Прескочи до съдържание

дневник Разкази от Исландия


DenitsaS

Препоръчани мнения

преди 8 минути , DenitsaS каза:

21/11/2020 Ноември

 

Въпреки, че няколко пъти този месец валя сняг, едва днес успя да натрупа - все още нямам снежни снимки, но имам такива с коледна украса от уикенда. Заради пандемията, от градската управа са решили да запалят коледните светлини и да украсят по-рано тази година (тъй като не съм била тук през зимата преди, не знам кога се случва това по принцип, но сега беше към средата на ноември). Всъщност много хора си бяха украсили къщите още в началото на месеца, а някои дървета имаха светлинки и през октомври, като например това (най-хубавото от всички в квартала):

 

IMG_0485.thumb.JPG.493b01700863b9898a91ae54da8d1d46.JPG

 

Снимките са правени по време на кратка разходка между 16:30 и 18:00 часа и затова имам по две от някои места. Улиците около площад Инголфсторг (Ingólfstorg):

 

IMG_0417.thumb.JPG.9c5178f7dec7a3faf6c0cbd6758d5f3f.JPG

 

IMG_0424.thumb.JPG.d2d16555079264a222db12a8166c82d9.JPG

 

IMG_0425.thumb.JPG.67afdaf1377ee3c6e015a67ee508df86.JPG

 

IMG_0427.thumb.JPG.f7c39f694bb86c2182a7998ad39430cc.JPG

 

IMG_0428.thumb.JPG.2813f2c2e9ae5ebbab78c2a869810ee3.JPG

 

IMG_0491.thumb.JPG.316e078695c2207db082f29f55d3d437.JPG

 

IMG_0496.thumb.JPG.889ec4d539321c9bc86ae1b80b8f4583.JPG

 

IMG_0498.thumb.JPG.3366f0f3a384f990c97d4d627c598a55.JPG

 

IMG_0500.thumb.JPG.5d69f43279fbb3673cc8b35bf400a5d0.JPG

 

IMG_0506.thumb.JPG.18060bccefeac47d47d5a2b8140ae4e3.JPG

 

Езерото Тьортнин (Tjörnin) и елхата зад кметството:

 

IMG_0473.thumb.JPG.4600835fcc379485d2e2de485d92afdf.JPG

 

IMG_0481.thumb.JPG.b4ac8e173f20d21f5261c1888fba37fc.JPG

 

Централната улица Лойгавегур (Laugavegur):

 

IMG_0447.thumb.JPG.190cb82d5f2fcc35d5aeeb25d998ae2b.JPG

 

IMG_0449.thumb.JPG.e31db5f577f77b78d16fc47324e918dd.JPG

 

Най-голямата атракция за децата (и не само) се намира на площад Лайкярторг (Lækjartorg) - Jólakötturinn или "йоулската котка", като думата "йоул" (jól) преди приемането на християнството се е отнасяла за празника на зимното слънцестоене, а след това за Коледа. Легендата за злата котка, която дебне в снежните преспи и изяжда всички хора, които не са получили нови дрехи за Коледа, обаче е едва от 19-и век. Смята се, че фермерите са използвали историята, за да накарат работниците си да приключат навреме с обработката на вълната - в замяна те са получавали нови дрехи за Коледа. Днес даже и децата не се плашат от уж страховития звяр и с удоволствие позират в лапите му. Повече за исландската Коледа предстои 🙂

 

IMG_0439.thumb.JPG.f08dfbeb2f9d363f4a0ce4f19dd2f7ce.JPG

 

IMG_0454.thumb.JPG.5cbfb7f5018c3b814309197813195d54.JPG

Поздравления за Фльоки-чудесна страна е открил...

Поздравления и за теб @DenitsaS-прекрасни снимки и уловено настроение!

Надявам се скоро да опозная тази страна...

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 44 минути , crazyhorse каза:

Надявам се скоро да опозная тази страна...

