Прескочи до съдържание

Пазар по време на пандемия


Препоръчани мнения

Пазар по време на пандемия

 

Положението е “лошо, Седларов, лошо!”. От месец приключението наречено “Пазар” е сравнимо с едни други мои, меко казано подозрителни пътешественически случки в Африка, затова реших да разкажа как се пазарува настоящите времена на истерия и панически консумеризъм.

 

Плануването

 

Мразя списъци. Помня доста добре. Но…незаглушимото гласчето в ухото ми казва да направя списък: “Списъкът е необходим, Мими! Списъкът помага да не забравиш. Само веднъж ще ходиш до магазина в следващата седмица. Нали не искаш да забравиш нещо и да се връщаш в обратно? Мими, направи си списък.” FINE!!!! (защото това е гласът на мъжа ми, който обича всичко да си записва) Правя си списък с всички необходими продукти, количествата, в кои магазини евентуално бих ги намерила и в кой ще спра първо. В момента, в който майка ми ме вижда да оглеждам хладилника и килера, добава 100 допълнителни неща и ме предупреждава да не забравя за брашно и течен сапун. Аз в лек потрес, в лек смях, я питам дали не й хлопа дъската нещо, защото имаме чувал с 20 килограма брашно в килера, а и брашно да се продава не съм виждала от месец поне. Тя ми вика: “Ами, маме, то е на привършване, чувалът беше наченат.” “Как така? Аз за половин година не мога да го преполовя!” “Всеки ден правя хляб, замесила съм сладкиш, пържени филийки правя за закуска…” “ДОБРЕ!!! Ако намеря, ще купя!” (и мислено пресмятам как е възможно за по-малко от три седмици да изядем 20 килограма брашно?)

 

Логистиката е такава:

 

Първата спирка е Trader Joe’s (нещо като магазин за здравословна храна, но горе-долу; само тук продават шоколада и виното, които обичам):

2 шоколада

2-3 бутилки вино

1 сирене “Бри”

да проверя за брашно

 

2. Коско (тип Метро):

провери за брашно, мокри кърпички, течен сапун, леща

бензин

шунка

1 пк спанак

грах

2 буркана сладко

картофи

 

3. Fry’s (като Билата, но нямат жълти торбички, предлагат хартиени)

провери за брашно, мокри кърпички, течен сапун, леща

сметана за кафе

грах (ако няма в Коско)

кисело мляко

прясно мляко

свинска кайма

пиле

душ гел

паста за зъби

фиде

 

Зареждам се с платнени торби от вкъщи, за да не ползвам торбички пропити с корана вирус от магазина, а и планетата да не боклуча с пластмасови. Майка ме пита дали не искам да дайде да ми помага. НЕ, мерси! И за теб да се притеснявам какво пипаш.

 

Изпълнението

 

Не съм карала кола от десет дни. Чувствам се странно като след дълго пътуване, по време на което само мъжа ми е карал. Няма трафик. Първият магазин е до паркинга на голям мол, който е обикновено задръстен от коли. Сега джан-джун няма.

 

IMG_2794.thumb.jpg.0dbb0df5fa090b473f6eda45d156e947.jpg

 

Паркирам най-отпред на едно свободно място. Слизам и гледам опашка от двама-трима чакащи на шест стъпки разстояние един от друг. Сложили са жълти лентички на земята за ориентиер. На входа служител брои колко души излизат и пуска само толкова вътре. Прилежно бърше количката за пазар със санитизиращи кърпички и ги дава. На мен ми стана жално, че толкова труд хаби по цял ден и му махнах с ръка, че не ми трябва количка. Брашно нямаше. Другите неща ги взех набързо и като видях, че повечето хора купуват вино с кашони, се зачудих дали да не се заредя с още няколко бутилки вино, но вместо това взех повече шоколад, че ми действа по-успокоително.

На касата си извадих чисто новата кредитна карта, която ми бяха изпратили от банката, защото й добавили безконтактна опция. Супер - само я приближих до апарата и устройството я разпозна. Колко удобно!

