tch Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 На 9.2.2021 в 22:48, samuraika каза: Аз се чудя един въпрос напоследък - не се ли пренасити пазара на имоти в големите градове? София, Пловдив, Бургас - огромни комплекси, хиляди нови жилища? Да, изкупени са, но са празни. Има ли толкова хора в България, че да ги запълнят? В Бургас населението намалява. Това във Варна и в Пловдив е с минимален ръст около 500 души на година. Това в София все още расте, но процентно ръстът също не е впечатляващ. И най-вече дори София има отрицателен естествен прираст, така че и този ръст в столицата ще е до време. 4 Връзка към коментар
feel_the_rush Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 Аз пък да ви кажа, едни приятели инвестират не в имоти, а в гаражи. Защото в София може и да има къде да се живее, ама няма къде да се паркира. Хем са на по-ниска цена, хем нямат никакво обслужване. А търсене има постоянно. 6 Връзка към коментар
tch Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 2 часа, но нейм каза: А какво ще кажете за селата? Къщите са по 5-10 хил. лева с по 1 дка двор. Няма ли да претърпят нов ренесанс скоро? Например в близките 2-3-5 години да се вдигнат 2-3-4 пъти цените. Все пак има някаква инфраструктура изградена... Или са обречени на измиране и заличаване от картата? Мисля, че отдавна не си преглеждал цените на подобни имоти. За 10 хиляди лева ще купиш някоя кирпичена съборетина в някое видинско село с 50 души население и то ако собственика много бърза да продава. 4 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 11 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 По принцип, имотите са си добра инвестиция - както акции, стоки, злато...Но си има време и значение - кога и какви имоти...акции, стоки, злато... Сега, към този момент, имотите в София не мисля, че са добра инвестиция. Както и тези в Пловдив, Бургас и Варна. Просто огромна част са купувани или със спекулативна цел, или с цел отдаване под наем. Ама става - много вожд, малко индианец. Ще стане като с предния балон - в един момент покупките ще секнат, прекупвачите ще тръгнат да продават на по-ниска цена (близка до цената на зелено, на която са купили), строителите няма да започват нови комплекси - мастодонти, банките ще се напълнят с ипотекирани кутийки...и така 10 години, докато се насъбере пак платежоспособно търсене за ново строителство. Понеже много хора са купили кеш или с евтин кредит - ще си ги държат празните апартаменти и ще им бършат праха. Познавам и такива. Селата, които са годни за постоянно живеене са скъпи. Който е сръчен в ръцете и има време - къщичка на село е чудесно, но ако трябва да се направи както си трябва - на тия за по 10К лева им добавете едни още 30К за модерна септична яма, нов покрив, измазване, подравняване, дограма, електрика, санитарни възли, оформление на двор, или както баба ми казваше - "горно ново и долно ново" (като се замислих - няма да стигнат 30...). Има все още хубави и леснодостъпни райони - Тетевен, Ловеч, Троян - евтиния и красота. Но да се подържа е трудно и скъпо. Ако строителите бяха по-предприемчиви, вместо да изливат поредния бетонен кошмар в Люлин 10, щяха да правят кокетни вилни селища с къщички и зеленина в провинцията. А какво мислите за потенциала на България като евтина пенсионна дестинация? Ясно, че пенсионерите от богатите западни страни предпочитат Испания, Италия, Португалия. Но Централно и Източно европейците може да предпочетат България - слънце, вкусни плодове и зеленчуци, евтини имоти...Само здравеопазването е проблем, ама като гледам накъде върви Европа - проблем си е навсякъде, даже в Бг. все още е достъпно частното здравеопазване. 9 Връзка към коментар
