Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

@Kalina Ivanova, може ли рецептата на запечените смокини и виждам , че са във формичка, там ли ги печеш?... и за сладкиша също ако може рецептата.. Всичко изглежда много красиво и  апетитно!

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Преди година не бих помислила, че ще пиша в темата, но -15кг по-късно, вече експериментирам с непознати за мен съставки.

Всичко започна от идея за хлебчета за закуска с бадемово и кокосово брашно...

 

IMG_20200830_192253.jpg.cf2591fd7defeb8c7effa089caa85948.jpg

 

И се изроди в по-мащабен "проект". Пица с кето блат:

 

IMG_20200901_151642.jpg.2f41e23861d9220aa4bb738d9224c131.jpg

 

Моята със спанак и тиквички не я снимах, защото вече рухвах от кулинарно изтощение и глад. В този ред на мисли ще кажа, че сте нечовеци да си аранжирате красиво храните без да припарвате до тях!

🙂

 

  • Харесвам 11
  • Браво 5
Публикувано:
преди 3 часа, Izabela каза:

@Kalina Ivanova, може ли рецептата на запечените смокини и виждам , че са във формичка, там ли ги печеш?... и за сладкиша също ако може рецептата.. Всичко изглежда много красиво и  апетитно!

Може, разбира се:

Обичам добре узрелите  смокини, режа на четвъртини или на шест по малки резенчета откъм дръжката почти до основата, така че смокинята да остане цяла. И за да не се разпаднат, а и защото е бърза процедура, използвам фирмички за мъфини. Тези на снимката са силиконови. Слагам за основа прошуто, така че да излезе малко от формата, следва разрязаната смокиня, следва синьото сирене. Тук трябва да кажа, че класиката изисква сиренето да е козе. Няколко капки зехтин за разкош и стрък прясна мащерка, която аз забравих да си осигуря, но следващия път.  Инак виното осигурих от рано:curtsey:. Слагаме формата с наредените смокини във вече загрята на 200С фурна, на високо ниво на решетката за 5-6 минутки. Прошутото става хрупкаво, сиренето се разтопява...различни текстури, сладко-солен вкус, сезона на смокините и най важното....10 минути в кухнята за УАУ ефект. 

 

Сладкиш със заквасена сметана и праскови

 

4 яйца+250 гр захар се разбиват около 10 мин до кремообразна смес +200гр заквасена сметана. Разбърква се до еднородна смес, на порции прибавяме 2 ч.ч брашно + 1 бакпувер(10 гр).

Полученото кексове тесто се изсипва в предварително намазана с масло форма.

Моята в случая правоъгълна. Отгоре редим резени праскови, кайсии, сини сливи или каквото там имаме.

Печем на 180С с вентилатор около 40 мин.

Воала!

Можете да намалите захарта, ако плодовете ви са много сладки. 

 

 

 

 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Публикувано:
преди 3 часа, Kalina Ivanova каза:

 

Сладкиш със заквасена сметана и праскови

 

4 яйца+250 гр захар се разбиват около 10 мин до кремообразна смес +200гр заквасена сметана. Разбърква се до еднородна смес, на порции прибавяме 2 ч.ч брашно + 1 бакпувер(10 гр).

Полученото кексове тесто се изсипва в предварително намазана с масло форма.

Моята в случая правоъгълна. Отгоре редим резени праскови, кайсии, сини сливи или каквото там имаме.

Печем на 180С с вентилатор около 40 мин.

Воала!

Можете да намалите захарта, ако плодовете ви са много сладки. 

 

@Kalina Ivanova , чудесно изглежда, тези дни ще ти модифицирам рецептата, за да стане  кето и ще доложа за резултата:)))

Ще заменя захарта с еритритол, а брашното с бадемово или някое подобно.

