Прескочи до съдържание

Покупка на имот

samuraika

Препоръчани мнения

преди 3 часа, Фил каза:

Много лесно може да се ориентираш, защото е точно до Люлин 9. :biggrin: 

Аз се чудя - как ония леваци от Щатите  не са се сетили още?

Beverly Hills 9, Orange County 6...

• Смея се 5
Връзка към коментар
преди 2 часа, Rainy каза:

Сус ма,  самурайке! :grin: Още помня една хотелска стая в Minato Mirai, когато не успях да си отворя куфара и изпаднах в откровена клаустрофобия! Това щото не бях виждала още английски стаи... 😄

Това доказва само, че българските жени като пътуват, носят куфари с размерите на жилищни помещения! :cool:

• Смея се 16
Връзка към коментар
преди 1 час, lesy каза:

Ние сме от тези, които малко по-малко почнаха да се изнасят от София. Засега за малко, впоследствие за по-дълго. На определена възраст приоритетите се променят. Мнението ми е, че в близки села около големите градове може да се живее добре. Близостта до големия град, изградена инфраструктура дава възможност за културен и социален живот. По-чист въздух и възможност за набавяне на по-чиста храна на достъпни цени.

Последните години на български език излязоха книги, които разглеждат тематиката доста задълбочено 🙂

http://dobrevbooks.com/index.php?route=product/product&product_id=76

http://books.janet45.com/books/1180

Интересното (то си е направо смайващо) за Джейн Джейкъбс е, че тя не е архитект, нито урбанист, тя даже няма висше образУвание! Писала е размишленията си за градовете в качеството си на журналист, но явно е носела някаква искра в себе си, защото нейните текстове и идеи са повлияли в голяма степен на урбанизма по целия свят. Може би именно погледът и възприятията ѝ на лаик правят идеите ѝ толкова близки и разбираеми за хората.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 часа, samuraika каза:

По принцип, имотите са си добра инвестиция - както акции, стоки, злато...Но си има време и значение - кога и какви имоти...акции, стоки, злато...

Сега, към този момент, имотите в София не мисля, че са добра инвестиция. Както и тези в Пловдив, Бургас и Варна. Просто огромна част са купувани или със спекулативна цел, или с цел отдаване под наем. Ама става - много вожд, малко индианец. Ще стане като с предния балон - в един момент покупките ще секнат, прекупвачите ще тръгнат да продават на по-ниска цена (близка до цената на зелено, на която са купили), строителите няма да започват нови комплекси - мастодонти, банките ще се напълнят с ипотекирани кутийки...и така 10 години, докато се насъбере пак платежоспособно търсене за ново строителство. Понеже много хора са купили кеш или с евтин кредит - ще си ги държат празните апартаменти и ще им бършат праха. Познавам и такива.

Селата, които са годни за постоянно живеене са скъпи. Който е сръчен в ръцете и има време - къщичка на село е чудесно, но ако трябва да се направи както си трябва - на тия за по 10К лева им добавете едни още 30К за модерна септична яма, нов покрив, измазване, подравняване, дограма, електрика, санитарни възли, оформление на двор, или както баба ми казваше - "горно ново и долно ново" (като се замислих - няма да стигнат 30...). Има все още хубави и леснодостъпни райони - Тетевен, Ловеч, Троян - евтиния и красота. Но да се подържа е трудно и скъпо. Ако строителите бяха по-предприемчиви, вместо да изливат поредния бетонен кошмар в Люлин 10, щяха да правят кокетни вилни селища с къщички и зеленина в провинцията.

А какво мислите за потенциала на България като евтина пенсионна дестинация? Ясно, че пенсионерите от богатите западни страни предпочитат Испания, Италия, Португалия. Но Централно и Източно европейците може да предпочетат България - слънце, вкусни плодове и зеленчуци, евтини имоти...Само здравеопазването е проблем, ама като гледам накъде върви Европа - проблем си е навсякъде, даже в Бг. все още е достъпно частното здравеопазване.

