Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 16 часа, lyusi каза:

Абе, хора, още ли готвите? Карантината отдавна свърши, топло е още навън  ...

Защото по заведенията не готвят толкова добре... :girl_crazy:

 

Днес любимият ме измъчи с чистенето на едни миди, но пък си заслужаваше... Забърка две мидени ястия - миди със скариди, скилидка чесън, червена пиперка, маслено-винен сос и розов домат и накрая - стръкче зелен лук, а втората - само миди с масло, бяло вино и скилидка чесън... станаха страхотни! 🧑‍🍳

Mussels1.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 4
Публикувано:

Като се дипломираха внуците / 2,6 и 7 клас/, ги заведохме в Хемингуей/ както винаги:))))/ и това ни е ходенето на ресторант тук, от не знам , колко време насам.

Особено пък сега, хич не е за ходене по ресторанти. И не заради короната, ами заради какво ли друго не:((((

Ама,  това е отделна тема.

 

Та, днеска - миш-маш. С печени червени чушки.

Тука има едно село Царацово. Вместо да печем чушки, си купуваме оттам, готови, печени, обелени , в найлонови торби по 5 кг. От години си ядем оттам и сме мега доволни. 

 

https://www.classvege.com/

 

Това е сайтът на фабричката.Имат и разни други неща, които също са добри - краставички, чорбаджийски чушки, сладкА и пр.

За когото не му се  занимава - давам идейка:))))

 

Тази година са по 3,60 кг - ей сега си ги разфасовах и подредих във фризера. Едни хубави, големи чушки, е - има нужда малко да се доочистят от някоя люспа, но не много.

 

Мишмашът- да пробваме тазгодишните:))))

Отвътре - с яйца, бяло краве сирене на Юнал / довлачих го от Турция/ , черно пиперче и магданоз, отгоре - с настъргано, канарско  козе:)))) Омешаха се, крави и кози, но стана вкусно:))

 

C045DC2B-025F-4D54-ACBF-759E1921A55B.thumb.jpeg.d7baf219f23263f7627118dd0b497821.jpeg

 

1184F15F-B0F3-4D21-ABC1-F0161183FFBC.thumb.jpeg.b90697dcf2707696aabf0de36dabc5bb.jpeg

 

И марулева салата с лайкучки.:curtsey:

Че да не изглежда,  толкоз проста:)))))

 

04661F97-8260-44F1-9F5E-7CFFB05FCF59.thumb.jpeg.2b22d03da1a749f2833484be2a9be58f.jpeg

  • Харесвам 17
Публикувано:

Гледам рецепти за скордаля и установявам, че май има два вида - с картофи или със сух хляб и орехи. Не мога да се сетя в гръцко как го ядохме, че моят син иска да му направя. Вие правили ли сте такова нещо и според вас кой е по-гръцкия вариант?

 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 минути , Eva eva каза:

Гледам рецепти за скордаля и установявам, че май има два вида - с картофи или със сух хляб и орехи. Не мога да се сетя в гръцко как го ядохме, че моят син иска да му направя. Вие правили ли сте такова нещо и според вас кой е по-гръцкия вариант?

 

С хляб и орехи

  • Харесвам 4
Публикувано:

И аз поизчистих доволно миди като Chandni в преследване на спомени от лятото:

DSC03022.JPG.94012ecfd72414d4da00bb9c32f92503.JPGDSC03024.JPG.de5c65cec1199dfbefa96b25365c4543.JPG

За неядящите миди - пиле шаурма

DSC03028.JPG.e71a9353af676fbbdb638440e16f535c.JPG

И понеже в София вчера беше 7'С открих и сезона на супата - супа от пиле с топено сирене:

DSC03010.JPG.8679be1a4dfb7d67c96944ffca290718.JPG

  • Харесвам 12
Публикувано:

За туршията: аз слагам само камби, моркови, карфиол и малко целина. Нарязва ги на парчета и наръсвам със смес захар и сол в съотношение 5:2 (500 грама захар и 200 храма сол). Оставям ги една нощ. На другата сутрин ги подреждам в бурканчета, добавям скилидки чесън, листа целина (някъде известен като керевиз), бахар и няколко зрънца чер пипер. Сока отделен от зеленчуците смесва с 500 мл оцет (винен) и същото количество вода. Завира за минута-две и леко като по изстине заливам буркани те да се напълнят. Затварям и обръщам. Това е. Някои слагат и прясно зеле, други олио, изобщо всякакви вариации има. 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 2 часа, Lyubina каза:

За туршията: аз слагам само камби, моркови, карфиол и малко целина. Нарязва ги на парчета и наръсвам със смес захар и сол в съотношение 5:2 (500 грама захар и 200 храма сол). Оставям ги една нощ. На другата сутрин ги подреждам в бурканчета, добавям скилидки чесън, листа целина (някъде известен като керевиз), бахар и няколко зрънца чер пипер. Сока отделен от зеленчуците смесва с 500 мл оцет (винен) и същото количество вода. Завира за минута-две и леко като по изстине заливам буркани те да се напълнят. Затварям и обръщам. Това е. Някои слагат и прясно зеле, други олио, изобщо всякакви вариации има. 

А колко е количеството на зеленчуците за това количество сол, захар и оцет? Мерси.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 16 минути , rdd каза:

А колко е количеството на зеленчуците за това количество сол, захар и оцет? Мерси.

Едно пакетче фикс е достатъчно за 6-7 буркана от 680-700ml .  В тях приблизително ми се побира около 3 кг зеленчуци /морков, карфиол, камбички или чушки почистени от семената и краставички нарявани на кръгчета/.  Много зависи какво ще слагаш в буркана - в смисъл, че морковите и нарязани чушки могат да се натъпчат доста плътно за разлика на карфиола.  Винаги вземам повече моркови и дори  да останат  не е проблем. По принцип правя 2 дози тъй като карфиола, ако е голяма глава само той илиза 2 кг и разнообразието на бурканите намалява.  

 

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Тази вечер благодаря на @Роца за вкусната идея:

 

Крем супа от карфиол с кокосово мляко и къри, модифицирана по мой вкус (с по-малко кокосово мляко и повече къри) :

 

 IMG_7587.jpg.e4e81b73dd7696fbbc5072c9f310c3fd.jpg

 

Към нея безглутенови мъфини със спанак, маслини и сушени домати:

 

IMG_7584.jpg.e9bc29bef8968bc6ea1992d4fe4d06a9.jpg

 

IMG_7586.jpg.d2d524061e93576d089bbf9a80466715.jpg

 

  • Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 7 часа, Sju каза:

Тази вечер благодаря на @Роца за вкусната идея:

 

Крем супа от карфиол с кокосово мляко и къри, модифицирана по мой вкус (с по-малко кокосово мляко и повече къри) :

 

 IMG_7587.jpg.e4e81b73dd7696fbbc5072c9f310c3fd.jpg

 

Към нея безглутенови мъфини със спанак, маслини и сушени домати:

 

IMG_7584.jpg.e9bc29bef8968bc6ea1992d4fe4d06a9.jpg

 

IMG_7586.jpg.d2d524061e93576d089bbf9a80466715.jpg

 

Дой, моля, рецептата за мъфините! Изглеждат супер.

И супата изглежда вкусна, ама тоз ми ти карфиол, така и не го залюбихме:(((

 

П.П.

А пък тука една готвила, готвила...

 

116359501_644345286488071_3775551819390481357_n.jpg.78c255db547bb203466b7a8a1b4a5e6e.jpg

  • Шок 1
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 11 часа, Eva eva каза:

Гледам рецепти за скордаля и установявам, че май има два вида - с картофи или със сух хляб и орехи. Не мога да се сетя в гръцко как го ядохме, че моят син иска да му направя. Вие правили ли сте такова нещо и според вас кой е по-гръцкия вариант?

 

С хляб и орехи я правят в северна Гърция, а с картофи - в южна.

 

Ако се доверим на твърдението, че Гърция започва от Ламия надолу, то по-гръцкият вариант е този с картофите. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

Дой, моля, рецептата за мъфините! Изглеждат супер.

