Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Светославов каза:

Ако предварително я загрееш добре, може и без мазане.  Поне на мен ми се получава. 

Ще опитам и това, да загрея на мах. скарата.

Публикувано:

Първо -   тънък слой агнешка кайма, запечена със сирене смес, после - слой белени розови домати, с моцарела.

 

379DAE7F-8A3B-4053-BFFF-1899F4E7334A.thumb.jpeg.041a94b999e1b38f4612046f4d2a43bf.jpeg

 

Сиренето е това:

 

86343321-3E3A-4762-9363-EBDDD8FE5099.jpeg.52357921efe86ffe44162a503a93955f.jpeg

 

Домъкнахме  разни видове от Испанско и Канарско:)))))

 

 

  • Харесвам 11
Публикувано:

@Eva eva, видях едно твое творение - сладоледено торте. Искам да се пробвам и аз. Може ли да ми кажете в какъв съд се прави. И слага ли се хартия за печене, за да се отлепи тока перфектно? Благодаря!

  • Харесвам 1
Публикувано:

Аз правих зелеви сарми на фурна  със булгур и кайма

като зелката стоя едно денощие във фризера  и  после

увих  сармите , листата стават много меки .

 

DSC_0115.JPG.18fb7c1b81fdafe08f263098f3a1cd8e.JPG

 

 

 

DSC_0118.JPG.405df2c986df9da5048087a1db3a6763.JPG

  • Харесвам 11
Публикувано:
1 hour ago, rdd said:

@Eva eva, видях едно твое творение - сладоледено торте. Искам да се пробвам и аз. Може ли да ми кажете в какъв съд се прави. И слага ли се хартия за печене, за да се отлепи тока перфектно? Благодаря!

Да, разбира се. Аз имам формичка със свалящи се стени - 25 см. От този тип https://www.servicebg.net/bgsg_sp/index.php?id_product=4800&id_product_attribute=0&rewrite=forma-za-torta-ss-svalyasshi-steni-tefal-color-edition&controller=product

След като се замрази тортата, леко минавам отстрани с тънко ножче и след това откопчавам. Не слагам хартия за печене. Успех 🙂

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, Eva eva каза:

Да, разбира се. Аз имам формичка със свалящи се стени - 25 см. От този тип https://www.servicebg.net/bgsg_sp/index.php?id_product=4800&id_product_attribute=0&rewrite=forma-za-torta-ss-svalyasshi-steni-tefal-color-edition&controller=product

След като се замрази тортата, леко минавам отстрани с тънко ножче и след това откопчавам. Не слагам хартия за печене. Успех 🙂

Ще се постарая! В случай, че сладоледеното торте стане за снимка, ще покажа тук.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Днес дивеч / фазан, имам си обезкостен и замразен/, с картофки, зеленчуци и кайен.

Ще се яде без хляб:)))Картофите са достатъчни.


23F34488-79E3-4F49-8EF1-9BDCF85A4132.thumb.jpeg.c96fa0ce0b0ee4b2b6e88d0280ba87a1.jpeg

  • Харесвам 10
Публикувано:
преди 14 минути , Emil Chakalov каза:

И тази вечер дежурен по кухня.

Пулпо а фейра.Естествено с хубаво розе.

 

935111FF-C920-4F67-9FF8-50A6D244A05D.jpeg

Малееее, завижд, завижд, завиииииижд!
Колко обичаме УХтУпоооод:)))))))))

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , AlexandraKo каза:

Малееее, завижд, завижд, завиииииижд!
Колко обичаме УХтУпоооод:)))))))))

Ние също.

Обикновено го правя на барбекю,но тези (това е една от трите порции) бяха малки и реших да ги готвя.Едрият го увивам в алуминиево фолио с риган,лимон и зехтин,заравям го в жаравата за час/кг.После го режа на пипала,запичам го на скарата и отново го заливам с лимон,зехтин и риган.

Този се вари-първо се шокира за секунди във вряща вода,после се вари 15мин. на силен огън и 20мин. на слаб.

Полага се върху сварени картофи поръсени със сол,пушен червен пипер,лют червен пипер и мнооого зехтин.Октоподът го поръсих със сушен риган.

