абсолютно различен от другия. Някои от тях, и срещу влог в тамошна банка, не бих хапнала повече, ама от другите си купих повечко. У нас приготвяме само краве саламурено сирене, овче, биволско и козе натюр. И с все един срок на зреене. Кашкавалоподобните в швейцарско пак бяха хиляда вида. И пак бяха с различен вкус. В Италия няма чак такова разнообразие, но пак са много и си избираме. Какво да изберем от нашите, освен марката ?

Като съм почнала да си споделям за храната, да си кажа мнението и за бялата захар - толкова е вредна, че никой и не помисля да й сложи Е ! Съвършено чиста отрова, произведена само и единствено от захарно цвекло, в студените пояси, или от захарна тръстика по света. Никакво концентриране, подобряващи, оцветяващи и т.н... Направо я виждам една дълга ръка. С две ръце за мнението на @bulpa - дозата .

Няма да ви се мешам повече в темата, че ни мога да снимам, ни съм добър пример с моят избор на храна. Тя е съобразена само с мен:grin:

 

Както е тръгнало,  най добре гладни да стоим.

Публикувано:

@slujitelНямате алергии и храносмилателната ви система е ОК, познах ли ? Аз честичко замествам храната с вода. Отразява ми се по - добре. Пък въпреки това, скоро ще се превърна от хипопотам в слон. Ама здрав слон:rofl:

Публикувано:

Ами,защо,окончателно се отказахме от нашите кашкавали:

Слагам го върху сандвич и в летящата чиния- отдолу се събира голямо количество неизвестна мазнина, а връз филията остава една коричка.

Правя същото с пармезан/кача кавало /грана падано или от испанските кози сирена- няма такова нещо,да тече мас,даже,добавям по малко масълце ,за да не е сухо.

Типично нашенска черта е - пусне се продукт,качествен,хубав и след време си стане работата, като  всеки друг път.

Тия дни мернах някъде статистика,колко палмови масла са внесли нашите производители на млечни,колко суха кръв и смляна свинска кожа, производителите на колбаси.

Сър Антъни,нали е ловец.

От години,с приятели,дават в един МК дивечови меса,по специална рецепта,да им правят отделна партида салами и луканки,от диво прасе и еленски меса.

Ми,нищо общо с нищо,дето го има на пазара.

Подправките са същите, но вкусът е,коренно различен.

И не са трайни една година.

 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 15 минути , slujitel каза:

Както е тръгнало,  най добре гладни да стоим.

Ама,натам върви работата:(((((

Ние защо взехме да се храним,само с домашно приготвена храна и все съм над тенджерата. И в офиса си носим кутийки,и не купуваме нищо готово.

Като вляза в магазина,почва едно чудене и четене,и пак купувам познатите неща.

В един момент,ми свършват идеите за готвене ...

 

Докат си хортуваме,си стана обедно време:

Лазаня с лапад, наденички от дивеч и таханово хлебче.

Шопска салата с прясна моцарела и клафутита ,за десерт.

 

804889731_IMG_20200613_1748562.jpg.e8289a9d045435c802f54684027bbe2f.jpg

 

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 15 минути , patilana каза:

@slujitelНямате алергии и храносмилателната ви система е ОК, познах ли ? Аз честичко замествам храната с вода. Отразява ми се по - добре. Пък въпреки това, скоро ще се превърна от хипопотам в слон. Ама здрав слон:rofl:

Не позна, сина ми има пролетна алергия и сега се чудя дали да го спра от тези неща, които правя със стевия,  макар,  че не се е оплакал. А аз имам храносмилателен проблем от 20 години.  Имах го и при захарта, имам го и при стевията. Поне кръвното на мъжа ми се оправи със стевията.  Моето е ниско,  но не стана по ниско като замених захарта със стевия. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, slujitel каза:

В тази статия пише " може да е така, но може и да не е така". Единственото категорочно твърдение е, че може да причини алергия и да взаимодейства с други лекарства

Попита защо е вредна стевията, отговорих ти с източник, на чието инфо съм се доверила. Хубаво е човек да бъде информиран преди да направи своя избор. Не ми се влиза в спор дали е вредна или безвредна стевията.

За Е-тата, мнението ми се припокрива с това на @luba_rizova и@Rumiana, всяко нещо има Е-номер. През 2008 г приехме Регламент (ЕО) 1333/2008 на европейския парламент и на съвета от 16.12.2008г. относно добавките в храните. С този регламент се определят правила относно добавките в храни и се публикуват общостни списъци с одобрени добавки в храните, които са посочени в съответните приложения. 

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 20 минути , bulpa каза:

Попита защо е вредна стевията, отговорих ти с източник, на чието инфо съм се доверила. Хубаво е човек да бъде информиран преди да направи своя избор. Не ми се влиза в спор дали е вредна или безвредна стевията.