funny Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 Преди 1 час, samuraika каза: Има все още хубави и леснодостъпни райони - Тетевен, Ловеч, Троян - евтиния и красота. Но да се подържа е трудно и скъпо. Ако строителите бяха по-предприемчиви, вместо да изливат поредния бетонен кошмар в Люлин 10, щяха да правят кокетни вилни селища с къщички и зеленина в провинцията. А какво мислите за потенциала на България като евтина пенсионна дестинация? Ясно, че пенсионерите от богатите западни страни предпочитат Испания, Италия, Португалия. Но Централно и Източно европейците може да предпочетат България - слънце, вкусни плодове и зеленчуци, евтини имоти...Само здравеопазването е проблем, ама като гледам накъде върви Европа - проблем си е навсякъде, даже в Бг. все още е достъпно частното здравеопазване. Самурайка , колкото и да ми се иска да си права и да се развият селата , все още си мисля че трудно би станало Първо - транспортната ни мрежа е в окайващо състояние и и пътища и жп транспорт, който единствено би улеснил придвижването . Работа има основно в София и големите градове. Ако си в трудоспособна възраст и с малки деца - пак трудно, защото освен малкото училище в селата или малките градчета - друго няма. Спорт, езици, извънкласни форми за тези деца - няма. Ако си в пенсионна възраст искаш здравеопазване . Може в Европа да отиват на зле нещата в тази насока, но тук отдавна са зле. Малките населени места понякога нямат и лекат. Трябва да се ходи до по-голямо населено място. Транспорта от селото до съседния по-голям град е ограничен до 2-3 автобуса дневно а на места и по един. Ако нямаш автомобил и разчиташ на него .... трагедия. Та това според мен е причината да няма инвестиции в строителството в малки населени места ( извън курортите). Съсредоточено е в големите градове и пряко заобикалящите го селца , вече присъединени към градовете като вилни зони 6 Връзка към коментар
ECC Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 Преди 1 час, samuraika каза: По принцип, имотите са си добра инвестиция - както акции, стоки, злато...Но си има време и значение - кога и какви имоти...акции, стоки, злато... Сега, към този момент, имотите в София не мисля, че са добра инвестиция. Както и тези в Пловдив, Бургас и Варна. Просто огромна част са купувани или със спекулативна цел, или с цел отдаване под наем. Ама става - много вожд, малко индианец. Ще стане като с предния балон - в един момент покупките ще секнат, прекупвачите ще тръгнат да продават на по-ниска цена (близка до цената на зелено, на която са купили), строителите няма да започват нови комплекси - мастодонти, банките ще се напълнят с ипотекирани кутийки...и така 10 години, докато се насъбере пак платежоспособно търсене за ново строителство. Понеже много хора са купили кеш или с евтин кредит - ще си ги държат празните апартаменти и ще им бършат праха. Познавам и такива. Селата, които са годни за постоянно живеене са скъпи. Който е сръчен в ръцете и има време - къщичка на село е чудесно, но ако трябва да се направи както си трябва - на тия за по 10К лева им добавете едни още 30К за модерна септична яма, нов покрив, измазване, подравняване, дограма, електрика, санитарни възли, оформление на двор, или както баба ми казваше - "горно ново и долно ново" (като се замислих - няма да стигнат 30...). Има все още хубави и леснодостъпни райони - Тетевен, Ловеч, Троян - евтиния и красота. Но да се подържа е трудно и скъпо. Ако строителите бяха по-предприемчиви, вместо да изливат поредния бетонен кошмар в Люлин 10, щяха да правят кокетни вилни селища с къщички и зеленина в провинцията. А какво мислите за потенциала на България като евтина пенсионна дестинация? Ясно, че пенсионерите от богатите западни страни предпочитат Испания, Италия, Португалия. Но Централно и Източно европейците може да предпочетат България - слънце, вкусни плодове и зеленчуци, евтини имоти...Само здравеопазването е проблем, ама като гледам накъде върви Европа - проблем си е навсякъде, даже в Бг. все още е достъпно частното здравеопазване. Явно от Япония нещата изглеждат различни.Първо за Ловеч,Троян,Тетевен.Не мисля,че ти трябва имот тука(живея в едно село до Троян),камо ли с цел инвестиция.Чисто за спорта се опитай да намериш цена на къща в Троян. За София също не съм съгласен.Няма европейска столица с толкова ниски цени на имотите.Като чета по-горе май съм от малкото глупци във форума дето си изкарват парите с яко бачкане,а не от акции,биткойни и пр.Но проста сметка за Студентски град,там имам някакъв опит.Малко жилище-антре,баня с тоалетна,кухненски бокс,стая и балкон-38-40К евро.Месечен наем 300-350 евро.От там нататък смятайте.Писах по-горе-купих такъв имот за 25К и след една година го продадох за 37К. Ако някой го интересува фирма.