И супата изглежда вкусна, ама тоз ми ти карфиол, така и не го залюбихме:(((

 

П.П.

А пък тука една готвила, готвила...

 

116359501_644345286488071_3775551819390481357_n.jpg.78c255db547bb203466b7a8a1b4a5e6e.jpg

В първия момент си помислих,че си сервирала това на Съра и се учудих,че все още си жива.

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 5 часа, AlexandraKo каза:

Дой, моля, рецептата за мъфините! Изглеждат супер.

И супата изглежда вкусна, ама тоз ми ти карфиол, така и не го залюбихме:(((

На вкус супата оприличавам на такава от тиква. Аз обожавам супи и тази беше нещо ново в менюто ми, доста ми се услади.

 

За мъфините ще се радвам да дадеш идея за подобрение:

 

3 яйца
40г бадемово брашно
17г кокосово брашно
36г нишесте от тапиока (тук идея с какво да го заменя за добра спойка?)
20г наситнен пресен спанак (според мен понася и още)
2 големи сушени домата нарязани (около 20г)
5 черни маслини обезкостени, наситнени
45 мл зехтин (може и разтопено масло)
1 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л сол
1 ч.л сушен риган
1 ч.л. сушен босилек

 

Всички сухи съставки се смесват и разбъркват добре.
Яйцата се смесват със зеленчуците. След което се добавят и сухите съставки.
Пече се на 170 градуса в предварително загрята фурна 20-30 минути (според фурната).
От тези продукти направих 7 малки мъфина.

 

 

 

  • Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Sju каза:

На вкус супата оприличавам на такава от тиква. Аз обожавам супи и тази беше нещо ново в менюто ми, доста ми се услади.

 

За мъфините ще се радвам да дадеш идея за подобрение:

 

3 яйца
40г бадемово брашно
17г кокосово брашно
36г нишесте от тапиока (тук идея с какво да го заменя за добра спойка?)
20г наситнен пресен спанак (според мен понася и още)
2 големи сушени домата нарязани (около 20г)
5 черни маслини обезкостени, наситнени
45 мл зехтин (може и разтопено масло)
1 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л сол
1 ч.л сушен риган
1 ч.л. сушен босилек

 

Всички сухи съставки се смесват и разбъркват добре.
Яйцата се смесват със зеленчуците. След което се добавят и сухите съставки.
Пече се на 170 градуса в предварително загрята фурна 20-30 минути (според фурната).
От тези продукти направих 7 малки мъфина.

 

 

 

Тия дни ще се пробвам и ще кажа. Но тапиоката ще заменя с хуск и ще добавя още един белтък, ако се разпадат.

преди 1 час, Emil Chakalov каза:

В първия момент си помислих,че си сервирала това на Съра и се учудих,че все още си жива.

Ааааа, неееее - копнах го от един друг форум:)))))))

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Вдъхновена от супата на  @Sju, сътворих и аз една бутикова:)))

С топчета, зеленчуци, сгъстих я с брашно от коприва и половин пакетче крема сиренце.

Черно пиперче, малко целина, малко джинджифил и много магданоз накрая.

 

00D26B05-0D10-49AC-BE50-43DB7CC19144.jpeg.945b50f5544f3cc16e1824ddc216399a.jpeg

  • Харесвам 9
Публикувано:

Снощи, за гарнитура на кИфтетата - печени патладжани с доматен сос.

 

26906A9F-60AF-40F6-8257-69BCFC88E1CF.jpeg.3f9ed862df07b7d870aecbfe51e4e6cf.jpeg

 

Днес - кьопоолу от печени патладжани, печени чушки и печени домати, с чесън и магданоз.

Много обичаме, ама си е голяма врътнЯ:(((

 

42762D71-183B-45D2-9C8D-71B70C1E6CDC.thumb.jpeg.e9d160f4fb67a9f32f221b616dc3392c.jpeg

 

Те, по принцип, постните манджи, са си  трудоемки:(Не е като да хвърлиш пържолите на скарата.

  • Харесвам 10
Публикувано:
На 22.09.2020 г. в 22:33, Sju каза:

Тази вечер благодаря на @Роца за вкусната идея:

 

Крем супа от карфиол с кокосово мляко и къри, модифицирана по мой вкус (с по-малко кокосово мляко и повече къри) :

 

Радвам се, че ви е харесала!

