Прескочи до съдържание

Туристически обувки


Моника

Препоръчани мнения

Здравейте! Весела Коледа!

 

Търсих подобна тема, но не намерих. През новата година, живот и здраве, ми се иска да обикалям повече из нашите красиви планини и да катеря върхове. В търсене съм на хубави туристически обувки, които трябва да са подходящи за дълги преходи, голяма денивелация и т.н. В момента имам обувки, които съм разхождала по планините, но не и към сериозни върхове, за по-леки маршрути са.

Приятели ми препоръчаха Lowa като марка, но ми се иска да събера повече мнения. Какво да гледам като избирам обувките? Важно ли е да са с номер по-големи? Вие какви ползвате и доволни ли сте? Въобще всичко по темата ще ми е полезно.

 

Благодаря! 😊

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Здравей, 

Аз ползвам Лидълски туристически обувки, за 40 лева,с номер по-големи от моя, много са ми удобни, с тях съм направила преходи и по 10 часа, и по-най-високите върхове у нас. Подметката им е добра, недостък - не стават за зимата и не са уотърпруф. Имам и други от Лидъл, по-ниски, те се скъсаха на второто слагане, та си е късмет. Онзи ден пък Мерел, които са ми любими и бяха превъзходни, и с а много добра марка, ме изоставиха изведнъж на 2000 м и сняг, та... Бих ти препоръчала за начало да идеш до Декатлон, да разгледаш, да мериш и да си купиш според това, за което ще ползваш. Обувките и тяхната марка не правят прехода, но наистина са важни за комфорта, за това поне за мен избора в Декатлон е много удобен. Последния път съфорумец препоръча от там конкретен модел за мъж ми, много сме доволни, той много трудно си купува, тези му паснаха от веднъж и се държат супер добре. Не са му създавали никакви проблеми. Та, трявба да са високи и да обхващат глезена, да са с подметка, която не се пързаля, и да не пропускат вода. Иначе, на върхове човек може да се качва и с маратонки, аз Мусала с маратонка го качих, не беше проблем, сега обаче не бих се мъчила.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Зимната ми Lowa издържа по няколко часа ходене в сняг и дъжд, без да пропусне. Тествано в Исландия, а сега и по 10-18км на Витоша. 

За мен е страшно важно да имам топла обувка, защото ходилата ми имат студова алергия и не мога да си обикалям с трисезонни обувки и да си свиркам, дори в града през зимата.

 

За лятото е друго. Трябва да гледаш това, което е важно за теб при преход. Или да търсиш баланс. За да те ориентирам  - с бюджет 180-230 лв можеш да си щастлив притежател на надеждни обувки от Salomon примерно. Трудно ще е с Lowa, La Sportiva, но можеш да хванеш промоция. Обувки, които да търкаляш извън страната, без да ти е неприятно да поносиш на летището, да се поразходиш из града или да си навън в дъждовен ден. Лично аз не бих взела обувки без мембрана, защото пътувам с малко багаж и не нося резервен чифт за ей така. Тоест не трябва да пропускат и да са неудобни в никакъв случай. 

За денивелацията не знам. Не купувам по-висок клас обувки с уникална подметка и не знам дали помага. Мекотата и формата на обувката са и въпрос на вкус и ходило. Денивелацията по стръмни камъни се усеща различно от тази по плавна пътека с листа и пръст. 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Аз взимам една идея по-големи обувки, за да ми се удрят пръстите отпред в предпазителя възможно най-рядко (винаги ми се случва на сериозно слизане, не знам дали може да се избегне).

 

През лятото гледам да нося ниски обувки, а за другите сезони високи.

 

Ниските ми са The North Face за 120лв. Strom Co имат 50% намаление на оставащите модели в края на всеки сезон.

Високите са Salomon за 230лв от Sport Box. Там с намаленията е по-трудно. Ако ще моделът да е на 4 години, пак е с малка отстъпка. На горния етаж имат аутлет. Марката е доста хвалена и за ниските модели,но там ми идва някак скъпо - по около 200лв за добър модел.

 

И двата модела обувки ги харесвам много. Водонепромокаеми са, разбира се.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
2 hours ago, Asya Assenova said:

Аз си купих от Декатлон, около 100-тина лв. бяха, водят се за планински преходи, водоустойчиви. Много съм доволна.

И аз така, много съм доволна. Никакви проблеми нямах, хем първият ми преход с тях беше 2 дни по 10 часа и то преди това никога не бях правила такъв преход през живота си 🙂 Дори малка пришка нямах. Само като цвят моите са грозни - черни със зелено 🙂

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Предния август тръгнах да сменям моите.

Отидох в Декатлон - там хубавото е, че харесваш нещо и вземаш да пробваш сам. Обаче нещо не ми бяха удобни и се отказах да си взема оттам.

Отидох в Sport Depot в Младост. Там имаше богат избор, но за съжаление чакането на персонала в магазина да ме обслужи ме отказа (някакви хора изпробваха всички обувки в магазина имам чуството). Успях да пробвам само 1 модел, който ми беше и малък и дотам.

