Прескочи до съдържание

Covid лято в Румъния

Препоръчани мнения

преди 11 часа, Моника каза:

Търговище звучи добре, разгледах и изглежда интересно.

А от укрепените църкви има ли някоя, която да е по-уникална от другите така да се каже? Мислим да обиколим 7-те, които са под егидата на ЮНЕСКО, но възнамеряваме да влезем само в тази в Биертан и тази в Прежмер, а другите по-набързо отвън да видим. Изпускаме ли нещо в някоя от тях?

По принцип критериите на Юнеско са малко особени при определяне на защитените обекти. Забелязал съм, че не рядко обектите могат да бъдат съвсем семпли, но са в списъка на Юнеско, защото са най-характерни за културата или историята на страната или региона. Това обаче може да не влиза в нашите интереси (напр от Делтата на Дунав аз останах очарован, а компанията ми заспа в моторницата😄) . 

Така или иначе.... това, което искам да кажа, е че укрепените църкви си приличат и след 3-тата, цялата работа малко преминава в отбиване на обекти. 

За Прежмер се сещам, че е най голямата укрепена църква в Румъния. Вътре в стените има изградени стаи, като всяка е номерирана за определено семейство. Нещо като хотел, който е по добре да не използваш. 😁

От останалите на Юнеско, съм бил в тези в Кълник и Вискри. Не се сещам за нещо конкретно свързано с тях, но са много хубави и добре поддържани. За разлика от Прежмер бият повече на крепост. Мисля, че във Вискри, май цялото село бе обект на Юнеско🙄

Понякога да откриеш нещо дребно е много по запомнящо се от разни признати от не знам си кой обекти, пък било то и Юнеско.

В една малка никому неизвестна укрепена църква например имаше паметна плоча от времето на Първата световна с имена и цифра зад тях. До тогава не бяхме виждали подобно нещо. Оказа се, че цифрата е номера на къщата на загиналия човек. Така имената се променят и забравят, но номерата на къщите си остават и всеки може да знае кой е дал свидни жертви за отечеството. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 15 минути , Radnev каза:

По принцип критериите на Юнеско са малко особени при определяне на защитените обекти. Забелязал съм, че не рядко обектите могат да бъдат съвсем семпли, но са в списъка на Юнеско, защото са най-характерни за културата или историята на страната или региона. Това обаче може да не влиза в нашите интереси (напр от Делтата на Дунав аз останах очарован, а компанията ми заспа в моторницата😄) . 

Така или иначе.... това, което искам да кажа, е че укрепените църкви си приличат и след 3-тата, цялата работа малко преминава в отбиване на обекти. 

За Прежмер се сещам, че е най голямата укрепена църква в Румъния. Вътре в стените има изградени стаи, като всяка е номерирана за определено семейство. Нещо като хотел, който е по добре да не използваш. 😁

От останалите на Юнеско, съм бил в тези в Кълник и Вискри. Не се сещам за нещо конкретно свързано с тях, но са много хубави и добре поддържани. За разлика от Прежмер бият повече на крепост. Мисля, че във Вискри, май цялото село бе обект на Юнеско🙄

Понякога да откриеш нещо дребно е много по запомнящо се от разни признати от не знам си кой обекти, пък било то и Юнеско.

В една малка никому неизвестна укрепена църква например имаше паметна плоча от времето на Първата световна с имена и цифра зад тях. До тогава не бяхме виждали подобно нещо. Оказа се, че цифрата е номера на къщата на загиналия човек. Така имената се променят и забравят, но номерата на къщите си остават и всеки може да знае кой е дал свидни жертви за отечеството. 

Да, съгласна съм за критериите на ЮНЕСКО и за дребните и по-запомнящи се неща, но все пак трябва да имаш някакви насоки, а често покрай набелязаната цел откриваш именно по-интересни и непопулярни места. В Трансилвания има над 150 укрепени църкви и няма как на посоки да тръгнем да ги обикаляме  поне в този случай, а тези 7 пък са ни по път, затова сме ги включили 😄 , но покрай тях кой знае какво ще открием. Не знаех, че тази в Прежмер е най-голямата.  За тази в Биертан прочетох сега, че е в късен готически стил и била последната в Румъния  в този стил.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
На 20.07.2020 г. в 22:20, marycap каза:

Много свободни места в абсолютния център на Букурещ няма дори и в платените паркинги. Ако намерите някъде да оставите колата си,след като разгледате Стария град ( с поне 3 уникални забележителности) и хапнете, може да се настаните на Piața Dorobanți в този апартамент:

Apartment Nicole's Apartment 2 

Цената е 43 евро (36-ако ползвате genius 2). 

Какво е genius 2?

Връзка към коментар

преди 8 часа, Nivear каза:

преди 9 часа, Nivear каза:

Какво е genius 2?

Genius Level 2

Complete any five stays within two years to unlock Genius 

You're at this level

Genius travel rewards

• Free lifetime membershipOnce you're in the programme, your Genius membership stays with you for life
  • 10% and 15% discounts at select propertiesGet 15% off at select properties, alongside your existing 10% discount
  • Free breakfast on select optionsEnjoy complimentary breakfast with your Genius stay
  • Free room upgrade on select optionsMake the most of your stay by upgrading for free

Програма на Booking.com за лоялни клиенти.
Връзка към коментар

Решихме да удължим екскурзията с един ден, за да разделим пътуването от езерото Бъля до София на две. Поне засега съм намислил спане в Крайова (има ли какво да се гледа?) и оттам с ферибота през Оряхово да се спуснем до София. Бихме минали и през Видин, ако има какво да се гледа в тази част на Румъния (ама май няма). 

Някой друг от форума тръгна ли за северната ни съседка? Какво е положението там? Доста болни имат май.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 минути , Suunto каза:

Бихме минали и през Видин, ако има какво да се гледа в тази част на Румъния (ама май няма). 

В Румъния не знам, ама белоградчишките скали, Магурата, още една пещера нова имаше там... Ако не ви се ходи специално за тях друг път...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , neuromancer каза:

В Румъния не знам, ама белоградчишките скали, Магурата, още една пещера нова имаше там... Ако не ви се ходи специално за тях друг път...

Новата пещера се казва Венеца

Връзка към коментар
Мирослав Василев
преди 26 минути , Suunto каза:

и оттам с ферибота през Оряхово да се спуснем до София

Провери си допълнително за ферибота, мисля че в момента е само за тирове. 

Поне това пишеше в едно ревю от преди ден, два в Гугъл.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

На Видин се минава много лесно. В посока към Румъния мерят температура с термокамери. В посока към България се попълва декларация (име, номер на паспорт/лк, телефон, мейл, цел на пътуването, дата, подпис. Почти не се чака. Таксата е 12 лв (27 леи наобратно, а за ферибота е двойно на това). И се плаща винетка за Румъния, приемат само кеш, нищо че пише и карти. Цената не е обявена, на нас ни поискаха 4 евро, платихме в леи (20). Чувал съм всякакви числа между три и шест евро да се споменават. Може да се плати и предварително онлайн, винетката е електронна. Будката е веднага вляво след като се мине граничния контрол. Като се има предвид, че фериботът е веднъж на два часа и че се ремонтира ботевград-мездра и има отклонения, тези километри повече през Видин и Петрохан ни се сториха по-добрата алтернатива за прибиране до София. Финансово със сигурност, а и време едва ли сме изгубили.

Ако някой минава по Трансалпина (ние не минахме и май сгрешихме, че по царския път през ждрелото на олт между Сибиу и Ръмнику Вълча попаднахме на зверско задръстване заради катастрофа), препоръчвам да направите нощувка в Бая де фиер (Baia de fier) и да посетите пещера муйерилор. Ама не е лошо да имате каски, че на места е по-ниско от метър и аз още си броя цицините. И не си плащайте такса за фотоапарат, защото заради епидемията след втората зала екскурзоводът ви оставя по маршрута сами, за да не става навалица и може да снимате колкото ви душа иска. В съседното село Половрадж (Polovragi) има манастирче и още една пещера с много красиво ждрело. Ние си го оставихме за друг път. На снимки пещерата не ми харесва колкото другата, но ждрелото е по-красивото. От Бая де фиер има маршрут за около един час качване, който извежда над ждрелото Половрадж и една много красива скална арка. На половин час с кола пък е манастирът Хорезу, който е с невероятни стенописи, заради които е включен в обектите на ЮНЕСКО.