която строи в Sin city (Студентски град) да пише на лични. 5 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 11 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 10 минути , Emil Chakalov каза: Явно от Япония нещата изглеждат различни. От всякъде нещата изглеждат еднакви, не е много уместен коментара за Япония - местонахождението ми в момента по никакъв начин не влияе на мнението ми. Не разглеждай думите ми като лично намерение да инвестирам в Тетевенския Балкан. Споменах, че красив район с евтини къщи и се ходи не толкова трудно от София. Като вила. Много хубава сделка си направил, поздравления. Но мислиш ли, че купилият от теб студиото за 37К след една-две години ще го продаде за 53К? А този, който го е купил от него ще го продаде след още 3 години за 80К? Очевидно си уцелил момента. Наемите в момента също падат, за по 350Е се намират много хубави двустайни, а започват да излизат и тристайни. С влизането в експлоатация на още хиляди м2 жилищна плош догодина предлагането само ще се увеличи. С тези ниски лихви хората могат и да купуват. @funny да, така е, знам. Аз не мисл я, че селата са подходящи за живеене, по-скоро за вилички, ако са достъпни по магистрала. Но колата е необходимост. 4 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 41 минути , samuraika каза: Много хубава сделка си направил, поздравления. Но мислиш ли, че купилият от теб студиото за 37К след една-две години ще го продаде за 53К? А този, който го е купил от него ще го продаде след още 3 години за 80К? Очевидно си уцелил момента. Наемите в момента също падат, за по 350Е се намират много хубави двустайни, а започват да излизат и тристайни. С влизането в експлоатация на още хиляди м2 жилищна плош догодина предлагането само ще се увеличи. С тези ниски лихви хората могат и да купуват. Е, то пиленцето не каца на всеки на рамото. Right time, right place. Вярно е, че има много нови апартаменти, които излизат. Но ... за добрите имоти търсене винаги ще има. И за продажба, и за наем. Има си райони в София, където цените никога няма да паднат. В Студентски по принцип качеството на строителството е с доста компромиси. Там хората купуват на килограм, по 5-10, че и по 50 апартамента, щото е евтино. А е евтино, щото е с евтини материали и се търси максимално бърза продажба. 3 Връзка към коментар
Радо Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 Според мен, пазарът на имоти в България е силно надценен - цените, особено в големите градове (мога да кажа за София) са чак нереално високи. Дотолкова, че е по-изгодно да си купиш жилище, в което да живееш извън България, да ти излезе в пъти по-евтино. Аз имах по едноп време намерение да си купя апартамент в Италия (къщите са скъпи), и се оказа, че не са чак толкова високи цените, може би с изключение на големите градове - Милано ( там просто е стряскащо), Рим, почти нявсякъде на морето (с известни изключения - напр. Torre del lago, Сиракуза, района около Бари и разни други в по-малко популярни области), цените на имотите намаляват доста, колкото по на юг отиваш (и тук има изключения, разбира се - например около Комо също не е чак толкова скъпо, Болате (на 15мин с влака от Милано) и много други. Освен това, от 1-2г. заради обезлюдяването, особено в Сицилия , са възприели casa a 1 euro, което звучи чак невероятно, но пък има изискване за реновация за 3г, и да вложиш около 15хил евро. Но пък тия къщурки са пълни съборетини и ще са необходими маса пари , време и др. за да я приведеш в приличен вид. Италия е страхота страна да отидеш като турист, но не чак толкова ако трябва да живееш там, имам преки наблюдения и впечатления. Сега с пандемията нещата са още по-зле. Но пък в интерес на истината, ако някой ден имам възможност да се преместя, може би няма да се замисля много, освен ако ситуацията с мигрантите станае неудържима. @samuraika преди време гледах разни клипчета за Kyo machiya - за това разни чужденици как са ги направили. Изглеждат много добре 🙂 4 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 Преди 1 час, Emil Chakalov каза: За София също не съм съгласен. Няма европейска столица с толкова ниски цени на имотите. Това с квадратите и гледането на цените е доста заблуждаващо. В България квадратите растат с всяка изминала година и един апартамент от80квадрата строен около 2000 година, сега се води по документи 110-120. Отделно на места в чужбина се обявяват само чистата площ и като се изравни всичко, да не се окаже, че сме стигнали някои столици. Взех за примери обяви за апартаменти с 3 спални, които у нас е водят 4 стайни от мадридският квартал Мораталас-живял съм там, доста близко до центъра, няма кофти обитатели, метро и т.