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 8 часа, Emil Chakalov каза:

Ние също.

Обикновено го правя на барбекю,но тези (това е една от трите порции) бяха малки и реших да ги готвя.Едрият го увивам в алуминиево фолио с риган,лимон и зехтин,заравям го в жаравата за час/кг.После го режа на пипала,запичам го на скарата и отново го заливам с лимон,зехтин и риган.

Този се вари-първо се шокира за секунди във вряща вода,после се вари 15мин. на силен огън и 20мин. на слаб.

Полага се върху сварени картофи поръсени със сол,пушен червен пипер,лют червен пипер и мнооого зехтин.Октоподът го поръсих със сушен риган.

Като готвя октопод, го правя с повишено внимание, че е много важно, да не се превари/остане суров. И аз, три пъти го потапям/вадя, във вряля вода и тогава го варя.

Преди печенето. Ама пресен, рядко случвам, само от Метро. Най-често купувам готови, сварени пипала и охладени - пак оттам. На връщане от  Тасос, от пазара в Ксанти, когато има, купуваме бейби-октоподи и в хладилната чанта си ги транспортираме.

На Тасос си имаме едно ресторантче - Mousas:

8DC937C1-2E86-4B0A-82B5-44371764F4AC.jpeg.b5d53714f316589384ea3454450df9d9.jpeg

 

Там само това ядем. Но те пък, ги сушат:

 

9F9CA2BE-1F6B-4D7D-9974-BBD8D1CDF0A9.jpeg.73cce532d6143bc0e5ee9b0d4596dda8.jpeg

 

Не съм се сетила да питам, как ги обработват преди сушенето.:(

  • Харесвам 8
Публикувано:

Днес, пътьом, от една бая мърлява месарница, с топла витрина, купих  горещо, току-що опеченко на фурна, свинско джоланче.

Там влизам, мижейки, да не виждам нищо, че ще се върна  и само, заради този артикул:))))

Който е страхотен. Като тръснеш кокалчето и месцето пада.

 

1DD20BB7-188E-4DD5-A919-417CE005E946.jpeg.e88b4afe99060527acc4aceee7608454.jpeg

 

Иначе, сготвих постна зеленчукова супа / даже, без картофи, за да е НВ/ и някоя и друга салатка:

 

A38F611A-CE61-42DF-8AAD-F0183674D830.thumb.jpeg.1fcbe186b3f97a02258b497f83ced062.jpeg

 

И ще има българско - испанска вечер:

Супа, салата и джоланче, срещу канарско  козе сирене, наръсено с червен пипер и подправки и испанско вино.:)))

 

C98DEE87-89D3-4A3C-A4EC-1F3D5DAA193D.jpeg.f601e518da74ae949a2920f2937097c7.jpeg

 

Без хляб:))))

  • Харесвам 21
Публикувано:

Много магданоз, който трябваше да се оползотвори,някакъв кус-кус купен от любопитство от Лидл и сътворих табуле.Много съм горд със себе си и реших да се похваля.А дали така се прави?

Освен това му сложих зехтин, който е "пикантен" и никой не го харесва,така че ще имам до края на седмицата.

 

IMG_20200826_184634.jpg.befb5477babbdd172ad89c7af03fb4b9.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано: (редактирано)
37 minutes ago, traveler said:

Много магданоз, който трябваше да се оползотвори,някакъв кус-кус купен от любопитство от Лидл и сътворих табуле.Много съм горд със себе си и реших да се похваля.А дали така се прави?

Освен това му сложих зехтин, който е "пикантен" и никой не го харесва,така че ще имам до края на седмицата.

 

IMG_20200826_184634.jpg.befb5477babbdd172ad89c7af03fb4b9.jpg

Любима моя салата, която открих преди 5-6 години в Дубай.

Аз я правя с дребен булгур. Така най ми харесва. Иначе съм срещала и модерни варианти с киноа🙂. За овкусяване можеш да добавиш няколко листа мента, накълцани на ситно и лимон. Може и пера зелен лук, когато е млад и му е сезона.

Редактирано от ДиянаВ
  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, traveler каза:

някакъв кус-кус купен от любопитство от Лидл 

 

IMG_20200826_184634.jpg.befb5477babbdd172ad89c7af03fb4b9.jpg

Друга идея: кускус, царевица, кисели краставици, подправки по твой вкус, майонеза, кисело мляко - разбъркваш всичко в една купа и става чудна салатка. 

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 10 часа, traveler каза:

Много магданоз, който трябваше да се оползотвори,някакъв кус-кус купен от любопитство от Лидл и сътворих табуле.Много съм горд със себе си и реших да се похваля.А дали така се прави?

Освен това му сложих зехтин, който е "пикантен" и никой не го харесва,така че ще имам до края на седмицата.

 

IMG_20200826_184634.jpg.befb5477babbdd172ad89c7af03fb4b9.jpg

Изглежда чудесно, какво значение има, дали е точно по рецептата:)))

Нали е вкусно.

Публикувано:

Една статия за сиренето:

 

"За водата в сиренето

                Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама."

 

https://aktivnipotrebiteli.bg/тест/178/ТЕСТ-Водата-превзема-сиренето-(2020)

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Една статия за сиренето:

Хм, малко странно това изследване - марка "Краве сирене" не може да има, а са посочени цели 4 такива.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 часа, bulpa каза:

Хм, малко странно това изследване - марка "Краве сирене" не може да има, а са посочени цели 4 такива.

Според мен, същественото е , не името, а какво има вътре.

И че, за да има толкова вода, се добавят и разни други боклуци, които я задържат.

Между другото, в сайта на" Активни потребители" има много информация и за храни, и за козметика, и за лекарства, и за какво ли не още.

Човек може да си отсее, каквото го интересува.

 

Публикувано:
преди 6 часа, bulpa каза:

Хм, малко странно това изследване - марка "Краве сирене" не може да има, а са посочени цели 4 такива.

Има се предвид какво пише на етикета, има и производител в таблицата, та уж е ясно за кое става дума

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, neuromancer каза:

Има се предвид какво пише на етикета, има и производител в таблицата, та уж е ясно за кое става дума

Ми, не. Поне на мен не ми е ясно. На едното краве сирене е посочен само града, от където е купено. На другото - посочено несъществуваща фирма. На трето е написано някаква фирма, която я няма в търговския регистър, а ако приемем, че има правописна грешка, то тази фирма е в София, не в Русе. Ако са немарливи в показване на източниците, защо да се доверявам на изследването.

Не казвам, че няма вода в сиренето, но производителят е този, който я е сложил, не търговеца. Редно да бъде посочен и производителя на конкретната проба, а не само търговеца.

Само така написано краве сирене, купено от Велико Търново - не носи информация.

 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Мексикански микс, манатарки и малко от снощното джоланче, задушени в масло и бяло вино.

Кето хлебче  в чаша:

 

1 яйце

1ч.л. разтопено масло

2 с.л. лупиново брашно / без връх, по рецептата е 30гр./

1 каф. л. бакпулвер

 

Хубаво разбърквам всичко, слагам в чаена чаша и пека 2 мин в MW.

Много вкусно става, еле пък, горещо, намазано с масълце и чубричка:)))

 

94BE52FC-1A98-44E0-A736-183C8662886B.jpeg.709e9f7962fe97d119cc7fb9b9367cac.jpeg

 

  • Харесвам 6
Публикувано:

Има една технология, която наричат "трепач" и при която се улавя повече вода в сиренето. Но просто технологията е такава, общо взето пести зреене, няма никакви "боклуци" вътре,даже полезните вещества са повече, защото водата не е вода, ми саламурата, която иначе се изцежда (цвика), в който има и протеини и т Н. А иначе, нито една от тези марки не е известна. П. С. И БДС вече няма отдавна, имат право да правят, каквото искат, съгласно собственото си ТД, просто е нужно да напишат колко вода, сухо вещество и т. Н има, а вече, когато е с палма, не се нарича сирене, а "млечен продукт". Наистина не знам каква е тази атака срещу българските продукти. Нямам обяснение. Кому е нужна и кому помага... 

  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.