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 13 часа, chandni каза:

Може ли рецептите? 🙂

Чанди, заповядай: За семифредото рецептата е от списанието на Била "Кулинариум" В повечето случаи в семифредо има яйца, тук няма, но на мен така ми харесва:

Семифредо с боровинки (при мен с къпини):

300г боровинки, 300г маскарпоне, 200мл течна животинска сметана, 2 ч.л. ванилов екстракт, 1 лайм, 3 суп, лъж. мед, 200г кисело мляко, 30г нарязан шам фъстък.

Боровинките се измиват, половината се слагат в касерола, намачкват се леко с вилица, смесват се с 2 с.л. вода и готвят за 3 минути. Дърпат се от огъня и се охлаждат. Маскарпонето и сметаната се разбиват до пълно хомогенизиране, прибавят се настърганата кора и сока от лайм, ваниловия екстракт, меда, прибавя се киселото мляко. Продълговата форма за терин се покрива с прозрачно фолио и в нея се сипва 1/3 от крема, отгоре се разпределят част от сварените боровинки и част от пресните. редуват с част крем и пак боровинки и накрая се заврършва с крем. Покрива се с фолио и се оставя във фризера за 1 нощ. Преди сервиране се оставя на стайна температура 10-на мин, нарязва се и поръсва със шам фъстък.

 

Рецептата търпи много импровизации - вместо боровинки съм го правила с къпини, малини, вместо лайм - обикновен лимон, вместо мед - сироп от агаве или кленов сироп, малко съм променяла и количествата. най-красиво е да се реди на слоеве, но понеже сега правих 1/2 доза и слагах в формички за сладолед и малкото, което остана не стигаше за слоеве (а и от мързел), просто разбърках кремът с къпините и ги изсипах така, без да правя слоеве. Принципно, като е във форма за терин и остане повече от 2-3 дни, трябва доста да се оставя на стайна температура и се реже трудно, затова предпочитам да не е на толкова дебел слой.

 

За сладкиша с праскови и лавандула, рецептата е от тук:

https://www.bonapeti.bg/recepti/keks-s-praskovi-i-lavandula/

 

 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 9 часа, AlexandraKo каза:

@Kalina Ivanova , чудесно изглежда, тези дни ще ти модифицирам рецептата

Със сигурност ще се стане сладкиша, като има брашно и сладости, винаги става.

Рецептата не е моя, но когато нещо ми се получи, просто го записвам на листче( по старомодния начин) и когато ми потрябва вадя листчето, а не ровя в нета. Така, че не винаги мога да посоча източника на рецептата, за онези които държат на това.

Пък то винаги стават импровизации...Така че ще се радвам да споделиш и твоя прочит на този сладкиш.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 часа, Kalina Ivanova каза:

Може, разбира се:

Обичам добре узрелите  смокини, режа на четвъртини или на шест по малки резенчета откъм дръжката почти до основата, така че смокинята да остане цяла. И за да не се разпаднат, а и защото е бърза процедура, използвам фирмички за мъфини. Тези на снимката са силиконови. Слагам за основа прошуто, така че да излезе малко от формата, следва разрязаната смокиня, следва синьото сирене. Тук трябва да кажа, че класиката изисква сиренето да е козе. Няколко капки зехтин за разкош и стрък прясна мащерка, която аз забравих да си осигуря, но следващия път.  Инак виното осигурих от рано:curtsey:. Слагаме формата с наредените смокини във вече загрята на 200С фурна, на високо ниво на решетката за 5-6 минутки. Прошутото става хрупкаво, сиренето се разтопява...различни текстури, сладко-солен вкус, сезона на смокините и най важното....10 минути в кухнята за УАУ ефект. 

 

 

Вчера купих едни смокини и вдъхновена от твоя пост, мисля да ги запека довечера, но с бри (понеже това имам)  и без прошуто, освен ако не отида да купя прошуто междувременно 😉 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 47 минути , Бръмбар каза:

Вчера купих едни смокини и вдъхновена от твоя пост, мисля да ги запека довечера, но с бри (понеже това имам)  и без прошуто, освен ако не отида да купя прошуто междувременно 😉 

:give_rose:радвам се и благодаря за доверието!Може и със слайсове шунка, пак ще се получи...всъщност всякак може, стига да има хубаво настроение и хубаво винце!