Накрая отидох в един от магазините за туристически стоки, в който имаше двама магазинери и нито един клиент. Обърнаха ми доста добро внимание и в крайна сметка си взех обувки на Scarpa... които обаче бяха и много скъпи (300+). Явно са стабилна марка, дадоха ми и две години гаранция. Още на място ги почувствах удобни (за разлика от онези в Декатлон) и до момента съм доволна. Като цяло не съм от най-големите планинари, в смисъл че повечето ми преходи са еднодневни. Обувките правят доста голяма разлика, могат да дадат доста добра стабилност, което на мен си ми е слабо място.

Задължително непромокаеми.

Lowa мисля, че бях видяла, че продават в Sport Depot-о.

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 2 часа, Gentleman Basta каза:

за да ми се удрят пръстите отпред в предпазителя възможно най-рядко (винаги ми се случва на сериозно слизане, не знам дали може да се избегне).

Аз така и не можах да се справя с този (д)ефект -ако взема обувки с един номер по-големи, кракът ми плува вътре, колкото и да стягам връзките и при спускане отново стъпалото ми се плъзга( и подпира) отпред до степен, че един месец след това ноктите на палците ми падаха, толкова беше натъртено. Пробвах с половин номер по-големи и с такива, по-мярка-същият ефект и накрая се предадох-ходя само по-равно 😞 . Пробвах и с маратонки, където уж не е така подсилено и твърдо при пръстите.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз съм със Salmon и съм много доволна. Изпробвала съм ги в Доломитите и в Швйцарските  Алпи, а и с тях измиха 100 км в джунглата в Гватемала  ( на края на трекинга, аз бях единствената без плюски и наранявани на краката).

Но си ги купих от някакъв спортен магазин в Берлин и исках да си взема моя номер 39, но продавача започна да ми мери стъпалото и да ми обяснява някакви теории и в крайна сметка ми продаде 40,5 . Е нямам по удобни обувки, но ми продаде и някакви специални чорапи 😂😂😂 не знам дали имат ефект или аз така си мисля, но наистина в комбинация с обувките са най-добрия избор които съм правила.

Мъж ми е със Salewa също е много доволен и са качествени.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Първите ми обувки бяха Lowa - подарък, и бях изключително впечатлена от тях, когато вече разбирах за какво иде реч.

 

Следващите - високи - бяха Salomon, със специална възглавничка и всички останали екстри за добри обувки - имам равни стъпала и е трудно за обувките... Много бях доволна. Не се поскъпих и правилно постъпих - за мен. 

 

Затова и последните два чифта - ниски и високи - са Salomon. Тази година им направих добри разходки в Патагония и Алпите - държат се чудесно. 

 

За номерацията: мое твърдо правило - трябва да се мери. Да, половин номер по-големи поне трябва да са.

 

Успех 🙂 

 

П.П. @Velyana е права за чорапите. Заедно със Salomon си купих за Патагония и три чифта специални чорапи (неприятно скъпи). Тогава разбрах, че само съм си мислила, че ползвам чорапи... 

Връзка към мнение

И най-добрите обувки с кофти чорапи правят такива изненади, че после поне две седмици можеш да лекуваш мазоли. Тъй като повечето чорапи имат шев в зоната на пръстите, точно от шева се получават безумни странични мазоли, изпробван вариант е винаги обуваш чорапите на опаки. Иначе за обувки и аз съм доволна от Декатлон, но е факт че от един модел третия чифт който пробвах ми пасна.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Както @Velyana и @Миланка са писали чорапите са от огромно значение особено за по-дебелички като мен.Дай още 30-на лева за чорапи,няма да съжаляваш.

Иначе бях голям привърженик на Соломон,но от доста време не ми харесват подметките.В гора са ОК,но стъпиш ли на мокър асфалт,все едно си на лед.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Аз съм с тези : https://www.obuvki.bg/turisticheski-salomon-x-ultra-trek-gtx-gore-tex-404630-31-v0-black-black-magnet.html?snrai_campaign=hfBpQRBevDbg&snrai_source=&snrai_content=&snrai_id=935eb3bf7b590a103502c866960f9071 , купувани от същият полски сайт преди три години. Спомням си, че имаше някакво сериозно намаление , мисля че ги купих за 220-230лв. Много съм доволен, комфортни и безпроблемни из българските , перуанските , американски и колумбийски чукари. Нямам търпение да ги пробвам и из патагонските такива. От години използвам трик при поръчка на обувки : винаги поръчвам два  еднакви чифта с близки номера с наложен платеж и преглед, пробвам и плащам по-подходящият номер , а другият чифт връщам. За чукари е важно обувката да покрива/стяга глезена , нежният пол обикновено гледат красотата и естествено избират ниските обувки , и после е мъка при по-сериозни противонаклони 🙃

 

Мнението  за мокрият асфалт преди мен, което генерализира подметките на Саломон, за съжаление не само не мога да споделя, а напротив !


 

+ 100 за качествените чорапи!
Туристическа обувка с неподходящ чорап е кофти обувка. Няма лошо да платите 30-40лв за чифт качествени туристически чорапи, но аз моите си ги купувам от Алито за 1,5-2,5$ и години наред, не мога да им се нарадвам : пуснете в търсачка “hiking socks” . Жената с вечно студените си нозе, не ги сваля през зимният период ( без дори да ги докосва до туристически обувки).

 

https://www.aliexpress.com/item/4000452065657.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.14e36335apgqtb&algo_pvid=5e2b15fd-1c12-4fb2-9dca-2f6ba5b6bebb&algo_expid=5e2b15fd-1c12-4fb2-9dca-2f6ba5b6bebb-9&btsid=0b0a556b16089678322186857e9538&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

 

US $12.09  45% Off | YUEDGE Brand 5 Pairs Women's Cushion Cotton Breathable Moisture  Wicking Cute Colorful  Sports  Athletic Hiking Crew Dress Socks
https://star.aliexpress.com/share/share.htm?image=U4810c2f10df44ae1af3de854a117d221T.jpg&businessType=ProductDetail&title=US %2412.09 45% Off | YUEDGE Brand 5 Pairs Women's Cushion Cotton Breathable Moisture Wicking Cute Colorful Sports Athletic Hiking Crew Dress Socks&platform=AE&redirectUrl=https%3A%2F%2Fwww.aliexpress.com%2Fitem%2F4000459820326.html%3F%26srcSns%3Dsns_Copy%26tid%3Dwhite_backgroup_101%26businessType%3DProductDetail%26spreadType%3DsocialShare
 

 

Чорапите може би заслужават отделна тема, но най-добрите за туристически изпълнения са тези от мерино вълна , 60-80лв, или 6$ в Алито...

  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 48 минути , stanislavpp каза:

И моите обувки са същите, с друг цвят 😊 Мисля, че ги купих за около £130, но от магазин - не смея онлайн такива обувки. 

Връзка към мнение

За черни пътища ,главно за бягане си бях купил миналата година по 2 чифта от тези футболни бутонки,но се скъсаха доста бързо и сега търся други

 

https://www.sportdepot.bg/product/mitre_futbolni_obuvki_neutron_366-N_MF13177-basic.html?i=15911

 

https://www.sportisimo.bg/lotto/spider-700-xiv-tf-jr/172192/

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Много полезни мнения, благодаря! За чорапите не се бях замисляла изобщо, но ме убедихте и ще си купя!

Относно Salomon (след препоръките тук и след изчитане на характеристики и т.н. си харесах два техни модела), в София знаете ли къде ги има, защото ми се иска на място да меря. Видях, че има някои модели в Спорт депо и Декатлон, но и някой друг специализиран магазин ако знаете да споделите.

Връзка към мнение

За обувки правилото е само едно - да паснат максимално добре на формата на ходилото.
Забелязал съм, че каквито и да пробвам - на моите триъгълни плавници най-добре стават Скарпа или Лова.
Всеки производител прави малко по-различна форма, някои няма как да са удобни на примерно по-тесни стъпала.
Така че - пробвай максимално много различни марки и модели и все в някой ще се почувстваш като в пантофи.
Скарпата може и да са скъпи, но първите ми зимни Скарпа изкараха над 10 години вандалщина и даже сега все още не са скъсани - но вече пропускат като решето.  

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
Преди 1 час, Моника каза:

Много полезни мнения, благодаря! За чорапите не се бях замисляла изобщо, но ме убедихте и ще си купя!

Относно Salomon (след препоръките тук и след изчитане на характеристики и т.н. си харесах два техни модела), в София знаете ли къде ги има, защото ми се иска на място да меря. Видях, че има някои модели в Спорт депо и Декатлон, но и някой друг специализиран магазин ако знаете да споделите.

http://www.sportbox.bg/simeonovskonew
 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Може ли съвет какви обувки да си взема за кратки трекинги в джунгли . не съм изобщо по преходите, но пък съм луд фен на джунгли и сафарита. В момента ползвам Palladium, но ако има някакви особено добри- моля да споделите. Определено ще се възползвам от съвета 🙂

Връзка към мнение
преди 1 минута , Роми каза:

Може ли съвет какви обувки да си взема за кратки трекинги в джунгли . не съм изобщо по преходите, но пък съм луд фен на джунгли и сафарита. В момента ползвам Palladium, но ако има някакви особено добри- моля да споделите. Определено ще се възползвам от съвета 🙂

Моето предложение: високи, да ти обхващат глезена, влагоустойчиви и с добър грайфер. Марката е въпрос на предпочитание и бюджет 🙂 

Връзка към мнение

Това за чорапите ми звучеше, хм, странно. Но днес бях на Витоша с нов чифт Ташевски чорапи за преходи. Е, толкова удобно не ми е било в тези обувки, наистина!!! Така че обувки - да, но и чорапи, при това специално направени за ходене. Напълно прави сте!!!

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.