Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

При нас неделята беше с препратки към Страната на изгряващото слънце: пухкави японски палачинки за закуска (голям зор видях с печенето им и има какво още да ке желае от вида им 😂) и за вечеря, интерпретация на chirashi. И неснимани пълнени чушки 😀

 

20200913_091818-01.jpeg

 

20200913_193206-01.jpeg

  • Харесвам 18
  • Браво 2
Публикувано:
преди 5 минути , Lyubina каза:

Това с японските палачинки ме заинтригува. По какво се различават? 

Ами по принцип стават много по-пухкави и високи от американските. Пекат се доста дълго, на ниска степен на котлона, за да могат да задържат по-дълго въздуха в тях, на принципа на суфлето.

Ето така би трябвало да изглеждат:

 

tokyo-pancake-guide_6631w.jpg

 

Fluffy-Japanese-Souffle-Pancake-4.jpg

 

Моите не станаха толкова високи, но пък са доста пухкави и въздушни. Определено пак ще се правят.

 

  • Харесвам 8
  • Шок 2
  • Браво 2
Публикувано:

Даааа, оригиналите изглеждат предизвикателно. Ясно е, че не бих успяла да ги докарам толкова атрактивни. Все пак, ако не е сложно, бих се радвала да имаме рецептата. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Lyubina каза:

Даааа, оригиналите изглеждат предизвикателно. Ясно е, че не бих успяла да ги докарам толкова атрактивни. Все пак, ако не е сложно, бих се радвала да имаме рецептата. 

Разбира се 😀
Ето това е оригиналната рецепта, като я спазих почти дословно, само увеличих тройно количествата, за 3 души и пропуснах престоя на белтъците във фризера (меренгът пак ми бухна 😉 )
https://www.justonecookbook.com/souffle-pancake/ 

Използвах 105 г брашно + 15 г нишесте, за да постигна японското брашно за сладкиши, което е с по-ниско съдържание на глутен.

Пекох ги доста по-дълго от указаното в рецептата, може би около 10-12 минути на страна, като варирах степента на котлона между 4 и 5 (от 12). Макар че в рецептата пише "възможно най-ниска температура", при степен 3 на моя котлон просто не се печаха. И определено трябва да се пекат под капак и не повече от 3 на тиган (диаметър 24 см). Аз  ползвах 2 тигана, в единия сложих 4 палачинки, а в другия -5 и беше зор да ги обръщам.

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 16 часа, Роца каза:

При нас неделята беше с препратки към Страната на изгряващото слънце: пухкави японски палачинки за закуска (голям зор видях с печенето им и има какво още да ке желае от вида им 😂) и за вечеря, интерпретация на chirashi. И неснимани пълнени чушки 😀

 

20200913_091818-01.jpeg

 

20200913_193206-01.jpeg

3 пъти се мъчих да ги правя и се отказах 🙄

  • Харесвам 1
Публикувано:

Много ни хареса от последното ходене по Канарите нахут с треска и днес си направих. Стана много сполучливо както беше и оригиналът.

Вътре има нахут, червена и зелена чушка, домати, картофи, дафинов лист, червен пипер, лук, чесън, зехтин и разбира се треска.


 

AA17E4DC-E3FC-4183-80E1-5A977CAAC2DC.thumb.jpeg.6ae023c36554d8e221bd0f6f1534979b.jpeg

  • Харесвам 15
Публикувано:

Уф, свърши тази луда седмица:(Не че и утре не сме на работа, но все пак:))

 

Починах си в кухнята:)))

 

Салата:


40E0DA98-A9C9-4C5B-9441-97B1933B72CA.thumb.jpeg.b42effea0b64400163db317a8b736fc2.jpeg

 

 

Ордьовър - пълнени гъбки с козе сирене+чесън+магданоз:

 

31712069-B135-4792-A1B6-6B798295B286.jpeg.16dd79b2c2b66c6a5883da08bf968c02.jpeg

 

Основно:

Филета от сом, задушени в сметана, мащерка, черен пипер , сол и няколко капки бяло вино. Ще ги сервирам със сушени домати, бели аспержи и мариновани лукчета.

 

3615E95C-6AEF-4A93-AED8-27AF6F3C5B85.jpeg.b4a6442d41c3acb920b03bb68d7e65b0.jpeg

 

И ще се пие ледено Просеко, докато страдаме, че не можем да отидем в любимата ни Сицилия:((((

  • Харесвам 18
  • Браво 4
Публикувано:

Бях обяснявал за сортовете маслини в Испания по-напред в темата.

