Прескочи до съдържание

Покупка на имот

samuraika

Препоръчани мнения

В началото на темата стана дума за проверка на тежести на имоти за потенциална покупка. В сайта на Агенцията по вписванията срещу регистрация и зареждане на сметка в сайта, може да се правят разни проверки в имотния регистър, включително за тежести на имот.

https://portal.registryagency.bg/preview-news/74

• Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, achieva каза:

В началото на темата стана дума за проверка на тежести на имоти за потенциална покупка. В сайта на Агенцията по вписванията срещу регистрация и зареждане на сметка в сайта, може да се правят разни проверки в имотния регистър, включително за тежести на имот.

https://portal.registryagency.bg/preview-news/74

Тази проверка не показва всичко за лицето собственик, след преглед на документите!!! за собственост може да се каже на колко имена трябва да се направят проверки. Нерядко се налага ровене в азбучниците, защото на място в Службата по вписвания се правят справки по двете системи от 1991 година и 1998 година, а отдалеченият достъп е само от 98 година до момента. Ако не е представена легитимация на собствеността преди 1991 година, е необходимо за всички имоти преди 1991 година трябва да се търси по азбучници, за да се събере цялата история на имота - което винаги препоръчвам с две ръце.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
Преди 1 час, Raindrop каза:

Тази проверка не показва всичко за лицето собственик, след преглед на документите!!! за собственост може да се каже на колко имена трябва да се направят проверки. Нерядко се налага ровене в азбучниците, защото на място в Службата по вписвания се правят справки по двете системи от 1991 година и 1998 година, а отдалеченият достъп е само от 98 година до момента. Ако не е представена легитимация на собствеността преди 1991 година, е необходимо за всички имоти преди 1991 година трябва да се търси по азбучници, за да се събере цялата история на имота - което винаги препоръчвам с две ръце.

Ми на нас, тая работа я вършат семейният ни адвокат и нотариус. Не мога / а и не ми е работа/, да разбирам от тези неща.

Това си е сериозна работа и си иска специалист:)))

Тъй мисля аз де, може други да се справят сами.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Споделих просто за информация. Друга услуга, която предлага Агенцията по вписванията е абонамент /6 лева за две години/, с който за всяка промяна по до 10 ЕГНта в Агенциите по вписванията в страната се получава СМС известие на регистрирания телефонен номер. На моя близка "откраднаха" къщата в центъра на София. Разбра случайно и, след години съдебни битки, успя да си я върне. Покрай нея се абонирах с ЕГНта на цялото семейство и, ако изникне вписване без мое знание, мога да противодействам моментално.

• Харесвам 12
Връзка към коментар
Преди 1 час, achieva каза:

Споделих просто за информация. Друга услуга, която предлага Агенцията по вписванията е абонамент /6 лева за две години/, с който за всяка промяна по до 10 ЕГНта в Агенциите по вписванията в страната се получава СМС известие на регистрирания телефонен номер. На моя близка "откраднаха" къщата в центъра на София. Разбра случайно и, след години съдебни битки, успя да си я върне. Покрай нея се абонирах с ЕГНта на цялото семейство и, ако изникне вписване без мое знание, мога да противодействам моментално.

А, това е много хитро. Може ли да се разчита?

Връзка към коментар
преди 43 минути , AlexandraKo каза:

А, това е много хитро. Може ли да се разчита?

Може да се разчита, че ще бъдеш уведомена. При последната ми сделка получих СМС от съответната Агенция по вписвания в деня на сделката, че на еди-кое си ЕГН "се вписа акт с вх. номер ....". Получавала съм СМС, докато съм била в чужбина, че на ЕГНто на родителите ми се случва нещо. Продаваха си вилата, за което разбира се знаех.

https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/plateno-sms-opovestyavane-otnosno-uslugi-predostavyani-ot-sluzhb/

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Хм, ми то има леко странно съотношение GDPR/публичност на регистъра. Въобще не ми трябва да изтича информация от някъде, за да се добера до документите за собственост на някого, стига да са на негово име имотите от по-ново време. Оттам нататък обаче - да се снабдиш с официален препис, да намериш склонен да участва в играта нотсриус В НАШИ ДНИ е на практика абсурдно. Лично аз, за 20 години работа с имотни сделки, 2 пъти съм била в джаза с измами. Но те винаги са били свързани със самотни и имотни възрастни хора, които са били ухажвани да подпишат. Без насилие. И после изведнъж се явяват роднините, които не са се сещали един телефонен разговор да направят, а после се чувстват прецакани откъм наследство.... 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 37 минути , jul каза:

Малко повече ми идва тази параноя. Едно време и да са ставали такива неща, сега клонят към абсолютната нула. 

Измамата стана преди 4-5 години, което не ми се струва като "едно време".

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Нямам представа какъв е бил конкретният казус. 

Но да питам хипотетично - като те уведомят, че сделката е минала, колко голяма е ползата точно? 

Има смисъл за кражбите на фирми в търговския регистър - да реагираш преди да са ти разкостили фирмата, но за имотите... Докато впишат възбраната и са ги препродали принципно. 

Пак да кажа, това беше в едни стари времена. За щастие. 

Връзка към коментар

Не съм юрист, но каква би била ползата? Знам ли, вероятно препродажбата на трети добросъвестни лица не би могла да стане толкова бързо. Не съм запозната със сроковете. Уведомлението пристига в деня на сделката. Чудесно би било да няма такива случки никога. Без да помня детайли, бяха препродали и лимузината на президента...

Връзка към коментар

Аз пък изобщо не споря, Jul. Интересно ми бе да прочета мненията ти. Но така или иначе, един такъв абонамент за 3 лева годишно, ако не помогне, поне с нищо няма да навреди.

Всъщност, сещам се за казус с друга приятелка. Майка й приживе прехвърлила всичките си имоти на сестра й. Да нейна си работа, но дори не си направила труда да я уведоми за решението си. Тя разбра години по-късно. Не, че щеше да предприеме нещо, но все пак.

Връзка към коментар

Нещо май са променяли сайта на имотния регистър. Преди имах регистрация и съм правил различни справки в (www.icadastre.bg) сега този адрес препраща към https://portal.registryagency.bg/ и регистрацията ми е невалидна, пише, че няма регистриран такъв мейл. Доста странно... 

Връзка към коментар
преди 6 часа, П.Кръстев каза:

Доста странно... 

Кое му е странното? Мисля, около година откак обединиха Търговския регистър, Булстат, РИОС и този за имоти в Агенция по вписванията, с нов и с много трески за дялане сайт. Трябва ти нова регистрация.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Niceday каза:

Кое му е странното? Мисля, около година откак обединиха Търговския регистър, Булстат, РИОС и този за имоти в Агенция по вписванията, с нов и с много трески за дялане сайт. Трябва ти нова регистрация.

Странно е, че не ми важи регистрацията иначе добре са ги обединили.

Връзка към коментар
Преди 1 час, П.Кръстев каза:

Странно е, че не ми важи регистрацията иначе добре са ги обединили.

@П.Кръстев, в предишния пост @Niceday  вече е казала, че трябва да направиш регистрация в новия портал.

След като  извършиш регистрация в портала можеш да обединиш новия си и стария си профил и да прехвърлиш ако имаш пари в стария профил към новия. 
След вход в новосъздадения профил, е необходимо да бъде избрана опцията „Обединяване на потребителски профили“.   
След това порталът ще изиска да бъдат въведени потребителско име и парола от стария ти профил в icadastre.bg.
След одобрение от Агенция по вписванията наличните средства и историята на изпълнените от теб справки ще бъдат прехвърлени автоматично в новия ти профил в портала.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Roje би ли споделил малко лични наблюдения - забелязваш ли някакво ново раздвижване в последните 2-3 месеца? Струва ли ми се, или графиката на цените в imot.bg след един лек застой пак се е "счупила" нагоре? Или просто са излезли на пазара някакви по-скъпи и луксозни проекти? Има ли , наистина търсене все още - на тия цени и след това пазаруване в последните 2 години?

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 21 часа, П.Кръстев каза:

Нещо май са променяли сайта на имотния регистър. Преди имах регистрация и съм правил различни справки в (www.icadastre.bg) сега този адрес препраща към https://portal.registryagency.bg/ и регистрацията ми е невалидна, пише, че няма регистриран такъв мейл. Доста странно... 

Регистрацията в  icadastre е валидна за kais.cadastre.bg. Проверено. 

Връзка към коментар

Един друг чисто хипотетичен въпрос ми е интересен. Да речем има заделена прилична сума за покупка на имот, кое би било най-доброто за дългосрочно запазване на инвестираната стойност. Тук говоря по-скоро не толкова за печалба, а за най-малко рискова инвестиция. Кой от тези два варианта би бил за предпочитане:

1.Прилично по-размер (да речем 100кв чиста площ), функционално жилище, добър квартал, в супер сграда, на добър строител, до парк, южно изложение, доволно висок етаж. Цената да е грубо 1700 - 1900 на квадрат.  На практика освен високата цена на квадрат жилището няма никакви други недостатъци.

2. Голямо жилище (вече към 140-150 чиста площ, може би мезонет), но да има поне един полукритичен недостатък - смотан квартал, тъп етаж, кофти изложение, проблемна инфраструктура и т.н. Не всички недостатъци накуп, но поне един 🙂 С по-човешка цена от рода на 1100-1300. 

В крайна сметка заради разликата в квадратурата, двете жилища струват еднакво накрая. 

Пак да кажа, не говорим за максимална доходност. За такава вероятно може би най-добрия ход ще е жилището от 2 да се преустрои в два по-малки апартамента и да се пуснат под наем. Въпросът ми е по-скоро кое би запазило най-много стойността си напред във времето. Аз си мисля, че би трябвало да е 1, защото локация, местоположение и изложение са най-изчерпващия се и практически незаменим ресурс, но пък цената на квадрат сякаш надхвърля текущия пазар и поне в началото ще е трудно продаваемо и може би стартираш с 1-2 обиколки зад апартамент 2 по критерия за бърза ликвидност...

Редактирано от Георги
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Георги каза:

Един друг чисто хипотетичен въпрос ми е интересен.

Георги, аз бих заложила на 1 с изричното условие наистина добра локация. Поради презастрояването на София , имотите с добра локация аз лично не очаквам да имат спад в цените. Ще падат на всички други, но тези с добра локация не.

Още преди 14 години, когато купувахме един апартамент с гледка към парк, близо до транспорт, удобни пътни артерии,  решихме да заложим на този показател. И да, за тогавашните цени, цената на квадратен метър беше много сериозно висока , но в момента за това жилище е с 50-60% по-висока. И не се и очаква да падне, а само да се вдига, защото и преди беше трудно да се намери имот пред който няма да има блокове на "една ръка разстояние", а сега вече е почти невъзможно. С тези темпове на строителство няма как да стане по-добре. По-скоро ще е по-зле 

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 32 минути , Георги каза:

Един друг чисто хипотетичен въпрос ми е интересен. Да речем има заделена прилична сума за покупка на имот, кое би било най-доброто за дългосрочно запазване на инвестираната стойност. Тук говоря по-скоро не толкова за печалба, а за най-малко рискова инвестиция. Кой от тези два варианта би бил за предпочитане:

1.Прилично по-размер (да речем 100кв чиста площ), функционално жилище, добър квартал, в супер сграда, на добър строител, до парк, южно изложение, доволно висок етаж. Цената да е грубо 1700 - 1900 на квадрат.  На практика освен високата цена на квадрат жилището няма никакви други недостатъци.

2. Голямо жилище (вече към 140-150 чиста площ, може би мезонет), но да има поне един полукритичен недостатък - смотан квартал, тъп етаж, кофти изложение, проблемна инфраструктура и т.н. Не всички недостатъци накуп, но поне един 🙂 С по-човешка цена от рода на 1100-1300. 

В крайна сметка заради разликата в квадратурата, двете жилища струват еднакво накрая. 

Пак да кажа, не говорим за максимална доходност. За такава вероятно може би най-добрия ход ще е жилището от 2 да се преустрои в два по-малки апартамента и да се пуснат под наем. Въпросът ми е по-скоро кое би запазило най-много стойността си напред във времето. Аз си мисля, че би трябвало да е 1, защото локация, местоположение и изложение са най-изчерпващия се и практически незаменим ресурс, но пък цената на квадрат сякаш надхвърля текущия пазар и поне в началото ще е трудно продаваемо и може би стартираш с 1-2 обиколки зад апартамент 2 по критерия за бърза ликвидност...

Цитат

Въпросът ми е по-скоро кое би запазило най-много стойността си напред във времето

Това, което можеш да си позволиш с готова пара.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз залагам на 1. Първо, второ и трето е локацията:)))

Четвърто - квадратурата - по-малкото ще има по-малко разходи за отопление, ремонти, обзавеждане.

Личният ми опит показа , че вместо едно голямо, е по-добре, две по-малки, на отлично място, поради много причини.За децата, да са отделно, за даване под наем - по-малките са по-търсени и с по-добра цена.Ако речеш да продаваш - също е по-лесно.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.