За Е-тата, мнението ми се припокрива с това на @luba_rizova и@Rumiana, всяко нещо има Е-номер. През 2008 г приехме Регламент (ЕО) 1333/2008 на европейския парламент и на съвета от 16.12.2008г. относно добавките в храните. С този регламент се определят правила относно добавките в храни и се публикуват общостни списъци с одобрени добавки в храните, които са посочени в съответните приложения. 

Ооо, не споря, няма такова нещо. Само дето вече съвсем се обърках. То излиза, че всичко е вредно. 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 минути , Rumiana каза:

Аз слагам и малко натрошено сирене.  Става - ммм!

Вариации бол, сирене, меса, чорисо, спанак и т.н., но класическата най-много ми допада.

  • Харесвам 2
Дани Магелани
Публикувано:
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

Ама,натам върви работата:(((((

Ние защо взехме да се храним,само с домашно приготвена храна и все съм над тенджерата. И в офиса си носим кутийки,и не купуваме нищо готово.

Като вляза в магазина,почва едно чудене и четене,и пак купувам познатите неща.

 

804889731_IMG_20200613_1748562.jpg.e8289a9d045435c802f54684027bbe2f.jpg

 

Днес направих твоите бонбони, но с малка разлика - сложих кафява пудра захар. Не съм фен на подсладителите.

Три вида бонбони - бели като "Рафаело", с какао като трюфели и междинен вид - какаови, оваляни в кокосови стърготини. Не са много сладки, но не е и нужно. Харесаха ми! Благодаря за рецептата!Остава да ги хареса и малката госпожица, за която ги направих.

И като е тръгнало на готвене...

Носталгията по гръцкото море и кръчми ме подтикна да спретна една гръцка мусака.

  • Харесвам 2
Публикувано:

С тортията и букета за мама ме прободахте в сърДцето, хаха! 😋

 

И моите 5 с'тинки по темата: Дозата е важна при здрав човек. При такъв с автоимунен и/или хранителен проблем, с метаболитен синдром или диабет и т.н., и т.н. дозата минава на по-заден план. По-важни са видът и качеството на продукта, а после и дозата. Не случайно казват, че диабетът е болестта на аристокрацията. Има стевия, която не е гадна/горчива, ама например струва 50 долара за 30 мл. Че и я няма в БГ и докарването й струва още толкова. Качествените еритритол и ксилитол, че и там има много нискокачествени или с добавки, струват сума ти пари. Ядковите брашна са в пъти по-скъпи от бялото брашно, ако пък и ядките са органик, цената вхърчи в небесата. За съжаление, говоря от личен опит.

За себе си съм намерила някаква истина и баланс. Опитала съм да опозная болестта и тялото си. Избягвам доколкото е възможно пакетирани храни и съм минала на по-чисто хранене. Ама и то с пари става - органик яйца, чисто месо, дива риба и т.н. знаем колко струват. За съжаление тук идва неизменното сравнение м/у БГ и държавите, в които сме живяли по отношение на качеството на много неща, храната е със сигурност едно от тях... и колкото да ми е мъчно, БГ губи битката и с трите държави досега. Лични примери - колкото искаш!

Намерих заместители по моя вкус на някои продукти - например карфиол вместо картоф в пюрето, червен ориз вместо бял, гхи, шарлан и зехтин вместо олио и т.н. Е, не съм светец в никакъв случай, просто гледам да не прекалявам - палачинки правя два пъти в годината, толкова правя и баница или питка, козунак за Великден. По повод си позволявам парче торта. 😉 В Италия с кеф си хапвам и пица, и паста... поне първите дни. Радвам се на Александра, че експериментира с тестени продукти с различни брашна, аз отдавна се отказах от такива, защото хич не ми харесват.  

Сега решихме да купим дехидрататор за сушене на храни. Харесала съм един руски, защото има тавички за пестил. И смятам да си направя пестил за зимата от различни плодове без никаква захар. Не че не продават хубав пестил тук, но е друго като мине през собствените ръце. И докато разучавах разните видове дехидрататори, видях че всъщност вътре може да се суши месо, риба и т.н. В общи линии този уред мисля, че е удачен в държави със сезонност. Зимата си има всичко по магазините, но вкусът не е същият като през лятото.

 

И ето доказателство за небожественото в мен, хаха 😂 - в началото на лятото си позволявам пържени тиквички. Но си позволявам само един грях - пържени са в олио, но без брашно. Приела съм, че това е по-малкият грях от двата. Стават си пак супер на вкус:

 

83016125_260745971915125_8269813538531214970_n.jpg.83ddb288575accd2d0d03d93b93ad1e3.jpg

 

И с традиционния млечен сос:

 

82777569_830590750798481_6265662171300367233_n.jpg.f53de40696f68b944fd1e1ad25e72af1.jpg

 

Най-много да направя още един път и това ще е за този сезон.

 

Вчера ядох пресни пържени попчета в един ресторант. Като махнах кожата, където е брашното, пак останах само с един грях - пърженото:

 

83132609_2515880525390819_6343494328961303435_n.jpg.6cdd836831b929a5a5547e99e9f65b1d.jpg

 

Зарганът (сарган по украински) и сафридът (стафрид/а по украински) бяха за мъж ми.

 

  • Харесвам 10
  • Браво 4
Публикувано:

Аз сега не разбрах,  подсладителите са вредни,  а за захарта какво мислите? @DaBo а ти защо толкова стриктно внимаваш какво ядеш? Аз за пържене си купих уред. Ето такъв.

Screenshot_20200614-161303_Chrome.jpg

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 40 минути , Дани Магелани каза:

Днес направих твоите бонбони, но с малка разлика - сложих кафява пудра захар. Не съм фен на подсладителите.

Три вида бонбони - бели като "Рафаело", с какао като трюфели и междинен вид - какаови, оваляни в кокосови стърготини. Не са много сладки, но не е и нужно. Харесаха ми! Благодаря за рецептата!Остава да ги хареса и малката госпожица, за която ги направих.

И като е тръгнало на готвене...

Носталгията по гръцкото море и кръчми ме подтикна да спретна една гръцка мусака.

Браво!
А защо не ги направи с медец?
И къде са снимките?

Дани Магелани
Публикувано:
преди 15 минути , AlexandraKo каза:

Браво!
А защо не ги направи с медец?
И къде са снимките?

Бонбоните бяха в кутиите.

20200614_163842.jpg

20200614_164204.jpg

Следващият път ще опитам да ги направя с мед.

  • Харесвам 8
  • Браво 2
Публикувано:
преди 2 минути , Дани Магелани каза:

Бонбоните бяха в кутиите.

20200614_163842.jpg

20200614_164204.jpg

Следващият път ще опитам да ги направя с мед.

Чу-дни са!
Да, с лъжица мед, ще е супер.

 

Публикувано:

Aз от много време гледам какво ям повече от нормалните хора. Едно, че в повечето случаи не ми харесва, второ защото знам, че е вредно.

В магазините гледам и купувам вероятно 5% от всичко което се предлага, не се хвърлям на био и пр неща никога или много рядко. 

  • Харесвам 5
Публикувано:

И за да не спамя само 😉

Сладко от бели череши, по-тъмно е защото накрая на варенето сложих ванилия, сок от лайм, мусковадо захар и уиски

 

PSX_20200614_165826.jpg.c00f4a3e31ac56a97903fb014543f729.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 4
Публикувано:

@Kalina Ivanova много се радвам, че са ви харесали гофретите 🙂 

От мен понички 🙂  Вредни, ама домашни. По-добре, отколкото да си купуват моите вафли и всякаква боклуци. Затова правя, аз не ям сладко.

Рецепта https://privanya.blogspot.com/2019/05/blog-post_25.html

 

 

 

 

DSC_0234-3.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 4
Публикувано:

Хора, говорите митове и легенди. Дори е тъжно. Алексче, съпругът ми се занимава, работи в месарския бизнес в България повече от 25 години. Вече не, де. Нескромно може да е, но по едно стечение на обстоятелствата е най-разпознаваемото име в технологията в бранша, беше автор (не е гордост, защото се прави, каквото иска пазара, но е факт) на 70% от най-продаваните бг продукти на пазара. Ходил е в предприятия, ама не на разходка, а като специалист с цел да види практики и да ги приложи тук (участвал е в изграждането на 5 завода от нулата в колбасарския бизнес), та е разглеждал предприятия в : Испания, Италия, Франция, Германия, Дания, Холандия, Англия дори, Австрия, Швейцария, Белгия. Та, Кръвни продукти в България се ползват на 99.9% за храна на прасетата (влагат се във фуража, за протеини). Останалите 0.01 % високопречистен протеин сЕ използва за такива като вас, за оцветител, за да не се влага Е номер в продуктите. Пармезана се прави от ОБЕЗМАСЛЕНО мляко, ако не знаете, и няма как да тече масло от него. За кожата - кожата се внася като кожа, не като смляна. Това е КОЛАГЕН, и ако си купуваш крем с колаген, ще дадеш парите с кеф, нали? Не казвам, че нещата са цветя и рози, но:етикета е верен в 99.99% от случаите. ХИГИЕНАТА в нашите производства е по-висока от Европа, защото на тях, да, не могат да наложат високите изисквания, каквито са тук. И, понеже комунизма е разбил занаятчийството в България, за да имаме традиции тук, е добре да го подкрепим, а не да говорим митове и легенди, които нито са верни, нито помагат да се развие този бранш у нас, за д а може поне нашите деца да се радват на бг продукти с традиция. 

  • Харесвам 15
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.