 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Пюре от спанак, с ребърца на скара, нарязани на ситно, след печенето.Лимончета за вкус и щипка пармезан, за разкош:)))))

 

8BFEB22C-4B01-4982-85B3-769F4CF8F83C.jpeg.75670e5c07c41de436fc40fbfa725c94.jpeg

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:

@Kalina Ivanova, много благодаря за подробното описание. Никога не съм готвила с мащерка и даже не знам какъв и е вкуса... На вилата съм засяла мента с аромат на лимон и я "ръгам" насякъде... Трябва да пробвам да засея и мащерка!

  • Харесвам 2
Публикувано:

Пекох хлебчета. 

Кето, с хуск,но този път,с брашно от лупина,та са белички:)))

903753298_IMG_20200904_1910092.jpg.cd48fbdd8fbd994fbd75e28b74c21e0f.jpg

 

За вечеря ще си разделим една меча лапа от телешка кайма,с хавайски микс в масло,за гарнитура 

 

1686397986_IMG_20200904_1915102.jpg.80130ab7cc30b574523944ec1686b5a8.jpg

 

Забъркала съм и на @Kalina Ivanova кекса,в две разновидности:

Единият - в силиконова форма,плодовете наредих по дъното.

Както казват внуците: "баба на всичко слага орехи" и на тях много им харесва:)))Та и тука сложих къде 200 гр.орехи.

Вторият - във формичка за кекс,но част от плодовете накълцах на ситно и сложих в сместа.

Отгоре наредих парченца.

Брашното е орехово.

Плодовете са едни големи сливи - мисля,че са вносни,много ги харесваме.

Вместо захар - 250 гр.еритритол.

Опекоха се,но за 60 минути,.

И аз,като @bad kid,се облизвам покрай кексовете,да изстинат малко,че да опитам:))))

Суровата смес беше много вкусна, лееекинко киселка, няма как да не са вкусни и те:))))

 

161233943_IMG_20200904_1937532.jpg.ed2b6790d8a5d98dcd91818cf8dc5e35.jpg

 

1758364697_IMG_20200904_1938162.jpg.c21885b2e5621c88c29e0744c35d462c.jpg

 

После ще доложа, колко е било вкусно:)))

  • Харесвам 7
  • Браво 4
Публикувано:

Долагам за кекса:

Тази част, в която сложих  накълцани плодове, в продълговатата формичка, стана като крем- пита и не бухна много, нали сместта стана по- течна. Но на вкус е чудесно, киселко от повечето сливи.

Кръглият кекс си стана, както си трябва и също е много вкусен:)))

@Kalina Ivanova, благодаря за рецептата, записана е в тефтера!
С кето- измененията - ядково брашно и подсладител.

 

A46C5EFF-22C1-4017-AEC1-8BDF29F3DE78.jpeg.3a48553e606b8b67ab5734fa8f96c966.jpeg

 

Както е видно, на файфъклок, е чудесен, за кафенце и Перно:)))))

  • Харесвам 7
  • Браво 2
Публикувано:

От много време му се каня, днес го направих:)))

Печен лук.

Главите лук са разнокалибрени, щото са собствено производство.

Обелих, нарязах два пъти на кръст, без да стигам до края:

 

CE09EDEA-09DB-4B7A-8C25-D13BF4AD7FCF.thumb.jpeg.6b45eb94616c285d796acd4542e78f55.jpeg

 

Разбърках малко бяло вино, олио от гроздови семки, балсамов оцет и сол и ги залях. 

Пекох 35 минути, лукът стана на розички и по средата боднах по парченце козе сиренце. Пекох още малко, докато се разтопи.

