Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Има няколко вида сусамов тахан - от белен, небелен сусам, има и от печен. Пробвай с беления сусам, тахана е по-бял на цвят и не горчи. За хората, които не са на кето хранене, да имат предвид, че е много по-калоричен този хляб от обикновения. Като казахте вафли Боровец, заклеймила съм вече всички консумиращи ги като най-големите мародери на природата. Няма случай да ходим из пътеки по горите и да не се натъкнем на хвърлени на земята обвивки от вафли, ама все Боровец. Ох, толкова ми става смешно вече, много странна работа... Вече като видя, че някой яде такава вафла, ще го гледам лошо 🤣🤣🤣

  • Харесвам 1
Публикувано:
  • 200 гр. сусамов тахан
  • 3 бр. яйца
  • 1 пак. бакпулвер
  • 50 мл. вода
  • сол на вкус
  • сусам за поръсване

За тази рецепта, разчетът е следният:

 

Nutrition

Порция: 17.4g | Калории: 75.4kcal | Въглехидрати: 0.9g | Протеин: 3.3g | Мазнини: 6.3g
 
Интересното е, че от тахановия хляб не се яде по много - бързо засища. Като го пека на отделни хлебчета, едно, с големината на среден  мъфин е достатъчно за едно ядене.
 
Хехе, ето и едно гурме:

Снимка на Зоя Фидилова.

  • Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:
13 hours ago, alienad said:

 

@aleksandrina, може ли рецептата за черешовия пай. Изглежда много апетитно.

Разбира се. Стана уникално вкусен. 

 

Черешов пай - рецепта

 

Spoiler

яйца - 2 бр.
захар - 1 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
брашно - 2 ч.ч.
бакпулвер - 1 пакетче (10 гр)
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
олио - 1/3 ч.ч.
ванилия - 1 бр.
череши - 60 - 65 бр. без костилка
галета или брашно в чинийка за овалване на черешите

ЗА ПОРЪСВАНЕ
масло - колкото орех, размекнато / разтопено
брашно - 1 - 2 с.л.
пудра захар - 1 - 2 с.л.

Яйцата и захарта се разбиват с миксер много добре. Прибавят се олиото, киселото мляко със содата, брашното, бакпулверът и ванилията.
Продължете да бъркате до хомогенна смес.
Изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка (или застлана с хартия за печене) тестото.Черешите се овалват в галетата/брашното и се нареждат една до друга върху тестото.
От продуктите за поръсване се прави смес на трохи, която се поръсва върху черешите. Печем пая на 180 градуса около 50 минути.
Накрая поръсваме с пудра захар.

 

 

cherry pie_1.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:
В момента, aleksandrina каза:

закуска- палачинки:

Eee, ама защо точно сега, когато се оглеждам какво да закусвам, а нямам под ръка нищо подходящо? 🙂 Страхотни са!

Сега малко като цигането: "Како, тея палачинки твои ли са? Мои са. Мажи и яж, ма како!" 😂

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 час, Pantelej Putnik каза:

Eee, ама защо точно сега, когато се оглеждам какво да закусвам, а нямам под ръка нищо подходящо? 🙂 Страхотни са!

Сега малко като цигането: "Како, тея палачинки твои ли са? Мои са. Мажи и яж, ма како!" 😂

Ами самопокани се някъде. На хубаво момче няма да откажат момите... закуска.

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 14 минути , Дани Магелани каза:

Ами самопокани се някъде. На хубаво момче няма да откажат момите... закуска.

 

Ми жена му, може да не го пусне....

  • Смея се 1
Публикувано:

Днес сме в  зелено-червената гама: печени червени чушки,в два варианта.

Салата с  чесън,много магданоз,зехтин,балсамов оцет и орехи.

Чушките,чесънът,магданозът и орехите- от нашия двор.

Еко-био,от всякъде:))))))

 

113003201_IMG_20200616_1635022.jpg.610e07e72726f3b1232f75e0dc650528.jpg

 

Втори вариант - 

запечени с масълце,яйца и  Грана Падано+джоджен.

 

1499517645_IMG_20200616_1631183.jpg.77969ee217a289cc94887312ac0c9666.jpg

 

Десерт:

Мъфини от орехово брашно,кокосово масло ,яйца,много орехи и черни стафиди,накиснати в ром.

Отгоре са поръсени с кокосови стърготини.

Почти без подсладител,само половин капачка еритрол,че стафидите са много сладки.

 

865866962_IMG_20200616_1703312.jpg.03d2515418ab6932fea378d03a84c76a.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 8 часа, Дани Магелани каза:

Ами самопокани се някъде. На хубаво момче няма да откажат момите... закуска.

 

Много мило, Дани Магелани! Благодаря ти!  😊

Само, където момчето напредна с годините, но пък ...... все е момче. 😊  

А понеже нали сме пътуващи, аз да попитам - нощувка със закуска имаш предвид, нали?!?  😜

  • Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:

Mexico, ole! 🇲🇽🌮🥑

 

Chicken fajitas и гуакамоле, ама без кориандър (това нещо така и не се научих да го ям, освен ако няма опрян пистолет в главата ми😂). И мноооого малко люто.

 

102706497_252157612753029_7459809894639882390_n.jpg.30dd6b34cde81238814120644db29f97.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 7
Публикувано:
преди 26 минути , DaBo каза:

Mexico, ole! 🇲🇽🌮🥑

 

Chicken fajitas и гуакамоле, ама без кориандър (това нещо така и не се научих да го ям, освен ако няма опрян пистолет в главата ми😂). И мноооого малко люто.

 

102706497_252157612753029_7459809894639882390_n.jpg.30dd6b34cde81238814120644db29f97.jpg

Еха, какви красиви цветове!🙂

  • Харесвам 4
Дани Магелани
Публикувано:
преди 34 минути , Pantelej Putnik каза:

Много мило, Дани Магелани! Благодаря ти!  😊

Само, където момчето напредна с годините, но пък ...... все е момче. 😊  

А понеже нали сме пътуващи, аз да попитам - нощувка със закуска имаш предвид, нали?!?  😜

Е, колко да е напреднало! Всичко е въпрос на дух и самооценка.

Аз вече съм в групата на бабите, но не се чувствам такава.  Освен тригодишната ми внучка, никой друг не ме е нарекъл "бабо", а и смее ли?

А на въпроса ти - както ти харесва.  Или както го планираш пътуването. 

 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Аз днес бях на пълнени калмари с бяло вино. Много хубави станаха, направо мозък 🙂  Слагам стара снимка, от днес нямаше как. Много бях гладна 🙂  Плънката е по избор - днес ги направих с козе сирене, кисели краставички, царевица, 1 яйце и копър 🙂

Рецепта: 

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 

·      2 бр. калмари /тубите/

·      30 мл зехтин

·      300 г сирена

·      няколко маслинки или царевица или кисели краставички

·      1 яйце

·      1/4 ч.л. черен пипер

·      1/2 ч. л. риган

·      2 скилитки чесън

·      100 мл бяло вино

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 

Тубите от калмарите се почистват и измиват хубаво със студена вода. Прави се плънката и с нея се пълнят калмарите. Захващат се с клечки за зъби, да не изпадне плънката. Запържват се съвсем леко в зехтин, сипва се виното и се задушават общо 17 минути от двете страни.

87.jpg

  • Харесвам 19
  • Браво 7
Публикувано:

И от днес една торта - черешова мус торта с шоколад 🙂 

Основата за тортата е тип скаличка - натрошени бисквити, малко какао, разтопено масло и прясно мляко. Идеята за муса - от тук, но сложих по-малко захар от указаното и добавих шоколад в сместта:  https://privanya.blogspot.com/2020/05/blog-post_46.html

 

 

DSC_0241-4.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 9
Публикувано:
преди 1 минута , Eva eva каза:

И от днес една торта - черешова мус торта с шоколад

Красиви чинии, забележителна композиция, страхотна торта, професионална снимка - това е несъмнено работа на Eva eva!

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 18 часа, DaBo каза:

Mexico, ole! 🇲🇽🌮🥑

 

Chicken fajitas и гуакамоле, ама без кориандър (това нещо така и не се научих да го ям, освен ако няма опрян пистолет в главата ми😂). И мноооого малко люто.

 

102706497_252157612753029_7459809894639882390_n.jpg.30dd6b34cde81238814120644db29f97.jpg

@DaBoМного красиво и вкусно. Може ли рецепта? Благодаря!

  • Харесвам 1
Публикувано:

Аз да попитам, вие с тортите (и тези, със сложните или време-отнемащи ястия), кога намирате време?

Аз, докато се прибера от работа, имам време и сили само да направя една салата и най-много да метна нещо във фурната.

И пак вечеряме късно.

А никак не обичам късното хранене.

 

  • Харесвам 2
Публикувано:
1 hour ago, rdd said:

@DaBoМного красиво и вкусно. Може ли рецепта? Благодаря!

Може, разбира се!

 

За 3-4 порции (зависи колко сте гладни):

 

2 броя по-големи пилешки гърди, почистени от ципи и др.

3-4 чушки (може от един цвят, може и от няколко цвята). Чушките са от онези дебелостенните.

Червен лук

 

Зехтин

Пушен червен пипер

Кимион

Черен пипер

Сух чесън на прах

Лют пипер Кайен (ако обичате лютото)

Лайм

 

Пилешките гърди се нарязват на тънки жулиени. Към тях се добавят 3-4 с.л. зехтин, 1 ч.л. пушен червен пипер и по половин ч.л. от останалите подправки. Всичко се разбърква много добре, покрива се с домакинско фолио и се прибира в хладилника поне за половин час, но колкото повече стои, толкова по-ароматно е месото. Чушките се почистват от семките и нарязват на жулиени, а червеният лук на полумесеци.

Първо се пържи месото в силно загрят, незалепващ тиган на два пъти. По време на пърженето се овкусява и със сол на вкус. След месото се салага малко зехтин в тигана и се запържват чушките и лука. За зеленчуците не трябва много време - 6-8 минути. Тиганът се дърпа от котлона и пилето се връща към зеленчуците, омесват се добре и се поливат със сока на половин лайм. Ако обичате пресен кориандър, поръсете с накълцан.

Гуакамолето също е много лесно. Два броя авокадо, малък червен домат почистен от семките и нарязан на дребни кубчета, червен лук на ситно, люта чушка, нарязана на ситно, ако обичате люто и сокът от другата половина на лайма. Добавят се 3-4 с.л.зехтин, сол, малко черен пипер и всичко много добре се намачква и омесва. Накрая се слага пресен кориандър.

 

Оригинално се сервира като тако - в царевична тортиля (corn tortilla) с добавка от заквасена сметана и/или кашкавал. Не знам в БГ дали продават тортили от царевица, но става и с пшенични. Ние го караме по-леко и използвам листа от айсберг.

 

Да ви е сладко!

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:
1 hour ago, Lyubina said:

Аз да попитам, вие с тортите (и тези, със сложните или време-отнемащи ястия), кога намирате време?

Аз, докато се прибера от работа, имам време и сили само да направя една салата и най-много да метна нещо във фурната.

И пак вечеряме късно.

А никак не обичам късното хранене.

 

Аз си работя в нас и в обедната почивка действам 🙂  Или пък вечер след вечеря правя това-онова, освен, ако не ми се налага да работя до полунощ 🙂 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, Lyubina каза:

Аз да попитам, вие с тортите (и тези, със сложните или време-отнемащи ястия), кога намирате време?

Аз, докато се прибера от работа, имам време и сили само да направя една салата и най-много да метна нещо във фурната.

И пак вечеряме късно.

А никак не обичам късното хранене.

 

Днес се прибрах в 16,30.

До сега наготвих:

-Зелен фасул с други зеленчуци:

 

1440992751_IMG_20200617_1758572.jpg.6073d1b5b78e47afd6daf6086dafd0de.jpg

 

-Опекох една риба тон, с бяло вино и сметана:

1225129929_IMG_20200617_1746362.jpg.516acf631da9526dc0c469bc5172f7ef.jpg

 

-Картофено пюре ,със задушен  в масло червен лук и някое листенце розмарин,из моцарелата отгоре.

 

1493728582_IMG_20200617_1822392.jpg.29615816728820416b6ae24cb3f12865.jpg

 

-Кето-баница от кори за

юфка,яйца,пармезан и заквасена сметана.

 

928290805_IMG_20200617_1824012.jpg.e252fae3109c13179d0507f81d0dee80.jpg

 

Мислех да пека и хляб,ама ,гледам,че има,та ще остане за утре.

  • Харесвам 10
  • Браво 6
Публикувано:

Ох, аз сега си тръгвам. Имам виртуална среща с колегите от Холандия. Те са водещите, а са и с един час назад. На всичкото отгоре и те си работят от къщи, та не им пука много, че на някои работния им ден е станал почти 11 часа. 

  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.