Засичал съм репортажи по немски телевизии, които разглеждат България като дестинация за такъв вид "пенсионен туризъм". Намерих статия, че през 2018 сае били около 650. Но те не могат да имат значително влияние на пазара на имоти, защото са с ниски доходи за Западна Европа. Избиращите България поне по репортажите имат доходи в диапазона 800-1300 евро

преди 6 часа, samuraika каза:

По- добре е от Обеля-2.

Мдааа, ето да видиш една чужденка как е направила една мачия 😉  Много си прав за Италия, но както казваш - и там си има своите проблеми. Франция - още повече проблеми и скъпо. Португалия е хубаво, но и там се напълни с "пенсионери - инвеститори" и цените скочиха. Имаме още малко време, ще го намислим.

@Duke и Бургас  ли е зле?!? Ми то излиза, че в България освен в София, няма живот другаде. Ама то в София не се живее от народ!

@Alexander благодря ти за труда. Това за квадратурите и аз мислех да го кажа, щото тоя мит, че японците живеели на тясно българите го опровергават многократно, ама не смеех.

Бургас стада от липсата на университети. Оттам и липсата на добро здравеопазване и атрактивни работодатели. Единствената позитивна промяна там е, че се подобри базовата инфраструктура, но икономически не е напред повече от Пловдив или Варна, дори е леко назад.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, Emil Chakalov каза:

Но проста сметка за Студентски град,там имам някакъв опит.Малко жилище-антре,баня с тоалетна,кухненски бокс,стая и балкон-38-40К евро.Месечен наем 300-350 евро.От там нататък смятайте.Писах по-горе-купих такъв имот за 25К и след една година го продадох за 37К.

Ако някой го интересува фирма.която строи в Sin city (Студентски град) да пише на лични.

Емо,уцелил си момента за продажба. Поздравления! Явно не си разглеждал скоро обяви.В момента подобни жилища в Студентски град и кв. Витоша се предлагат за 200€ ,като излизат и по-ниски цени. Обявите са десетки и стоят с месеци.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 5 часа, samuraika каза:

@П.Кръстев много благодаря за анализа. Но пропускаме appreciation - с колко е нарастнала стойността на апартамента през годините, не само наема. И тогава картинката с панелите по крайните квартали седи другояче. 

Ето го и този момент с price appreciation-a. Много зависи точно между кои два квартала е сравнението, но резултатите не са толкова очевидни 🙂

image.png.839a0d5f107b7d3a64bf4bd9ee9f40b0.pngimage.png.fb540f660ff41bfe74d9d95a27889ec5.png

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 39 минути , Dian каза:

В момента подобни жилища в Студентски град и кв. Витоша се предлагат за 200€ ,като излизат и по-ниски цени. Обявите са десетки и стоят с месеци.

И 80% от обявите са фалшиви. Пускат ги брокери за да привличат клиенти.
На 07.12. пуснах едностаен ап. в Студентски град на 15.12 вече беше нает за 550лв. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 45 минути , Dian каза:

Емо,уцелил си момента за продажба. Поздравления! Явно не си разглеждал скоро обяви.В момента подобни жилища в Студентски град и кв. Витоша се предлагат за 200€ ,като излизат и по-ниски цени. Обявите са десетки и стоят с месеци.

Защото и Студентски град стана много разтегливо понятие.

И там както навсякъде, апартамент на хубаво място се заема веднага. Паркомясто пък ти дава голямо предимство в самия Студентски, не във Витоша или УНСС и т.н.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 17 минути , EliNik каза:

И 80% от обявите са фалшиви. Пускат ги брокери за да привличат клиенти.
На 07.12. пуснах едностаен ап. в Студентски град на 15.12 вече беше нает за 550лв. 