 

BC0B27D3-288E-4F18-AD61-F9F3AF61DBFA.jpeg.e7870d1f719c3d5f6ebfea7e886b3792.jpeg

 

После ръснах магданоз и чакам да се охлади, за да опитам.

 

1B2797A9-1C79-4496-9BC6-B04836D887D2.jpeg.972cd0c7ae5cc8d03cca6a3e4ab58021.jpeg

 

Докато чакам, направих и едни детелинки от пъпеш:)))

 

3D661EF8-9B2F-4F5B-9D38-11EF24B3CF09.jpeg.5ebd7758473653d12f0ae5ef3d93a7cb.jpeg

 

П.П.Опитах- малееееее, голяма вкусотия било!
Това ще ми е новият фаворит, да видим Сърът какво ще рече:))))

  • Харесвам 17
  • Браво 3
Публикувано:
преди 17 минути , AlexandraKo каза:

От много време му се каня, днес го направих:)))

Печен лук.

Главите лук са разнокалибрени, щото са собствено производство.

Обелих, нарязах два пъти на кръст, без да стигам до края:

 

CE09EDEA-09DB-4B7A-8C25-D13BF4AD7FCF.thumb.jpeg.6b45eb94616c285d796acd4542e78f55.jpeg

 

Разбърках малко бяло вино, олио от гроздови семки, балсамов оцет и сол и ги залях. 

Пекох 35 минути, лукът стана на розички и по средата боднах по парченце козе сиренце. Пекох още малко, докато се разтопи.

 

BC0B27D3-288E-4F18-AD61-F9F3AF61DBFA.jpeg.e7870d1f719c3d5f6ebfea7e886b3792.jpeg

 

После ръснах магданоз и чакам да се охлади, за да опитам.

 

1B2797A9-1C79-4496-9BC6-B04836D887D2.jpeg.972cd0c7ae5cc8d03cca6a3e4ab58021.jpeg

 

Докато чакам, направих и едни детелинки от пъпеш:)))

 

3D661EF8-9B2F-4F5B-9D38-11EF24B3CF09.jpeg.5ebd7758473653d12f0ae5ef3d93a7cb.jpeg

 

П.П.Опитах- малееееее, голяма вкусотия било!
Това ще ми е новият фаворит, да видим Сърът какво ще рече:))))

И е перфектен лек за повишена кръвна захар.

Миналата година в един ресторант в Петра ни сервираха някакви мръвки и   печен лук.Искахме си допълнително.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 40 минути , Emil Chakalov каза:

И е перфектен лек за повишена кръвна захар.

Миналата година в един ресторант в Петра ни сервираха някакви мръвки и   печен лук.Искахме си допълнително.

Ние повишена кръвна захар нямаме, само повишен апетит:))))

Обаче, Сърът толкова му се възхити, че утре пак ще пека, че тавата лук  замина, кюфтетата останаха:)))))

  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:

И аз, като Ерика Чорбаджийска Ъфишъл, от на @stanislavpp  писанието в хумористичната тема:)))))

 

” сутрин задължително си снимам купата с овесени ядки, чия, чая, чоя и чуя, след което, извън кадър, закусвам мекици с кисело мляко. На обяд си пускам селфи с книга от екзотичен автор: да кажем, Йордан Йовков или Иван Вазов”...

 

Снимам закуската, мекици няма:))))

 

95856613-1E2A-4A64-A1E6-A900F61B4F4C.thumb.jpeg.8283de9503c9a92fe082398354dfaaed.jpeg

 

Ще има снимка и за обяд, ама екзотичен автор не чакайте....