 

IMG_2671.jpg.ef8007bd8a0d02ff45cbd45e3993e245.jpg

 

IMG_2651.thumb.jpg.7c8df2edd61b3e43fc89e6d201d4b4eb.jpg

(на касите в Коско)

 

Отивам до Коско и пак намирам парко место почти до входа, но в момента, в който слизам от колата, ми призлява - опашката се вие около сградата. Няма кога пак да се разкарвам. Ще чакам. Мисля си за баба и за опашките по време на комунизма и 96-97г. Пак чакахме за същите продукти - сапун, брашно, олио, но по други причини. Тук хората са като полудели. Хем знаят, че утре всичко ще бъде презаредено, хем паниката им, че ще останат без продукти от първа необходимост и трябва да се запасяват за хилядолетие напред, е в пъти по-голяма. Чакам вече няколко минути и тъкмо отбелязвам, че поне не е нормалната аризонска априлска жега, и опашката се раздвижва. Явно почват да ни пускат и бързо-бързо се придвижвам до входа. Забелязвам, че и тук има жълти ленти за спазване на дистанция. Мъжът ми звъни да ме пита какво правя. Аз му се оплаквам и междувременно виждам два огромни неразпечатани палета с мокри кърпички и с радост питам служителя до тях дали може да ми даде кашон. Обяснявам му, че имам бебе и наистина ми трябват, защото моите са на привършване. Той с разбиране ме упътва към другата част на магазина, обяснявайки ми, че не може да ми даде от тези. Мъжът ме пита дали не съм нападнала някой човек, който е взел повече от един кашон с кърпички. Моля? Разсмивам се, че си го е помислил, а той ми казва, че ме е виждал в действие да раздавам справедливост на непознати хора.

Юрвам се да докопам мокрите кърпички и си отдъхвам когато те вече са натоварени в количката. Решавам да попитам и дали случайно нямат течен сапун. Служителката ми отговаря, че току-що са го продали. Питам я дали знае кога ще заредят пак и тя, сякаш да потвърди мислите ми от по-рано, казва: “Утре сутринта, разбира се!”

Бобови и брашно няма, но за тях не се и знае кога ще има. Картофите и те са изкупени. Не ми го побира умът - чувалите в Коско са минимум 20 килограма. С половин килограм сух фасул се прави голяма тенджера с манджа. Ако са четирима души в домакинството и ядат 2 дена от нея, колко ли зле им мирише къщата, която в Аризона не може да се проветри след март месец? И почвам да си пея:

 

“Beans, beans, the musical fruit

The more you eat, the more you toot

The more you toot, the better you feel.

So let's have beans with every meal.”

 

Става ми едно весело и леко на сърцето, макар и да се очертава безлещно и безбрашняно бъдеще. Купувам другите продукти и почти не припадам от смях като виждам жената срещу мен…

 

IMG_2670.jpg.88b65f54aa5567148d6308e10adea0fd.jpg

 

След Коско потеглям към Fry’s. Там положението е трагично. Щандовете с почистващи препарати са изпразнени, душ гелове и течен сапун има само от най-луксозните и скъпи, свинска кайма липсва, тестени изделия, бобени, картофи и брашно пък съвсем. Задоволявам се само с млечните продукти и дим да ме няма. Поглеждам си часовника - час и половина, три магазина и само част от необходимите ми продукти…в щат съвсем леко засегнат от корона вируса…Сещам се за един колега, който жена му го беше помолила в началото на епидемията да се зареди с патрони, ако някой почне да ги обира, заради записите им с храна, а той й се беше изсмял, че с 5 деца и една заплата само на техните запаси чакат крадците.

 

Изводът

 

Брашното е равно на хляб, хлябът е равен на пържени филийки, филийките на преяждане, преяждането на дебелеене, а дебелеенето без брашно за мен е невъзможно. Йес! В крайна сметка, нали има вино и шоколад, все ще я избутам карантината.

 

IMG_2856.jpg.0742d172363ea9bd076bbe077dda9967.jpg

(моето ъгълче на удоволствията)

 

P.S. Слагам няколко снимки от един четвърти магазин, до който ми се наложи да отскоча. Там даже раздаваха санитиращи кърпички преди да влезеш вътре.

 

IMG_2717.thumb.jpg.3d1efafa963c5d5716ed03ad0fff1452.jpgIMG_2716.thumb.jpg.e905f8006174ec24481e9157dcdba73c.jpgIMG_2715.thumb.jpg.02b8b01626c4ac395a881a7ec5242d9b.jpgIMG_2711.jpg.c70df84e3b91820f386703005a53ae0e.jpg

  • Харесвам 21
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към мнение
преди 35 минути , Marusinka каза:

Зареждам се с платнени торби от вкъщи, за да не ползвам торбички пропити с корана вирус от магазина,

Тук направо “уби всичко детско в мен “ - в Масачузетс забраниха временно платнените торби за многократна употреба за да не закараш вируса в магазина, а ти казваш точно обратното?!?!