273 обяви,от които 30 до 200 евро.Колко от тях са фалшиви не се наемам да коментирам,но е факт,че предлагането в Студентски град и района силно контрастира с други райони на София. Търсейки инвестиция,към настоящия момент сметката с наемите не излиза.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=6d89lp&f1=1

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 часа, Rainy каза:

Сус ма,  самурайке! :grin:

Ами аз затова не исках да отварям дума за квадратури, щото знам че темата ще се обърне на "даааа, ама аз като бях в Токио хотелската ми стая ми стягаше в раменете и едната ми пета стърчеше навън" (кат не правите разлика между бизнес хотел и хотел-така е), ама това по ниакъв начин не касае факта, че жилище 54м2 в Япония е равно на стари 70м2 в България и нови 110м2.

@П.Кръстев много благодаря за целия труд с таблиците, на мен, а може би и на други, ми е много интересно и полезно. Макар данните да се изкривяват от факта, че стандарта за метър, дето се пази в Париж, в България са го произвели от ластик...грешно са си превели и думата "гарсон"  като "четиричленно семейство". Също и Лозенец - и той е ластичен по обявите. Центъра - и той.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 12 часа, samuraika каза:

Ами аз затова не исках да отварям дума за квадратури, щото знам че темата ще се обърне на "даааа, ама аз като бях в Токио хотелската ми стая ми стягаше в раменете и едната ми пета стърчеше навън" (кат не правите разлика между бизнес хотел и хотел-така е), ама това по ниакъв начин не касае факта, че жилище 54м2 в Япония е равно на стари 70м2 в България и нови 110м2.

Аз нямам претенции. Хотелите ми с 3 или 4 звезди в Окинава, Токио, Киото и Осака бяха с достатъчно големи стаи и перфектни локации. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да разсеем и охладим страстите около Ковид ситуацията, а и да не отварям нова тема мисля да се вмъкна в темата на Самурайка (дано няма нищо против)  
Купих си парцел в Плевен в топ квартал “Кайлъка” и ще строя къщата на мечтите си🙂

Приемам го хем като инвестиция, хем като място на което най накрая да се отпусна след години препускане на пред назад. Идеята е два етажа около 150кв.м.

Нищо фенси🙂

Ще се радвам на идеи, ако ви е интересно, че вече съм нахвърлил идеи на архитекта😉 

Идеята е нещо като на снимките

DAA0DAD4-9E01-4683-AEF1-22849FB9FA9F.png

FFEC0FF4-7CF4-4951-B9CE-B21A6493A923.png

F1F08948-E64A-4D65-A455-42C1347E4AAF.png

• Харесвам 8
  • Браво 2
Връзка към коментар

Попаднах на това днес, има логика, а за празните е ясно, че растат и ще растат, минимум 25% са сега в София, на други места повече.

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/jilishtnata-plosht-v-stolichna-obshtina-raste-nad-dva-pyti-po-byrzo-ot-naselenieto-322207/

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 55 минути , VASILEV каза:

Да разсеем и охладим страстите около Ковид ситуацията, а и да не отварям нова тема мисля да се вмъкна в темата на Самурайка (дано няма нищо против)  
Купих си парцел в Плевен в топ квартал “Кайлъка” и ще строя къщата на мечтите си🙂

Приемам го хем като инвестиция, хем като място на което най накрая да се отпусна след години препускане на пред назад. Идеята е два етажа около 150кв.м.

Нищо фенси🙂

Ще се радвам на идеи, ако ви е интересно, че вече съм нахвърлил идеи на архитекта😉 

Идеята е нещо като на снимките

DAA0DAD4-9E01-4683-AEF1-22849FB9FA9F.png

FFEC0FF4-7CF4-4951-B9CE-B21A6493A923.png

F1F08948-E64A-4D65-A455-42C1347E4AAF.png

Сглобяема къща ли е това?

На 12.02.2021 г. в 1:13, samuraika каза:

Също и Лозенец - и той е ластичен по обявите.