С две ръце препоръчваме Pensiunea Magura (не е нашата Магура, ама пак е до пещера, или на два км от пещера, де 🙂 ). Не говорят дума чужд език, но условията са чудни. Резервирахме в букинг, но платихме в кеш на място. Заради задръстването пристигнахме в 23 ч, никакъв пробем, чакаха ни. Като разбраха, че не искаме касов бон, ни отбиха 10% от цената... или аз съм бил симпатяга, щото знам примерно триста думи на румънски и се пазаря 😄 Просто не виждах в букинг цената в леи, показваше ми в левове, а посред нощ ме мързеше да смятам. Но двойните стаи спокойно побират по четирима, просторни са. Има веранда за закуска, трапезария с всчико, ама всичко необходимо, оставили са минерална вода за всички (там е иначе много твърда водата и не става за пиене). И - най-важното, за разлика от всички други домакини, които ни черпеха за добре дошли с домашна палинка, тези добавиха и вишновка. А на сутринта донесоха на всички гости по по един прясно изпечен (и оформен като цвете) хляб от селската фурна, да си имаме за изпът. 

• Харесвам 12
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

И аз да дам своя принос към темата. В понеделник отидохме до Мамая и Констанца. Не бях ходила и реших, че сега е времето за кафе там. Никой не мери температура на границата при Дуранкулак. Винетката е 15 леи. На връщане към България само ни питаха от Румъния ли идваме и ни пуснаха. И една снимка от телефона ми от Мамая. Човек до човека...

115782595_969066370205371_6484553766142667879_n.jpg

• Харесвам 15
Връзка към коментар

Ние сега обикаляме из Трансилвания. Много ни харесва, пътищата са супер, природата прекрасна.

Имат много болни, все още маските са задължителни само на закрито. Мерят температурата в някои забележителности.

Ръшнов в момента е затворен за реконструкция и не се влиза. Стига се до него пеша или с влакче теглено от трактор, но освен панорамна гледка друго няма. И все пак ни хареса. Ако сте с деца има Дино парк, има и пещера наблизо.

Вчера посетихме мината в Slănic, много ни хареса. Интересно преживяване и нещо, което не се вижда всеки ден. От там през един проход с много завъртяни завои и много тирове стигнахме Брашов. Около 2 часа ни отне. Брашов е прекрасен, сега правят реконструкция и на Biserica Neagra.

Днес бяхме на крепостта в Рупеа, хареса ни. Ходихме до Вискри, много симпатично, имаше и някакъв ритуал за жътва, облечени традиционно хора. Укрепената църква е хубава. Отбихме се и до Криц, прилича на Вискри, но Вискри беше по-хубаво. Спряхме и в Саскиз, хареса ни. Въобще всяко село по път е супер китно и има за разглеждане. 

Разгледахме Сигишоара, сега пътуваме за Биертан.

Много голяма жега е.

Навлизане минахме през Русе, по-малко от 5 минути на границата.

За сега това е от мен. 😁

• Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 2 часа, Моника каза:

Ние сега обикаляме из Трансилвания. Много ни харесва, пътищата са супер, природата прекрасна.

Имат много болни, все още маските са задължителни само на закрито. Мерят температурата в някои забележителности.

Ръшнов в момента е затворен за реконструкция и не се влиза. Стига се до него пеша или с влакче теглено от трактор, но освен панорамна гледка друго няма. И все пак ни хареса. Ако сте с деца има Дино парк, има и пещера наблизо.

Вчера посетихме мината в Slănic, много ни хареса. Интересно преживяване и нещо, което не се вижда всеки ден. От там през един проход с много завъртяни завои и много тирове стигнахме Брашов. Около 2 часа ни отне. Брашов е прекрасен, сега правят реконструкция и на Biserica Neagra.

Днес бяхме на крепостта в Рупеа, хареса ни. Ходихме до Вискри, много симпатично, имаше и някакъв ритуал за жътва, облечени традиционно хора. Укрепената църква е хубава. Отбихме се и до Криц, прилича на Вискри, но Вискри беше по-хубаво. Спряхме и в Саскиз, хареса ни. Въобще всяко село по път е супер китно и има за разглеждане. 

Разгледахме Сигишоара, сега пътуваме за Биертан.

Много голяма жега е.

Навлизане минахме през Русе, по-малко от 5 минути на границата.

За сега това е от мен. 😁

Чакаме някоя снимка да изплакнем и ние окото.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Преди 1 час, Suunto каза:

Чакаме някоя снимка да изплакнем и ние окото.

Църквата в Биертан видяхме само отвън за съжаление, работното й време беше до 3, а ние пристигнахме около 4. Но си заслужаваше да се види. Селото преди Биертан Șaroș pe Târnave много ми хареса, като цяло всички селца, през които минахме днес са прекрасни. 

От Биертан продължихме към Valea Viilor, укрепената църква там работеше и я посетихме. Качихме се в кулата-камбанария, по едни вити стълби, интересно беше. Служителката говореше само немски, аз исках да си говорим на румънски, а мъжът ми искаше на английски, но тя пък искаше на немски. 😁

Пътят от Valea Viilor до Алба Юлия не беше така перфектен, както всички останали, по които минахме до сега, но предимно беше хубав. Прави ни впечатление, че даже между някакви много малки селца пътят е отличен. Както и че селцата са много поддържани.

По-хубавите снимки са на апарата и не съм прехвърляла нищо, но ето няколко с телефона снимани:

Солната мина

IMG_20200731_115522.jpg.215790e25f25d712b436dce6853ad00c.jpg

Брашов

IMG_20200731_205828.jpg.195520cb2b0881fd86de780b257ca562.jpg

Ръшнов

IMG_20200801_101202.jpg.e61aec9c506ee17ed9b16dc67350acf8.jpg

ВискриIMG_20200801_131439.thumb.jpg.7acc988d7be1d9d6fe4029e0f6a201a6.jpg

БиертанIMG_20200801_162311.jpg.2f3d04a3915149a02fefc8d3812cc1f4.jpg

По път

IMG_20200801_170517.thumb.jpg.27decd522260c3940e016fb913c02a28.jpg

IMG_20200801_100829.thumb.jpg.9e15715963f8fcf3d8a2d42deb8513a4.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 15 часа, Моника каза:

Имат много болни, все още маските са задължителни само на закрито. 

Брашов и районът около него са много по-силно засегнати от CoVID-19 отколкото всяка друга област в Румъния, ние точно затова се завъртяхме в други части на Трансилвания 🙂🇷🇴

Като съвет за ОР (оптимизация на разходи). Ако имате студентска карта, каквато и да е, ако ще на кирилица, ако ще да е някаква стара, показвайте я на касите на обектите, които посещавате. Отстъпките са минимум 50% и това върви навсякъде. Сигурно ще стане и с показване на каква да е карта, например за градски транспорт. Никой никъде не се заглежда в картите.

Примерно - замъкът Корвин в Хунедоара. 31 леи вход, за студенти е 7 леи. Сърмизеджетуса Реджиа - 6 леи вместо 15, в солната мина Турда 20 леи вместо 40. Етнографският комплекс Астра до Сибиу - 7 леи вместо 25. 

От предишно ходене в Румъния имам подобни спомени и за същата схема в двореца Пелеш. 

Това като съвет за по-млади или младолики Магеланци, аз като съм с ЕГН, почващо със 7, не смея да влизам в чак такива схеми, макар че с маските понастоящем сигурно би станало 😷😄

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 9 часа, master_of_germs каза:

Брашов и районът около него са много по-силно засегнати от CoVID-19 отколкото всяка друга област в Румъния, ние точно затова се завъртяхме в други части на Трансилвания 🙂🇷🇴

Като съвет за ОР (оптимизация на разходи). Ако имате студентска карта, каквато и да е, ако ще на кирилица, ако ще да е някаква стара, показвайте я на касите на обектите, които посещавате. Отстъпките са минимум 50% и това върви навсякъде. Сигурно ще стане и с показване на каква да е карта, например за градски транспорт. Никой никъде не се заглежда в картите.