н. и сравних с подобни квартали в София или да речем Младостите, Витоша, Дианабад и се получи интересна изненада. Първо, в София повечето обяви за имоти са в строеж, който ще станат някой ден, но намерих няколко направени. Този във Витоша и е направен 2019, но е явно на БДС, което значи още 25-30к евро като минимум и се води на хартия 190 квадрата, няма и 1100евро на квадрат. Крайна цена мога да сложа поне 240к евро https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d159370667049877&slink=6d4ohl&f1=1 Следващият е в Дианабад от 2020 и пак е на БДС, пак е 185 квадрата и цената е по-сериозна 1400 евро на квадрат или цена от 265к гол като пушка или ще отиде към 300к евро. Да отбележа, че гараж не е включен искат още 15к https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d159916533555535&slink=6d4ohl&f1=1 Още един идентичен 180кв, като предходния, който ще стане 300к за да се влезе. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d136327584898353&slink=6d4ohl&f1=1 Този е най-евтиния, хем е обзаведен, води се само 115 квадрата и цена от 1850е на квадрат. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d161252098345168&slink=6d4ohl&f1=1 В Стрелбище цените са идентични. Сега минаваме на мадридските, ето къде е Мораталас. Ето няколко обяви. Първата е 3 спални, хол и отделна кухня, там масово са така, може да се съединят лесно, в цената е включен и гараж, но изненада, целия апартамент се води някакви си 90 квадрата. Крайната цена е 267к евро, но ако се гледа квадрата е точно х2 спрямо София от 3000евро на квадрат. https://www.idealista.com/inmueble/90948245/ Следващият с 3 спални е за ремонт за 134к евро, с вградени гардероби, това е масово в Испания и задължително външни ролетни щори, нещо много рядко у нас. По-интересното е, че се води 60 квадрата, да с малки стаи е, но е 60 квадрата, ами у нас дори новите с 1 малка спалня са толкова вече..цената на квадрат е пак височка 2200евро, но като се сравни с българските обяви, се разбира, че сравняваме кон с кокошка. https://www.idealista.com/inmueble/92165114/ И още един с нормални стаи, 255к евро пак се води 90 квадрата, х2 в София на теория от 2800 евро, но на практика на идентична цена. Само хола без кухнята е 21 квадрата. https://www.idealista.com/inmueble/81386454/ Не винаги има черно и бяло, както се видя, столичните имоти се конкурират успешно с мадридските, нищо, че някои си мислят, че са евтини. И за финал, дори сега с ниските лихви пак сме много по-зле. На последния апартамент има калкулатор отдолу, при заем от 70% от стойността на имота и добавени 17к евро разходи или общо за 195500 евро за 30 години се плащат 619 евро на месец. Същата сметка на сайта на райфайзен излиза приравнена към евро по 820 евро на месец, ако имате при тях заплата и по 960евро на месец, ако няма при тях заплата. Остава сега да надминем някои европейски столици по цени, но лично мен няма да ме учуди дори да стане. 5 4 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 3 часа, samuraika каза: По принцип, имотите са си добра инвестиция - както акции, стоки, злато...Но си има време и значение - кога и какви имоти...акции, стоки, злато... Сега, към този момент, имотите в София не мисля, че са добра инвестиция. Както и тези в Пловдив, Бургас и Варна. Просто огромна част са купувани или със спекулативна цел, или с цел отдаване под наем. Ама става - много вожд, малко индианец. Ще стане като с предния балон - в един момент покупките ще секнат, прекупвачите ще тръгнат да продават на по-ниска цена (близка до цената на зелено, на която са купили), строителите няма да започват нови комплекси - мастодонти, банките ще се напълнят с ипотекирани кутийки...