Прескочи до съдържание

Покупка на имот

samuraika

Препоръчани мнения

преди 3 часа, samuraika каза:

Беше.

Ама аз неслучайно се изразих метафорично за пирончето и ластика за Лозенец. Мястото на отправната точка е важно, не периферията, която всеки разтяга в своя полза.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Нашата махла си запази облика - няма блокове, големи строежи, повече са само хубави къщи. Не знам, дали си се разходил скоро из района - някои от старите къщи се  замениха нови и красиви, но пак къщи. 

А близостта с Бунарджика, обуславя и един друг микроклимат - в най-големите жеги, тук е друго. И  определено смятам, че това е най- хубавата част от нашия град.

Лошото е, че проблемът с паркирането, става от ден на ден, все по- голям и никой не се опитва да го решава.

Последно видях, че една великолепна триетажна сграда на ъгъла на Виктор Юго и Йосиф Шнитер, срещу детската градина, е с изолация на третия етаж. А на първия живееше съученик и съм прекарал много време там.

Има единични случаи на нови сгради на мястото на стари хубави еднофамилни къщи (на една съученичка до Алекото), но са по-скоро изключения.

Районът между двете тепета и градината е неповторим.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Честито за покупката, @VASILEV ! Проектът на къщата изглежда прекрасно - най-много ми харесва голямото патио с масичката. Ще чакаме някой ден да я покажеш завършена :).

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 минути , Травеолани каза:

Честито за покупката, @VASILEV ! Проектът на къщата изглежда прекрасно - най-много ми харесва голямото патио с масичката. Ще чакаме някой ден да я покажеш завършена :).

Благодаря🙂

Връзка към коментар
Преди 1 час, Vency каза:

Не е лошо да обсъдите това с вашият съдов хирург. 

Много от лекарите дори забраняват подовото отопление ако имате проблеми със сърцето, вените и т.н.

Хехе, добре сме си, с всичко сме си добре:)))

И с вените, и със сърцето, и с акъла:)))

Но подовото, вече не го ползваме, че на 200 кв.м етаж от къща, с високи тавани, цената е, няколко пъти  Ауууу😰

Връзка към коментар

@AlexandraKo, @Zaro, така като чета, май с вас сме съкварталци. Аз съм първо поколение софиянец, но родителите ми са от Пловдив. Имахме етаж от къща на ул.Александър Екзарх (преди беше Академик Державин), съвсем близо до училище Алеко Константинов и пожарната. Прекарвах летата при баба и дядо, кажи-речи поравно между Пловдив и вилата на Марково. В Пловдив ми викаха Шопа (за сметка на това в София бях известен като Майната) и по цял ден търчахме с тайфата по Бунарджика или играехме на фунийки из кварталните улички. Много обичам тази част на Пловдив - толкова хубави спомени имам от там. За съжаление, когато баба и дядо починаха, продадохме всички имоти в Пловдив и ги заменихме с такива в София. Доста често обаче, когато имам работа в Пловдив, минавам да се разходя през квартала просто от носталгия.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 14 часа, VASILEV каза:

Да разсеем и охладим страстите около Ковид ситуацията, а и да не отварям нова тема мисля да се вмъкна в темата на Самурайка (дано няма нищо против)  
Купих си парцел в Плевен в топ квартал “Кайлъка” и ще строя къщата на мечтите си🙂

Приемам го хем като инвестиция, хем като място на което най накрая да се отпусна след години препускане на пред назад. Идеята е два етажа около 150кв.м.

Нищо фенси🙂

Ще се радвам на идеи, ако ви е интересно, че вече съм нахвърлил идеи на архитекта😉 

Идеята е нещо като на снимките

DAA0DAD4-9E01-4683-AEF1-22849FB9FA9F.png

FFEC0FF4-7CF4-4951-B9CE-B21A6493A923.png

F1F08948-E64A-4D65-A455-42C1347E4AAF.png

Като наскоро преминали през драмата, наречена "строителство", мога да споделя някои свои виждания, породени от моя си начин на живот. 

Ние възстановихме стара къща, която, на практика, построихме почти изцяло. Възстановяването на старо излиза много по-скъпо. Запазихме само каменните зидове на избата и дебелите стени по 50 см от плътна тухла. 

Сега бих бутнала изцяло таванския етаж. Да се катериш по етажите при наличието на двор, се случва безкрайно рядко. Като дойдат приятели, ги гоним горе да си обитават. Терасата пък на втория етаж, подлежи само на прашасване и миене - никой не я ползва при наличие на огромна тераса долу и отделно лятна кухня от 40кв.м. 

