Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

След като си останах в къщи възнамерява да се отдам повече на кулинария, но не би. Най-дълго готвеното ми ястие беше пиле с прясно зеле и домати. 

Снощи хвърлиха едни италиански наденички (от Лидл) във фурната със салата от домати и маслини с чесън и зехтин. 

Тази вечер пилешки крилца, пак на фурна и зелена салата микс (обичам да купувам разни видове треви и да ги смвсвам) с царевица, авокадо, копър и чесън. 

Просто. 

@Julian999, благодаря за идеята!

Това е от рецептите, които аз причислява към категорията "Бързо, лесно, вкусно". 

Утре ще се постарая повече! 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, Julian999 каза:

Едно рулце от тиквички с печени червени чушки

IMG_20200626_143132.jpg

Леле, много страхотно изглежда!
Може ли  рецептата, моля, в събота- неделя, да се пробвам.Тиквички отдавна не съм правила.

Ще направя и на @Бръмбарсупата от целина и менюто е готово:))))

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Леле, много страхотно изглежда!
Може ли  рецептата, моля, в събота- неделя, да се пробвам.Тиквички отдавна не съм правила.

Ще направя и на @Бръмбарсупата от целина и менюто е готово:))))

Рулото на @Julian999, изглежда страхотно наистина. И аз бих го направила  с удоволствие и се включвам в молбата за рецептата.

 

Алекс, балгодаря ти. Супата от целина е  лесна и бърза - една средно голяма глава целина обелена и нарязана на кубчета и една глава кромид лук, също нарязан на кубчета + една скилидка чесън наситнен се запържват леко и за кратко в смес от зехтин и масло (да кажем по една супена лъжица от двете) + малко сол, добавят се две цветчета звезовиден анасон, 2 листа дафинов лист и нарязани пресни листа от целината (към 1-2 суп лъж), залива се с вода да ги покрие и малко отгоре и се добавя и един неголям нарязан картоф , после се оставя да къкри. Като омекнат заленчуците се изваждат анасона и дафиновия лист и се пасира, след това се връща на котлона и се добавя към 150-200мл течна сметана и ако е необходимо се разрежда с още вода, сол и черен пипер на вкус.  За сервиране се добавя по малко лимонов сок и малко настъргана кора от лимон + малко обелени и нярязани на ситно кръгчета стебла от целината (тази операция с беленето на мен не ми се отдаде много, въобще от целината всички части се използват 🙂). 

 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

Леле, много страхотно изглежда!
Може ли  рецептата, моля, в събота- неделя, да се пробвам.Тиквички отдавна не съм правила.

Ще направя и на @Бръмбарсупата от целина и менюто е готово:))))

Честно казано не е по рецепта и всичко е на око 

2-3 тиквички настъргани и отцедени от водата се смесват с няколко наситнени скилидки чесън,копър магданоз сол и черен пипер няколко лъжици брашно или галета 2 яйца на малко сода бикарбонат и в тавичка върху намазнена хартия за печене се пече до златисто не малко преди финала поръсихме с настърган пармезан. После плънката също е плод на фантазия или каквото има в хладилника в случая червени печени чушки пуешко филе и смес от крема сирене малко майонеза и гъсто кисело мляко. Получи се доста вкусно ..

  • Харесвам 9
Публикувано:
преди 49 минути , Julian999 каза:

Честно казано не е по рецепта и всичко е на око 

2-3 тиквички настъргани и отцедени от водата се смесват с няколко наситнени скилидки чесън,копър магданоз сол и черен пипер няколко лъжици брашно или галета 2 яйца на малко сода бикарбонат и в тавичка върху намазнена хартия за печене се пече до златисто не малко преди финала поръсихме с настърган пармезан. После плънката също е плод на фантазия или каквото има в хладилника в случая червени печени чушки пуешко филе и смес от крема сирене малко майонеза и гъсто кисело мляко. Получи се доста вкусно ..

Ми те, манджите тип" свободно съчинение" , винаги са по-вкусни от оригиналните рецепти, щото слагаш вътре неща, които на теб ти харесват.