 

 

 

 

  • Харесвам 4
  • Смея се 3
Публикувано:

Направих печените смокини. Благодаря на @Kalina Ivanova за идеята и обясненията. Моите се поразляха малко, понеже не бяха във форма за мъфини и без прошуто, не бяха и много като предястие, а по скоро  гарнитура към едно печено свинско. Харесаха ми:

DSC02950.JPG.efa0c2c2e9b8d34a314b6bbadbdd43b1.JPG

Постни пълнени кръгли тиквички със млечен сос - пълнежа е от лук, чесън, натрошени бадеми, сварен ориз, малко стафиди и мента. Досега съм правила разноцветни камби (bell peppers) така,  сега реших да ги изпробвам с тиквички, които бях купила без идея за какво да ги изполвам, просто заради формата. Но няма да повторя с тиквички пак - естествената сладост и вкус на чушките се съчетава по-добре.

DSC02957.JPG.dd720cb13f27199cdaffff47e2a35da0.JPG

За десерт печени праскови със стафиди и амарето и малко заквасена сметана, не много фотогеничниDSC02960.JPG.4fdfd84a79b8dc3b5c8a0b5181c018e0.JPG

  • Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
преди 17 часа, AlexandraKo каза:

От много време му се каня, днес го направих:)))

Печен лук.

Главите лук са разнокалибрени, щото са собствено производство.

Обелих, нарязах два пъти на кръст, без да стигам до края:

CE09EDEA-09DB-4B7A-8C25-D13BF4AD7FCF.thumb.jpeg.6b45eb94616c285d796acd4542e78f55.jpegРазбърках малко бяло вино, олио от гроздови семки, балсамов оцет и сол и ги залях. 

Пекох 35 минути, лукът стана на розички и по средата боднах по парченце козе сиренце. Пекох още малко, докато се разтопи.

После ръснах магданоз 

П.П.Опитах- малееееее, голяма вкусотия било!
Това ще ми е новият фаворит, да видим Сърът какво ще рече:))))

Не обичам суров лук, но ми хареса твоята рецепта за печен лук.

Сложих повече винце, вместо оцет, чер пипер и пушено сирене към края на печенето, поради липса на козе в хладилника. Хубава гарнитура за месцето.

Благодаря за идеята!

20200906_110429.jpg

20200906_113055.jpg

  • Харесвам 9
Публикувано:

Доразвих темата с печения лук:)))

Днес - два вида - бял и червен. Пак така, нарязани до някъде, заливка от зехтин, балсамов оцет, бяло вино и сол. Като е почти готово, боднах по едно канарско, този път- овче сиренце.

Преди печенето:

 

714841D4-06D6-4616-9092-FB0957BF2520.jpeg.82f584b6311913ce6638fc060428b296.jpeg

 

Сервирах го така - по една бяла и по една лилава розичка:

 

9FAAB8FE-0829-4D3B-9264-066E2EBB37AD.jpeg.9ce6cea237816425f9f57d94c19ccc3f.jpeg

 

Направо, замечательно:))))) с тоя ми ти лук.

 

 

ПП. С @Дани Магелани сме писали заедно:)))

Дани, радвам се, че ти харесва!
Идеята не е моя, напред в темата някай беше споменал карамелизиран лук, та се присетих:))))))

Да се яви, да му благодарим:))))

 

А пък оня ден, от на @DaBoпълнените чушки ми се приядоха / то на мен, винаги и всичко ми се яде:(((((/, та сега готвя. И за да са НВ, вместо ориз, съм сложила карфиол и чушките са зелени. Като станат, ще дам рецептата и ще покажа.

 

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, Бръмбар каза:

Направих печените смокини. Благодаря на @Kalina Ivanova за идеята и обясненията. Моите се поразляха малко, понеже не бяха във форма за мъфини и без прошуто, не бяха и много като предястие, а по скоро  гарнитура към едно печено свинско. Харесаха ми:

DSC02950.JPG.efa0c2c2e9b8d34a314b6bbadbdd43b1.JPG

Постни пълнени кръгли тиквички със млечен сос - пълнежа е от лук, чесън, натрошени бадеми, сварен ориз, малко стафиди и мента. Досега съм правила разноцветни камби (bell peppers) така,  сега реших да ги изпробвам с тиквички, които бях купила без идея за какво да ги изполвам, просто заради формата. Но няма да повторя с тиквички пак - естествената сладост и вкус на чушките се съчетава по-добре.

DSC02957.JPG.dd720cb13f27199cdaffff47e2a35da0.JPG

За десерт печени праскови със стафиди и амарето и малко заквасена сметана, не много фотогеничниDSC02960.JPG.4fdfd84a79b8dc3b5c8a0b5181c018e0.JPG

Как нефотогенични?... през снимките чак се усеща аромата.

А аз ще си открадна твоя идея за запечените праскови, че обикновено ги гриловам ...ето така

 

20200906_125633.jpg.6cbfc1ef502d1e76821d4ac561e5b146.jpg

Sorry за архивното фото:flirt:

  • Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:

Пълнени чушки с телешко месо и карфиол.

 

500 гр телешко ми го смляха на кайма

500 гр карфиол

200 гр масло

2 големи глави лук

4 средни маоркова

2 чушки сиврия

магданоз

копър

черен пипер

малко лют червен пипер

сол

 

Задуших в този ред:зеленчуците, каймата, карфиола,подправките, почти до готовност.

Напълних чушките и пекох във фурната, колкото, да се опекат самите чушки.

Заливката - кисело козе мляко с чесън.

 

Ние български сирена не ядем, но мляко си ядем чат-пат, а към това мляко сме пристрастени. И понеже не ядем много, хич не ща да знам, какво има вътре:((((Много ни е вкусно.

 

C6A6D51C-8CCB-461C-A747-8368DBEC03ED.jpeg.a8f5aa8cf19ddb38bd6da23bc2bcd74f.jpeg

 

Ето ги и чушките - НВ и подходящи за кето хранещите се.

 

9E8D3834-60AE-447B-A5A6-D854E321A100.thumb.jpeg.657ec4f2ffee2c235324c2dfe90ddc77.jpeg

 

 

 

 

 

  • Харесвам 6
  • Браво 2
Публикувано:

Хора, ще ме съсипете с тези снимки на смокини и праскови - много обичам, а тук няма хубави 🙁 Но пък има други неща за опитване, като например деликатесът gellur или "рибешки език". Всъщност това е мускулът под и зад езика на рибата треска (в исландския език има дума за всеки мускул и всяка кост в главата на треската) и е много вкусен. За пръв път опитахме gellur преди няколко години в един от най-добрите рибни ресторанти, но тъй като го продават замразен в супермаркета, сега решихме сами да си го приготвим. В самото приготвяне няма голяма философия - "езиците" се овалват в брашно и се запържват в масло с чесън. Както повечето рецепти с риба, и gellur се сервира с варени картофи, масло и ръжен хляб. Ние предпочитаме с нещо свежо, иначе става малко тежко ястието. 

 

1598824462487.thumb.jpg.ce8668f5ed0bd8401016e958a2ed42b5.jpg

 

1598824475586.thumb.jpg.9e31a0e9d1e45e2519d819ee01424f1f.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:

Забравих да кажа,  че оризът може да се замести и ориз от конжак- глюкоманан.

От тази гъба има и паста, има и нудълси. Ползвам ги, готвя ги като спагети. Е, не е като истинска паста, но е почти без калории.

Оризът:

 

13826CC7-6CAF-4F20-BF06-C62D96A896F9.jpeg.f0daef622ce3e48e0da07ce1dbd86449.jpeg

 

Ама Сърът тия не ги харесва, само аз си ги ям. 

  • Харесвам 1
Публикувано:

Вчера от любопитство след кексовете на АлександраКо с орехово брашно, се прибрах с такова от тиквени семки. Купих го, защото на него имаше рецепта за магданозени кюфтета и това брашно 😄

 

IMG_20200905_210420.jpg.187284cf99cb703fe7c932252ec6a7d8.jpg

 

Днес ще повторя рецептата, но с тиквички и ще ги пека на хартия без капчица мазнина.

  • Харесвам 8

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.