При нас двата етажа са обособени като самостоятелни апартаменти (със самостоятелни вик и парно), свързани с вътрешно стълбище. Друга е концепцията, ако долният етаж се ползва за всекидневна, а вторият за спални.

Като цяло съм любител на едноетажните къщи по практични причини, а иначе и двуетажните ми харесват.

Като инвестиция - за мен не е никаква инвестиция нашата къща. Защо? Защото си я направих без ограничения в мечтите и просто е непродаваема, въпреки че се намира в национален курорт. 

По вътрешното обзавеждане човек може да прави чудеса, и те могат да направят имота непродаваем с печалба. Но с това аз бях наясно преди да започнем и нямам проблем. Но е хубаво и за това човек да си дава сметка. 

Имаме и роднини и приятели, които започвайки строителство на къща, цитираха едни суми, които аз ги помолих да си ги умножат по три, ама те не ми повярваха.

Е, доближават ги вече на финала. Със заеми. Непредвидени. Ама са млади и ще дерзаят!

Успех ти пожелавам и по-малко нерви! (Освен ако не си строител!)

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 21 минути , tougherty каза:

Прекарвах летата при баба и дядо, кажи-речи поравно между Пловдив и вилата на Марково.

Също и аз. На мен едните ми баба и дядо са от Пловдив, живееха на "Филип Македонски", до Лайпциг и имаха вила на Марково с гледка към града. А другите живееха в

София - до ИСУЛ. Комшия им беше треньорът на Левски, още му помня синия Опел Манта - велика гъзария за онова време. Не са ми викали "майна", но когато си отивах в къщи - в "Младост", децата от центъра на София много ми се подиграваха - питаха ме взела ли съм си храна за изпът и да проверя за чадър - може в Младост да вали 🤪  Ама тогава така ни изглеждаше Младост - когато сме се нанесли, нашият блок е бил последният и автобусът не е стигал до там. Още помня как берем челядинки пред блока, а край нас пасат овчици от едно стопанство край близкото манастирче. Аха. За най-централния район на Младост иде реч, дето там сега небостъргачи строят. Баба ми дълго не е могла да понесе мисълта, че са ни "изселили" в Младост, ама тя си беше от ония баби, дето викаха на Пиротска - Пиротска, още когато беше Жданов. Спомени...

преди 11 минути , но нейм каза:

Като инвестиция - за мен не е никаква инвестиция нашата къща. Защо? Защото си я направих без ограничения в мечтите.

Е каква по-хубава инвестиция от това! То си е направо реклама на Мастъркард - "Груб строеж - 200Е на квадрат, дограми - 8000 лева, скъсани нерви - 2 тона, неограничени мечти - прайслес!!!!". Къщите са си инвестиция - в качество на живот, комфорт, семейна атмосфера. По това си приличат с пътешествията. И аз имам проблем с това да обяснявам на някои хора, че инвестрам в спомени, ама то си е за тяхна сметка като не разбират.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 58 минути , tougherty каза:

@AlexandraKo, @Zaro, така като чета, май с вас сме съкварталци. Аз съм първо поколение софиянец, но родителите ми са от Пловдив. Имахме етаж от къща на ул.Александър Екзарх (преди беше Академик Державин), съвсем близо до училище Алеко Константинов и пожарната.

Даааа, много сме си съседи!

преди 11 минути , samuraika каза:

Също и аз. На мен едните ми баба и дядо са от Пловдив, живееха на "Филип Македонски", до Лайпциг и имаха вила на Марково с гледка към града.

И с теб сме съседи - едната ни къща е на Ф.Македонски, до Градината.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 14 часа, Zaro каза:

Л(укс)озенец е готино място, но не колкото нашата махала с @AlexandraKo в Пловдив.

В моето детство, Лозенец беше превъзходен. Мои роднини живееха там и като деца често прекарвах време по стръмните улици с кокетните къщички. Още през 90-те, Лозенец беше буквално застроен наново и то във времената на най-некачественото строителство. Сега дори и пари да ми дават, не бих живял в този квартал. През цялото време говоря за същинския Лозенец под Японския...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@AlexandraKo не знам дали съм ти споменавал, ама и аз съм половин пловдивчанин, баща ми и цялата му рода е от там.

Баба ми и дядо ми живяха на ул. П. Каравелов в тази кооперация, а преди това в една къща-там е бил роден и баща ми, но не мога да ти дам адрес, едва я помня къде е била грубо, но беше на 15 мин пеш от кооперацията която виждаш.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 24 минути , samuraika каза:

Е каква по-хубава инвестиция от това! То си е направо реклама на Мастъркард - "Груб строеж - 200Е на квадрат, дограми - 8000 лева, скъсани нерви - 2 тона, неограничени мечти - прайслес!!!!". Къщите са си инвестиция - в качество на живот, комфорт, семейна атмосфера. По това си приличат с пътешествията. И аз имам проблем с това да обяснявам на някои хора, че инвестрам в спомени, ама то си е за тяхна сметка като не разбират.

Без нерви не е сладко! И за капак вече съм арматурист, бетонджия, плочкаджия, за дизайнер няма да се хваля, че нямам ценз!

А за инвестиция - имах предвид само и единствено като финансова инвестиция. Иначе къщата не се продава!

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, VASILEV каза:

Да, с термопомпа

Имаш ли идея колко ще излезе? Аз имах възможност да взема една голяма къща на прилична сума, но се отказах, понеже само за цялото отопление (термопомпа, радиатори, подово, газ и т.н.) сумата излезе 70 000 лв. 😬

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 54 минути , tougherty каза:

@AlexandraKo, @Zaro, така като чета, май с вас сме съкварталци. Аз съм първо поколение софиянец, но родителите ми са от Пловдив. Имахме етаж от къща на ул.Александър Екзарх (преди беше Академик Державин), съвсем близо до училище Алеко Константинов и пожарната. Прекарвах летата при баба и дядо, кажи-речи поравно между Пловдив и вилата на Марково

Ти си от онези "парашутисти", които идваха само лятната ваканция.

:laugh:

преди 9 минути , Duke каза:

През цялото време говоря за същинския Лозенец под Японския...

Същинският Лозенец е долният, около пл. Журналист. Под Японския е горният.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 минути , Duke каза:

През цялото време говоря за същинския Лозенец под Японския...

Па, то другото не е Лозенец, а някаква чалга еквилибристика с тавани 2,30м. И въпреки това, държи яки цени и има топ локация.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
В момента, Zaro каза:

Същинският Лозенец е долният, около пл. Журналист. Под Японския е горният.

Няма да спорим, преди 45 години, нещата бяха по-различни... 😉 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Честито за покупката и успех със строежа на къщата @VASILEV. Няма по-хубаво от къща. Водното подово за отопление на къща е най-добрия избор. Ние си купихме готова къща, защото нямахме време и нерви да се занимаваме със стоежи и не успяхме да си намерим хубав парцел. Предимството да си построиш сам къща е, че можеш да си направиш всичко точно както си го искаш. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 6 минути , EliNik каза:

Водното подово за отопление на къща е най-добрия избор. 

Само, че не е приложимо при масивен паркет, защото дървото е изолатор.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Tака, като чета "майните" са на всеки километър ... ама в София.

@AlexandraKo както винаги прави изключение.

А ние, "кестените", освен да спорим къде точно беше Лозенец...

:grin:

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , но нейм каза:

Да така е, но има много други варианти за качествени и красиви подови настилки. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , ven62 каза:

Tака, като чета "майните" са на всеки километър ... ама в София.

@AlexandraKo както винаги прави изключение.

Неизбежно е. Кореняк-пловдивчаните са повече от кореняк-софиянците. Все пак преди малко повече от 100 години Пловдив е бил 2-3 пъти по-голям град.

Наздраве, @ven62!

• Харесвам 6
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , ven62 каза:

Ниц бе, кестен 😛

преди 26 минути , но нейм каза:

А за инвестиция - имах предвид само и единствено като финансова инвестиция. Иначе къщата не се продава!

Да, разбрах те. Само исках да доуточня, че когато е за себе си - това няма значение.

А по въпроса за отоплението - какво ще кажете за пелетните котли? Има с въздушна, с водна риза, излизали икономични и лесни за употреба. Някой да сподели опит?

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 19 минути , но нейм каза:

Ние живеем под наем, но сме с естествен паркет ( незнам какво точно означава масивен) и сме само с подово отопление ( отново незнам дали е на ток или на какво изобщо е ) , но в нас се ходи само бос и е жега цяла зима. 
 Възможно ли е паркета да е естествен, а да не е масивен? Питам от любопитство и евентуално ако някога си купим жилище да съм информирана ☺️

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.