 

Пикуал е със силен вкус и много хора не свикнали на такива вкусове не го харесват особено при първо срещи.

В същото време този сорт се търси повече и познавачи, като някои марки имат невероятен аромат, малко като да се даде на дете ракия-мръщи се. 
 

Аз също не харесвам особено много този сорт, но на тази марка е невероятен. Малко по-скъп е, но не е нещо фрапиращо особено на фона на нашите цени, намира се по 8-9евро лиръра. 500мл в бутилка е 5,50 евро.

 
Баронът е бил 4 пъти/години  номер едно в света по състезания, той е смес  от охибланка и редкият покуда. Скъп е, но това е нещо напълно различно с другите зехтини 10-11 евро е 500мл.

 

Ако искате да пробвате нещо коренно различно от това което се предлага у нас-визирам Баронът, може да си купите при посещение в Испания.

 
A4EC41D6-1829-441A-97C8-E0D541AC7141.thumb.jpeg.bbd863e443e2603d8e3fb2ccdb3b44e6.jpeg

  • Харесвам 10
Публикувано:

Ние снощи бяхме на фахитас (извинявам се за качеството на снимката направо от масата, но трябваше да побързам, че ръце се протягаха и щяха да ми пречат на пейзажа😂)

 

 

20200918_193659.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, Alexander каза:

Бях обяснявал за сортовете маслини в Испания по-напред в темата.

 

Пикуал е със силен вкус и много хора не свикнали на такива вкусове не го харесват особено при първо срещи.

В същото време този сорт се търси повече и познавачи, като някои марки имат невероятен аромат, малко като да се даде на дете ракия-мръщи се. 
 

Аз също не харесвам особено много този сорт, но на тази марка е невероятен. Малко по-скъп е, но не е нещо фрапиращо особено на фона на нашите цени, намира се по 8-9евро лиръра. 500мл в бутилка е 5,50 евро.

 
Баронът е бил 4 пъти/години  номер едно в света по състезания, той е смес  от охибланка и редкият покуда. Скъп е, но това е нещо напълно различно с другите зехтини 10-11 евро е 500мл.

 

Ако искате да пробвате нещо коренно различно от това което се предлага у нас-визирам Баронът, може да си купите при посещение в Испания.

 
A4EC41D6-1829-441A-97C8-E0D541AC7141.thumb.jpeg.bbd863e443e2603d8e3fb2ccdb3b44e6.jpeg

Да ти кажа, Баронът и на нас ни се нрави твърде много. Не знаех, че бил такъв победител.

Поръчвам си го онлайн, щото от Испания не мога да довлача количества:(

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Да ти кажа, Баронът и на нас ни се нрави твърде много. Не знаех, че бил такъв победител.

Поръчвам си го онлайн, щото от Испания не мога да довлача количества:(

https://www.mueloliva.es/venta-del-baron/

 

Само на испански работи, натисни най-долу на страницата на premios и ще му видиш наградите.

 

Излъгал съм, 3 пъти е бил на първо място  и един път 6 на най-престижното състезание, но и аз сега видях, че има общо  100 награди в 16 различни страни, като страните са в Европа, Америка и Азия.

Само в Италия редовно е класиран към 10 място, но във всички други страни САЩ, Канада, Китай, Япония е в първите 3-5, като доста често  е със златен медал. 

  • Харесвам 1
Публикувано:

Този уикенд съм го посветила на домашна зимнина. Все още обаче е твърде рано да показвам. Всичко е в подготвителен период. 

За прехраната се грижи любимата ми половинка, съвсем по мъжки, на барбекю. 😀

  • Харесвам 5
  • Браво 2
Публикувано:

Септемврийска салата ала кьопоолу в по-едро нарязан вариант😋

Час и половина белене, отстраняване на семки и кълцане. Добре че до нас има семейно магазинче за плод и зеленчук и тези добри хора продават току що изпечени чушки и патладжани. Иначе отиде половин ден приготвяне и още толкова отмирисване😆

Докато се занимавах, се зачудих дали в “селото” на @Роца по уличките се разтася аромат на печени чушки😁 Комшийката под нас почва от средата на лятото, ден през ден, много чушки ядат тези хора🙃

 

21C10BAD-57DC-4801-A157-2BD250E70552.jpeg

DC16D7C0-DF36-449C-8F5B-2366B7B36BB0.jpeg

Хайде наздраве, отивам при ракийката😉

  • Харесвам 17
Публикувано:
преди 8 минути , ДиянаВ каза:

Добре че до нас има семейно магазинче за плод и зеленчук и тези добри хора продават току що изпечени чушки и патладжани.

 

Завидях! Тук дори не се намират нормални чушки по магазините, а само едни като камби. Няколко пъти съм купувала от съботния пазар във Франция (през границата), но дори и там не винаги има...

 

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 26 минути , ДиянаВ каза:

Септемврийска салата ала кьопоолу в по-едро нарязан вариант😋

Час и половина белене, отстраняване на семки и кълцане. Добре че до нас има семейно магазинче за плод и зеленчук и тези добри хора продават току що изпечени чушки и патладжани. Иначе отиде половин ден приготвяне и още толкова отмирисване😆

Докато се занимавах, се зачудих дали в “селото” на @Роца по уличките се разтася аромат на печени чушки😁 Комшийката под нас почва от средата на лятото, ден през ден, много чушки ядат тези хора🙃

 

21C10BAD-57DC-4801-A157-2BD250E70552.jpeg

DC16D7C0-DF36-449C-8F5B-2366B7B36BB0.jpeg

Хайде наздраве, отивам при ракийката😉

В селото на Роца не се носи миризма на печени чушки, затова и ми е много трудно да се ориентирам кога идва септември 😂

И аз завидях за печените чушки и патладжани. При нас не само, че са едни като камби, както казва @MCC ами те са и с тънки ципи и не се изпичат добре (тоест люспата изгаря, но чушката остава сурова). И не на последно място, няма как да ги пека на индукционен котлон (нали сме в крак с времето 😉 ), а във фурната стават едни никакви... Абе, не ти ли замирише на опърленко...

А що чушки изпичах навремето, още докато живеех с нашите... и що книги съм прочела до чушкопека на балкона 😂

 

  • Харесвам 8
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 3 часа, Роца каза:

И не на последно място, няма как да ги пека на индукционен котлон

Мчи изпечи ги на индукционен чушкопек де, Роцо! :beach:

  • Смея се 4
Публикувано:
преди 22 часа, AlexandraKo каза:

Да ти кажа, Баронът и на нас ни се нрави твърде много. Не знаех, че бил такъв победител.

Поръчвам си го онлайн, щото от Испания не мога да довлача количества:(

И на кой сайт го поръчваш онлайн?

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 16 минути , Еминко каза:

И на кой сайт го поръчваш онлайн?

Последно поръчах в Амазон.

 

 

https://www.amazon.de/Venta-del-Barón-Mueloliva-Olivenöl/dp/B00FMMATCA/ref=sr_1_1?adgrpid=106112611398&dchild=1&gclid=CjwKCAjwyo36BRAXEiwA24CwGXOiQ0Ks9nAGdMZGkSUkABXXTw2Rj8JsfkxoBkWB9qQ6At9XWOJ_6xoC3s4QAvD_BwE&hvadid=451187553102&hvdev=t&hvlocphy=1001464&hvnetw=g&hvqmt=b&hvrand=5108548314971807961&hvtargid=kwd-301110849321&hydadcr=13156_2114789&keywords=venta+del+baron&qid=1598284754&sr=8-1&tag=googdemozdesk-21

 

Има и един испански сайт, ама там е по- сложно с регистрацията.

 

https://www.veepee.es/registration/registration?cypher=ecnwmUPfAhM5ZTgzXWd21QoOX50bPmr8NP1fZ90TNFDRElL9Gy1an3mm0bHEWJ%2FI

 

 

 

 

 

Неделна мързелива закусчица:)))Малко пица, омлет - асорти в чаша и гарнитурка.

 

B419853F-44F6-48AA-B8FC-F99F0BD73D72.thumb.jpeg.1f2de3ad63565cde2290d4cb514ecff0.jpeg

  • Харесвам 10
Публикувано:
преди 14 часа, ДиянаВ каза:

Добре че до нас има семейно магазинче за плод и зеленчук и тези добри хора продават току що изпечени чушки и патладжани.

И аз завидях най-благородно 🙂

Ако не е тайна къде е това, улица, адрес?

Да се възползвам и аз.

 

Лятото е само на ужким.... когато замирише на печени чушки

https://www.youtube.com/watch?v=H-tPyLSzZ_g&list=PL2E27207B0ED07BEA&index=16

 

  • Харесвам 2
Публикувано:

В Русе, към края на ул. Райко Даскалов, преди новото кръгово на бул. Фердинанд. 6 лв. е килограма, обикновено за патладжаните се прави заявка от предния ден 🙂. Ваканцията синът на 16 г. печеше. Браво на момчето, че си изкарва някой лев🙂

84891801-0694-4408-A19C-CF00FA170437.png

  • Харесвам 3
  • Браво 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.