Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , neuromancer каза:

Който бере се предполага, че ги познава

А който бере, без да ги познава, не бере дълго 😄

  • Харесвам 1
  • Смея се 9
Публикувано:

Още една нестандартна рецепта с манатарки, този път сушени.

Тофу с манатарки и зеленчуци, задушени в кокосово масло, украсени с редукция от нар:

185033879_IMG_20200628_1703024032.thumb.jpg.d501ef32903ecdd1704cf71543b50777.jpg

И зелена салата с паста от цвекло, целина,морков и босилек.

729146692_IMG_20200628_1748090092.thumb.jpg.5d03b460c9d740e0ee5c2a2e977e5e3e.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 3
Публикувано:

Бях питала по-горе за зехтина. Не харесвам зехтин с мирис на маслини или други аромати. Купих този от снимката и съм го уцелила. Киселинност 0,8 процента.

IMG_20200628_170935.jpg

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 16 минути , Pantelej Putnik каза:

А който бере, без да ги познава, не бере дълго 😄

Ха-ха,те гъбарите си имат лаф, като ги пита някой по-нервен проекто-гъбар, как да се научи да познава кое е ядливо, кое не" Не се притеснявай, при гъбите веднъж се греши" 😆

Важното е да се учиш от професионалисти - хора, които събират или изкупуват гъби и с това се прехранват.Или цял живот са събирали гъби,тровили са се, пак са събирали.Шегувам се.🤪Но се оказва , че този тип натравяне, нито е толкова рядко срещано, нито толкова фатално....освен ако не си ядосал жена си 😉

Истината е, че всяка ядлива гъба си има специфични особености, които я отличават от отровният двойник. Например при манатарките, двойника е в по оранжева окраска, ако отчупиш от шапката и мястото за по-малко от минута стане наситено лилаво-зелено, не я пипаш.При булките, характерно е булото, докато са малки и специфичните чертички в края на шапката, когато се разтвори.Това са само бегли щтрихи на това, което човек трябва да научи само за тези два типа гъби.Мен от години ме учат да събирам гъби и още нямам самочувствие и смелост да занеса "улова"  вкъщи, без да съм се консултирала със някой специалист 🙂

 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Кратка почивка от кетото:)))

Свинско джоланче с пресни картофки и кайен, псевдо шопска салата, че е с прясна моцарела ииии:

Откриваме сезона на дините:)))

 

CBF592AA-0D1D-4D13-909A-2A55577E12B2.jpeg.162ef14db3aea6343f6a574e4cf2d3e2.jpeg

  • Харесвам 13
Публикувано:
преди 2 часа, Mistela каза:

Не знам какви са гъбите, аз купувам само от магазин.

Не се ли притеснявате да берете свободно, а ако имат двойници?

Не берем свободно, поне аз. Това са манатарки и същите, но сушени или замразени манатарки, които може да купиш от магазина са събирани от някой някъде.
Сега сигурно може да те е страх да купуваш и от магазина.

 

  • Харесвам 1
Публикувано:

Много обичам манатарки, но съм яла само в БГ по заведенията. Нормално купувам печурки от магазина. Тук продават някакви сушени, но не съм се заглеждала. Хич не им разбирам на гъбите. 
 

Много са им хубави гаргите на една фирма тук - домашни и без хормони и антибиотици:

 

438A305B-506D-48B8-9CDE-6FA62E038BA6.jpeg.e952bfdbcec810a265253a619ef98135.jpeg

  • Харесвам 13
Публикувано:
На ‎26‎.‎6‎.‎2020‎ г. в 20:01, rdd каза:

@AlexandraKo много апетитни ребърца! Без зехтин ли се готвят?

@flafiАпетитно! Може ли рецепта, благодаря!

Пилешко бяло месо Нарява се на парченца и в една купа  ги оставям  1 час със зехтин , сол , черен пипер и 2 лъжици лимонов сок.

загрявам тигана  и задушавам  около 15 минути, след това слагам зеленчу ци който  имам в мометта. тази е със зелени камби и моркови задушаваш 10 минути  да са твърди а не меки зеленчуците. накрая поръсвам със кимион и орегано.

 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 16 часа, rdd каза:

Бях питала по-горе за зехтина. Не харесвам зехтин с мирис на маслини или други аромати....

IMG_20200628_170935.jpg

Какъв мирис очакваш да има един зехтин, ако не на маслини? Или искаш да кажеш силен мирис? Други аромати има, ако вътре са вкарали разни подправки и пр.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Alexander каза:

Какъв мирис очакваш да има един зехтин, ако не на маслини? Или искаш да кажеш силен мирис? Други аромати има, ако вътре са вкарали разни подправки и пр.

Да, може би силен мирис, съм искала да кажа. Зехтина на снимката е точно това, което търсих, неутрален. Благодаря ти, че беше поместил разширена информация по назад в темата. Благодаря на всички, които се включиха с разяснения как да ди избера зехтин.

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 23 часа, Мари Николова каза:

Истината е, че всяка ядлива гъба си има специфични особености

Истината е, че всички гъби са ядливи... просто някои - само по веднъж! :laugh1:

  • Харесвам 2
  • Смея се 5
Публикувано:

Продължаваме да събираме парченца лято в Боле.

Ей тая благодат събирана цяло лято☀️, после ползвам в много рецепти...ама като им дойде ред, ще доложа:flirt:

 

В една от близките разходки, спирам в едно почти изгубено във времето село.

Паркирам под дърво, на сянка.

И като се върнах след фотосафарито...изненадаааа...колата беше покрита с окапали черници.

Не бях го виждала този плод от много години, та хапнах направо от дървото. Пък и шепите напълних.

После се зачетох...знае се от библейски времена, много, ама много полезен бил.

И тъй...пак продуктово позициониране стана.

Ама да ви обърна внимание на този непопулярен, но много вкусен плод, че зрее току сега, по това време

 

20200630_113558.thumb.jpg.06af3ab156250c119893826d6f245020.jpg

 

20200630_113459.jpg.1ea8daccd0852476207bff347ec38999.jpg

  • Харесвам 15
Публикувано:
преди 50 минути , Kalina Ivanova каза:

И като се върнах след фотосафарито...изненадаааа...колата беше покрита с окапали черници.

Не бях го виждала този плод от много години, та хапнах направо от дървото. Пък и шепите напълних.

После се зачетох...знае се от библейски времена, много, ама много полезен бил.

И тъй...пак продуктово позициониране стана.

Ама да ви обърна внимание на този непопулярен, но много вкусен плод, че зрее току сега, по това време

При нас вече презряха...

От дървото да си набереш черници е най-сладко 🙂

  • Харесвам 2
Публикувано:

Млечна салата със Skyr Exquisa. Само скирът е купешки - краставици, копър, магданоз, орехи - от градината.

За пръв път правя с този вид скир - страхотна стана.

 

B66B03DD-3F52-4DEE-A3BA-C886B3080A30.jpeg.5538ec2e935e5d6020076e7809e328b8.jpeg

  • Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:
В момента, AlexandraKo каза:

Млечна салата със Skyr Exquisa. Само скирът е купешки - краставици, копър, магданоз, орехи - от градината.

За пръв път правя с този вид скир - страхотна стана.

 

B66B03DD-3F52-4DEE-A3BA-C886B3080A30.jpeg.5538ec2e935e5d6020076e7809e328b8.jpeg

А другото?

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 минути , slujitel каза:

А другото?

Не знам боб с масло , брои ли се за постен:))))

Вчера в магазина имаше комплект от три голееееееми чушки - зелена, жълта и червена, та се  сетих, че ще е красиво, като се сготвят. И без това Сърът от две седмици е поръчал боб, че му се яде:

Воала:))))

 

E1F879DB-3523-4363-AC3A-AB495DC29533.jpeg.1a8a2ba2728694d00accd9523876b62e.jpeg

 

Ама бобът е за ордьовър:)))

Основното - пилешки месца, задушени със зеленчуци.

 

FDF2177C-7F9A-46DD-BA9F-B796BDF4F33A.jpeg.82799ecb7017cfdb0fc81a7f25bfba5d.jpeg

 

Майсторя и нов  кето сладкиш, ама не знам, какво ще излезе.

  • Харесвам 12
Публикувано:

Боже каква тема... 73 страници, и то съвсем пресни.   Предполагам, че не се намирам в МАМИТЕ.... Интересно беше, какво ядете по света,   ама  какво готвите в къщи... Давайте БАЩИТЕ...

 

  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, ruwenzogy каза:

Боже каква тема... 73 страници, и то съвсем пресни.   Предполагам, че не се намирам в МАМИТЕ.... Интересно беше, какво ядете по света,   ама  какво готвите в къщи... Давайте БАЩИТЕ...

 

Дай тон, де!:))))

  • Харесвам 1
Публикувано:

Ми по света не ни пускат, и ние давим мъката в ядене и пиене... То и за пиене има още цели 2-3 теми, ако са ти по на сърце 🙂

  • Харесвам 7
  • Смея се 1
Публикувано:

Говорих си с мама, час и половина, та сладкишът  ми,  през туй в време, останал без едно завойче:((((Та се наложи да маскирам:))))

То и без това е минал, покрай на @Eva eva шедьоврите, по околовръстното шосе:((((((

Ама, толкова мога:(((

Поне за ядене става.

Блат: 200 гр .бадеми, в блендера на ситно, но не смляни+3 лъжици коксово масло

Крем: 400 гр. маскарпоне+200 гр.заквасена сметана+150 гр.боравинки и малинки+2 лъжици еритрол

Пак в блендера, да стане гладък крем.

 

Сложих да се охлади.

 

95CFB3C6-C62D-47E3-94FF-13AAB75782E2.jpeg.a5130ca78b181f289b2568fb2a651faf.jpeg

 

EB682F99-4910-4CF7-95DE-D57DC356A95E.jpeg.7482416a1b024cde675dd1c6f07e9d24.jpeg

 

 

  • Харесвам 14
  • Смея се 2
Публикувано:

Вдъхновен от хората с гъбите, след ризотото от онзи ден, днес спретнах едни талиателе с кладница. Викайте ми Пантелео Пасаджери 🤣

20200630_190353.thumb.jpg.68301d66b589aba13e843e6fcc8a6e86.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 3
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 10 минути , neuromancer каза:

Ми по света не ни пускат, и ние давим мъката в ядене и пиене... То и за пиене има още цели 2-3 теми, ако са ти по на сърце 🙂

Ама, тооооочно!
 

2B3D8D63-B23F-4EEA-A8C1-913E5D7D881D.jpeg

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 28 минути , AlexandraKo каза:

 

Поне за ядене става.

 

 

95CFB3C6-C62D-47E3-94FF-13AAB75782E2.jpeg.a5130ca78b181f289b2568fb2a651faf.jpeg

 

EB682F99-4910-4CF7-95DE-D57DC356A95E.jpeg.7482416a1b024cde675dd1c6f07e9d24.jpeg

 

У нас е голяма драма.  Де драма,  де комедия.  С тези нови манджи и сладкиши,  които майсторя, а моите мъже в къщи не са ги чували....пък те къде станали, къде не....

  • Харесвам 1
Публикувано:

Вас в България поне вече ви пускат малко, а тука все по-зле става и дори планове не правя

  • Харесвам 2
  • Шок 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.