Факт. Ключовото е да си на мястото на пирона, откъдето се опъва ластикът. :beach:

Л(укс)озенец е готино място, но не колкото нашата махала с @AlexandraKo в Пловдив.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 24 минути , Zaro каза:

Факт. Ключовото е да си на мястото на пирона, откъдето се опъва ластикът. :beach:

Л(укс)озенец е готино място, но не колкото нашата махала с @AlexandraKo в Пловдив.

Не, не е сглобяема.

Връзка към коментар
преди 2 часа, Alexander каза:

Попаднах на това днес, има логика, а за празните е ясно, че растат и ще растат, минимум 25% са сега в София, на други места повече.

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/jilishtnata-plosht-v-stolichna-obshtina-raste-nad-dva-pyti-po-byrzo-ot-naselenieto-322207/

Първата графика е интересна  - прираста на населението и строежа на нови жилища са поели в противоположни посоки.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@VASILEV ама как така "темата на Самурайка"??? Ако нещо тук е нечие въобще - то е на Основателя. А иначе темата е на всички и за всичко свързано с имоти. Благодаря че сподели, изглежда страхотно! Честито за парцела! Пътешествията са още по-приятни, огато има едно много специално "у дома" където да се завърнеш...и да помечтаеш за ново пътешествие.

Много са хубави идеите ти, на мен първият приоект най-ми хатреса - има много външно пространство, според мен на къщите предимството им е големите дневни (в блок не винаги могат да се постигнат и големите външни пространства - патио, веранди, навеси, чердаци, ливади...

Ако ти е интересно - ето ти за разглеждане малко японски архитекти, имат интересен почерк. За по-плътна градска среда са, но можеш да си харесаш някой елемент.

@Alexander дам, графиката е много показателна. Принципно, ако се увеличаваше жилищната площ само - това е добре, защото в София има недостиг от нормални семейни жилища. Но не се увеличава площтта на жилищата на хората, а се увеличава броят на жилищата, което е проблем. Лично познавам - тричленно семейство, живеят в хол и спалня, но купуват втори апартамент "за инвестиция" вместо да си купят по-голям за живеене. В новите блокове, като се погледне проекта - на етаж има по 4-5 двустайни апартамента и един тристаен, често и той миниатюрен - както ти каза - гардеробни, сервизни, кабинет и т.н. помещения, които са стандартни за други европейски градове - липсват.  Кой ще ги обитава хилядите кутийки дето ги строят - представа нямам. Според мен ще паднат цените и ще почнат да ги обединяват след време.

преди 7 часа, Zaro каза:

Л(укс)озенец е готино място,

Беше.

А Пловдив и Бургас са двата града в България, в които е приятно да се живее - като градска среда. Специално Пловдив е силно недооценен - и като туристическа дестинация и като място за живот, много го харесвам този град, има невероятно излъчване. В Бургас също се прави много за развитието на града, само дано не го превърнат и него в Слънчев Бряг - като гледам в Меден Рудник усилено работят по въпроса...

Благоевград и Сандански са други два хубави града в България с хубави условия за живот. Сандански и него се стараят да го съсипят с масово строителство, надявам се да отмина тази вълна там. В Банско, след мораториума за издаване на нови разрешителни за строеж, се случват само хубави неща. По морето се спряха и без мораториум, че няма кой да купува настроеното, но едина официална забрана би подействала добре.

Наскоро се "поразходих" виртуално из Созопол, че не съм стъпвала от години - ми дорева ми се...Значи, това дето хората протестираха против асфалтирането на крайбрежието, според мен грешно са го рабрали висшите органи. Да им се обясни на управниците - хората имат предвид по-малко строителство, а не блок до блок, но без улици...

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 29 минути , samuraika каза:

@VASILEV 

Ако ти е интересно - ето ти за разглеждане малко японски архитекти, имат интересен почерк. За по-плътна градска среда са, но можеш да си харесаш някой елемент.

@samuraikaБлагодаря за споделените линкове, има доста интересни идеи, които човек може да си ''открадне". Виждам, че наблягат на дървото при оформяне на вътрешният дизайн за разлика от Европа, където преобладава камък и мрамор.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, Zaro каза:

Нашата махла си запази облика - няма блокове, големи строежи, повече са само хубави къщи. Не знам, дали си се разходил скоро из района - някои от старите къщи се  замениха нови и красиви, но пак къщи. 

А близостта с Бунарджика, обуславя и един друг микроклимат - в най-големите жеги, тук е друго. И  определено смятам, че това е най- хубавата част от нашия град.

Лошото е, че проблемът с паркирането, става от ден на ден, все по- голям и никой не се опитва да го решава.

@VASILEV много хубава изглежда къщичката. Как ще си я натъкмиш - си зависи от теб, какво ти харесва. В кабинета и в едната ни къща, всички настилки са от бял мрамор , а мебелите от естествено дърво. Нищо не е мръднало. 

Естествените материали и са по-красиви, и са по-трайни, според мен. Но мраморът държи студено, за това се предпочита, при по- топъл климат.

И върху мрамора няма килими и пътеки, но при нас, зимата е кратка и не е много студена. А лятото- по- дълго и горещо , и хладната настилка е приятна.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , AlexandraKo каза:

Нашата махла си запази облика - няма блокове, големи строежи, повече са само хубави къщи. Не знам, дали си се разходил скоро из района - някои от старите къщи се  замениха нови и красиви, но пак къщи. 

А близостта с Бунарджика, обуславя и един друг микроклимат - в най-големите жеги, тук е друго. И  определено смятам, че това е най- хубавата част от нашия град.

Лошото е, че проблемът с паркирането, става от ден на ден, все по- голям и никой не се опитва да го решава.

@VASILEV много хубава изглежда къщичката. Как ще си я натъкмиш - си зависи от теб, какво ти харесва. В кабинета и в едната ни къща, всички настилки са от бял мрамор , а мебелите от естествено дърво. Нищо не е мръднало. 

Естествените материали и са по-красиви, и са по-трайни, според мен. Но мраморът държи студено, за това се предпочита, при по- топъл климат.

И върху мрамора няма килими и пътеки, но при нас, зимата е кратка и не е много студена. А лятото- по- дълго и горещо , и хладната настилка е приятна.

@AlexandraKoБлагодаря!
Кайлъка в Плевен също си има свой микроклимат и лятото е прохладно и свежо. Естествените материали са наистина красиви и трайни, но и много скъпи. Ще има камък и по къщата и оградите, но всичко е в проект за сега. Къщата ще е с подово навсякъде така, че няма да е студено зимата независимо от какъв материал ще е пода.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, VASILEV каза:

@AlexandraKoБлагодаря!
Кайлъка в Плевен също си има свой микроклимат и лятото е прохладно и свежо. Естествените материали са наистина красиви и трайни, но и много скъпи. Ще има камък и по къщата и оградите, но всичко е в проект за сега. Къщата ще е с подово навсякъде така, че няма да е студено зимата независимо от какъв материал ще е пода.

Ние навсякъде под мрамора имаме подово, но не с водни ризи, а на ток. Преди 30 години, това беше възможното.

Според мен, това е най- приятният начин на отопление, който ти създава чудесен комфорт.  Дори, температурата на въздуха в стаята да не е висока,щом на краката ти е топло, ти е добре. Но в момента си е сериозна сума, като разход за ток. Ти ще си го направиш, по новите технологии - камини, водни ризи, така сигурно , е по-икономично.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

....,щом на краката ти е топло, ти е добре. ...

Не е лошо да обсъдите това с вашият съдов хирург. 

Много от лекарите дори забраняват подовото отопление ако имате проблеми със сърцето, вените и т.н.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 19 минути , Vency каза:

Не е лошо да обсъдите това с вашият съдов хирург. 

Много от лекарите дори забраняват подовото отопление ако имате проблеми със сърцето, вените и т.н.

Забраняват дори и топлата вода в минералните бани.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.