 

Аз в момента правя една салата с леща-белуга, изостанала пушена наденица и домати (снимката е стара, ама пак така си изглежда 😂).

 

IMG_20200422_142704_342.jpg

 

А снощи бях на корейски ресторант с приятелки и хапвахме бибимбап (все му се каня да го направя вкъщи някой ден):

 

20200924_201246.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 2
Публикувано:

Чийзкейк без захар и брашно (основата от смлени кашу и фурми, в крема освен крема сиренето, заквасената сметана и яйцата, подсладителят е  сироп от агаве). Не следвам някакъв режим, просто от любопитство за вкуса:

DSC03037.JPG.27e79f27ac96fcff975e71f168440796.JPG

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

Преди малко, на прибиране, минах през новата Берьозка.

Купих заквасена сметана 30%, по- вкусна е, даже от маскарпоне-то , пастет от риба тон и шоколади без захар, със стевия.

От сметаната, два шоколада, 200 гр. орехи и 2 лъжици орехово брашно, направих бонбони за перно-то.

Не сложих повече подсладител, станаха си екстра. Оваляни са в смлени орехи.

 

74506217-A220-403B-B9A2-F6F4390488E2.thumb.jpeg.1a06bb396cbe28d976621207207dee97.jpeg

 

Ето я сметаната, имаше няколко вида, с по 25% масленост, взех тази, че е с 30%.

За пръв път опитвам - харесах я. 

 

BEB160E0-28FA-4969-979D-554AA530524D.jpeg.fecc24fd2b7b6bffd0b3ad78cecd7e40.jpeg

 

 

Ето ги и шоколадите, с различно съдържание на какао, много са вкусни. Ама те са на Кондитерская фабрика Победа, дето прави най- вкусните руски шоколадови  бонбони. Тя и за това, така се казва , името идва от девиза   им - “ Победа вкуса”. 

 

FF74BE64-96EE-4CE8-9013-C51E15170699.jpeg.f4e4f291089094517822c1652f4a35c4.jpeg

 

За пловдивчани - новата Берьозка е на реда на Авеню-то, по- към ул. Родопи.

  • Харесвам 10
Публикувано:
преди 10 минути , AlexandraKo каза:

 

FF74BE64-96EE-4CE8-9013-C51E15170699.jpeg.f4e4f291089094517822c1652f4a35c4.jpeg

 

За пловдивчани - новата Берьозка е на реда на Авеню-то, по- към ул. Родопи.

Много харесвам сьомгата им. Правят я не солена, не пушена, изключително вкусна. Понякога е на промоция от 55 на 35 лв/кг.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 минути , Дани Магелани каза:

Много харесвам сьомгата им. Правят я не солена, не пушена, изключително вкусна. Понякога е на промоция от 55 на 35 лв/кг.

Да, имаше и сьомга, но нея я знам, че е хубава.

За това взех пастет, много обичам, вкусен е, маааалко е по- солен , но ние ядем безсолно, та може би, за това.

Наумила съм си, да опитам малко по малко всичко в магазина:))), 

Публикувано:

Мда, аз обичам да готвя с малко сол и вече като взема нещо готово от магазина ми е солено...

Тука май много сол слагат, в една рецепта никога не се споменава сол и чесън, че се подразбират, и в началото имахме недоразумения - аз следвам рецептата, па то все не излиза както трябва.

  • Харесвам 3
Публикувано:

То защото луд умора нямал... занимавам се с новата придобивка (дехидрататор или сушилка, както го наричат тук). Първи опит: пестил от малини и ябълки и сини сливи и ябълки:

 

DC4EE817-C882-480C-A9FA-AACA6D757203.jpeg.0e76c97564e83f44c6fdf577c0cc6bad.jpeg

 

43924594-060B-4CD2-B9E2-D68687E3E103.jpeg.8c01ffbe09738d14e1e13f16d1b66d9d.jpeg

  • Харесвам 14
  • Шок 1
  • Браво 7

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.