Примерно - замъкът Корвин в Хунедоара. 31 леи вход, за студенти е 7 леи. Сърмизеджетуса Реджиа - 6 леи вместо 15, в солната мина Турда 20 леи вместо 40. Етнографският комплекс Астра до Сибиу - 7 леи вместо 25. 

От предишно ходене в Румъния имам подобни спомени и за същата схема в двореца Пелеш. 

Това като съвет за по-млади или младолики Магеланци, аз като съм с ЕГН, почващо със 7, не смея да влизам в чак такива схеми, макар че с маските понастоящем сигурно би станало 😷😄

Късно видях този съвет за картите 😁

Днес бяхме точно в замъкът Корвин и Сърмизеджетуса Реджиа. 

В Брашов не забелязахме нещо по-различно относно covid-19 като мерки. Работят заведения само на открито, както навсякъде, дезинфекцират и така. За маските е ясно.

Алба Юлия приятно ни изненада, крепостта много ни хареса, оживено, приятно.

Специално за @master_of_germs, който ни препоръча мястото, с благодарност:

IMG_20200802_142952.thumb.jpg.859da9fc3e88786d5cad2ed84bbd843a.jpg

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 2.08.2020 г. в 23:16, Tedy каза:

Доста леи ми останаха, които трябва да обърна. Ако на някой му трябват може да пише на лични. 

В бюрото на ъгъла на Витошка и Гладстон разликата между курс купува и продава за леите е нищожна. И на мене ми останаха над половината леи, които бях обменил, но си ги обърнах обратно, че сега друга валута ми трябва. Като изключа Македония и прекалено кратката Грузия, това пътуване в Румъния ми е било най-оптимизиеано откъм разходи. Даже и магеланската инвазия в Косово ни излезе малко по-скъпо като разделим разходите на броя дни.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Румъния е прекрасна. Бил съм 4 пъти. Септември по план трябва/трябваше/ да пътувам точно за Сибиу и евентуално Сигишоара. Но вече сме във всички червени списъци, с тези завишени данни за уж  заразени. Няма и автобусен превоз. Вие как пътувахте?

• Харесвам 2
Връзка към коментар

В сайта на фликсбус продават билети за автобусите към Будапеща през Дробета-Турну Северин, Бъйле Еркулане, Тимишоара, Арад... И то на съвсем нормални цени от по 40 лв в посока. (Бъйле Еркулане си ми стои като забито кабърче на картата още откак я пуснаха Фликс тази линия - страхотна природа и ждрела има там, нищо че не е чак толкова висока планина. Градчето е портата към националния парк Домоглед-Въля Черней).

Но София-Букурещ ги няма вече фликсовете. Все тая де, Сибиу ти е еднакво неудобно и от двете места.  Трансилвания си е за пътуване с кола. Иначе се губи много време.

Връзка към коментар
преди 18 минути , master_of_germs каза:

В сайта на фликсбус продават билети за автобусите към Будапеща през Дробета-Турну Северин, Бъйле Еркулане, Тимишоара, Арад... И то на съвсем нормални цени от по 40 лв в посока. (Бъйле Еркулане си ми стои като забито кабърче на картата още откак я пуснаха Фликс тази линия - страхотна природа и ждрела има там, нищо че не е чак толкова висока планина. Градчето е портата към националния парк Домоглед-Въля Черней).

Но София-Букурещ ги няма вече фликсовете. Все тая де, Сибиу ти е еднакво неудобно и от двете места.  Трансилвания си е за пътуване с кола. Иначе се губи много време.

Имаше автобусни връзки София- Букурещ, на няколко агенции, освен фликсбъс. От Букурещ хващам влака за Сибиу и обратно по същия път. Но автобусите са спрени, вкл. И фликса

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.