Прескочи до съдържание

Покупка на имот

samuraika

Препоръчани мнения

преди 6 часа, darinamarinova каза:

... Правилото за избиване цената на апартамента с 15-годишен наем не се случва последните години. Аз не бих купувала в момента независимо дали имам $ или не освен ако не е нещо наистина изгодно. 🙂

Не знам да има такова правило, а  и не е вярно.

Зависи и как ги броиш тези 15 години. Ако няколко от тях са в бъдещето - не е коректно.

Ако имаш предвид закупен апартамент през 2003-2005 г. то мога да дам конкретни примери за тристаен и двустаен, съответно в Гео Милев и Лозенец, където сметката е много на +.

Връзка към коментар

Непрекъснато чета, че наемите падат. Имам една гарсионера в южен квартал. Преди месец наемателката обяви, че напуска. Пуснах обява в една от ФБ групите и само за 1 час имах 5 кандидата. На втория оглед имах наемател при това на по-виска цена от тази, която получавах до този момент. Толкова за спада на наемните цени. Всичко е въпрос на локация...

Относно цената на материалите. Потвърждавам, че цената на желязото скача ежедневно. Започваме строителство на нов склад и благодарение на добрите ни отношения със строителя, той купи желязото "на зелено" преди издадено разрешение за строеж, с което ни спести доста пари...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 53 минути , Duke каза:

Потвърждавам, че цената на желязото скача ежедневно

Медта/месинга преди два/три дни беше ATH.

Но не са само металите, пластмасите са също х2, с най-висока борсова цена от както я има пластмасата като продукт.

Така че себестойността на всеки новостроящ се имот определено ще поскъпне нагоре.

Но друг е въпроса за пазарната му цена, определя се от много и различни фактори.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@ven62 Мисля, че ясно написах "ПОСЛЕДНИТЕ години" - 2003-2005 г., когато сестра ми следваше в Германия, майка ми и баща ми се шегуваха, че да учи там им е излезнало колкото един малък апартамент в София - и ако го сметнеш, да, така е било 🙂  Естествено, че ако направиш инвестиция днес - 2021 г смяташ напред 15г, може би да ги смятам 100 г назад? 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , darinamarinova каза:

@ven62 Мисля, че ясно написах "ПОСЛЕДНИТЕ години" - 2003-2005 г., когато сестра ми следваше в Германия, майка ми и баща ми се шегуваха, че да учи там им е излезнало колкото един малък апартамент в София - и ако го сметнеш, да, така е било 🙂  Естествено, че ако направиш инвестиция днес - 2021 г смяташ напред 15г, може би да ги смятам 100 г назад? 

Сега май те разбрах, защото за едни "последните години" са 1-2, за други 8-10, трети 15-20, ако става въпрос за пазара на имоти. 

Нещо като топло-студено (деца, съблечете се - деца, облечете се)

Ти искаш сега (2021г.) да купиш апартамент. Да печелиш от него (наем, airbnb) и да има гаранция че след 15 години ще си имаш апартамента и печалбата ти ще е = на стойността на апартамента.

Нещо като банков депозит за 15 години с подходящата лихва, че да се получи сметката. Сега внасяш Х пари и след 15 години банката ти връща 2Х.

:wink:

Това с имотите е  пазар, който няма почти никаква регулация и няма нито закон за банките, нито европейски регламент.

---

И все пак, ако смяташ съвсем елементарно стойността на апартамента, наема към днешна дата, данъците към днешна дата (9%) и малко разходи за поддръжка - то мога да посоча 2-3 апартамента по обяви, за които това ще се случи за 17 години.

С което съвсем не казвам, че сега трябва да се купуват имоти или да не се купуват. Има твърде много други фактори и конкретика, за да се вземе (аз да взема)  такова решение.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@ven62 Да, ще бъде от полза, мерси. Аз гледам тук-там нещо, не казвам, че имам достатъчно пари, просто оглеждаме от няколко години. Нямам деца, но ако човек мисли за бъдещето, нали българинът все гледа "да ги устрои" 😄 По въпроса с регулацията - сега нали говорят за паспортизацията на сградите - изтеглиха датата до 2024 г и след края на 2024 г по тази наредба четох, че ако няма паспортизация, не можеш да го продаваш и отдаваш под наем. Доста ми е интересно какво би се случило, особено със стари сгради, където не искат да събират почти никакви пари. Сега където живея поне има някакъв консенсус, но съм живяла и на място, където събирането на малко пари е било с мъка, камо ли по 200-400 лв от апартамент. 

• Смея се 1
Връзка към коментар

Искаш 17 годишна инвестиция или искаш "да устроиш" бъдещите си деца ... или и двете.

Ако е само инвестиция (чиста инвестиция без грам емоции) гледай ж.к. Обеля-2 и едностайните в него. Вероятно и в някой Люлин ще е същото.

Връзка към коментар

Не знам кое как поскъпва, ама като има 100 празни имота и 50 кандидати за наемане цените падат, както се случва. При продажбата е по-бавно.

Същото е като поскъпват, както беше до сега.

Лека справка с Мадрид и Барселона, за миналата година спад с 5-6% на употребяваните жилища, за тази както върви предвиждат около 2-3% надолу, има стотици страници с тази информация.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=6pxz3b&f1=2

https://www.fotocasa.es/es/comprar/viviendas/madrid-provincia/madrid-zona-de/l/8?combinedLocationIds=724%2C14%2C28%2C173%2C0%2C0%2C0%2C0%2C0&gridType=3&latitude=40.415&longitude=-3.71036&maxPrice=125000&maxRooms=2&minPrice=100000&minRooms=2

Справка от сайтовете им показва много обяви с намалени цени, нито една с повишени, за разлика от обявите за София.

Пуснал съм търсене за  София и Мадрид за една и същи пари 100-125к евро 3 стайни-като цяло непривлекателни, но на едни цени, като не коментирам колко са хубави или лоши, но излиза, че в Мадрид има кажи речи  идентични като тези в София.

Обикновено втората спалня е по-малка в мадридските, но има отделна кухня почти винаги, квадратните метри нямат нищо общо, говорил съм за тях преди, най-големия като квадратни метри в Мадрид за две спални  е колкото  най-малкия в София, като средно разликата в обявените квадрати  е х2 почти.

Ето с 2 спални и отделна кухня 55 квадрата, ами у нас дори с една спалня и холо-кухня няма по 55 квадрата.

Ето друг пример за квадрати, с 3 спални, хол и отделно кухня и две бани, се води 110кв, цена 226к в първите по-крайни квартали под летището.

Този е малко по-далеч, това си е предградие, има влак и т.н. и се води 98 квадрата, пак с 3 спални и паркинг за 220к, за инфраструктура няма да говорим.

В София град със същото търсене 220-230к за 3 спални излизат само 12 обяви, ако сложа без горна граница на цените излизат в покрайнините доста, но средно около 300к и нагоре.

Тук е същото търсене в Мадрид като параметри, но това са само имоти,  които се продават от банки. От 38 броя точно 50% имат спад в цената от 5-10к и нагоре. Да се им предвид, че 100% може да се свали  още поне 3-4к  от обявената цената при купуване от банки.

Въпреки, че средната заплата е точно х2 спрямо средната в София, цените са идентични и има спад сега и през миналата година и никой дори не говори за увеличаване.

Супер ниските лихви по ипотеките в Бг, са винаги около 3 пъти над лихвите в Испания и Европа като цяло от край време, та и това издиша яко.

Първите от нета дават 0,65+ЕУР - варираща или 0,85% фиксирана за 30 години, нещо нечувано у нас. Сами си представям какво чудо ще бъде, ако у нас има такива лихви, тогава неминуемо ще минем половината европейски столици по цени

Просто се чудя на оптимизма как ще скочат много в София на база тези факти.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Да се прави паралел между пазара на недвижими имоти в България с този в Испания, според мен, е меко казано безсмислено упражнение...

Първо, нека да уточним по какви критерии сравняваме?

1. Квадратура - в горните примери се оказва, че не се прави разлика между РЗП и ЗП, а е добре да се знае, че квадратурата в обявата може да бъде посочена и по двата начина. Отделна тема са идеалните части от общите, които още веднъж изкривяват картината с вписаните квадратури в обявата. 

2. Цена на кв.м. - цената на кв.м. е различна в различните райони на София, предполагам същото е в Мадрид. Аз не познавам Мадрид, така както познавам София и не мога да преценя дали съпоставката на база цена е реалистична, но със сигурност знам, че е невъзможно да бъде приравнена по какъвто и да е било признак.

3. Лихвите по банкови кредити - тук също не разбирам какво точно сравняваме, защото не познавам ипотечния пазар в Испания и не съм убеден, че най-важната компонента при кредитиране е лихвения процент.

На база подобни съждения да се правят категорични заключения, че продажните или наемните цени падат е несериозно, най-малкото защото не е 100% вярно... 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, ven62 каза:

И все пак, ако смяташ съвсем елементарно стойността на апартамента, наема към днешна дата, данъците към днешна дата (9%) и малко разходи за поддръжка - то мога да посоча 2-3 апартамента по обяви, за които това ще се случи за 17 години.

Бих се радвал да споделиш обявите.

преди 12 часа, samuraika каза:

Ще се качат и ипотечните лихвени проценти, ще поскъпне обслужването на кредити.

Да, това е вярно, но ще значи, че по-малко хора ще имат достъп до този финансов инструмент. Следователно по-малко хора ще купуват чрез кредити и ще се намали търсенето

преди 4 часа, Duke каза:

Непрекъснато чета, че наемите падат. Имам една гарсионера в южен квартал. Преди месец наемателката обяви, че напуска. Пуснах обява в една от ФБ групите и само за 1 час имах 5 кандидата. На втория оглед имах наемател при това на по-виска цена от тази, която получавах до този момент. Толкова за спада на наемните цени. Всичко е въпрос на локация...

По принцип съм сългасен с теб. Но ако ако цените имотите с по-неатративна локация започнат да стагнират това средносрочно ще намали или дори занули ръстът на местата с по-добра локация. Освен това рано или късно населението на София ще започне на намалява, кой ще живее в тези апартаменти?

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 21 минути , tch каза:

Освен това рано или късно населението на София ще започне на намалява, кой ще живее в тези апартаменти?

Нямам представа на какво се базира тази твоя увереност, но само мога да мечтая за подобна тенденция, пък ако ще и да платя цената с трудно намиране на наематели за свободното ми жилище... 😉 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 45 минути , tch каза:

Бих се радвал да споделиш обявите.

Мислех, че съм го направил в отговора на @darinamarinova

imot.bg

Обеля-2 , едностайни

продажби

Наеми

и малко excel

:wink:

Само някой да не си помисли, че пъпа ми е хвърлен в това Обеля-2, а и районния им кмет не съм.

Просто това показва прилагането на 4-те основни действия по схемата на @darinamarinova - събиране, изваждане, деление и умножение.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 38 минути , Duke каза:

Нямам представа на какво се базира тази твоя увереност, но само мога да мечтая за подобна тенденция, пък ако ще и да платя цената с трудно намиране на наематели за свободното ми жилище... 😉 

София, а и всеки един останал град в България е с отрицателен естествен приръст. При положение, че България намалява с 50-60-хиляди на година механичния приръст към София, Пловдив и Варна скоро ще спре. След няколко месеца е и официалното преброяване и ще се види черно на бяло с колко малко са нарастнали тези три града. Липсата на добър градоустройствен план и добър градски транспорт и оттам купуването на много коли оставят усещането, че градовете са увеличи с много популацията си. Освен това в следващите години ще се онаследяват много апартаменти, които или ще трябва да излязат на пазара, или да се дават под наем.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 минути , tch каза:

София, а и всеки един останал град в България е с отрицателен естествен приръст. При положение, че България намалява с 50-60-хиляди на година механичния приръст към София, Пловдив и Варна скоро ще спре. След няколко месеца е и официалното преброяване и ще се види черно на бяло с колко малко са нарастнали тези три града. Липсата на добър градоустройствен план и добър градски транспорт и оттам купуването на много коли оставят усещането, че градовете са увеличи с много популацията си. Освен това в следващите години ще се онаследяват много апартаменти, които или ще трябва да излязат на пазара, или да се дават под наем.

Звучи ми прекалено теоретично. Не казвам, че не е така. Казвам, че сме далеч от подобна тенденция конкретно за София. И заявявам, че ако се случи ще почерпя... 😉

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз също не твърдя, че сме стигнали до този момент, но съм твърдо убеден, че ще настъпи следващото десетилетие. Първите проявления дори според мен са на лице - учениците в София са с 20-хиляди по-малко от колкото в началото на века. Дали десет годишен хоризонт е "далеч' или не от гледна точка на имотния пазар  всеки си преценява.

преди 10 минути , Duke каза:

Звучи ми прекалено теоретично. Не казвам, че не е така. Казвам, че сме далеч от подобна тенденция конкретно за София. И заявявам, че ако се случи ще почерпя... 😉

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 36 минути , Duke каза:

За София си, абсолютно прав!

2BD98676-1489-43C1-AB2F-CEC0251BAAF3.jpeg.cacff7979636a077697dc9257a729bda.jpeg

Взех го оттук:

https://nism.bg/bg/articles/view/1159.rezultati-ot-nablyudenieto-na-rabotnata-sila-prez-2017-na-nsi.html

Връзка към коментар
преди 13 минути , AlexandraKo каза:

За София си, абсолютно прав!

2BD98676-1489-43C1-AB2F-CEC0251BAAF3.jpeg.cacff7979636a077697dc9257a729bda.jpeg

Взех го оттук:

https://nism.bg/bg/articles/view/1159.rezultati-ot-nablyudenieto-na-rabotnata-sila-prez-2017-na-nsi.html

В статията става въпрос за София област, а не за София-град. Двете са отделни статистически области. В абсолютно стойности населението на София област се е увеличило с близо 12 хиляди, а на София-град е намаляло с над 20 хиляди. Разбрира се, това може да е аномалия и да е следствие от множество фиктивни прехвърления на местожителството с цел да се избегнат блокадите на областните градове от миналата пролет.
Но щом останалите 3 големи области - Пловдив, Варна и Бургас са с показатели от +/- 0.1 процента, то тенденцията е ясна и скоро ще се прехвърли дори и върху главния град на свръхцентрализираната ни татковина.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Инфлацията ще е по-скоро временно явление за 1-2 години свързано с връщането на икономиката към нормален ритъм след ковид. Пари, в сериозни количества се печатат още от кризата през 2008/2009г. без това да доведе до кой знае каква инфлация. Както и да е, ако има по-висока инфлация ще се вдигнат и лихвите. Оттук, не малка част от заемополучателите - хора и строители ще я закъсат. На банките ще им се наложи пак да прибират апартаменти, а недовършените сгради ще се увеличат. Доста по-притеснителен факт за имотите са застаряващото и намаляващо население, статистиките за необитаемите апартаменти дори и в най-големите градове не са никак оптимистични. Та имотите едва ли кой знае колко рязко няма да скочат - хем няма кой вече толкова да купува, хем при по-рязка инфлация като скочат разходите за храна, дрехи и топло няма да има излишни и оставащи пари за влагане в апартаменти.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Не е свързано по никакъв начин с дискусията, но да споделя, че тези данни няма нужда изобщо да отговарят на истината. Това са официални данни, които в много случаи изобщо не са верни. Не живея в София от 6 години, но преди няколко месеца се оказа, че по настоящ адрес съм още там, понеже от администрацията на общежитията не намерили за необходимо да ме отпишат. В последствие се оказа, че познавам доста хора с подобен казус. Т.е. само за няколко месеца София е 'загубила' 10+ човека, които реално не живеят там от години. 

В случая говорим за 1-2% на относително малки числа при областите. Примерно за споменатата област Кърджали (грубо 150 000 души), това са някакви си 1500 човека. Изобщо няма гаранция, че тези хора наистина са се преместили/изнесли от областта. Да не говорим колко много хора познавам, които официално си живеят в България, но гастролират из цяла Европа работейки сезонно и не си сменят адреса и се водят все още жители на Габрово (примерно). 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 часа, Duke каза:

Толкова за спада на наемните цени. Всичко е въпрос на локация...

Винаги и навсякъде всичко е въпрос на локация! Мразя крайни обобщения, но при имотите криза в локацията няма. /може би малко неясно се изразих, но който разбрал - разбрал!

Мир

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Абе къде се обаждам и аз.То освен видни пътешественици тук било пълно с анализатори и имотни специалисти.

Исках да го кажа с прости думи-който е решил да купува нещо да не се ослушва,че след няколко месеца ще трябва да даде + едиколко си процента повече.Пък,ако много разбира да чака София да обезлюдее и цените да паднат.

От мен толкова.Спирам да пиша и в тая тема.

• Харесвам 5
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 22 минути , Emil Chakalov каза:

Абе къде се обаждам и аз.То освен видни пътешественици тук било пълно с анализатори и имотни специалисти.

Исках да го кажа с прости думи-който е решил да купува нещо да не се ослушва,че след няколко месеца ще трябва да даде + едиколко си процента повече.Пък,ако много разбира да чака София да обезлюдее и цените да паднат.

От мен толкова.Спирам да пиша и в тая тема.

Ми, докато анализаторите анализират, цените вървят нагоре. Противно на очакваното. Не знам какво става. В нашата кооперация, един апартамент, дето се продаваше за 89к евро, седя сума ти време, тия дни са го купили едни от Крумовград, за 105к...Без да се пазарят.

Е верно е, че е с локация, ама и 90 кв.м. не е, даже, с общите части.

Имам един строител, казва,  че има готови жилища, на хубаво място. Непрекъснато вдига цените и пак се продават. Казва , че сам е учуден, но като има търсене, ще повишава, докато има.

Той каза, че атрактивните жилища, с добра локация, ги купуват предимно хора, работещи в чужбина.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 46 минути , AlexandraKo каза:

Ми, докато анализаторите анализират, цените вървят нагоре. Противно на очакваното. Не знам какво става. В нашата кооперация, един апартамент, дето се продаваше за 89к евро, седя сума ти време, тия дни са го купили едни от Крумовград, за 105к...Без да се пазарят.

Имам един строител, казва,  че има готови жилища, на хубаво място. Непрекъснато вдига цените и пак се продават. Казва , че сам е учуден, но като има търсене, ще повишава, докато има.

Той каза, че атрактивните жилища, с добра локация, ги купуват предимно хора, работещи в чужбина.

За такива цени около нас само мога да мечтая...

Писала съм за съседния до нас апартамент - малко под 60кв. - продаден за 140х.евро. и това преди няколко месеца - сега цените са нагоре, но и няма предлагане на нищо прилично.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 58 минути , AlexandraKo каза:

Аз изобщо не се учудвам от това. През последните няколко години сигурно 1/3 от населението на Смолян, Кърджали, Хасково, Димитровград, Харманли и други областни градчета се преместиха в Пловдив. Нямата работа и възможности там и се местят тук. Продават земи и купуват апартаменти в Пловдив. Ти нали виждаш какво става в клоаката наречена Оазис?! Скоро време ще стане още по-страшно като открият официално онзи тумор-мастодонт Томов плаза.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.