и така 10 години, докато се насъбере пак платежоспособно търсене за ново строителство. Понеже много хора са купили кеш или с евтин кредит - ще си ги държат празните апартаменти и ще им бършат праха. Познавам и такива. Селата, които са годни за постоянно живеене са скъпи. Който е сръчен в ръцете и има време - къщичка на село е чудесно, но ако трябва да се направи както си трябва - на тия за по 10К лева им добавете едни още 30К за модерна септична яма, нов покрив, измазване, подравняване, дограма, електрика, санитарни възли, оформление на двор, или както баба ми казваше - "горно ново и долно ново" (като се замислих - няма да стигнат 30...). Има все още хубави и леснодостъпни райони - Тетевен, Ловеч, Троян - евтиния и красота. Но да се подържа е трудно и скъпо. Ако строителите бяха по-предприемчиви, вместо да изливат поредния бетонен кошмар в Люлин 10, щяха да правят кокетни вилни селища с къщички и зеленина в провинцията. А какво мислите за потенциала на България като евтина пенсионна дестинация? Ясно, че пенсионерите от богатите западни страни предпочитат Испания, Италия, Португалия. Но Централно и Източно европейците може да предпочетат България - слънце, вкусни плодове и зеленчуци, евтини имоти...Само здравеопазването е проблем, ама като гледам накъде върви Европа - проблем си е навсякъде, даже в Бг. все още е достъпно частното здравеопазване. Всичко което си написала отговаря на истина, обаче реалността е малко по-различна. Ние от години със съпругата ми се чудим какво да правим на старини. Реално много ни се иска да продадем всичко в София и да се преселим в Бургас на спокойствие. Мечтаем си за кокетен апартамент с изглед към морето. Проблемът обаче е инфраструктурата и централизираната система в България, която не виждам скоро да се промени. И ако инфраструктурата започва да се подобрява, какво да кажем за достъпа до качествени здравни услуги в провинцията, а говорим за Бургас все пак, а не за някое китно селце или градче, за които говориш ти по-горе. Затова и не виждам как България на този етап ще се превърне в пенсионна дестинация. Докато всичко е съсредоточено в София, няма как да се случат нещата... 5 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 23 часа, ven62 каза: С риск да стана досаден - не е точно така. Зависи от много неща, но като цяло в панелните крайни квартали, но с метро, нещата стоят малко по-добре т.е. не за 30, а за 20 години, при това с няколко хиляди за ремонт. И тъй като примера е за Обеля-2 ще ми е любопитно екселите на @П.Кръстев какво показват. @П.Кръстев ако не го мързи, да помоля да ги сложи тук, само за този квартал. 2 дни не съм влизал в темата и доста неща са се изписали, а и доста лични съобщения и тагвания виждам... Радвам се, че намирате информацията за полезна. Данните за Обеля-2 изглеждат така: С 2 думи, към 2020 година годишния доход от наем за 50 квадрата жилище би бил около 2200 евро. Съответно покупката на такова жилище би струвала около 40000 евро. Илиза, че инвестицията би се избила дори под 20 години, като не отчитаме фактът че тази инвестиция може да се финансира с кредит, за който има лихви, не се включват годишните данъци и има и разходи свързани с амортизацията на апартамента, но съвсем грубо това е положението 😄 Вече който ще инвестира може да си добави и всички очаквани разходи към грубите сметки и да получи по-точна картинка. **Искам да обърна внимание за хората, на които изпращам файлчето. На някои места има видимо изкривяване на данните. Това може да се дължи на фактът, че има много малко налична информация за конкретни квартали през конкретни години в суровите данни. Излиза, че има места, на които може да се върне инвестицията за 5-6 години, което очевидно не е вярно и най-вероятно се дължи на попаднали единични данни за имоти, които се предлагат на много ниски цени на места като - Ботунец, в.з. Малинова Долина и т.н. Така че използвайте файлчето само за добиване на някаква основна информация, ане за взимане на инвестиционни решения 😄 3 4 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 И още нещо. Със сигурност купуването на имот преди 20-25 години е било страхотна инвестиция и с днешна дата най-вероятно се е избил поне двойно само от наем, без да броим колко се е увеличила цената на същия този имот за 20 години. Подкрепям заключенията с друга табличка. Това е средно за цяла София, но може да се види и по конкретни квартали ЕДИТ: Сега забелязах, че в първия си пост на 8ма страница съм бил филтрирал "Манастирски Ливади" така че средните цени за покупка и наем, които се виждат там са само за този квартал 🙂 1 3 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 2 часа, П.Кръстев каза: 2 дни не съм влизал в темата и доста неща са се изписали, а и доста лични съобщения и тагвания виждам... Радвам се, че намирате информацията за полезна. Данните за Обеля-2 изглеждат така: С 2 думи, към 2020 година годишния доход от наем за 50 квадрата жилище би бил около 2200 евро. Съответно покупката на такова жилище би струвала около 40000 евро. Илиза, че инвестицията би се избила дори под 20 години, като не отчитаме фактът че тази инвестиция може да се финансира с кредит, за който има лихви, не се включват годишните данъци и има и разходи свързани с амортизацията на апартамента, но съвсем грубо това е положението 😄 Вече който ще инвестира може да си добави и всички очаквани разходи към грубите сметки и да получи по-точна картинка. **Искам да обърна внимание за хората, на които изпращам файлчето. На някои места има видимо изкривяване на данните. Това може да се дължи на фактът, че има много малко налична информация за конкретни квартали през конкретни години в суровите данни. Излиза, че има места, на които може да се върне инвестицията за 5-6 години, което очевидно не е вярно и най-вероятно се дължи на попаднали единични данни за имоти, които се предлагат на много ниски цени на места като - Ботунец, в.з. Малинова Долина и т.н. Така че използвайте файлчето само за добиване на някаква основна информация, ане за взимане на инвестиционни решения 😄 И какво се оказа сега - В панелки е най-изгодно да се инвестира. Ама как панелен апартамент - не е престижно някак си? И все умешваме чисто бизнес решение с предрасъдъци. Това е все едно да не си купувам злато, защото ... абе жълтее ми някак си. p.s. Люлин-10 даже не знам къде точно е. Сега ще го разуча. 1 1 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 11 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 4 минути , ven62 каза: p.s. Това Люлин-10 даже не знам къде точно е. Сега ще го разуча. По- добре е от Обеля-2. преди 1 час, Радо каза: @samuraika преди време гледах разни клипчета за Kyo machiya - за това разни чужденици как са ги направили. Изглеждат много добре 🙂 Мдааа, ето да видиш една чужденка как е направила една мачия 😉 Много си прав за Италия, но както казваш - и там си има своите проблеми. Франция - още повече проблеми и скъпо. Португалия е хубаво, но и там се напълни с "пенсионери - инвеститори" и цените скочиха. Имаме още малко време, ще го намислим. @Duke и Бургас ли е зле?!? Ми то излиза, че в България освен в София, няма живот другаде. Ама то в София не се живее от народ! @Alexander благодря ти за труда. Това за квадратурите и аз мислех да го кажа, щото тоя мит, че японците живеели на тясно българите го опровергават многократно, ама не смеех. 6 1 4 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 2 часа, ven62 каза: Люлин-10 даже не знам къде точно е. Много лесно може да се ориентираш, защото е точно до Люлин 9. 3 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 4 минути , Фил каза: Много лесно може да се ориентираш, защото е точно до Люлин 10. Всъщност, не ме интересува...Купувам! 1 3 Връзка към коментар
Радо Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 Преди 1 час, samuraika каза: Мдааа, ето да видиш една чужденка как е направила една мачия 😉 Много си прав за Италия, но както казваш - и там си има своите проблеми. Франция - още повече проблеми и скъпо. Португалия е хубаво, но и там се напълни с "пенсионери - инвеститори" и цените скочиха. Имаме още малко време, ще го намислим. Супер изглежда!!!! ето и тук още малко: http://www.hachise.com/buy/list.html а за Италия: https://www.case1euro.it/, https://casea1euro.it/case-a-1-euro/ 🙂 2 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 1 час, samuraika каза: Това за квадратурите и аз мислех да го кажа, щото тоя мит, че японците живеели на тясно... Сус ма, самурайке! Още помня една хотелска стая в Minato Mirai, когато не успях да си отворя куфара и изпаднах в откровена клаустрофобия! Това щото не бях виждала още английски стаи... 😄 преди 1 час, samuraika каза: Ми то излиза, че в България освен в София, няма живот другаде. Ама то в София не се живее от народ! Аз съм стигнала до същите умозаключения и съм изпаднала в същата патова позиция. Ще те следвам да преписвам, ама засега държа химикалката във въздуха само 😉 преди 1 час, samuraika каза: Мдааа, ето да видиш една чужденка как е направила една мачия... Леле, невероятно е! 🥰 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 43 минути , Rainy каза: Сус ма, самурайке! Още помня една хотелска стая в Minato Mirai, когато не успях да си отворя куфара и изпаднах в откровена клаустрофобия! Това щото не бях виждала още английски стаи... 😄 Аз съм стигнала до същите умозаключения и съм изпаднала в същата патова позиция. Ще те следвам да преписвам, ама засега държа химикалката във въздуха само 😉 Леле, невероятно е! 🥰 @samuraika, Аз май съм виждал тези снимки и преди. (имаше една тема за airbnb, но от гледна точка на хостовете) А пред къщичката ви има на една снимка с @Roje ? 1 Връзка към коментар
jul Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 3 часа, samuraika каза: Ми то излиза, че в България освен в София, няма живот другаде. Ама то в София не се живее от народ! Е, хайде сега, живи сме и по прованса 😄 5 1 Връзка към коментар
lesy Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 Ние сме от тези, които малко по-малко почнаха да се изнасят от София. Засега за малко, впоследствие за по-дълго. На определена възраст приоритетите се променят. Мнението ми е, че в близки села около големите градове може да се живее добре. Близостта до големия град, изградена инфраструктура дава възможност за културен и социален живот. По-чист въздух и възможност за набавяне на по-чиста храна на достъпни цени. Така, надявам се, и срещите с лекарите ще са по-малко. При нас факторът приятели и роднини също има роля, когато търсихме решение закъде да гледаме като се пенсионираме. Това ни отказа от покупка на имот в Гърция, въпреки че на Пелопонес като гледахме имаше добри предложения преди няколко години. 3 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 11 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 27 минути , ven62 каза: А пред къщичката ви има на една снимка с @Roje ? С Роже сме пред тази къща. преди 11 минути , jul каза: Е, хайде сега, живи сме и по прованса 😄 Аз даже подозирам, че не само сте живи, ами и си ви е много добре даже. @П.Кръстев много благодаря за анализа. Но пропускаме appreciation - с колко е нарастнала стойността на апартамента през годините, не само наема. И тогава картинката с панелите по крайните квартали седи другояче. 1 1 Връзка към коментар
feel_the_rush Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 1 час, Rainy каза: Сус ма, самурайке! Още помня една хотелска стая в Minato Mirai, когато не успях да си отворя куфара и изпаднах в откровена клаустрофобия! Това щото не бях виждала още английски стаи... 😄 Не е за тази тема, но да ви открехна как се спи в големи стаи в Япония - резервирайте си винаги Run of the House и изпично търсете настанявания с такива възможности. Колкото пъти съм си взимала така - над 10 вече, все съм се ширила в някакви огромни апартаменти, а в Киото даже имаш и баня с джакузи. В старата част. Само вметвам 🙂 6 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 11 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2021 преди 33 минути , feel_the_rush каза: Не е за тази тема, но да ви открехна как се спи в големи стаи в Япония - резервирайте си винаги Run of the House и изпично търсете настанявания с такива възможности. Колкото пъти съм си взимала така - над 10 вече, все съм се ширила в някакви огромни апартаменти, а в Киото даже имаш и баня с джакузи. В старата част. Само вметвам 🙂 Благодаря! Надявам се да се възползвам от съветите ти 🙂 Аз бях отдавна, 2012 г,. и то в командировка, и нямах особен избор, макар че бях готова да си доплатя сама за по-голяма стая... Ама нямаше! Иначе ако имам драснат път към Япония, смятам да наема прелестната (убедена съм) къща в Нара на @samuraika 😄 🥰 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега