bobole4e Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 преди 1 час, samuraika каза: може в Младост да вали Ама то си е точно така-когато в Центъра вали, в Младост не и обратното 🙂 . 1 Връзка към коментар
VASILEV Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 Преди 1 час, ACM каза: Имаш ли идея колко ще излезе? Аз имах възможност да взема една голяма къща на прилична сума, но се отказах, понеже само за цялото отопление (термопомпа, радиатори, подово, газ и т.н.) сумата излезе 70 000 лв. 😬 Мисля, че подовото с термопомпата, радиатори и рекооператора около 50 000 за къща 150кв. м . Мога да кажа стс сигурност когато са факт, че цените скачат постоянно 1 Връзка към коментар
VASILEV Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 преди 2 часа, но нейм каза: Успех ти пожелавам и по-малко нерви! (Освен ако не си строител!) @но неймБлагодаря. Аз тепърва ще съм в твоите обувки и приключение, но пък ще е предизвикателство. 2 Връзка към коментар
гост Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 преди 57 минути , Velyana каза: Възможно ли е паркета да е естествен, а да не е масивен? Питам от любопитство и евентуално ако някога си купим жилище да съм информирана ☺️ Може. има естествени слепени или, както им казват, трислойни (може да има и повече, не знам) паркети - няколко слоя дърво по, да речем, 5-6 мм слепени, като двата долни слоя може да са от по евтина дървесина, а горният - по желание на клиента - от по-качествена - дъб. орех и т.н. Масивният - цялата паркетина си е парче дърво, обичайно 2 - 2,2-2,5см. 1 1 Връзка към коментар
VASILEV Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 Преди 1 час, EliNik каза: Честито за покупката и успех със строежа на къщата @VASILEV. Няма по-хубаво от къща. Водното подово за отопление на къща е най-добрия избор. Ние си купихме готова къща, защото нямахме време и нерви да се занимаваме със стоежи и не успяхме да си намерим хубав парцел. Предимството да си построиш сам къща е, че можеш да си направиш всичко точно както си го искаш. @EliNikБлагодаря. Отне ми около година в търсене на подходящо място. Мои приятели си построиха къща преди година, та те ще са основния ми източник на идеи. Вложиха доста средства, но всичко е топ и в момента се наслаждават на това което имат. Аз още нямам идея какво ми предстои, най вече, че все още съм в Англия и ще са големи совалки Лондон - Плевен. Хубавото е, че не съм притиснат от времето и мисля, че съм подсигурил финансовата страна.🙂 6 Връзка към коментар
гост Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 Преди 1 час, samuraika каза: А по въпроса за отоплението - какво ще кажете за пелетните котли? Има с въздушна, с водна риза, излизали икономични и лесни за употреба. Някой да сподели опит? Опитът ни е никакъв. Мъжът ми каза, че такова чудо в нас няма да сложи, защото пелетите нямат стандартизация за калоричност. Това е негово мнение и няма да споря, защото нищо не разбирам. А той ги вдява тия работи. Продават се всякакви боклуци - обелки от семки, пресовани костилки и други. Ако се купуват австрийските клас А, еми, те ти излизат ... - да си пуснеш тока. А докога ще има редовен внос??? Никой не знае. 3 Връзка към коментар
rdd Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 @VASILEV, честито! Изборът Ви е чудесен! От март месец 2019 г. има изменение в ЗУТ. За къщи и вили с площ над 100 км.м се изисква задължителен строителен надзор при строитилството и то да се извърши от строител вписан м Камарата на строителите. За разходите на това начинании трябвя да се вземе под внимание и това дали има подробен устройствен план. Ще следя темата, нашето семейство е на същия етап. Купихме парцел в близко село до Варна. Успех! 2 Връзка към коментар
VASILEV Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 преди 12 минути , rdd каза: @VASILEV, честито! Изборът Ви е чудесен! От март месец 2019 г. има изменение в ЗУТ. За къщи и вили с площ над 100 км.м се изисква задължителен строителен надзор при строитилството и то да се извърши от строител вписан м Камарата на строителите. За разходите на това начинании трябвя да се вземе под внимание и това дали има подробен устройствен план. Ще следя темата, нашето семейство е на същия етап. Купихме парцел в близко село до Варна. Успех! @rddБлагодаря, Парцела който купихме е в затворен комплекс от 5-6 еднофамилни къщи, а целия имот е на дългогодишен архитект. Той е запознат със всички новости, а в допълнение, едно от условията беше и той да направи проекта. Той ще следи строежа до завършването му. Успех и на вас! 5 Връзка към коментар
Цвете Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 Като преминала от до през начинанието "строеж на къща" преди 15 - на години, мога да кажа, че си е сериозно предизвикателство. Когато започнахме строежът нищо не знаех, но имам способността да се оправям с всичко, с което се захвана. Имаше и грешки, и изгонени майстори и всички такива екстри. Сега има много информация и е по- лесно. Съветът ми е да се обмислят много внимателно всички подробности, дори това какви ще са мебелите, за да не си скриете контактите зад дивана например, като мен. 🙂 Повече от 10 години сме с котел на пелети и радиатори в цялата къща, газ няма около нас. Мъжът ми поддържа 25 градуса и аз вече не мрънкам, че ми е жега - няма смисъл да се караме. Топлим 240кв.м и за 6м отоплителен сезон ни отиват около 6 - 7 тона. Не е евтино, но е сравнимо с почти всички алтернативни твърди горива. Термопомпата е много хубаво нещо, но е прекалено скъпо, според мен. При строежа бях проверила и имах оферта на около 1/4 от стойността на грубия строеж. Отказахме се тогава. Сега тая надежда да прекарат газ/имахме проучвания от газоснабдител/. 5 Връзка към коментар
гост Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 преди 16 минути , Цвете каза: . Сега тая надежда да прекарат газ/имахме проучвания от газоснабдител/. Ние сме с газ, ама с цистерна. Мижи да те лажем! Плащаме с 10% по-малко, отколкото на ток. Но поне имаме алтернатива - два котела при нужда. Котелът и цистерната са три пъти по-скъпи от ел. котела. Кога ще се изплатят? Всичко е изчислено така, че на клиента да не му е евтино. 1 Връзка към коментар
Vency Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 Но пък топлината от парно е несравнимо по-добра от климатици. 5 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 Преди 1 час, но нейм каза: Ние сме с газ, ама с цистерна. Мижи да те лажем! Плащаме с 10% по-малко, отколкото на ток. Но поне имаме алтернатива - два котела при нужда. Котелът и цистерната са три пъти по-скъпи от ел. котела. Кога ще се изплатят? Всичко е изчислено така, че на клиента да не му е евтино. До колкото си спомням от сина ми, в Амстердам, за къща от 90 кв.м. той плаща месечно за ток, вода и газ около 150 евро. В един от ъглите на едно коридорче има котле на газ и от там идва топлината по радиаторите във всички стаи и топлата вода. Те нямат газова готварска печка. Така са устроени почти всички жилища в Амстердам. Не знам колко точно е отделната цена на газта/тока/водата в Нидерландия. Наистина ли подобна организация на отоплението в БГ ще е драстично по-скъпа? Връзка към коментар
jul Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 Вероятно е въпрос на количество. Ако се газифицира цяла България, както е при тях, предполагам цената ще е доста приемлива. Малко са ми поостарели спомените, за да цитирам, но в Лондон консумативите също бяха много евтини. Връзка към коментар
VASILEV Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 преди 16 минути , jul каза: Вероятно е въпрос на количество. Ако се газифицира цяла България, както е при тях, предполагам цената ще е доста приемлива. Малко са ми поостарели спомените, за да цитирам, но в Лондон консумативите също бяха много евтини. В Лондон синът ми за 60кв. апартамент плаща £50 за газ и ток на месец 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 преди 59 минути , jul каза: Вероятно е въпрос на количество. Ако се газифицира цяла България, както е при тях, предполагам цената ще е доста приемлива. Малко са ми поостарели спомените, за да цитирам, но в Лондон консумативите също бяха много евтини. Зависи кой ще ни продава суровината. Щото някъде и парното е по-евтино. 1 Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 То зависи сигурно и кой какви температури поддържа с отоплението, понеже тези които обикновенно поддържат холандци и англичани, на мен са ми студени. Да кажем, че българите поддържат по-високи там от местните ☺. Отделно, външните температури през зимата там рядко падат под нулата, което доста по-често се случва в България. 5 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 18 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 преди 7 часа, Цвете каза: Съветът ми е да се обмислят много внимателно всички подробности, дори това какви ще са мебелите, за да не си скриете контактите зад дивана например, като мен. 🙂 И аз като преминала през това и прекарала месеци в дзверене в чертежи, визуализиране, рисуване на лист 1:100 за да оразмерявам точно - бих посъветвала всички - направо приемете, че има непредвидими неща. Фактурирайте си в плановете, че нещо недогледано ще има. Ама така историите, които ще разказвате на приятели стават по-интересни. Сладки мъки са това... Ние имахме опция за подово, но се отказахме. При паркет е добре подовото да е на водна риза, а не на реотани (можеш да загрееш водата до 90 градуса без опасност от пожар, докато с нагревателите на ток имаш лимит от 60 градуса...или нещо такова). А водна риза с котле на ток излиза скъпо, по-добре на газ. Но при нас, ако къщата ти е само на ток си на преференциални цени към доставчика и имаш много евтина нощна тарифа. Затова заложихме на много добра изолация на къщата (с пръскан полиуретан отвътре и каменна вата отвън), топлим се на климатици, а топлата вода ни е на система с термопомпа. Ама то при нас зимата е една никаква, летните жеги са по-проблемни. А и сме като англичаните в температурните си изисквания зиме (е, айде, нека да е 2-3 градуса повече от англичаните 🙂 ). А да попитна - има ли шанс покрай короната и брекзита да се намери някоя изгодна къщичка - направена и оправена, или това са си стойностни имоти и тях няма да ги лови ковид-промоцията? @VASILEV мисля, че твоят вариант е перфектен - в комплекс от няколко къщи. Така и строителство, озеленяване, комуникации - ще излязат по-евтино, а и с подръжката после ще е лесно. Връзка към коментар
VASILEV Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 преди 17 минути , samuraika каза: А да попитна - има ли шанс покрай короната и брекзита да се намери някоя изгодна къщичка - направена и оправена, или това са си стойностни имоти и тях няма да ги лови ковид-промоцията? @VASILEV мисля, че твоят вариант е перфектен - в комплекс от няколко къщи. Така и строителство, озеленяване, комуникации - ще излязат по-евтино, а и с подръжката после ще е лесно. @samuraikaАми да,и аз смятам, че така е добре защото мястото е в регулация, канализация, вода,ток,газ . Имота се предлагаше с влязъл в сила ПУП. В Кайлъка е, с зеленина от всякъде и най вече спокойствие и тишина. Ето две снимки от дрон на самото място и местността. 6 2 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 18 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 преди 39 минути , samuraika каза: А да попитна - има ли шанс покрай короната и брекзита да се намери някоя изгодна къщичка - направена и оправена, или това са си стойностни имоти и тях няма да ги лови ковид-промоцията? Надявам се, че питаш за UK, иначе мнението ми ще изглежда особено умно... 😊 Има, разбира се - но както навсякъде, има сериозни уловки. Тоест, трябва да познаваш особеностите на пазара поне малко. Както навсякъде, всъщност. И аз една особено умна мислА снесох 😄 Ако решиш да купуваш нещо на Острова, с удоволствие ще си поговоря с теб. Иначе след референдума имаше спад на цените на имотите. Несигурността е най-големият бич на пазара... Моята къщичка - умалителното е реално, а не умилително, защото е наистина миниатюрна - в първите две години след покупката скочи с над 40%. След това нивата замряха, докато си брегзитвахме до умопобъркване ... При добрите локации имаше само задържане, но не и спад. В Северна Англия е друг пазара. Какво крие бъдещето, идея нямам. Надявам се добро. Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 18 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 18 февруари, 2021 преди 44 минути , Rainy каза: Надявам се, че питаш за UK, иначе мнението ми ще изглежда особено умно... 😊 Мнението ти ми е винаги ценно, но в случая питах за БГ. Ама аз съм "умната", че съм се изразила тъпо. Мисълта ми беше, че ми пуснаха мухата, че покрай пандемията и несигурността на брекзита както казваш, в България излизали на пазара неща на смешно ниски цени, от собственици, които просто искат да се оттърват. Нали знаеш - една комшийка на леля ми имала братовчедка дето купила апартамент с гледка към морето в Созопол за 20К евро, дето само мебелите му били 10К....и от сорта градски легенди, дето се носят сега. Ама аз ли криво гледам, легендите ли са твърде легендарни - нищо подобно не виждам на пазара. Да, има някои неща с по -5-10К евро надолу, но това са имоти, които са си били надценени и сега си идват на парите просто. Другото е, че бяхме в състояние на световен имотен балон покрай нислите лихви и евтини кредити. Изобщо да си губя ли времето с гледане? @VASILEV Браво! Изглежда много хубаво - и мястото, и проекта! 3 Връзка към коментар
Roje Публикувано: 19 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 19 февруари, 2021 преди 8 часа, samuraika каза: И аз като преминала през това и прекарала месеци в дзверене в чертежи, визуализиране, рисуване на лист 1:100 за да оразмерявам точно - бих посъветвала всички - направо приемете, че има непредвидими неща. Фактурирайте си в плановете, че нещо недогледано ще има. Ама така историите, които ще разказвате на приятели стават по-интересни. Сладки мъки са това... Ние имахме опция за подово, но се отказахме. При паркет е добре подовото да е на водна риза, а не на реотани (можеш да загрееш водата до 90 градуса без опасност от пожар, докато с нагревателите на ток имаш лимит от 60 градуса...или нещо такова). А водна риза с котле на ток излиза скъпо, по-добре на газ. Но при нас, ако къщата ти е само на ток си на преференциални цени към доставчика и имаш много евтина нощна тарифа. Затова заложихме на много добра изолация на къщата (с пръскан полиуретан отвътре и каменна вата отвън), топлим се на климатици, а топлата вода ни е на система с термопомпа. Ама то при нас зимата е една никаква, летните жеги са по-проблемни. А и сме като англичаните в температурните си изисквания зиме (е, айде, нека да е 2-3 градуса повече от англичаните 🙂 ). А да попитна - има ли шанс покрай короната и брекзита да се намери някоя изгодна къщичка - направена и оправена, или това са си стойностни имоти и тях няма да ги лови ковид-промоцията? @VASILEV мисля, че твоят вариант е перфектен - в комплекс от няколко къщи. Така и строителство, озеленяване, комуникации - ще излязат по-евтино, а и с подръжката после ще е лесно. @samuraika, шанса ти е почти нулев. Цените на такива къщички / не говоря за инвестиционни апартаменти в Банско и на морето, които се продават направо без пари/ са още по-високи в последната година, точно заради пандемията. Обаче пък само на теб мога да ти предложа в Кюстендил празно дворно място /имало е стара къща/ на ул. Студен кладенец. 465кв.м. с възможност за изграждане на триетажна къща и гараж. Близо до Хисарлъка. 1 1 Връзка към коментар
гост Публикувано: 19 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 19 февруари, 2021 преди 15 часа, ven62 каза: До колкото си спомням от сина ми, в Амстердам, за къща от 90 кв.м. той плаща месечно за ток, вода и газ около 150 евро. В един от ъглите на едно коридорче има котле на газ и от там идва топлината по радиаторите във всички стаи и топлата вода. Те нямат газова готварска печка. Така са устроени почти всички жилища в Амстердам. Не знам колко точно е отделната цена на газта/тока/водата в Нидерландия. Наистина ли подобна организация на отоплението в БГ ще е драстично по-скъпа? Не разбрах за каква организация говориш? Връзка към коментар
jorocontrola Публикувано: 19 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 19 февруари, 2021 преди 8 часа, samuraika каза: Другото е, че бяхме в състояние на световен имотен балон покрай нислите лихви и евтини кредити. Защо мислиш, че сме били. Според мен и сега сме си. преди 33 минути , Roje каза: @samuraika, шанса ти е почти нулев. Това е реалноста. Да не се обиждат англичаните в БГ, но повечето не са лордове и това, което са купили и имат дори след подобренията е доста далеч от подово отопление + гараж за 2 коли. Това, което искаш ти, трябва тепърва да се строй или поне да е относително нов имот и цената ще е подобаваща. 1 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 19 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 19 февруари, 2021 преди 39 минути , Roje каза: Обаче пък само на теб мога да ти предложа в Кюстендил празно дворно място /имало е стара къща/ на ул. Студен кладенец. 465кв.м. с възможност за изграждане на триетажна къща и гараж. Близо до Хисарлъка. Да, Кюстендил, Плевен и Ловеч щях да спомена като не лоши градчета за спокоен живот в къщичка. Наскоро попаднах на канала един поляк, който живее в Ловеч и има фризьорски салон, много спретнато градче ми се видя и на него много му харесва. А Кюстендил е много подценен - вярно е , че няма поминък, но има минерална вода и е на удобно място. Ако се раздвижат нещата със Северна Македония може би там ще се оживи. Било е курортен град едно време. А какво имаш предвид под инвестиционни имоти в Банско и на морето? - те отдавна ги обърнаха във вилни апартаменти. Махат СПАто, правят подземни гаражи, таксата подръжка пада на 3 евро и народа си пазарува "вилички" - готово, построено, не му береш гайлето на двор и охрана. Това за Банско де. За морето - големите презастроени комплекси ги чакат тежки времена, но и там има разни хитри вилни селища със зеленина и гледки навътре от гмежта - като поседят още малко гладни и там ще почнат да смъкват цени... Тежките вили на първа линия ги забравяме, естествено. преди 13 минути , jorocontrola каза: Защо мислиш, че сме били. Според мен и сега сме си. Сме. Ама сме в горна висока точка. Вече започва спускане на някои места. Аз селска къща не искам. Тя не е за такива като мене - дето идват за по няколко седмици/месеци. Това е сериозна хамалогия и поддръжка, която не е по силите ми. Както и строежа. И зор за купуване нямам, мога да чакам, мога и да не купувам. То и англичани не останаха вече. Сега май само руснаци продават? 1 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 19 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 19 февруари, 2021 преди 8 часа, samuraika каза: Другото е, че бяхме в състояние на световен имотен балон покрай нислите лихви и евтини кредити. Мен, ако питаш, в момента отново надуваме същия балон, но този път при отрицателни лихви и още по-евтини кредити... Упс, вече са ме изпреварили... Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега