Прескочи до съдържание

МЕНАР 2021


Здравко Ангел

Препоръчани мнения

преди 7 минути , Polina каза:

А филмът на мен ми е в задължителните за гледане в таз годишния Менар! 

И при мен този филм скочи рязко на предни позиции. 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение


Земя на Ян Артус-Бертран е много красив филм!

Превъзходна операторска работа на правилните локация сред дивия и човешкия свят. Между които, една от идеите е, че не трябва да има такава крещяща граница. И акцентът на Ванеса Паради е умилително убедителен в четенето на авторския коментар. Особено в първата половина в която се разправя как Животът се е обособил и в различни форми приспособил към условията на Земята.  

Хубаво, но от един момент нататък съжалих, че не мога някак си да я сложа Ванеса на mute, но без да заглушавам музиката (стори ми се, че има и българска следа в саундтрака в епизода за ненците, но не можах да изровя данни; нямаше в надписите).

Коментарът постепенно се разфокусира какво точно се иска от нас (човеците).

Ужким сме били бозайници като другите, но ... лъв да яде бебе зебърче е ОК, а човек да яде възрастно прасе не е ОК.

Населението човеци се било увеличило на 7 милиарда и го чакал глад, ако не се направи нещо. Обаче да се направи интензивно земеделие и хранителна промишленост, за да се нахрани, не е ОК, защото носело печалба.

Частни случаи на химическо замърсяване са генерализирани.

Рециклирането на старо желязо от амортизирали кораби в Бангладеш било лошо, защото ... хм, защо ли да е лошо, ... ами защото лошите собственици на кораби бързали да ги рециклират, преди климатичните промени да са удавили бедните бангладешки работници. Ъ??

Мисля си, че няма да имам сили да изгледам и Human с последния си билет.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
На 4.02.2021 г. в 12:09, домосед каза:

Мисля си, че няма да имам сили да изгледам и Human с последния си билет.

Добре, че събрах сили!

Human е умопомрачително добър проект.

Всички до едно интервюта в 191-минутната режисьорска версия, великолепните кадри в интермецата и саундтрака на Арманд Амар са важни за сглобяването на огромната мозайка на Човещината, каквато я е видял и разбрал Ян Артус-Бертран в средата на 2010-те. 

Ако сте го пропуснали на МЕНАР, има го целия в youtube на официалния канал.

 

 

Домоседски куиз: можете ли сред интервюираните да разпознаете южноафриканците?

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Финиширах. Каквото видях - видях! Не съм гледала досега толкоз филми от фестивала, колкото тая година (физически не смогвах).

Много съм доволна и много благодаря! Догодина пак. Живот и здраве!

От утре животът продължава по старому...

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

В последния ден на фестивала МЕНАР в провинциален бар (Kneipe нем.) в Източна Германия влизат един сирийски лекар, една еритрейска доносничка и един косоварски циганин, който подозрително гладко говори арабски и немски. А там ги чакат един пенсиониран агент на ЩАЗИ, една лесбийка с кървящо сърце и една неонацистка. Какъв диалог би произлязъл в тази пиеса? 

 

Имах известни подозрения, че няма да им издържа на компанията, но постепенно нададох ухо! Яка сатира на времето и ситуацията. А немска публика сигурно би хванала повече от мене. 

 

 

Добре, де, не е бар, ами мазе в жилищен блок 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Всичко изгледано. Ей голям маратон беше, ама пък страхотен. Кога иначе може да се изгледат толкова филми. Малко ми липсваше емоцията от ходенето на кино, но няма пълно щастие. Благодаря на @Здравко Ангел за добрата организация. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

И тук да благодаря на Здравко и Ангел за чудната селекция и възможността да изгледам всичко. Имаше за всекиго по нещо. А за мен много от любимите ми "човешки" филми с лична история, контекст, послание и майсторски разказ. Предишните години в офлайн изданията все се разминавах с иранските филми, сега разбрах какъв пропуск е било. Любимите ми филми от това издание обаче са доста тежки. За следващия фестивал си пожелавам и нещо свежо и забавно като индийската "Царица"  от преди няколко години.

Благодаря още веднъж, момчета за трите седмици осмислени с качествено кино❣

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За любителите на МЕНАР и иранското кино, на които фестивалът ще им липсва, току-що открих един филм от предишно издание на МЕНАР (Здравко ще каже от коя година, надявам се, че няма нищо против, че го споделям), който много ме беше разчувствал:

 

 

Още веднъж много благодаря за този онлайн формат на фестивала и за шанса да гледаме толкова филми(, че дори да мрънкаме, че някои не ни харесват и че не успяваме да изгледаме всички 😉 )!

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Как успяхте да изгледате всичко, не знам...На мен ми трябваше време и съответното настроение за да гледам истински, ама наистина да виждам и почувствам филмите. Съответно изгледах половината и съм супер доволна! Завърших с "Джейхан танцува със света", който ми донесе мир и спокойствие в душата 🙂 По време и след всеки Менар в последните години успявам да привлека по някой приятел да даде шанс на азиатското кино и никой досега не е оставал разочарован. Благодаря още веднъж на Здравко и Ангел, че ми отвориха очите и пълнят душата 🥰

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Здравко Ангел

И ние благодарим на всички, че бяхте толкова отзивчиви и споделяхте това, което гледахте. Радваме се, че фестивалът има толкова последователи сред магеланците. Убедихме се, че в онлайн формат филмите се гледат много по-масово, затова този вариант ще остане и занапред паралелно с прожекциите в кината (поне се надяваме да има такива следващата година.) Ще се радваме да се видим скоро на кино!

  • Харесвам 4
  • Благодаря 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.