Ще го майсторя тези дни и ще доложа.

Много ти благодаря!:tender::tender:

  • Харесвам 1
Публикувано:

Като прегърнах идеите на @Бръмбар и @Julian999, / много ви благодаря и на двамата/, като се разпъргавих, та вече съм готова:))))))

Само че, чак сега видях, че @Бръмбар е дала рецептата, та пак си измишльотих, ама, горе-долу е същата, но вместо анасон , сложих джинджифил.

 

1 глава кромид

3 малки картофа

2 връзки листа от целина / нямах грудка/

2 домата

няколко скилидки чесън

1 тиквичка, че ми остана от рулото

черен пипер, куркума,сол

Слагам всичко заедно, като се свариха, пасирах и добавих течна сметана. Клокна още няколко минутки и воала:

 

0F02D1BD-B956-48D8-AA3C-8EB20DE282D1.jpeg.ad1e4ea293c7342ec08fde095921ee15.jpeg

 

Опекох и крутони от лимецов хляб.

 

А пък рулото, също го направих, почти, като @Julian999:

 

3 тиквички настъргани и посолени, стояха в гевгир, докато се изцедят от водата.

Отделно разбърках 200 гр настъргано козе сирене, с 6 яйца и връзка копър, добавих тиквичките и пекох 20 минути на 240 градуса. Сместа подравних върху хартия за печене, в тавичката от печката.

Като се опече, почаках да се охлади. 

През това време в чопъра разбърках крема сирене, чесън и копър. Отделно, пак там наситних 200 грама бекон.

Намазах с крема, слажих бекон на тънък слой и навих. 

От крема оставих и за допълнително мацване, като се нареже.

Аууууу, какво  вкуууууусно  стана - ама, много вкусно!
Ето го:

 

AFBD167A-8264-4A0F-82F8-AF67491C1F9A.thumb.jpeg.e433db10e3849937b1a945af09771d2e.jpeg

 

Бая големичко стана.Ще си имаме,  да си  гризкаме, няколко дни:)))))))

 

0341ECD8-1DC1-4072-AC46-0C0E12166EEA.thumb.jpeg.6e61a0cb0cc163c9118c81ac369307e2.jpeg

 

  • Харесвам 13
  • Благодаря 2
  • Браво 8
Публикувано:

Ще взема да пробвам отново руло от тиквички, досега все нещо не ми се получаваше.

 

Домашно филе Елена:

 

0F55EA7D-F412-44F8-838A-71AB6D9FB9DE.jpeg.74fb562f21108a89cba6243b2c56984a.jpeg

 

И вакуумирано за по-дълго съхранение в хладилника:

 

E3CF1D04-9B6D-49B4-8B4C-32A76441502E.jpeg.a820fe75cc5e41eed8b20238a2ee6bbc.jpeg
 

Иначе и ние на омлети днес, къде за закуска, къде за ранен обяд:

 

F573E5B8-9739-42E1-88E2-930EFCB83D48.jpeg.176d6b5211ca50b3ed981d97570a3b96.jpeg

 

 

  • Харесвам 18
Публикувано:
преди 13 минути , Julian999 каза:

@AlexandraKo много добре изглежда. Браво!!! 

Благодаря!Това е на път, да ни стане от любимите манджи:)))

Много обичаме тиквички, лятно време си имаме много, домашни - от двора на село. И понякога се чудя, какво да ги правя- толкова са много. Супи, запеканки, с ориз, с гъби, само за такова руло не се бях сетила. Та, много ти благодаря за идеята - ще търпи развитие, откъм плънка:)))И другия път  ще сложа и червена чушка, по- красио е, ама сега  нямах.

  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, DaBo каза:

Ще взема да пробвам отново руло от тиквички, досега все нещо не ми се получаваше.

 

Домашно филе Елена:

 

0F55EA7D-F412-44F8-838A-71AB6D9FB9DE.jpeg.74fb562f21108a89cba6243b2c56984a.jpeg

 

И вакуумирано за по-дълго съхранение в хладилника:

 

E3CF1D04-9B6D-49B4-8B4C-32A76441502E.jpeg.a820fe75cc5e41eed8b20238a2ee6bbc.jpeg
 

Иначе и ние на омлети днес, къде за закуска, къде за ранен обяд:

 

F573E5B8-9739-42E1-88E2-930EFCB83D48.jpeg.176d6b5211ca50b3ed981d97570a3b96.jpeg

 

 

Може ли да кажеш как правиш филето?

Публикувано:
4 hours ago, slujitel said:

Може ли да кажеш как правиш филето?

Разбира се!

 

 - Свинско контра филе

 - Морска сол

 - Подправки за овкусяване - червен пипер и сушена чубрица са основните и като допълнителни, каквото ви харесва (сминдух, кимион, лют червен пипер, чесън и/или лук на прах и т.н)

 

Аз купувам едно по-голямо парче кoнтра филе. Илюстрирам със снимка на какво казвам контрафиле, за да не стане объркване:

 

EB6CAC07-FAD8-47E6-ADF3-7CB7B50F510B.jpeg.b74c830148d1292c3d2594bb8a37da67.jpeg

 

Почиствам го много добре от всякакви ципи, бялото отгоре и т.н. Режа го на две равни парчета. В подходящ съд застилам дъното с морска сол, после слагам едното парче и пак морска сол, докато парчето е покрито много добре със сол. Така и с другото парче. Прибирам съдовете в хладилника за 48 часа. След това вадя филето, много добре измивам съда и самото филе с вода и пак го слагам в същия съд, но този път го заливам с вода, хубаво да е покрито. Отново го прибирам в хладилника за 48 часа. Може и малко по-малко да се държи в сол, може и малко повече, но правилото е колкото в сол, толкова във вода. 
Вадя от водата и много добре подсушавам парчетата. После ги омазнявам с няколко капки олио и ги слагам в торбичка със зип затваряне (това много улеснява следващата стъпка). Добавям смеската със сухите подправки - тук определено действам на око, но колкото червен пипер, толкова чубрица и от останалите подправки, каквото хвана. Затварям плика и хубаво разтръсквам, докато филетата се покрият със сухите подправки отвсякъде. Накрая ги вадя от плика и ги увивам в кухненско руло и ги връщам в хладилника да се сушат, но ги слагам върху малка метална скаричка, не трябва да се слагат директно върху стъкления рафт. И чакам, докато станат. Ако е било по-тънко парче, до 20-на дни е готово. Ако е по-дебело, отнема малко повече.  Това е! 
 

29DBD65F-7A48-49FA-9673-7B57FEA54249.jpeg.f0aa88b54154213ae872b17868d7011d.jpeg

 

6F732D9D-D475-4E8B-AE91-38CED1149856.jpeg.ace2134c1aba4c9ac6553ec522276d99.jpeg

 

724E33A5-7C6E-461F-9441-0F8B20809046.jpeg.311a54af69b3163d77fd313475ed5e3e.jpeg

 

7089028E-C018-4066-8C7E-5C352D039E15.jpeg.b457642916f947ab0ad8ea8c955cb6a1.jpeg

  • Харесвам 20
  • Благодаря 6
  • Браво 9
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 6 часа, Sju каза:

Извинявай за глупавия въпрос, но на какво казваш така? 🙂

Сигурно, на хартиеното  кухненско руло.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
9 hours ago, Sju said:

Извинявай за глупавия въпрос, но на какво казваш така? 🙂

Хич не е глупав въпроса. 😊

За хартиеното руло става въпрос. Но всъщност може да се увие и в по-плътна салфетка. 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 15 часа, DaBo каза:

Накрая ги вадя от плика и ги увивам в кухненско руло и ги връщам в хладилника да се сушат, но ги слагам върху малка метална скаричка, не трябва да се слагат директно върху стъкления рафт. И чакам, докато станат. Ако е било по-тънко парче, до 20-на дни е готово. Ако е по-дебело, отнема малко повече.  Това е! 

Подкрепям с две ръце начинанието!!! Моя милост прави същото. И не само с контрафиле. Опитвал съм и врат без кост, и плешка, и обезкостени гърди. Става 6+. Сега, когато температурите паднат под 15 градуса  осолените парчета ги окачвам на терасата с по един канап. За две седмици са готови. A няколко пъти правих и луканка, увита в марля. Също се получи много добре и беше много бързо изчерпана. 

  • Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:

@Julian999 , @AlexandraKo  много благодаря за идеята за рулото от тиквички. 
Тиквичките са ми любими и с тях импровизирам много , като правя супи, кюфтенца, запеканка с моцарела и пармиджано.... изобщо каквото ми хрумне. Аз не си падам по точното изпълнение на рецептите и винаги замествам и обогатявам според вкуса ни. В случая в сместта сложих домашно краве сирене, защото нямах козе (макар , че много го обичаме у дома) и запекох с пармезан:

3403DA7E-9B28-4BD7-B6E6-6F790E9B64F2.thumb.jpeg.107e9fed10057038586f8de7e6a9003b.jpeg
 

За крема използвах рикота, 1 л. майонеза, кисело мляко и подправих с копър, магданоз, сол и пипер. Вместо бекон , добавих запечени в билки парченца сьомга. Смятам да сервирам като торта с черита. 
Наистина много вкусно. Благодаря отново!

 

П.С. А тук не влизам често, защото много ме изкушавате..... а аз съм многооооо сладокусна 🙂 С тия майстори и деликатеси   как човек да пази режими и диети .....

 

  • Харесвам 8
  • Браво 4
Публикувано:
2 hours ago, дядо Пепи said:

A няколко пъти правих и луканка, увита в марля. Също се получи много добре и беше много бързо изчерпана. 

Това много ме заинтригува. Как се прави?

 

Публикувано:
преди 43 минути , liliya каза:

@Julian999 , @AlexandraKo  много благодаря за идеята за рулото от тиквички. 
Тиквичките са ми любими и с тях импровизирам много , като правя супи, кюфтенца, запеканка с моцарела и пармиджано.... изобщо каквото ми хрумне. Аз не си падам по точното изпълнение на рецептите и винаги замествам и обогатявам според вкуса ни. В случая в сместта сложих домашно краве сирене, защото нямах козе (макар , че много го обичаме у дома) и запекох с пармезан:

3403DA7E-9B28-4BD7-B6E6-6F790E9B64F2.thumb.jpeg.107e9fed10057038586f8de7e6a9003b.jpeg
 

За крема използвах рикота, 1 л. майонеза, кисело мляко и подправих с копър, магданоз, сол и пипер. Вместо бекон , добавих запечени в билки парченца сьомга. Смятам да сервирам като торта с черита. 
Наистина много вкусно. Благодаря отново!

 

П.С. А тук не влизам често, защото много ме изкушавате..... а аз съм многооооо сладокусна 🙂 С тия майстори и деликатеси   как човек да пази режими и диети .....

 

Ама ние,все сме диетични тукааааа:)))))

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Наплесках една торта, ако става за ядене, ще кажа рецептата:)))))Сега седи в хладилника.

 

232BE971-8516-45F3-8FAE-C28E300CA628.jpeg.5dfa569d91c0576e12de21a6560df172.jpeg

 

И готвя любимата ни манджа от коприва.

Сготви се вече:))))

 

BA754068-A490-44C6-B14B-117EC2DBFC2E.thumb.jpeg.a5fd2debeafee1cf1f575cafd051750c.jpeg

 

Ехееее, тортата става за ядене:))))

 

A40C9F16-4227-42AF-9984-B292CC5573C1.thumb.jpeg.dd9ddab046e11eccae711d27eb3d270f.jpeg

 

Да кажа, мързеливата рецепта:)))

 

В Берьозката продават готови блатове за торта - Медовик се наричат.В един пакет са 5 броя.