И аз ти го пожелавам в най-скоро време 🙂

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Ауууу, @DenitsaS Деничка, викаш, да си купуваме нови дрехи, че да не ни изяде котката ли?
Винаги съм знаела, че е здравословно, да имаш нова дрешка:))))))

А онова прасе , с плетения пуловер и то ли е традиция?

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

@AlexandraKo Хаха, наистина ще вземе да се окаже здравословно. За съжаление в онези времена децата е трябвало да помагат в ушиването на новите дрехи под страх от котката. А прасето е емблемата на един от известните ресторанти Sæta Svínið (преведено като "сладкото прасе") и лятото го обличат с рокля, ама откакто застудя му сложиха исландски вълнен пуловер "лопапейса" (lopapeysa). Аз все мислех да го снимам с другия тоалет, но винаги имаше много хора на масите наоколо. Ето снимка от страницата на заведението:

 

100816301_2671945253081813_7802099060038434816_n.jpg.aac74ee8b2f0149f3ec94f38c2e3cea2.jpg

 

А ето и снежните снимки, пресни-пресни от този следобед (имахме тържество в работата и ни пуснаха по-рано, иначе не хващам светлата част от деня 😄). Заледеното езеро Тьортнин и изглед към Хатлгримскиркя:

 

IMG_0532.thumb.JPG.ea084dfb9309b9e4d693f4549b5b234b.JPG

 

IMG_0538.thumb.JPG.370816210a8afebeb7ccf28b7292ebd7.JPG

 

IMG_0544.thumb.JPG.dc51f72f435547faffd0de7c8a1175d8.JPG

  • Харесвам 25
  • Браво 2
Връзка към мнение

@DenitsaS огромно благодаря за това,което ни показваш!!!

По нагоре пишеш,че не хващаш светлата част от деня или по точно,че си на работа от тъмно до тъмно.Това не те ли потиска и лесно ли свикна с дългата нощ/краткия ден? И още нещо да те питам,осветени ли са забележителностите в тъмната част на денонощието?

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

@krasen_denev Да, на работа съм от 8:40 до 16:40, а в момента изгревът е в 10:40 и залезът в 15:50. Но, разбира се, това се случи постепенно и някак свикнах с тъмнината. Мисля, че на моя приятел му се отразява по-зле, защото той работи от вкъщи. На мен лично сутрин ми е по-странно, че е сумрачно чак до 10, но пък има много красиви розово-оранжеви изгреви, когато не е облачно. Следобедните залези също са хубави - този на снимката е от преди десет дни към 16:50 😄 Забележителностите са осветени - Хатлгримскиркя и другите църкви, университетът, Харпа, Пертлан. Ако има специален повод са осветени в определени цветове, например през октомври бяха розови в подкрепа на кампанията за борба с рак на гърдата. 

 

IMG_0403.thumb.JPG.9c093575ace3708bad98273763ab4c3c.JPG

 

И тъй като бях обещала да покажа с какво се черпим в петъците, този петък правих снимки, защото имахме ранно коледно парти с кетъринг от един ресторант. Аз да си призная, не си поръчах нито традиционната исландска печена шунка, нито осолената риба, а предпочетох пуешкото, но пък предястията бяха типично исландски: два вида пушена сьомга, агнешки пастет, пушено телешко карпачо, скаридки. За десерт шоколадов мус. Имаше и подаръци - вълнени чорапи и шоколади. За веганите имаше друго меню, но на всички много ни хареса храната и смятам да пробваме този ресторант Nauthóll като имаме повод. Както и в останалата Скандинавия и тук много обичат лакриц, и го слагат в шоколадите, а на мен ми е отвратителен като вкус, но имаше желаещи да направим размяна 😂 Обядвахме, слушахме музика "на живо" през Teams, правихме pub quiz и общо взето това беше, културна работа 😆 

 

IMG_E0522.JPG.536bdb291e45acdcc54fb675e413c875.JPG    IMG_E0523.JPG.c39d492dffb9730e41e490252f3272dd.JPG

 

IMG_E0524.JPG.76239a241e825cadda534854eca867c5.JPG    IMG_E0526.JPG.e46d6389c628c6c6416535ff424b05e9.JPG

  • Харесвам 30
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 5 часа, Sju каза:

Мина ли твоят ред за петъчна почерпка? 🙂

 

Трябваше да е този петък, но заради партито се отложи за другата седмица. Ще видим какви ще ги наготвя 😂

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 18 минути , DenitsaS каза:

Трябваше да е този петък, но заради партито се отложи за другата седмица. Ще видим какви ще ги наготвя 😂

Хайде, всички сме  в трепет, как ще се представим и дали ще има баница:))

Щом има печени чушки - давам идея за чушка бюрек. Можеш да я направиш в тавата / не като пълнена чушка, а предварително нарязани/ и  на малки парченца, да ги сервираш , забодени с клечица. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 22 минути , AlexandraKo каза:

Хайде, всички сме  в трепет, как ще се представим и дали ще има баница:))

Щом има печени чушки - давам идея за чушка бюрек. Можеш да я направиш в тавата / не като пълнена чушка, а предварително нарязани/ и  на малки парченца, да ги сервираш , забодени с клечица. 

Хубава идея, но половината от колегите ми са вегани и няма да могат да пробват нито баницата, нито чушките. Отделно не носим нищо с ядки/кокос заради алергии и много от веганските бонбони, за които имам рецепти, не мога да ги направя. Също така трябва да питам дали ще мога да донеса домашна храна изобщо, че се опитваме да спазваме разни ограничения заради вируса 😞 Ако става, ще трябва да намеря веганска майонеза и да направя 2 вида руска салата, баница, бананов хляб, това са ми най-лесните неща за майсторене. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
Дани Магелани
преди 57 минути , DenitsaS каза:

Хубава идея, но половината от колегите ми са вегани и няма да могат да пробват нито баницата, нито чушките. Отделно не носим нищо с ядки/кокос заради алергии и много от веганските бонбони, за които имам рецепти, не мога да ги направя. Също така трябва да питам дали ще мога да донеса домашна храна изобщо, че се опитваме да спазваме разни ограничения заради вируса 😞 Ако става, ще трябва да намеря веганска майонеза и да направя 2 вида руска салата, баница, бананов хляб, това са ми най-лесните неща за майсторене. 

Щом има турски магазин, може да потърсиш лозови или зелеви листа. И да спретнеш постни сармички с ориз за веганите  и с кайма за другите. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Има веганска кайма (от соя), та може разни неща да се измислят.

Аз и вегански яйца съм виждал в магазина, ама нямам представа какво представляват отвътре.

  • Харесвам 3
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
Граф Вронски

А, аз не съм веган, но хубави неща имало по почерпките и ще има. Но не разбрах в колко часа да намина? 🤔

 

 

п.с. пак да благодаря. Разказваш чудно. 😉

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

@Дани Магелани Сърмичките са чудна идея и много обичам, ама само да ги ям 😂 В четвъртък вечерта едва ли ще успея да ги навия, но пък тази година може да се пробвам за пръв път да направя за Коледа.

 

@AlexandraKo @neuromancer В Исландия и тревата, и специалните продукти са доста ограничени и доста скъпи. Надявам се да намеря веган майонеза за постна руска салата, или един домашен хумус ще спретна. Няма сега да се излагаме пред чужденците 😁

 

@Граф Вронски Заповядай по всяко време, у нас гладен няма да останеш 😉 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
На 29.11.2020 г. в 14:00, DenitsaS каза:

Хубава идея, но половината от колегите ми са вегани и няма да могат да пробват нито баницата, нито чушките. Отделно не носим нищо с ядки/кокос заради алергии и много от веганските бонбони, за които имам рецепти, не мога да ги направя. Също така трябва да питам дали ще мога да донеса домашна храна изобщо, че се опитваме да спазваме разни ограничения заради вируса 😞 Ако става, ще трябва да намеря веганска майонеза и да направя 2 вида руска салата, баница, бананов хляб, това са ми най-лесните неща за майсторене. 

Тези дни правих "тиквеник" без кори (но с ядки и кокос 🙂 ) и се сетих как в Швеция пекох тиква с мед за роднините, които до този момент я бяха яли само в солен вариант и на супа. Предполагам в Исландия също не е типичен сладък вариант на тиквата, стига да намериш подходящия сорт, за да стане вкусно (че аз се изложих с неподходяща тогава). Баница с тиква, вместо орехи, с повече стафиди, фурми и някакви сушени боровинки примерно ми хрумва да ти предложа ... 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

@Sju Не знам защо, но не съм ти видяла коментара през седмицата 🙄 Баницата с тиква звучи много добре, но е вече късно - и аз се изложих с моята почерпка днес 😂 😂 😂 Снощи правих веганска руска салата (намерих веганска майонеза), домашен хумус (собственоръчно обелих 2 консерви нахут) и бананов хляб (с помощ от моя приятел) и накрая днес колегите изядоха само чипсовете и шоколадовите десерти 😪 Другите неща бяха опитани, но по-голямата част си остана... Явно не им харесват домашните неща, защото някой като донесе купени майонезени салати и хумус се изяждат, същото е и с купешките сладкиши. Или е това, или ние имаме ужасен вкус, защото на нас хумусът и хлябът много си ни харесаха 😄 Също така знаем, че исландците по принцип обичат много сладко и сложихме 125 грама захар в банановия хляб, а не 90 грама както си правим за нас. И стафиди имаше, ама нейсе 😆 Поне ще знам за друг път какво да купувам. Уикенда ще се утешавам с дояждане на банановия хляб, намазан с крем от шам-фъстък 😁

 

129919232_136952711279353_409559019521875983_n.thumb.jpg.9d2401cfd7ca6dc628bebc5abffc2ae5.jpg

 

1465280042_129720830_2866904703596561_8123191290676281987_ncopy.thumb.jpg.9f1f244743361edb752857748c917259.jpg

 

И за да не е напълно кулинарен спам този пост, ще споделя една снимка от понеделник, 01.12., когато се отбелязва денят на суверенитета на Исландия (fullveldisdagurinn). На тази дата през 1918 година се сключва съглашение между Дания и Исландия, в което Исландия се признава за суверенна и свободна държава, но пълната независимост идва едва през 1944 година, когато Исландия е обявена за република. В миналото този ден е бил честван като национален празник, по-късно изместен от датата 17-и юни 1944. По този случай няколко сгради в центъра бяха осветени в цветовете на исландския флаг, като най-ефектна беше операта Харпа:

 

129286191_728852551057616_3223855142073707717_n.thumb.jpg.fdad3e25d3c464a4ab2d6da3aba85e38.jpg

  • Харесвам 23
  • Браво 3
Връзка към мнение

Много ми допада идеята за почерпката и подредба на ястията.Банановият хляб изглежда вкусен. Презентирала си страхотно хумуса и руската салата.Интересно ми е когато колегите ти  имат рожден ден или друг повод, отново ли подготвят почерпка 😀?

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 15 часа, DenitsaS каза:

@Sju Не знам защо, но не съм ти видяла коментара през седмицата 🙄 Баницата с тиква звучи много добре, но е вече късно - и аз се изложих с моята почерпка днес 😂 😂 😂 Снощи правих веганска руска салата (намерих веганска майонеза), домашен хумус (собственоръчно обелих 2 консерви нахут) и бананов хляб (с помощ от моя приятел) и накрая днес колегите изядоха само чипсовете и шоколадовите десерти 😪 Другите неща бяха опитани, но по-голямата част си остана... Явно не им харесват домашните неща, защото някой като донесе купени майонезени салати и хумус се изяждат, същото е и с купешките сладкиши. Или е това, или ние имаме ужасен вкус, защото на нас хумусът и хлябът много си ни харесаха 😄 Също така знаем, че исландците по принцип обичат много сладко и сложихме 125 грама захар в банановия хляб, а не 90 грама както си правим за нас. И стафиди имаше, ама нейсе 😆 Поне ще знам за друг път какво да купувам. Уикенда ще се утешавам с дояждане на банановия хляб, намазан с крем от шам-фъстък 😁

 

129919232_136952711279353_409559019521875983_n.thumb.jpg.9d2401cfd7ca6dc628bebc5abffc2ae5.jpg

 

1465280042_129720830_2866904703596561_8123191290676281987_ncopy.thumb.jpg.9f1f244743361edb752857748c917259.jpg

 

И за да не е напълно кулинарен спам този пост, ще споделя една снимка от понеделник, 01.12., когато се отбелязва денят на суверенитета на Исландия (fullveldisdagurinn). На тази дата през 1918 година се сключва съглашение между Дания и Исландия, в което Исландия се признава за суверенна и свободна държава, но пълната независимост идва едва през 1944 година, когато Исландия е обявена за република. В миналото този ден е бил честван като национален празник, по-късно изместен от датата 17-и юни 1944. По този случай няколко сгради в центъра бяха осветени в цветовете на исландския флаг, като най-ефектна беше операта Харпа:

 

129286191_728852551057616_3223855142073707717_n.thumb.jpg.fdad3e25d3c464a4ab2d6da3aba85e38.jpg

Може да се притесняват от домашноприготвени храни. ☺. С храната е трудно да се угоди на всички, особено ако има и различни националности. Преди много години на една конференция в Кипър, една скандинавка ме питаше как ги ям тези храни. Аз бях много учудена и казах, че е близка до това, което ядем вкъщи и много ми харесва (до този момент не беше ми хрумвало, че на някой може да не му харесват лозови сърмички). В Мексико киселото мляко обикновено е подсладено и се свързва със сладко, като им обяснявах за таратор и как се приготвя с сол, чесън и краставица ме гледаха с потрес 😀

  • Харесвам 7
  • Смея се 3
Връзка към мнение

@ива валя Не черпят за рождени дни или поне до сега който е имал, не е носил почерпка. Може би е индивидуално. 

 

@Бръмбар Да, абсолютно съм съгласна, затова реших да не правя баница или други типично български неща, защото не всеки би искал да опита, а и да си кажем честно, че нашите манджи може да се вкусни, но нямат много "търговски" вид. Зависи и колко са свикнали хората в дадена държава с различни кухни - например когато учех във Виена, всички австрийски приятели харесваха каквото съм приготвяла, но в Австрия има много хора от Балканите и австрийците са пробвали такива неща. Иначе тук бях окуражена да занеса домашна храна, защото първия път като носих бананов хляб, се изяде почти веднага. Но не е драма, даже е добре да знам за в бъдеще 🙂

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
преди 16 минути , DenitsaS каза:

 

 

@Бръмбар Да, абсолютно съм съгласна, затова реших да не правя баница или други типично български неща, защото не всеки би искал да опита, а и да си кажем честно, че нашите манджи може да се вкусни, но нямат много "търговски" вид. 🙂

Ааааа, на @Роца баницата, дето съм я виждала в "Какво готвите" има супер търговски вид ☺. Ама ще спра дотук, че ще взема да ги объквам двете теми ☺

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 3 часа, Бръмбар каза:

Ааааа, на @Роца баницата, дето съм я виждала в "Какво готвите" има супер търговски вид ☺. Ама ще спра дотук, че ще взема да ги объквам двете теми ☺

Съгласна съм, но аз с такива като нея не мога да се меря 🙂

 

И тъй като темата наистина взе да става много кулинарна, е време за туристическо-индустриален пост 😉

 

08/11/2020 Да откриеш топлата вода 

 

След като взехме колата през ноември, първото място, които си бяхме набелязали за посещение, беше геотермалната зона Несяветлир (Nesjavellir), която е много близо до Рейкявик. Това е едно от тези места, които биха били интересни например за @master_of_germs - извън утъпканите туристически маршрути, но без да отстъпва като природни дадености на по-известните геотермални зони на полуостров Рейкянес. Несяветлир е разположена при вулкана Хенгитл (Hengill), който е с площ 100 кв. км. и съответно геотермалните зони около него са няколко (тепърва се надяваме да ги посетим и да разкажа по-подробно за тях). Вулканът е активен, но се смята, че последното изригване е било преди 2000 години. Несяветлир се намира на около 46 км. от Рейкявик по посока Тингветлир. Всъщност има два пътя, по които може да се стигне до там, но краткият е затворен през зимата. Ние това го разбрахме едва при указателната табела и трябваше да се върнем обратно, за да минем по другия път, което за съжаление ни изяде около 30-40 минути от ценните светли часове на деня. Като сложим и това, че не сме от най-ранобудните, пристигнахме на паркинга едва към 1 часа. Пътят до Несяветлир е изключително живописен, с много остри завои и гледки, които изникват пред очите изневиделица. Някак ми напомни на сицилианските градчета като Трапани - от едната страна водата на езерото Тингватлаватн, от другата - стръмни планински склонове. От паркинга се виждат електроцентралата със същото име, хотел ION Adventure Hotel, който в момента е затворен заради пандемията, както и началото на пътеката, където има карта с обозначени маршрути и разстояния, както и информация за различните природни забележителности, които може да се видят.

 

DSC00021.thumb.JPG.08cad39ab5a60257f6aa6c36d5825bfc.JPG

 

Възможностите за разходка тук са много - от 2-3 км до пълна обиколка от 10-12 км. Ние не се бяхме подготвили много добре с обувките, защото беше валяло и беше кално, но решихме да се помотаем и да разузнаем какви са опциите за хайк при следващо посещене. На всичко отгоре батериите на камерата и телефона издишаха синхронно и снимки от самата геотермална зона нямам, но имам няколко от пътеката. Като цяло е лесен хайк, пътеките са доста тесни и каменисти, но не са стръмни. Има и една отсечка покрай централата, която е асфалтирана. Навсякъде има табели с разстоянията, отделно има и цветна маркировка. Ние стигнахме само до първата зона с горещи извори, което беше около час и малко ходене. На връщане срещнахме две семейства, като смятам, че дори и туристите да се върнат, това място е предимно посещавано от исландци, които знаят за него или пътуващи, които специално са се ровили за информация. Съвсем в началото на пътеката минава река с гореща вода, в която мисля е позволено къпането. Ние със сигурност искаме да се върнем отново и да обиколим повече, както и да се качим до някоя от панорамните платформи, а може и в реката да се топнем (не е далеч от паркинга и сушенето и преобличането ще са лесни) 🙂

 

DSC00016.thumb.JPG.7a7725a6270265fe622a248915d7e032.JPG

 

DSC00022.thumb.JPG.e1a0d3b95c960a01ec70c2bf4c5ea216.JPG

 

DSC00023.thumb.JPG.33b00f576c87d66b74ae850ea74e8325.JPG

 

DSC00030.thumb.JPG.fe952c09d57865c82abfc7be923608fb.JPG

 

DSC00039.thumb.JPG.ec017a565a248eb63746309982080ec2.JPG

 

А сега за топлата вода 🙂 Почти 90% от домовете в Исландия се отопляват чрез геотермална енергия, а топлата вода в Рейкявик пристига от геотермалната електорцентрала Несяветлир, покрай която минава туристическата пътека. На 11 км. от нея има още една електроцентрала, захранвана от Хенгитл, която се казва Хетлисхейди (Hellisheiði). Тези са втора и трета по големина на острова. Освен, че производството на този тип енергия е по-екологично, цената на парното и топлата вода са минимални (обикновено са включени в наема, заедно с електричеството). Разбира се, в някои райони на Исландия, където няма горещи извори, цените съвсем не са такива и този факт е един от често дискутираните въпроси тук. Апропо, този уикенд е с доста ниски температури (очаква се да достигнат до -15) и от предприятието, операрищо двете електроцентрали, помолиха хората в Рейкявик да се ограничават в употребата на топла вода за къпане (според статистически данни исландците си взимат 20-минутен горещ душ всеки ден) и да не оставят прозорци и врати отворени дълго време, за да има достатъчно за отопление. Надявам се скоро да има хубави зимни дни и отново да отидем до Несяветлир, защото мястото е много интересно и си заслужава да се разгледа по-подробно. 

 

DSC00043.thumb.JPG.2e8c19cce55356c26b3c11da61fbc270.JPG

 

  • Харесвам 22
  • Благодаря 3
  • Браво 3
Връзка към мнение
На 28.11.2020 г. в 22:53, DenitsaS каза:

много обичат лакриц

На мен много ми допада-само бонбони съм опитвала и ми харесват.Започвам яко да мечтая за Исландия и въобще за скандинавските страни.😊

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 21 часа, DenitsaS каза:

@Sju Не знам защо, но не съм ти видяла коментара през седмицата 🙄 Баницата с тиква звучи много добре, но е вече късно - и аз се изложих с моята почерпка днес 😂 😂 😂 Снощи правих веганска руска салата (намерих веганска майонеза), домашен хумус (собственоръчно обелих 2 консерви нахут) и бананов хляб (с помощ от моя приятел) и накрая днес колегите изядоха само чипсовете и шоколадовите десерти 😪 Другите неща бяха опитани, но по-голямата част си остана... Явно не им харесват домашните неща, защото някой като донесе купени майонезени салати и хумус се изяждат, същото е и с купешките сладкиши. Или е това, или ние имаме ужасен вкус, защото на нас хумусът и хлябът много си ни харесаха 😄 Също така знаем, че исландците по принцип обичат много сладко и сложихме 125 грама захар в банановия хляб, а не 90 грама както си правим за нас. И стафиди имаше, ама нейсе 😆 Поне ще знам за друг път какво да купувам. Уикенда ще се утешавам с дояждане на банановия хляб, намазан с крем от шам-фъстък 😁

 

129919232_136952711279353_409559019521875983_n.thumb.jpg.9d2401cfd7ca6dc628bebc5abffc2ae5.jpg

 

1465280042_129720830_2866904703596561_8123191290676281987_ncopy.thumb.jpg.9f1f244743361edb752857748c917259.jpg

 

И за да не е напълно кулинарен спам този пост, ще споделя една снимка от понеделник, 01.12., когато се отбелязва денят на суверенитета на Исландия (fullveldisdagurinn). На тази дата през 1918 година се сключва съглашение между Дания и Исландия, в което Исландия се признава за суверенна и свободна държава, но пълната независимост идва едва през 1944 година, когато Исландия е обявена за република. В миналото този ден е бил честван като национален празник, по-късно изместен от датата 17-и юни 1944. По този случай няколко сгради в центъра бяха осветени в цветовете на исландския флаг, като най-ефектна беше операта Харпа:

 

129286191_728852551057616_3223855142073707717_n.thumb.jpg.fdad3e25d3c464a4ab2d6da3aba85e38.jpg

Супер си ти изглеждат нещата!
Тия не са били гладни:)))

Ама пък. за другия път, няма да се мориш - купуваш чипс и там, още нещо от магазина.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.