Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Умирам за миш-маш.

Запланувала съм да включа фурната тази вечер (по случай по ниските температури) и да хвърля вътре някакво парче месо (още умувам какво). Допълнително, отдавна съм се заканила на една чушкена манджа, която свекърва ми приготвя лятно време, но ще трябва да пека чушките... Половината квартал след това ще ме мрази, другата половина ще преглъща. 😀

  • Харесвам 4
  • Смея се 2
Публикувано:
Преди 1 час, Juliaaa каза:

Неделен Миш маш. 

IMG_20200816_141332.jpg

Супер! Много обичам.

 

Днес пак РД при нас.

Торта-подарък. Лека и ефирна като дамата за която я приготвих. 

Първа проба с 🎂Павлова.

Кусурите ги скрих:flirt:

 

20200816_153056.jpg.d63a3ab52209047ea0a7418362fad83e.jpg

 

20200816_152935.thumb.jpg.54d54641615ff1d517d94e9d36a974c0.jpg

 

 

  • Харесвам 18
  • Браво 10
Публикувано:
На 14.08.2020 г. в 21:53, Kalina Ivanova каза:

@AlexandraKo лежи нейде по жежки плажове, готвят й и темата опустя.

 

20200814_224040.thumb.jpg.3aa24f872ec4fa9807165191af785ad0.jpg

Ох, лежи, лежи и дава на душата, каквото поиска:)))

Ще ги мислим килата, кат се върнем:(((Сега сме на почивка, важи и за диетичните мисли- и те почиват:))))

 

  • Харесвам 2
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 20 часа, Juliaaa каза:

Неделен Миш маш. 

IMG_20200816_141332.jpg

Ох, много го обичам, ама вкъщи само аз си го ям! Ще взема да си направя една доза в неделя и аз 😂.

 

При нас неделната закуска беше от палачинки (реших да отбележа подобаващо края на отпуската 😂). И след като 2 седмици или ми готвеха, или карахме на салати и аламинути, връщам се отново в кухнята с печена скумрия с картофи.

 

 

IMG_20200816_105853_154.jpg

 

20200816_133049.jpg

  • Харесвам 21
  • Браво 2
Публикувано:

Откакто се преместихме се опитваме да вкараме малко исландски рецепти в българо-английската ни кухня. Първи опит с нещо традиционно - plokkfiskur (риба треска с картофи, лук и нещо като сос бешамел). Не изглежда много апетитно, но е вкусно 😄

 

1389214829_IMG_4951copy.thumb.jpg.fbdd78e758c403ba2cba5b8f07f326c5.jpg

 

Български гювеч с пушена наденица от конско месо, тук много обичат всякакво пушено месо и риби.

 

330291692_IMG_7256copy.thumb.jpg.db9955003662337046ff9f3c30ddde3d.jpg

 

И една домашна шоколадова торта с изглед 🙂

 

2071094204_IMG_5818copy.thumb.jpg.1e9b264a1ab5948a110759294aad6c79.jpg

  • Харесвам 25
  • Браво 5
Публикувано:
преди 9 часа, DenitsaS каза:

Откакто се преместихме се опитваме да вкараме малко исландски рецепти в българо-английската ни кухня. Първи опит с нещо традиционно - plokkfiskur (риба треска с картофи, лук и нещо като сос бешамел). Не изглежда много апетитно, но е вкусно 😄

 

1389214829_IMG_4951copy.thumb.jpg.fbdd78e758c403ba2cba5b8f07f326c5.jpg

2071094204_IMG_5818copy.thumb.jpg.1e9b264a1ab5948a110759294aad6c79.jpg

Може ли да споделиш рецептата, моля? 😀

Много ми прилича на любимото ми португалско бакаляо а брас, което е толкова вкусно, колкото и нефотогенично 😂.

  • Харесвам 2
Публикувано:
На 21.08.2020 г. в 7:34, Роца каза:

Може ли да споделиш рецептата, моля? 😀

Много ми прилича на любимото ми португалско бакаляо а брас, което е толкова вкусно, колкото и нефотогенично 😂.

Разбира се, точно това правим днес за обяд 🙂 Първият път сложихме само един вид риба, днес сме взели два различни вида - cod (þorskur) и haddock (ýsa). Мисля, че на български и двете се водят различен вид риба треска, но ако нямаш два вида бяла риба, може само с един или да смесиш бяла и сьомга.

 

1598097607938.thumb.JPEG.695199c081f7c1b5e3a692303386ee75.JPEG

 

Продукти:

 

800 гр риба

500 гр картофи

1 голяма глава лук, нарязана на ситно

 

За соса:

 

50 гр масло

50 гр брашно

200 мл мляко

100 мл от водата, в която се вари рибата

1 кубче зеленчуков/пилешки бульон

1 ч.л. сол

1 с.л. къри

черен пипер на вкус

 

Картофите се нарязват на малки кубчета се слагат да се варят, докато омекнат. През това време рибата и лукът се слагат в дълбок тиган със студена вода да се варят - свалят се от котлона, когато водата заври. Сосът също се приготвя в дълбок тиган - към разтопеното масло се добавя брашното, млякото и водата. Прибавят се бульонът, солта, черният пипер и сосът се оставя да се сгъсти. Рибата и лукът се прецеждат и се слагат в тигана със соса, добавят се и сварените картофи. Всичко се разбърква добре, като последно се слага и кърито. Традиционно се сервира с филийки ръжен хляб 🙂

 

  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
Публикувано:

Връщаме се в кето-режима.

Първо - тахановите  хлебчета на @Тони , в два варианта - голямо хлебче и малки хлебчета - сърца:

Докато се обърна, една  мишчица си чопнала едно крайче, та се наложи да го скрия с цветето:))))))

 

5EFCDF06-13B3-405D-AE4D-A467B9DF2647.thumb.jpeg.d4e18eb292d3684725f28b3d0fe24ee2.jpeg

 

3564828B-7403-41FF-BA58-AC9A1E3B3532.thumb.jpeg.7ee29edfcca1fd0435d457476a26b34c.jpeg

 

Пече се и кето-баница, снимки - след малко.

 

За вечеря:

 

Салата от печени червени чушки и агнешка кайма, със зеленчуци и пармезан.

 

47FBE138-ADF8-47E7-8754-670FAADAAF0E.jpeg.cff71cbe1da688084b6001a450fb8d14.jpeg

  • Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:
преди 23 минути , AlexandraKo каза:

Връщаме се в кето-режима.

Първо - тахановите  хлебчета на @Тони , в два варианта - голямо хлебче и малки хлебчета - сърца:

Докато се обърна, една  мишчица си чопнала едно крайче, та се наложи да го скрия с цветето:))))))

 

5EFCDF06-13B3-405D-AE4D-A467B9DF2647.thumb.jpeg.d4e18eb292d3684725f28b3d0fe24ee2.jpeg

 

3564828B-7403-41FF-BA58-AC9A1E3B3532.thumb.jpeg.7ee29edfcca1fd0435d457476a26b34c.jpeg

 

Пече се и кето-баница, снимки - след малко.

 

За вечеря:

 

Салата от печени червени чушки и агнешка кайма, със зеленчуци и пармезан.

 

47FBE138-ADF8-47E7-8754-670FAADAAF0E.jpeg.cff71cbe1da688084b6001a450fb8d14.jpeg

Хайде, от кога те чакам. Добре дошла. 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 26 минути , slujitel каза:

Хайде, от кога те чакам. Добре дошла. 

Ааа, благодаря!
Ето ме:)))) Не мога да насмогна с багажа още, ама съм към края. 
 

Опече се и кето баницата:

 

A16C0EF8-C9B5-40D4-9B3C-F1332CA6CEAE.thumb.jpeg.61b8543e49af47d747da2d470a5387bc.jpeg

 

Рецептата / моя измишльотина/:

 

5 яйца

2 с.л. кокосово масло / че ми беше разтопено/, друг път слагам краве.

1 ч.ч. кокосово мляко от консерва

7 супени лъжици с връх, брашно от сусам

1 бакпулвер

300 гр настъргано Грана Падано

Като е почти готова, отгоре - 100 гр настъргана Моцарела.

Като се охлади, ще я разрежа, да видим вътре как е.

 

В цялата баница има едва , 50 гр въглехидрати.

С една такава тава, нарязана на 12 парченца, имаме по цяла седмица, като елемент от закуската.

 

Мммм, станала е превъзходна!

Кокосовото масло и придава, неочаквано фин аромат.

Друг път я правя с лупина или амарант, май, май, със сусамовото брашно е по- вкусна.

Прилича си на истинска баница.

 

367D3D07-C594-47CC-9BE6-B924F9B3FE2A.thumb.jpeg.cfd86b9711cf39fd8aafd71f38d61f02.jpeg

  • Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 6 часа, DenitsaS каза:

Разбира се, точно това правим днес за обяд 🙂 Първият път сложихме само един вид риба, днес сме взели два различни вида - cod (þorskur) и haddock (ýsa). Мисля, че на български и двете се водят различен вид риба треска, но ако нямаш два вида бяла риба, може само с един или да смесиш бяла и сьомга.

 

1598097607938.thumb.JPEG.695199c081f7c1b5e3a692303386ee75.JPEG 🙂

Хиляди благодарности! Записах си я и ще я пробвам малко като позахладнее при нас 🙂 

Haddock на български май се казва "пикша", ама си е трескоподобна. Ще пробвам рецептата с пушената haddock, че я намирам по-лесно на пазара 🙂 .

 

Ние днес на обед довършвахме едно японско къри, а вечерята беше баш френска (да живее международната дружба! 😂😂😂)

 

 

20200821_200249-01.jpeg

 

20200822_194302.jpg

  • Харесвам 20
  • Браво 4
Публикувано:
4 minutes ago, Роца said:

Хиляди благодарности! Записах си я и ще я пробвам малко като позахладнее при нас 🙂 

Haddock на български май се казва "пикша", ама си е трескоподобна. Ще пробвам рецептата с пушената haddock, че я намирам по-лесно на пазара 🙂 .

 

Ние днес на обед довършвахме едно японско къри, а вечерята беше баш френска (да живее международната дружба! 😂😂😂)

 

 

20200821_200249-01.jpeg

 

20200822_194302.jpg

Хляб и сиренце и винце по цял свят върви😁. Мммммм🙃

  • Харесвам 5
Публикувано:

Майсторите на скара може ли да кажат, как приготвят риба, така че да не залепне за скарата, също и свинско месо. Имам електрическа скара, от едно време, производство на Елпром Варна. Представлява голяма кръгла, черна плоча, оребрена. каквото и да сложа залепва. Месото, рибата ли трябва да намажа с олио или скарата се маже с нещо. Благодаря!

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , rdd каза:

Майсторите на скара може ли да кажат, как приготвят риба, така че да не залепне за скарата, също и свинско месо. Имам електрическа скара, от едно време, производство на Елпром Варна. Представлява голяма кръгла, черна плоча, оребрена. каквото и да сложа залепва. Месото, рибата ли трябва да намажа с олио или скарата се маже с нещо. Благодаря!

Каквото и да пека, за да не залепва,  мажа скарата със сланинка.

Или пък, ако нямам, със свинска мас.

 

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 42 минути , rdd каза:

Месото, рибата ли трябва да намажа с олио или скарата се маже с нещо

Аз първо скарата я мажа с лук.

Прокарвам разрязан на две бял лук 3/4 пъти по цялата площ на плочата и по ребрата.

Трябва да е добре загрята.

После мажа обилно рибата със зехтин ЕВ, и пека първо от страната с кожата.

Преди обръщане пак мажа обилно вътрешната страна и тогава обръщам.

 

Същото и за зеленчуци и за месо.

  • Харесвам 1
Публикувано:

С лук мога да намажа скарата защото винаги имам, но не ползвам свинкса мас и сланина А ако от свинското месо, изрязвам мазната част, аз и без това я изхвърлям, и си я държа във фризера, ще стане ли за мазане на скарата? 

 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 37 минути , rdd каза:

С лук мога да намажа скарата защото винаги имам, но не ползвам свинкса мас и сланина А ако от свинското месо, изрязвам мазната част, аз и без това я изхвърлям, и си я държа във фризера, ще стане ли за мазане на скарата? 

 

Идеално става.

  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.