Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 6 часа, ZORI каза:

хляб със лук за днес...и една биричка ...точно за в гората на поляната

102812803_607653180105470_5245859114401529998_n.jpg

102404488_2315295172112221_6283358275328445437_n.jpg

103281472_359476135026878_9150846677886229717_n.jpg

103809481_2721274127978450_482498108109177149_n.jpg

@ZORI, много красив този хляб! Като картина. Опечен ли изглежда така?
Дай рецептата, моля!

Публикувано:
преди 9 часа, luba_rizova каза:

Хора, говорите митове и легенди. Дори е тъжно. Алексче, съпругът ми се занимава, работи в месарския бизнес в България повече от 25 години. Вече не, де. Нескромно може да е, но по едно стечение на обстоятелствата е най-разпознаваемото име в технологията в бранша, беше автор (не е гордост, защото се прави, каквото иска пазара, но е факт) на 70% от най-продаваните бг продукти на пазара. Ходил е в предприятия, ама не на разходка, а като специалист с цел да види практики и да ги приложи тук (участвал е в изграждането на 5 завода от нулата в колбасарския бизнес), та е разглеждал предприятия в : Испания, Италия, Франция, Германия, Дания, Холандия, Англия дори, Австрия, Швейцария, Белгия. Та, Кръвни продукти в България се ползват на 99.9% за храна на прасетата (влагат се във фуража, за протеини). Останалите 0.01 % високопречистен протеин сЕ използва за такива като вас, за оцветител, за да не се влага Е номер в продуктите. Пармезана се прави от ОБЕЗМАСЛЕНО мляко, ако не знаете, и няма как да тече масло от него. За кожата - кожата се внася като кожа, не като смляна. Това е КОЛАГЕН, и ако си купуваш крем с колаген, ще дадеш парите с кеф, нали? Не казвам, че нещата са цветя и рози, но:етикета е верен в 99.99% от случаите. ХИГИЕНАТА в нашите производства е по-висока от Европа, защото на тях, да, не могат да наложат високите изисквания, каквито са тук. И, понеже комунизма е разбил занаятчийството в България, за да имаме традиции тук, е добре да го подкрепим, а не да говорим митове и легенди, които нито са верни, нито помагат да се развие този бранш у нас, за д а може поне нашите деца да се радват на бг продукти с традиция. 

Да, сигурно е така и си права.

Не споря, но нали човек има право на избор. А този избор, при нас се наложи , заради здравословни проблеми.

 

 

  • Харесвам 1
Публикувано:

@DaBo - ти си един от хората с най-желязната воля относно храненето, които познавам! 
 

Аз като цяло внимавам какво ям, чета много на тази тема, но е трудно да се храниш 100% здравословно, особено като има и деца в картинката. Единственото неполезно нещо, без което не мога, и не искам да спра да ям, е шоколада, въпреки че доста го намалих в последните години.

 

Днес направих едни бързи egg muffins. 
 

82F3B594-0330-45EB-B06E-48D3E7E445F3.jpeg.4c9e4159a92a8becd8f8dc96cdc2c582.jpeg

 

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
Дани Магелани
Публикувано:
Преди 1 час, Травеолани каза:

@DaBo - ти си един от хората с най-желязната воля относно храненето, които познавам! 
 

Аз като цяло внимавам какво ям, чета много на тази тема, но е трудно да се храниш 100% здравословно, особено като има и деца в картинката. Единственото неполезно нещо, без което не мога, и не искам да спра да ям, е шоколада, въпреки че доста го намалих в последните години.

 

Днес направих едни бързи egg muffins. 
 

82F3B594-0330-45EB-B06E-48D3E7E445F3.jpeg.4c9e4159a92a8becd8f8dc96cdc2c582.jpeg

 

Кой казва, че шоколадът е неполезен! Яж си черен шоколад и не мисли за вреди!

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 33 минути , Дани Магелани каза:

 Яж си черен шоколад и не мисли за вреди!

Някой може ли да ме светне какво му е вредното на млечния шоколад?... Защо да се изпие чаша мляко е полезно, а да хапнеш парче млечен шоколад да е вредно?... На мен черният шоколад хич не ми е вкусен 😏  И изобщо, моята "диета" е да се яде всичко, но с мярка. Всички залитания по отношение на "полезни" и "вредни" храни са просто мода.

  • Харесвам 4
  • Браво 2
Дани Магелани
Публикувано:
преди 16 минути , iaia_mama каза:

Някой може ли да ме светне какво му е вредното на млечния шоколад?... Защо да се изпие чаша мляко е полезно, а да хапнеш парче млечен шоколад да е вредно?... На мен черният шоколад хич не ми е вкусен 😏  И изобщо, моята "диета" е да се яде всичко, но с мярка. Всички залитания по отношение на "полезни" и "вредни" храни са просто мода.

Аз ям всякакъв шоколад. Нищо на света не може да ме откаже да хапвам по малко от това изкушение!

Черният е по-малко подсладен и за това се счита за по-малко вреден. Може да е заблуда, но така се твърди.

  • Харесвам 3
Публикувано:

Ох, аз снощи правих домашно сладко от вишни. И в пристъп на вдъхновение, взех че люснах и ромова есенция вътре. Не съм го опитала още, на гъстота се получи добре (след като изстина), поне на външен вид.

И тъй като на мен захар (и подобни) не ми се полага, очаквам домашните любимци да ми кажат, дали става за хапване 😉

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, Дани Магелани каза:

Кой казва, че шоколадът е неполезен! Яж си черен шоколад и не мисли за вреди!

Да, аз само черен ям, млечният ми е много сладък и не ми харесва на вкус. Ами заради захарта не е полезен, но както казах, не съм готова да се откажа от него 🙂

  • Харесвам 1
Публикувано:

Повечето млечни от сорта на Милка имат много захар или подобия на захарта, за това не са особено полезни, ама то и със сладоледа е така. При бонбоните е още по-зле, защото имат редовно  палмова мас и други екстри.

Аз ям всеки ден малко черен с поне 75% какао, понякога и с по-малко какао и  с ядки.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Просто на всичко трябва да се търси баланса. Не може да се отнесеш и да издумкаш 1 цял шоколад, уж за да се накефиш, а после да се чувстваш виновен. Не е много разумно! Или пък ястие с много мазно и солено (което докарва вкуса) и да се успокояваш, че е поне вкусно. То, ако мислим така, сигурно и наркотиците са приятни, но пък къде отива здравето!!! Всичко с мярка е полезно. Все пак отровата е в дозата. 🙂 

А иначе за био-то, въобще не ми се ще да отварям тема. Това е днешната мода просто. То така преди 100 години никой не си е и помислял да яде стриди, но пък днес...…. 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Пак торта ви показвам, но само защото пак имаше бърдей повод тия дни. 20200613_140417.thumb.jpg.4b416a26a8a80ddf12fa0df98bd6dd15.jpg

 

IMG_20200614_172036_376.thumb.jpg.6556f1700ec5cbc84905f3e93f9a5843.jpg

 

За диетичните Cheesecake с извара - за успокоение на душата, че е по-малкото зло:lol:

20200615_121017.thumb.jpg.a8564003d8260f23824ec4632602cab8.jpg

 

20200615_123105.thumb.jpg.386dbe8962c9cc0349feb05c8e420660.jpg

 

По повод храната - добра или лоша.

Първом...гледам да е домашно приготвена по възможност с домашни продукти или такива, на които съм се доверила. 

За доверието към БГ продуктите...да се лепят черни етикети по инерция на всички БГ храни е меко казано некоректно.

Има малък бизнес - мандри или ферми, които се опитват да излязат от хранителната *конфекция и като така, няма как да да са им ниски цените. Адски трудно се поддържа такъв бизнес без подкрепата на държавата. Остава опцията потребител и аз като такава институция потребител се старая да го правя.

И така си осигурявам комфорта тук и сега да мога да потребявам качествени БГ продукти.

За да има ефект ( здравословен или естетически) от ново хранене, си трябва време. Промяната на режима на хранене е процес с който тялото ни първо се шокира, после известно време се опитва да компенсира стария начин на хранене и чааак тогава губи битката и приема новия баркод на вече новото гориво, което му предлагаме...но тук си иска търпение и постоянство, ако щете и инат.

Друг филм е, че всеки народ (дори регион) си има закодиран генотип на храната с която са се хранили дедите му и това е най-близо до неговата ДНК.

То аз и всеки ден да хапвам сьомга няма как стана 185см висока и да се докарам с викингска осанка, ама добре че овреме разбрах, че нямам шанс:clapping:и си карам на сафрид и попчета:lol:

 

 

 

  • Харесвам 14
  • Браво 7
Публикувано:
преди 6 минути , Kalina Ivanova каза:

Друг филм е, че всеки народ (дори регион) си има закодиран генотип на храната с която са се хранили дедите му и това е най-близо до неговата ДНК.

То аз и всеки ден да хапвам сьомга няма как стана 185см висока и да се докарам с викингска осанка, ама добре че овреме разбрах, че нямам шанс:clapping:и си карам на сафрид и попчета:lol:

Хм, аз ако карам на гаврос и колукитакя тиганита, дали ще го докарам на гъркиня се чудя 😉 Или ще трябва да добавя и портокалопита, бугаца и други подобни вкусотии. Щото, ясно е, че само със салата хориатики нема да стане 😉 

На ръст и на цвят ще се озоря, но пък на форми може и да ми се случи.

 

Закачка, да не вземе някой да ми се хване на глупостите ...

  • Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 1 час, Kalina Ivanova каза:

Пак торта ви показвам

Eeeeeeeeeeee, Калина, ама това не е торта! Това е шедьовър, мега шедьовър!!! Браво! Пляскам дълго и искрено :clapping::good: То е паднало работа - рязане на ягоди, нареждане... КРАСОТА!!! 

преди 1 час, Lyubina каза:

дали ще го докарам на гъркиня

Имаш предвид класическата форма на Средиземноморската жена - делва??? 😂 

Сетих се нещо - При арабите, когато се женели младите момчета, имало мъдра приказка - "Като се ожениш, да храниш жена си с говеждо, за да й изгради тялото, и баклава - да изгради душата (тоест сладка и деликатна)." В повечето случаи обаче става тъкмо обратно - баклавата изгражда тялото, а говеждото - душата. 🤣

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 6
Публикувано:
11 hours ago, Травеолани said:

@DaBo - ти си един от хората с най-желязната воля относно храненето, които познавам! 
 

О, благодаря! Ама с годините нещо волята все повече намалява....

А и любовта към шоколада си е за цял живот! 😘 Ама май имаше и някакви вафли... Боровец ли не бяха?!

 

От мен здравословна супа с пресен спанак, сирене и фиде от червен ориз:

 

 

904BD288-0054-4AAE-BD2E-7E8F41941281.jpeg

  • Харесвам 9
Публикувано:
On 6/14/2020 at 1:33 PM, Alexander said:

Tortilla española de patatas. 

 

A5A8874B-08AE-4DF5-A26B-3933294DAC2B.thumb.jpeg.7c082c6c26e7044f0d692d6d1f573efe.jpeg

52D3C379-043C-4CEF-BB78-6636DAD2BB8C.thumb.jpeg.1d50c733df5aa62bd504f318b24a493a.jpeg

Много добре изглежда, поздравления. Тази рецепта доближава ли се до истината? Мисля да добавя и чоризо, че в нас постно не вирее 🙂  Може и кашкавал.

http://theyouth.info/bg/култура/la-tortilla-de-patatas-the-emblem-of-the-spanish-cuisine-bg/ 

  • Харесвам 1
Публикувано:
На 14.06.2020 г. в 12:18, AlexandraKo каза:

Ама,натам върви работата:(((((

Ние защо взехме да се храним,само с домашно приготвена храна и все съм над тенджерата. И в офиса си носим кутийки,и не купуваме нищо готово.

Като вляза в магазина,почва едно чудене и четене,и пак купувам познатите неща.

В един момент,ми свършват идеите за готвене ...

 

Докат си хортуваме,си стана обедно време:

Лазаня с лапад, наденички от дивеч и таханово хлебче.

Шопска салата с прясна моцарела и клафутита ,за десерт.

 

804889731_IMG_20200613_1748562.jpg.e8289a9d045435c802f54684027bbe2f.jpg

 

@AlexandraKo, тези таханови хлебчета не горчат ли? Аз пробвах със сусамов тахан и нагарчаше. Сложих 1 бакпулвер, както бяхте писали по-горе. Колко грама са вашите пакетчета бакпулвер? Или горчи от тахана?

На 12.06.2020 г. в 20:23, aleksandrina каза:

Сирене по шопски, питки и черешов пай. 

 

IMG_20200612_192924.jpg

 

IMG_20200612_200855.jpg

 

IMG_20200612_184253.jpg

@aleksandrina, може ли рецептата за черешовия пай. Изглежда много апетитно.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, DaBo каза:

А и любовта към шоколада си е за цял живот! 😘 Ама май имаше и някакви вафли... Боровец ли не бяха?!

904BD288-0054-4AAE-BD2E-7E8F41941281.jpeg

Да, много обичах и вафли (Престиж и Морени са ми любимите). Тук обаче няма и не ям 🙂

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, Eva eva каза:

Много добре изглежда, поздравления. Тази рецепта доближава ли се до истината? Мисля да добавя и чоризо, че в нас постно не вирее 🙂  Може и кашкавал.

http://theyouth.info/bg/култура/la-tortilla-de-patatas-the-emblem-of-the-spanish-cuisine-bg/ 

Горе - долу да, аз режа лука на полумесеци и го пържа отделно, но и така ще стане. Най-трудно е да прецениш на колко градуса и колко време да се пече като я изсипиш сместа. Целта е да стане леко течна в средата, но да не изгаря, нито да изсъхва много. Добре е да е по-дебела в началото на по-висока температура 60-70% мощност, след това свалям на 50%. При мен става по 2-3 мин на страна.

  • Харесвам 3
Публикувано:
2 minutes ago, Alexander said:

Горе - долу да, аз режа лука на полумесеци и го пържа отделно, но и така ще стане. Най-трудно е да прецениш на колко градуса и колко време да се пече като я изсипиш сместа. Целта е да стане леко течна в средата, но да не изгаря, нито да изсъхва много. Добре е да е по-дебела в началото на по-висока температура 60-70% мощност, след това свалям на 50%. При мен става по 2-3 мин на страна.

Благодаря много за указанията 🙂

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 часа, Pantelej Putnik каза:

Eeeeeeeeeeee, Калина, ама това не е торта! Това е шедьовър, мега шедьовър!!! Браво! Пляскам дълго и искрено :clapping::good: То е паднало работа - рязане на ягоди, нареждане... КРАСОТА!!! 

Много благодаря! :girl_dance:

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 32 минути , Eva eva каза:

Благодаря много за указанията 🙂

Бързах много като ти отговарях и да, лукът не се реже на кубчета, а на тънко на полумесеци и се отделят отделните пластове. Чорисо се слага много често, с кашкавал не съм чувал, не пречи да пробваш, но може да изтече и да залепне на тигана.

Като цяло не изглежда трудна и не е, но трябва да се пробва няколко пъти, докато се излезе добра.

За пърженето използвам олио, само за накрая когато се изсипва всичко зехтин. Може и повече яйца да се сложат.

 

 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 часа, alienad каза:

@AlexandraKo, тези таханови хлебчета не горчат ли? Аз пробвах със сусамов тахан и нагарчаше. Сложих 1 бакпулвер, както бяхте писали по-горе. Колко грама са вашите пакетчета бакпулвер? Или горчи от тахана?

Не, не горчат. Пробвала съм с няколко вида тахан - сусамов, слънчогледов и от тиквени семки - не се е случвало да горчат. Като имаш предвид, че от известно време, сме само на такъв  хляб и непрекъснато бъркам:))).Аз имах друг проблем - при първото печене на хляб от тахан от тиквени семки, на втория ден, беше позеленял. Помислих си, че е мухлясал. Споделих в една група за кето- хранене и те рекоха, че нищо му няма. Така ставало с този вид  тахан. Интересното е, че повече  не ми се получи такъв ефект.

Бакпулвера не го гледам колко е като грамаж, гледам да е чаена лъжичка, като количество. Може и сода за хляб, вместо него.

Но @Тони от повече време има опит с този хляб, може тя да знае.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Може да е нещо от самия тахан. Аз  също никога не съм усещала горчив вкус.  И бакпулвера също около непълна чаена лъжичка, аз не го меря. А за опита, Алекс вече сигурно го е правила повече от мен. 🤣 

  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.