Направих крем от течна сметана 35%, пак оттам+маскарпоне+2 лъжици еритритол. Разбих с миксера на пухкав крем и намазах , между блатовете. Един шоколад 72%какао със стевия, го направих на трохи в чопъра, заедно с 200 гр орехи за отгоре. 

Супер вкусно стана , само  един час поседя в хладилника и е готова.

На мен,  в правенето на торта винаги, най- мъчната част е печето на блатовете.

Хората са го измислили:)))

А кремът - може най- разни вариации, маслен, сметанов, желиран, с плодове.

Ето ги корите:

 

AB71F703-3ADA-41BA-8211-865056820F08.thumb.jpeg.b9c894b60a76b71ae377da0f3cce4181.jpeg

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:

Ама не е което, нали? 

Питам, защото от една година не съм правила нищо сладичко в къщи, че нали.... Сещате се. Само на пресни плодове караме и в пристъп на лудост - малко черен шоколад. 

Иначе, аз снощи, като ми проработи фурната, направих едни пълнени камби (вместо пиперки), със сос бешамел, за разкош 😉

 

 

IMG_20201025_185438.jpg

  • Харесвам 10
Публикувано:

@AlexandraKo, отначало като видях тортата помислих, че е спаначена 🙂 

Аз напоследък много не съм снимала, само от този уикенд - пак японски тестове - соба нудъли с чай матча и сурова скумрия и sukiyaki don (поне така се води рецептата от книгата), с телешко и зеленчуци. А, и една крем-супа от карфиол, че имах един пакет във фризера.

Пълнените чушки останаха неснимани.

 

20201024_130045.jpg

 

20201024_195811.jpg

 

20201025_192659.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:
преди 12 часа, Lyubina каза:

Ама не е което, нали? 

Питам, защото от една година не съм правила нищо сладичко в къщи, че нали.... Сещате се. Само на пресни плодове караме и в пристъп на лудост - малко черен шоколад. 
 

 

IMG_20201025_185438.jpg

Ааа, което е, което е!🥮

Гледам разни клипове за готвене на руски и там една леля, правеше Гараш с тези блатова и много ги превъзнасяше. И като видях, че ги има на Берьозка, се сетих, та рекох да пробвам. Те са два вида - този и другият, който бил със сини сливи. Другия път ще взема от него, да го опитаме.

Тази сутрин, блатовете са се напоили и тортата е чудесна.

Всъщност, в тях има въглехидрати, но всичко друго е без, та я броя за кето. Нали няма цялата наведнъж да се яде.Даже мисля, на семейния Коледен бал, да направя - децата много ще я харесат.

Само трябва да намеря коледни фигурки, да наредя отгоре.

  • Харесвам 3
Публикувано:

Аз пък направих един кекс без захар. Не защото исках да е диетичен, а защото забравих захарта 😕. Имах едни 5 белтъка, останали от разни манджи, дето само жълтъците се използват. Обикновено ги изхвърлям, но този път ги събрах и зачудих какво да ги правя -не ми се правеха Павлови, целувки и прочие и избрах този кекс -тъкмо с 5 белтъка: https://recepti.gotvach.bg/r-35579-Домашен_кейк_с_белтъци

 

Нямах орехи 50г, но имах пакет бадеми 80г - сложих. Нямах портокалови корички захаросани, но имах едни лимонови стърготини  в пакет, сложих всичко което беше в пакета - да дават аромат. Нярязах и 2 зелени смокини от сладко и 4 фурми, разбих белтъците, добавих уж всичко друго и изпекох. Като извадих кекса и реших да го опитам - брей, тоя кекс не е много сладък. Аз захар сложих ли? - Не.  А в рецептата дали имаше?! Погледнах -има. Къде ми е умът, не знам. Но за закуска с кафето сутрин става, тъкмо  по-диетично, поръсих му малко пудра захар, със сладостта на фурмите и смокините не е съсвсем несладък. Иначе на структура и аромат ми харесва.

DSC03159.JPG.8a23739a17fd82f0ac6beb04fab25bc1.JPG

  • Харесвам 10

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.