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към мнение
18 minutes ago, stanislavpp said:

Тук направо “уби всичко детско в мен “ - в Масачузетс забраниха временно платнените торби за многократна употреба за да не закараш вируса в магазина, а ти казваш точно обратното?!?!

Аз мойте си ги пера 😂 Не знам как всички като си стоим по къщите ще закараме вируса в магазина, ама айде...може и да има резон.

 

Какви други забрани има в Мас?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 2 часа, Marusinka каза:

Разсмивам се, че си го е помислил, а той ми казва, че ме е виждал в действие да раздавам справедливост на непознати хора.

Това трябва да е много интересна история,защо не я споделиш? 🙂

Чудно ми стана защо хората в САЩ реагират така и  продължават да се презапасяват.Тук в БГ истерията беше само няколко дни и после,като че се успокоиха хората.Може би в САЩ е по отскоро карантината и още не могат да свикнат.

Иначе тук, в БГ и преди и сега си поръчваме повечето продукти от онлайн магазини и ни ги носят до вратата, което е супер удобно.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
17 minutes ago, iMari said:

Това трябва да е много интересна история,защо не я споделиш? 🙂

А, не е само една история, хахах, редовно си нареждам разни хора, които си мислят, че светът се върти около тях. Иначе, любимата случка с “Mimi’s justice” на всички, запознати с нея, е как наплаших седящото до мен на дълъг презокеански полет шестгодишно дете, защото не спря да шава, да реве и да отговаря на майка си. Описала съм го в пътеписа ми за Австралия.

  • Харесвам 3
  • Шок 1
Връзка към мнение

Малееее, ма виЙ сте много зле! Тука магазините пращят от стока, всичко си има за ядене, за пиене. Препарати, спирт, бактерицидни гелове и сапуни. Има си и хирургични маски. По-скъпи от преди, но все пак - 50 броя за 39 лева, се понася.

Аз пазарувам от магазина, а пък брашно и разни смеси за питки, пици и пр. ги поръчмвам онлайн, да не ги влача на гръб.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение
преди 4 часа, stanislavpp каза:

Тук направо “уби всичко детско в мен “ - в Масачузетс забраниха временно платнените торби за многократна употреба за да не закараш вируса в магазина, а ти казваш точно обратното?!?!

Това ме подсеща един стар виц, от времето когато се появи друг вирус - този на СПИН-а. 

Поръчва си някакъв човек бира и когато му я донасят, надига халбата, обаче пие откъм дръжката на чашата ...
Сервитьорът го поглежда и казва:
- Простете за любопитството, на защо пиете бирата откъм дръжката? 
Клиентът обяснява:

- Ами сега с този СПИН - за всеки случай пия откъм дръжката, та ако не е измита добре чашата, да се предпазя от евентуално заразяване.
Сервитьорът:
- Аха, защото вчера един друг клиент също пиеше по този начин бирата си и когато го попитах защо, той ми отговори, че понеже е болен от СПИН, за всеки случай пие откъм дръжката, та ако не измият добре чашата, да предпази други хора от заразяване ... 

  • Харесвам 2
  • Смея се 15
Връзка към мнение
Георги Матеев
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Малееее, ма виЙ сте много зле! Тука магазините пращят от стока, всичко си има за ядене, за пиене. Препарати, спирт, бактерицидни гелове и сапуни. Има си и хирургични маски. По-скъпи от преди, но все пак - 50 броя за 39 лева, се понася.

Аз пазарувам от магазина, а пък брашно и разни смеси за питки, пици и пр. ги поръчмвам онлайн, да не ги влача на гръб.

Дано и все така заредени да си останем... Че след още месец-два на карантина, затруднено производство по целия свят, орязани търговски връзки и пословична склонност на родните търговци към спекула, хич не ми е трудно да си представя недоимък (или най-малкото сериозно поскъпване) на някои стоки. И тогава съвсем ще стане к0п0н.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 17 минути , Георги Матеев каза:

Дано и все така заредени да си останем... Че след още месец-два на карантина, затруднено производство по целия свят и орязани търговски връзки хич не ми е трудно да си представя недоимък (или най-малкото сериозно поскъпване) на някои стоки. И тогава ще стане к0п0н.

България има ресурс да си произвежда всички основни храни и стоки,че и луксозни такива.Е,може би ще забравим за кратко за авокадото и киноата.Дано не прозвучи твърде националистическо,но сега е изключително подходящ момент за макар и частично въвеждане на политика на държавен протекционизъм по примера на Стамболов,който би стимулирал икономиката.Нещо подобно се случва с изискването определен процент от стоките в хранителните магазини да са от български производители.Ясно е,че нито можем,нито трябва да стигаме до крайностите като Стефан Стамболов(а и няма кой да ни го позволи,като член на ЕС),но ако всеки от нас се стреми да купува предимно БГ стоки,дори само в краткосрочен план ще се отрази благотворно.

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към мнение

При нас също има всичко в изобилие. Може би един от плюсовете, че Украйна не е в евросъюза е, че имат ограничени квоти за износ, а голямо местно производство. Повечето им продукция е местна. Ама да видим, де!

Тук в магазините има ръкавици и дезифектанти навсякъде. Не съм видяла да чистят количките, ама пък мерят температурата на входа на единия от магазините, откъдето пазаруваме. 😉 В другия път вече всичко е предварително опаковано. Там и касиерите са облечени като лекари в интензивното - шлемове, шапки, маски, ръкавици и т.н. В другия им направиха едни плексигласови ограничители, като в кабинка са. Навсякъде маските са задължителни.

 

Spoiler

92869667_1158637377861991_2423356290844590080_n.thumb.jpg.1ed52438a858c8a3389dc46ca826cf13.jpg

 

92823125_266172334544490_4517296462761033728_n.thumb.jpg.736fa27a605b41cf39cb34817ead967c.jpg

 

92955592_1169714073378407_4414462528944340992_n.thumb.jpg.5c863b51c9e2089556e183773aae814b.jpg

 

92952002_697953444346347_8907707256452153344_n.thumb.jpg.ebc884f7b5acd4c826168a1bcd4d07c1.jpg

 

 

 

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 15 минути , iMari каза:

но сега е изключително подходящ момент за макар и частично въвеждане на политика на държавен протекционизъм

Никога не е подходящ момент политиците и държавните чиновници да решават какво да има в магазините вместо клиентите, които плащат със собствените си пари. :smile3:

  • Харесвам 9
  • Браво 3
Връзка към мнение
преди 28 минути , Фил каза:

Никога не е подходящ момент политиците и държавните чиновници да решават какво да има в магазините вместо клиентите, които плащат със собствените си пари. :smile3:

Прав си,но когато си изправен пред въпроса не какво,а дали ще има стоки и колко ще бъдат тези собствени пари е добре да се вземат мерки.Сигурна съм,че доста други страни ще стимулират по подобен начин икономиките си.Освен това,знаеш ли колко качествени БГ продукти въобще не стигат до масовият потребител,защото веригите са "стимулирани" от определени вносители да предлагат чужди продукти.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 29 минути , Фил каза:

Никога не е подходящ момент политиците и държавните чиновници да решават какво да има в магазините вместо клиентите, които плащат със собствените си пари. :smile3:

За съжаление и клиентите не решават в много голяма степен, а по-големите компании, кои продукти/марки да се наложат на пазара (съответно да присъстват в по-големите магазини).

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Преди 1 час, iMari каза:

Освен това,знаеш ли колко качествени БГ продукти въобще не стигат до масовият потребител,защото веригите са "стимулирани" от определени вносители да предлагат чужди продукти.

Хм, колко? :rolleyes: 
В момента (последните няколко години) в търговската мрежа имам избор и лесен достъп до толкова много и разнообразни качествени български продукти, колкото не съм имал никога, откакто се помня (а това не е малко време :grin:) .   Включително и при пътувания в чужбина срещам все повече български стоки. 
Иначе ми е добре известна обилно насажданата и често използвана от доста политици мантра за "лошите вериги", ясно ми е и че вероятно им носи  някакви ползи посочването на "врага" и, разбира се, последващото им представяне за "спасители" от "врага", но не ми се задълбочава в темата, да не навляза в забранена зона.  :wink:   Но все пак - когато срещна такова мнение, обикновено споделям и моето, което е различно. :smile3:

 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Не, аз по-скоро мисля, че българинът има други възможности, които ще използва  - ето, ние на село, бяхме свили домашното производство на зеленчуци, че нали всичко има. Но сега, сме се опретнали и ще си го възстановим. Имаме 2-5 декара двор и сме насадили лукове, чесъни, марули,които вече ядем.

Имам си специална градинка с подправки - джоджен, магданоз и босилек. Сега ще насадим и останалите зеленчуци.

Имаме си едно кьошенце  с лапад и коприва, много обичаме , даже в неделя, всичко, що го донесе Сърът от село, е прилежно измито, изчистено и съхранено.

Така че, всеки, който има дворче, може да си посади това-онова, никаква философия не е.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 13 минути , AlexandraKo каза:

Така че, всеки, който има дворче, може да си посади това-онова, никаква философия не е.

Аз, тъй като нямам двор, не мога да си организирам някакви сериозни количества, но на балкона си засаждам чат-пат разни неща и няколко години имах доста добри реколти от чери-доматки, например. :smile3:   Имам си и "ятаци" за разни продукти като орехи, мед и други. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
Преди 1 час, Фил каза:

Иначе ми е добре известна обилно насажданата и често използвана от доста политици мантра за "лошите вериги", ясно ми е и че вероятно им носи  някакви ползи посочването на "врага" и, разбира се, последващото им представяне за "спасители" от "врага", но не ми се задълбочава в темата, да не навляза в забранена зона.  :wink:   Но все пак - когато срещна такова мнение, обикновено споделям и моето, което е различно. 

Аз не съм политик,но работя в сектора с бързооборотни стоки и ми е известно какви условия поставят за "вход" големите вериги.Не пътувам само в чужбина,но и в България и виждам с колко по-качествени продукти от местни производители са заредени малки магазини в провинцията.

Не държа да споря,мисълта ми беше не да се ограничава крайният потребител,а да се стимулира местното производство в условия на задаваща се криза и бъдещ стоков дефицит.Ако дори само земеделските производители се насърчат - кой не би искал да консумира български зеленчуци и плодове,вместо македонски,гръцки,турски?За 30 години забравихме,че сме земеделска страна.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение
преди 2 часа, Фил каза:

Аз, тъй като нямам двор, не мога да си организирам някакви сериозни количества, но на балкона си засаждам чат-пат разни неща и няколко години имах доста добри реколти от чери-доматки, например. :smile3:   Имам си и "ятаци" за разни продукти като орехи, мед и други. 

Можеш и подправчици да си насадиш в едно сандъченце. Джоджен и босилек - хем ще ти ухаят, хем ще ти пъдят комарите, хем ще имаш да си готвиш:)))

И ние купуваме мед от години, от едини същи чичо на село, имаме си орех, по един чувал събираме. Беленето е по- пипкаво, ама на село комшиите помагат:)))

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

И аз предпочитам да направя салата с български зеленчуци, лошото е, че сортовете от едно време май се позагубиха. Домати, краставици, чушки, ябълки, масово са вносни, и често без вкус и аромат.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
4 hours ago, Георги Матеев said:

И тогава съвсем ще стане к0п0н.

Поне си имаме DJ 😂🥳

5 hours ago, Фил said:

Това ме подсеща един стар виц, от времето когато се появи друг вирус - този на СПИН-а. 

Поръчва си някакъв човек бира и когато му я донасят, надига халбата, обаче пие откъм дръжката на чашата ...
Сервитьорът го поглежда и казва:
- Простете за любопитството, на защо пиете бирата откъм дръжката? 
Клиентът обяснява:

- Ами сега с този СПИН - за всеки случай пия откъм дръжката, та ако не е измита добре чашата, да се предпазя от евентуално заразяване.
Сервитьорът:
- Аха, защото вчера един друг клиент също пиеше по този начин бирата си и когато го попитах защо, той ми отговори, че понеже е болен от СПИН, за всеки случай пие откъм дръжката, та ако не измият добре чашата, да предпази други хора от заразяване ... 

Къде ме върна? Един от малкото вицове, които съм запомнила и ще е някъде от преди 30 г.

2 hours ago, AlexandraKo said:

Не, аз по-скоро мисля, че българинът има други възможности, които ще използва  - ето, ние на село, бяхме свили домашното производство на зеленчуци, че нали всичко има. Но сега, сме се опретнали и ще си го възстановим. Имаме 2-5 декара двор и сме насадили лукове, чесъни, марули,които вече ядем.

Имам си специална градинка с подправки - джоджен, магданоз и босилек. Сега ще насадим и останалите зеленчуци.

Имаме си едно кьошенце  с лапад и коприва, много обичаме , даже в неделя, всичко, що го донесе Сърът от село, е прилежно измито, изчистено и съхранено.

Така че, всеки, който има дворче, може да си посади това-онова, никаква философия не е.

И тук доста хора почнаха да си правят повдигнати легла и да садят в дворовете зеленчуци.

Аз имам само подправки, че са като плевелите - не им трябва занимавка, иначе всичко друго убивам бързо-бързо.

 

 

Радвам се, че има всико по магазините в Бг. Тук от месец сме така. Стоките от първа необходимост са с ограничения за броя, който можеш да купиш, но продължават да липсват 😢 Според мен в САЩ това се дължи на “hoarding” манталитета и да купуваш повече, отколкото ти трябва (вещи като цяло, не само храна). “Презапасяване” го превеждат на български, но не е съвсем. Има доста негативна нотка, когато го ползват американците.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
18 minutes ago, AlexandraKo said:

И ние купуваме мед от години, от едини същи чичо на село

Една приятелка ми препоръча кампания на български пчелари “Осинови кошер”. Няма да слагам линк на сайта, но в която и търсачка да се потърси, ще изскочи. Струва някъде към 150лв. за 1 година и 12 бурканчета мед. Пратих ги на баба и страшно вкусен каза, че бил. Трябва да се подпомагат пчеларите и се радвам, че и вие го правите.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 46 минути , Marusinka каза:

Поне си имаме DJ 😂🥳

Къде ме върна? Един от малкото вицове, които съм запомнила и ще е някъде от преди 30 г.

И тук доста хора почнаха да си правят повдигнати легла и да садят в дворовете зеленчуци.

Аз имам само подправки, че са като плевелите - не им трябва занимавка, иначе всичко друго убивам бързо-бързо.

 

 

Радвам се, че има всико по магазините в Бг. Тук от месец сме така. Стоките от първа необходимост са с ограничения за броя, който можеш да купиш, но продължават да липсват 😢 Според мен в САЩ това се дължи на “hoarding” манталитета и да купуваш повече, отколкото ти трябва (вещи като цяло, не само храна). “Презапасяване” го превеждат на български, но не е съвсем. Има доста негативна нотка, когато го ползват американците.

Това с празните рафтове се получи изкуствено до някаква степен, точно защото някои хора започнаха да изкупуват всичките налични бройки и да ги препродават. Излишната паника, която се създаде в началото в интернет също допринесе, за да се изплашат хората и да започнат да действат ирационално. Затова магазините си прибраха стоката и пускат по малко бройки, и въведоха ограничение за 1 бройка. 

Връзка към мнение
преди 5 часа, iMari каза:

България има ресурс да си произвежда всички основни храни и стоки,че и луксозни такива.Е,може би ще забравим за кратко за авокадото и киноата.Дано не прозвучи твърде националистическо,но сега е изключително подходящ момент за макар и частично въвеждане на политика на държавен протекционизъм по примера на Стамболов,който би стимулирал икономиката.Нещо подобно се случва с изискването определен процент от стоките в хранителните магазини да са от български производители.Ясно е,че нито можем,нито трябва да стигаме до крайностите като Стефан Стамболов(а и няма кой да ни го позволи,като член на ЕС),но ако всеки от нас се стреми да купува предимно БГ стоки,дори само в краткосрочен план ще се отрази благотворно.

Това винаги е нож с две остриета.

Ако ценово и вкусово българското е на ниво с вносното аз ще го избера, но често не е така. Едно време така лекуваха вносните вина с 200%  мито.

Ако се ограничи вноса, нищо чудно българските домати да станат и 10лв примерно и така с много други артикули.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

изобщо не ми се споменава смилянския боб произведен в Китай, как всички дини на пазара са от Любимец, всички картофи от Самоков и зелето от къде беше...

ако имаш познат на село, на когото му вярваш и от когото купуваш, не мисля, че въобще ще пазаруваш от големите вериги, ама това е много частн случай

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.