Прескочи до съдържание

Екзотични(предимно тропически) плодове, зеленчуци и напитки


Препоръчани мнения

  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 12 минути , eugene.kn каза:

Някой знае ли как се казва този средиземноморски зеленчук и има ли го в Бг?

Резене, фенел, див копър - под трите имена може да се намери. На пазара и в големите вериги съм виждала.

  • Харесвам 3
Публикувано:

Пускам едно нещо, което се оказа екзотично за много хора в България.

Аз го знам като хинап или джинджиф. Малко по-голямо от жълъд, леко издължено, с кора, която се яде, с приятен и лек сладкокисел вкус. Може би най-близко е до вкуса на ябълката. Има костилка. Има го в селата около Пловдив. Наскоро разбрах, че му казвали китайска фурма и в духа на модата от последните 1-2 десетилетия всичко китайско да е модерно, сигур ще бъде открит като топлата вода, макар да го има и у нас от край време.

 

Хинап или китайска фурма е в топ 5 на полезните растения

  • Харесвам 7
  • 4 месеца по-късно ...
Публикувано:

Това не е ли хинап,който расте и тук.

А някой знае ли за какво може да се използват цветовете и плодовете на пасифлората,от които имаме в изобилие.😀

  • Харесвам 1
Публикувано:
На 26.05.2020 г. в 13:26, Zaro каза:

Пускам едно нещо, което се оказа екзотично за много хора в България.

Аз го знам като хинап или джинджиф. Малко по-голямо от жълъд, леко издължено, с кора, която се яде, с приятен и лек сладкокисел вкус. Може би най-близко е до вкуса на ябълката. Има костилка. Има го в селата около Пловдив. Наскоро разбрах, че му казвали китайска фурма и в духа на модата от последните 1-2 десетилетия всичко китайско да е модерно, сигур ще бъде открит като топлата вода, макар да го има и у нас от край време.

 

Хинап или китайска фурма е в топ 5 на полезните растения

Тъкмо, тия дни гледан в Лекси, че се продава въпросният хинап. Само че, нещото  беше зелено, с кафяви петна.Поогледах го, поопипах го, видя ми се твърдо и не се сетих, как ще се яде.:tender::tender:

Ама, днес, щом викаш, че е хубаво, ще взема малко, за да опитаме. Че таковО не съм яла:(((((

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Тъкмо, тия дни гледан в Лекси, че се продава въпросният хинап. Само че, нещото  беше зелено, с кафяви петна.Поогледах го, поопипах го, видя ми се твърдо и не се сетих, как ще се яде.

Май този, който си гледала е все още зелен. Хинапът е кафяв с лъскава кожа. Оставям го в една купа, хем да ми краси, хем да се поизсуши, когато започне да се сбръчква, тогава го ям. Понеже този процес е дълъг, а и ми е пред очите, понякога го правя на чай.

Една година се бях пощурила да правя сладко от хинап, но дядовците на пазара ме излъгаха, че тази година бил станал само дребния вид, едрия се бил напукал от дъждовете. И аз купих, обаче много тегаво чистенето на костилката, та бързо ми мина мерака. Чувала съм и за туршия, ама само съм чувала - нито съм яла, нито съм мирисала...

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 21 минути , bulpa каза:

Май този, който си гледала е все още зелен. Хинапът е кафяв с лъскава кожа. Оставям го в една купа, хем да ми краси, хем да се поизсуши, когато започне да се сбръчква, тогава го ям. Понеже този процес е дълъг, а и ми е пред очите, понякога го правя на чай.

Една година се бях пощурила да правя сладко от хинап, но дядовците на пазара ме излъгаха, че тази година бил станал само дребния вид, едрия се бил напукал от дъждовете. И аз купих, обаче много тегаво чистенето на костилката, та бързо ми мина мерака. Чувала съм и за туршия, ама само съм чувала - нито съм яла, нито съм мирисала...

А, тия не бяха хич красиви - разнокалибрени и с петна. Отпърво си помислих, че са някакви ябълки-недорасляци.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 43 минути , bulpa каза:

когато започне да се сбръчква

Е, тогава започва да си губи сочността. Но въпрос на вкус. 

Публикувано:

това чудо - хинапа или дзиндзифка, както му викат по моя край (Петрич) първата година майка ми го направи на компот..ми не ми хареса и после не му дадох шанс да го харесам...

Публикувано:
преди 27 минути , Zaro каза:

Е, тогава започва да си губи сочността. Но въпрос на вкус. 

Има един тънък момент, в който хем е сочен, хем се отделя лесно от костилката, хем не ти събира устата от стипчивост. Да, въпрос на вкус е 🙂

  • 2 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.