samuraika Публикувано: 22 май, 2021 Автор Сподели Публикувано: 22 май, 2021 преди 14 часа, Duke каза: На база подобни съждения да се правят категорични заключения, че продажните или наемните цени падат е несериозно, най-малкото защото не е 100% вярно... Но на база на изключително представителната извадка от твоята гарсониерка в София нямаше никакъв проблем да отсъдиш красноречиво за тенденциите на наемите в София, нали?😉 преди 18 часа, Duke каза: На втория оглед имах наемател при това на по-виска цена от тази, която получавах до този момент. Толкова за спада на наемните цени. @Emil Chakalov не им се връзвай на експертите и големите разбирачи. Минат, озарят ни с прозрения, леко намекнат за недостатъчните ни когнитивни способности, и отминават да огравят другаде. На мен ми е интересно да те чета. @Duke горното ми изказване не е насочено към теб по никакъв начин, да не се объркаш, понеже те цитирах. Само исках да ти покажа, че всеки анализ е много труден и относителен и не е редно да слагаш повече тежест на собствените си субективни наблюдения, отколкото на субективните наблюдения на колегите. @Alexander благодаря за труда да направиш сравнение с други европейски страни. Отдавна си мисля, че България е феномен в цените на имотите. Освен сива и черна икономика, корупция и пране на пари - нямам друго обяснение, честно. Но не виждан скоро тези двигателни сили на пазара да изчезнат, така че високите цени сигурно ще се задържат. 10 Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 22 май, 2021 Сподели Публикувано: 22 май, 2021 Това сравнение с Мадрид, както е направено и за мен не носи особена информация, особено пък да се правят заключения как ще се развива пазара. Освен критериите, които спомена @duke, не може да се прави и пряк паралел между българска и испанска заплата, понеже цените и данъците в БГ и Испания също не са еднакви. Все пак ми стана интересно и потърсих повече инфо, която обаче не потвръждава, че цените на кв метър в София и Мадрид са (почти) еднакви: Според това сравнение на живота в София и Мадрид, цените на живот в София са 40.36% и съответно за наем 57.65% по ниски от тези Мадрид, а стойността да купиш апартамент в центъра на София е почти 66% по-ниска от тази центъра на Мадрид: https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Spain&country2=Bulgaria&city1=Madrid&city2=Sofia&tracking=getDispatchComparison Средната цената на кв. м за 2020 за различните кв на Мадрид почва от 5049е кв.м и върви надолу за по-евтините квартали, като има значителна разлика по квартали https://www.statista.com/statistics/765426/average-price-per-square-meter-of-houses-in-madrid-by-district/ 3 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 22 май, 2021 Сподели Публикувано: 22 май, 2021 @samuraika, със сигурност, макар и неволно, субективното надделява, но от години чета как цените на имотите и наемите в София падат, а около мен всичко върви само нагоре... 😉 5 Връзка към коментар
Martin Публикувано: 9 юли, 2021 Сподели Публикувано: 9 юли, 2021 Моля за съвет, относно регулационния план. От известно време следя тези два парцела в средата, за строителство на къща. В момента са празни и улицата преминава пред тях. Червените линии означават , че ще се разширява улицата, до колкото разбирам. Тоест, в един хубав ден , от Общината ще почукат и ще поискат да се отчужди част от земята , така ли ? Струва ли си този риск, да купиш парцел, в който някога ще преминава улица? Връзка към коментар
Duke Публикувано: 9 юли, 2021 Сподели Публикувано: 9 юли, 2021 Въпросът е труден и с много неизвестни. Важно е къде се намират тези имоти. Още по-важно е от кога е заповедта за изменение, която предвижда бъдещата улична регулация. Има страшно много ПУП-ове, които по една или друга причина не са реализирани, но продължават да съществуват на хартия. Така че е много трудно да се отговори на въпроса, но моят съвет е преди сделката да опиташ да получиш малко повече информация в района, за да си наясно дали при евентуална покупка и намерение за строителство няма да имаш проблеми с визата за проектиране... 2 Връзка към коментар
jul Публикувано: 9 юли, 2021 Сподели Публикувано: 9 юли, 2021 В такива случаи винаги е добре да се иска виза за проектиране, преди да решиш дали ще купуваш. Много от неизвестните ще лъснат веднага и тогава ще си вземеш решението. 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 9 юли, 2021 Сподели Публикувано: 9 юли, 2021 Преди 1 час, Martin каза: Струва ли си този риск, да купиш парцел, в който някога ще преминава улица? Общината ще даде разрешение за строеж единствено ако дариш съответната част от парцела, най-вероятно безвъзмездно, защото, както казват те, няма пари за обезщетения. Отделно, ако няма водопровод, това също трябва да стане в отчуждена земя. Процедурите са бавни, тегави и с неизвестна продължителност. 1 Връзка към коментар
VASILEV Публикувано: 23 август, 2021 Сподели Публикувано: 23 август, 2021 Направи ми впечатление този имот, че е на добра цена според мен. Ако някой прояви интерес, поста е на Розалина Томова за скромните 78к. Самото с. Сопот е на 100-на км. от София посока Варна. https://www.facebook.com/groups/507508382620090/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=4121928984511327 Връзка към коментар
Coo Публикувано: 24 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2021 В голямо мислене съм. Гледаме едно жилище, половинката ми много го харесва, аз съм на кантар. Гледаме го за живеене и това прави нещата за мен трудни да преценя, има бонуси, има и минуси. Имаме си жилище, не е спешно да купуваме. Защо го мисля изобщо? Защото половинката ми хареса ГЛЕДКАТА и светлината в жилището. Според мен не е лоша, но освен нея има и други фактори 🙂 От друга страна - Имот с хубава гледка в центъра на София е трудна работа и трябва да се съглася с него, че такива имоти не излизат всеки ден... Недостатъците за мен: - Трябва да се ремонтира, за да отговори на динамиката ни на живот. В момента е: малка кухня (малка-малка, 10-15кв има да се сложи маса за хранене, но не е тип кухня+трапезария), голяма стая към 25-30кв, друга стая+вестибюл 40+кв, голяма баня (спретната е, но е със старите черно-бели лети мозайки), коридори с нишички за складиране. Аз искам две отделни спални и още една стая помещение за дневна/хол. Кухнята може да си остане там, може и да се вкара в дневната. Според вас колко да си бюджетирам за разместване на стаи? С проектирането, къртенето и правенето колко време ще отиде горе-долу? - Таваните са 3,30. Не е санирана сграда с изолация. Едните прозорци са френски. Не знам как ще се отоплява тази кубатура. На 5ти последен етаж е. Уж не е последен, но реално е последен етаж - таванското е т.нар портиерна на блока, която си е проектирана на таваните, които са необитаеми. Уж е стара сграда и стените са дебели, но... Това нещо как се топли? Вътрешна изолация на всички стени?... - Няма да се финансира със собствени средства, ще се ангажира банка, имаме задължения за нещо, но ще може да се оправят нещата с банката. - Цената на кв.м е доста окей за района на центъра на града, пояснявам, понеже попрегледах пазара тези дни, а той следи какво излиза от няколко месеца и ходи да оглежда. Въпросът е, че не ни е супер спешно да купуваме, а имоти с гледка ще се появяват... Е, може би не точно този имот. Обаче са емоционални нещата и за семейното щастие, бих си вкарала този таралеж в гащите с преустройството и ремонта, ако са що годе приемливи парите и сроковете... За дългосрочните неудачи той ми казва, че където топлиш 60-70кв с 3м таван, там и 90кв с 3.30м таван, но аз съм резервирана... Не на последно място: като наливаме пари и разправиите за ремонт, кога ще пътуваме, а? 🙂 От малките ремонти, които съм правила ми се изправя косата, страх ме е да мисля за нещо по-мащабно като местене на стаи и кухни... Не знам дали да се набутам сега... Аз пак мога да се набутам на ремонти, но въпросът е дали да е сега или след няколко години... 😕 Изповядах се. Вие сте на ход. 🙂 Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 24 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2021 преди 18 минути , Coo каза: В голямо мислене съм... И с право 🙂 Има една приказка - човек и добре да живее, почва ремонти. Ако решите, че вече сте си поживели добре, що пък да не си направите живота "интересен" 🙂 Азбучна истина при избор на имот е, че локацията е с голяма тежест между другите показатели и щом има простор и светлина... От площите, които си цитирала, може да се постигне желаното от теб разпределение, но като се спазват някои основни неща - да не се пипат носещи елементи на сградата като стени , колони, трегери, да не се сменя статут на помещения, примерно "сухо" да стане "мокро" или обратно. Ще има кой да следи и при нужда да докладва в Общината. А тогава освен глоба, ще трябва и да възстановяваш изходното положение. Щом е стара сграда, вероятно ще се наложи частична или пълна смяна на ВИК и ел. инсталации, ако до сега не са пипани. Таваните не е проблем да се "смъкнат", ако решите , с тн окачен таван. Над него се добре да се сложи допълнителна ТИ, щом на вас не е обитаемо. Това определено ще намали разходите за отопление . По-добре е целият вход, кооперация, да си направите външна ТИ, отколкото всеки да си лепи вътрешна. Ако мозайката в банята е в добро състояние, в смисъл не е дразнещо напукана или повредена по някакъв начин, може да се шлайфа и лакира и ще "светне". Е, при желание винаги може да се налепят плочки върху мозайката. А колко ще излезе като пари и време... както се казва, един Господ знае. 🙂 Ако продавачът е склонен да ви изчака, на юнашко доверие, съберете няколко оферти за това, което искате да постигнете като краен резултат, сложете отгоре едно поне 20-ина процента и ще имате някакъв ориентир. 1 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 24 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2021 Преди 1 час, Coo каза: ГЛЕДКАТА Преди точно 26 години само и единствено заради гледката и уникалната локация харесах апартамента в който все още живеем и въобще не възнамеряваме да напускаме. Останалото са нещата от живота без които не може... 2 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 24 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2021 Преди 1 час, Coo каза: Не на последно място: като наливаме пари и разправиите за ремонт, кога ще пътуваме, а? 🙂 От малките ремонти, които съм правила ми се изправя косата, страх ме е да мисля за нещо по-мащабно като местене на стаи и кухни... Не знам дали да се набутам сега... Аз пак мога да се набутам на ремонти, но въпросът е дали да е сега или след няколко години... 😕 Изповядах се. Вие сте на ход. 🙂 Права си да се колебаеш. Трите пъти когато съм влизала в ново жилище, съм била първи собственик. Довършителните работи са били под мой контрол. Стоиш на главите на майсторите, че да не претупват. Трудно се работи с майстори! Един.ми каза, че нарочно направил наклон навън в банята, че да има хляб за следващия майстор. Плати си за мърлящината. Не искам.дори да си помисля за ремонт на старо жилище! В жилището на родителите ми, от 80-те тухла, сменихме само дограмата. Беше ад, много прахоляк и мръсотия. За цялостен ремонт нямам сили. А локацията е перфектна за населеното място. Това е смяна на ел. инсталация, ВИК, ремонт на баня, кухня, подови настилки, вероятно и шпакловане на стени. Като пари ремонтът е колкото за един нов апартамент. Ще си скъсате нервите! Ако можете да наемете фирма с договор да направи ремонта. Вие да избирате по каталози, те да го правят и да влезете при изцяло завършено. Така може да стане без проблеми, но с не малко пари. 1 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 24 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2021 преди 1 час, Coo каза: Защото половинката ми хареса ГЛЕДКАТА и светлината в жилището. София се развива динамично и точно бъдещето на гледката може да бъде под въпрос 🙂 Не, че ще бъде гаранция во веки, но може да проверите бъдещите "творчески планове" на района в общината. Да не се окаже, че в близост е предвидена многоетажна лъскава сграда тип "мол" или "небостъргач". 4 1 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 24 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2021 преди 43 минути , iMari каза: София се развива динамично и точно бъдещето на гледката може да бъде под въпрос 🙂 Не, че ще бъде гаранция во веки, но може да проверите бъдещите "творчески планове" на района в общината. Да не се окаже, че в близост е предвидена многоетажна лъскава сграда тип "мол" или "небостъргач". Това е важен съвет! Няколко години след като се нанесохме успях да спра строителството на бензиностанция в зелената площ пред блока или по-скоро чрез моята жалба принудих инвеститора да премести обекта по-надолу. Предполагам сега на пл. Ручей хората не са особено щастливи, но какво да се прави. Реално бензиностанцията нямаше да попречи на гледката към Витоша, защото сме на 10-ти последен етаж, но все пак бензиностанция под блока вместо зелена площ не попада в моите представи за нещо добро... 2 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 24 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2021 преди 4 часа, Coo каза: В голямо мислене съм. Гледаме едно жилище, половинката ми много го харесва, аз съм на кантар. Гледаме го за живеене и това прави нещата за мен трудни да преценя, има бонуси, има и минуси. Имаме си жилище, не е спешно да купуваме. Защо го мисля изобщо? Защото половинката ми хареса ГЛЕДКАТА и светлината в жилището. Според мен не е лоша, но освен нея има и други фактори 🙂 От друга страна - Имот с хубава гледка в центъра на София е трудна работа и трябва да се съглася с него, че такива имоти не излизат всеки ден... Недостатъците за мен: - Трябва да се ремонтира, за да отговори на динамиката ни на живот. В момента е: малка кухня (малка-малка, 10-15кв има да се сложи маса за хранене, но не е тип кухня+трапезария), голяма стая към 25-30кв, друга стая+вестибюл 40+кв, голяма баня (спретната е, но е със старите черно-бели лети мозайки), коридори с нишички за складиране. Аз искам две отделни спални и още една стая помещение за дневна/хол. Кухнята може да си остане там, може и да се вкара в дневната. Според вас колко да си бюджетирам за разместване на стаи? С проектирането, къртенето и правенето колко време ще отиде горе-долу? - Таваните са 3,30. Не е санирана сграда с изолация. Едните прозорци са френски. Не знам как ще се отоплява тази кубатура. На 5ти последен етаж е. Уж не е последен, но реално е последен етаж - таванското е т.нар портиерна на блока, която си е проектирана на таваните, които са необитаеми. Уж е стара сграда и стените са дебели, но... Това нещо как се топли? Вътрешна изолация на всички стени?... - Няма да се финансира със собствени средства, ще се ангажира банка, имаме задължения за нещо, но ще може да се оправят нещата с банката. - Цената на кв.м е доста окей за района на центъра на града, пояснявам, понеже попрегледах пазара тези дни, а той следи какво излиза от няколко месеца и ходи да оглежда. Въпросът е, че не ни е супер спешно да купуваме, а имоти с гледка ще се появяват... Е, може би не точно този имот. Обаче са емоционални нещата и за семейното щастие, бих си вкарала този таралеж в гащите с преустройството и ремонта, ако са що годе приемливи парите и сроковете... За дългосрочните неудачи той ми казва, че където топлиш 60-70кв с 3м таван, там и 90кв с 3.30м таван, но аз съм резервирана... Не на последно място: като наливаме пари и разправиите за ремонт, кога ще пътуваме, а? 🙂 От малките ремонти, които съм правила ми се изправя косата, страх ме е да мисля за нещо по-мащабно като местене на стаи и кухни... Не знам дали да се набутам сега... Аз пак мога да се набутам на ремонти, но въпросът е дали да е сега или след няколко години... 😕 Изповядах се. Вие сте на ход. 🙂 Съдейки по описанието, почти локализирам квартала. Най-вероятно сградата е строена 30-те години, а тогава качеството е било водещо. В зависимост от обитателите, най-вероятно има хубав вход, може би мозайка с черни-квадрати с бяла вътрешност и летящи врати между входхата врата и стълбището. Парапетът може би е с декоративен акцент. Съседните сгради са със сходна етажност. Ако е от периода на наченките на българския архитектурен модернизъм, има прозорци по ъглите, за да влиза светлина в най-тъмното място на една стая. Ако не е правен сериозен ремонт, най-вероятно са запазени гипсовите корнизи. Има или е имало камина. Вестибюлът на някои може да изглежда отживелица, но в действителност е било начин да се осигури светлина в изцяло вътрешно помещение и по-широка стъпка на сградата. Като човек, живял и живеещ в апартаменти с висок таван, смятам, че колкото по-високо, толкова по-добре. Живял съм и на място с таван 3,60 м., в стар софийски апартамент, в който е сниман филм, ами ... помещенията са много по-практични от кутийките в някои (не всички!!!) нови сгради. Плюсът да живееш на място, на което не ти се налага да ползваш кола, е огромен. Преди човек да поживе на такова място, не може да го разбере. Благоверната също мислеше така, преди да се преместим на мястото, където сме сега. Друго си е. преди 2 часа, iMari каза: София се развива динамично и точно бъдещето на гледката може да бъде под въпрос 🙂 Не, че ще бъде гаранция во веки, но може да проверите бъдещите "творчески планове" на района в общината. Да не се окаже, че в близост е предвидена многоетажна лъскава сграда тип "мол" или "небостъргач". В центъра за щастие е трудно. 4 Връзка към коментар
miroslava Публикувано: 24 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2021 @Coo мои приятели правиха това упражнение с преустройство и ремонт на всичко. Едните мислеха, че 6 месеца ще им стигнат. Отне им 1 година да се нанесат. Повечето неща те си ги правиха и сами си търсеха майстори. Другите решиха, че не разбират от ремонти и имат работа, затова наеха бригада да направи всичко. С времето за намиране на бригада и изчакване да се освободят пак година отива. Това е и по-скъпия вариант. 2 Връзка към коментар
ива валя Публикувано: 24 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2021 преди 2 часа, Zaro каза: Съдейки по описанието, почти локализирам квартала. Най-вероятно сградата е строена 30-те години, а тогава качеството е било водещо. В зависимост от обитателите, най-вероятно има хубав вход, може би мозайка с черни-квадрати с бяла вътрешност и летящи врати между входхата врата и стълбището. Парапетът може би е с декоративен акцент. Съседните сгради са със сходна етажност. Ако е от периода на наченките на българския архитектурен модернизъм, има прозорци по ъглите, за да влиза светлина в най-тъмното място на една стая. Ако не е правен сериозен ремонт, най-вероятно са запазени гипсовите корнизи. Има или е имало камина. Вестибюлът на някои може да изглежда отживелица, но в действителност е било начин да се осигури светлина в изцяло вътрешно помещение и по-широка стъпка на сградата. Като човек, живял и живеещ в апартаменти с висок таван, смятам, че колкото по-високо, толкова по-добре. Живял съм и на място с таван 3,60 м., в стар софийски апартамент, в който е сниман филм, ами ... помещенията са много по-практични от кутийките в някои (не всички!!!) нови сгради. Плюсът да живееш на място, на което не ти се налага да ползваш кола, е огромен. Преди човек да поживе на такова място, не може да го разбере. Благоверната също мислеше така, преди да се преместим на мястото, където сме сега. Друго си е. В центъра за щастие е трудно. Точно същото бих казала и аз.Като допълнение 90 кв.старо строителството са точно толкова. Независимо, че ремонтът ще продължи дълго и вероятно ще има много проблеми, инвестицията си заслужава . 2 Връзка към коментар
Coo Публикувано: 24 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2021 Благодаря на всички!! @Светославов @Дани Магелани @miroslava Със сигурност решим ли да го вземем, ще е с професионално бюро, което да направи проекта и където е нужно да се съгласува с общината/институции, съгласие на съседите и цялата клинична пътека. Аз не мисля да се мести мокро помещение на друго място, но и по останалите помещения ще има какво да се пипа, вкл. инсталациите, да. И на двама ни познанията за ремонти стигат до това да се сетим да сложим дюбел като забиваме пирон в стената. Опасенията ми са, че поради това майсторите ще ни правят на луди здраво. Виж, на половинката ми му е все тая, важното е да има пространство и гледка, той е по-емоционален, аз не че не съм, но все някой трябва да сметне в Екселите колко накрая ще струва гледката. 😕 Уикенда ровя цени, чалъми и освен пълната ни строителна неграмотност, ме спича неизвестността колко нагоре тепърва ще се качват материалите и труда покрай случващата се инфлация. Другата ми възможност е да както @Светославов каза - циклене на пода, лак, една нова кухня, боядисване на ръка да се освежи и пак ще става за живеене, но няма да ни е комфортно, което малко обезсмисля местенето, ние и в момента живеем на добро място, просто гледка няма. @Duke @iMari Така е, има риск дори в супер застроения център на парцели с по сто алчни наследника нещо да се събори и да се строи ново. Разни къщи се бутат и на парцелите избухват 5-6 етажни блока с тризонети отгоре. Гледката му има риск, но следващите десетина години няма да се случи. За после... зависи от цените на имотите и колко ще е миграцията към София. Аз имам недостатъка, че като поживея някъде и ми писва, трудно е да преценя след 15 години къде ще сме. Затова и високите етажи с гледка, но без асансьор изобщо не ме притесняват (докато не се наложи да плащам на хамалите да качват тежки мебели и техника, хаха). @Zaro Входовете на тези сгради са супер, страшното става на таваните, ако никой не си ги е усвоил и не са ремонтирани. Имам малък апартамент в такъв блок, общите части са оле-мале, консенсус нулев, три пъти ура, че се появиха airbnb-тата и покрай тях преди няколко години поне входа на блока постегнаха. С колата е фифти-фифти 🙂 Преди детето в София не бих си помислила за кола, че дори и такси, всичко ми е под носа, но сега детската му градина е на едно място, ще видим училището къде ще е... тези романтични приказки, че имало училища и детски градини за живущите, има, ако имаш късмет с лотарията, добре че барчета има на всеки ъгъл, да лекувам мъката 😉 Уикендите пътуваме, иначе си лазим по нервите. Кола вече ни трябва почти ежедневно, с нетърпение чакам да вдигнат цените на зоната, за да се освобождават по-често места за паркиране. Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 25 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 25 октомври, 2021 преди 7 часа, Coo каза: И на двама ни познанията за ремонти стигат до това да се сетим да сложим дюбел като забиваме пирон в стената. Повечето сме така. И все пак в дюбел се навива винт, не пирон.🤪 3 Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 25 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 25 октомври, 2021 Пети етаж, последен, стара сграда. И логично въпросът ми - а асансьор има ли? Щото всички сме с "one way ticket" и ако решите да останете по-дълго там , тази благинка ще ви липсва, меко казано. Удоволствие е да се работи с майстори, имал съм този късмет. Само им даваш ключовете и какво искаш. Но ако попаднеш на "майстори", пази Боже, както се казва. 4 Връзка към коментар
jul Публикувано: 25 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 25 октомври, 2021 @CooКато оставим настрана първоначалната инвестиция, нервите и парите за ремонт /особено за хора, които не са на ти с темата/, купуването на място за живеене е много емоционално решение, но е добре и да е прагматично. Ще ви изяде и страшно много време /за пътуване и всичко друго/, колкото и на когото да плащате. Да добавя моите разсъждения по темата: Наши приятели живеят на пъпа на София - със страхотна гледка, и много обичам да ходя у тях като гост, обаче за мен са огромни недостатъци няколко неща и не бих живяла там /по-точно не бих купила, защото е друго, ако си там от дете/: 1. Висок етаж /5-6/ без асансьор, при това от високите тавани, та драпаш повечко. Веднъж на ден да се качваш - ок, но да забравиш да купиш хляб примерно и да трябва да се върнеш или да поръчаш нещо с куриер, или друго от ежедневните неща. Качването на мебели също е забавно, а за качване на строителни материали не ми се мисли /то ще ви е доста скъпо, а и не знаете дали няма да има поражения по входа, та да трябва и вход да ремонтирате/. Ако не си с бебе/количка или на възраст - преживява се. Обаче аз лично видях страшен зор да се качвам миналата година, като си скапах коляното на ски, така че и на млад може да се случи. А бях само на гости. На етажа под тях живее баба им, която на практика е затворник в собствения си дом и от години не излиза поради затруднения със стълбите. 2. Отоплението. Много зависи от сграда/изложение/изолация. При тях има ТЕЦ и климатици и пак ми стои хладно. 3. Проблем с паркиране, дори ако трябва да си натоваря/разтоваря колата. После идеята да пренасям куфари 5-6 етажа, за да пътувам, същите етажи за повечко торби за седмично пазаруване.... Хубаво си помислете колко е практично. Иначе изглежда много готино. 9 Връзка към коментар
Sju Публикувано: 25 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 25 октомври, 2021 преди 13 часа, Coo каза: все някой трябва да сметне в Екселите колко накрая ще струва гледката. Според прочетеното в сайтове на фирмите, занимаващи се с изработка на интериори и осъществяването им, изводът е, че при работа с тях, сумата за пълен ремонт ориентировъчно се върти около 50% от стойността на вложената сума при закупуването на имота. Ако мога да си го позволя, бих оставила всичко в ръцете на професионалисти от началото до края. Намирането на майстори е проблем, освен ако нямате близък роднина (например баща, брат, занимаващ се с това). При липса на такива се чака с месеци да се освободят. При нас офертите бяха за чакане 6-8 месеца за старт на ремонта. По случайност намерихме в нашата сграда майстор в друг апартамент. Благодарение на това, за 3 месеца успяхме да влезем в жилището и пандемията започна. Стояхме без врати 6 месеца 😄, но това се преживява, можеше още да не сме започнали ремонта. В този ред на мисли вече се чака по-дълго за всичко по обзавеждането - фирмите имат затруднения с внос на материали, намален капацитет на служители. Качването на мебели при различните фирми варира- някои имат фиксирана цена, например 70 лв., независимо от етажа и независимо дали има или няма асансьор. Други са например около 20-30 лв. за всеки етаж; има и такива, които са го включили в цената на мебелите и оферират "безплатно" качване, но е рядкост. При електротехниката, доставката обикновено е до входа на сградата, без да ги интересува как и дали можете да качите уреда - поръчвали сме си и онлайн с доставка от куриер, и с доставка от фирмите за техника с бус, едно и също е. Ние си купихме за целта сгъваема товарна количка от Практикер, защото въпреки двата асансьора във входа, пак трябват усилия да се стигне до тях от входната врата. 6 Връзка към коментар
Coo Публикувано: 25 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 25 октомври, 2021 преди 6 часа, Zaro каза: Повечето сме така. И все пак в дюбел се навива винт, не пирон.🤪 Хм. Това обяснява много от провалите у дома... 😆 преди 5 часа, Светославов каза: Пети етаж, последен, стара сграда. И логично въпросът ми - а асансьор има ли? Щото всички сме с "one way ticket" и ако решите да останете по-дълго там , тази благинка ще ви липсва, меко казано. Удоволствие е да се работи с майстори, имал съм този късмет. Само им даваш ключовете и какво искаш. Но ако попаднеш на "майстори", пази Боже, както се казва. преди 2 часа, jul каза: @CooКато оставим настрана първоначалната инвестиция, нервите и парите за ремонт /особено за хора, които не са на ти с темата/, купуването на място за живеене е много емоционално решение, но е добре и да е прагматично. Ще ви изяде и страшно много време /за пътуване и всичко друго/, колкото и на когото да плащате. преди 59 минути , Sju каза: Според прочетеното в сайтове на фирмите, занимаващи се с изработка на интериори и осъществяването им, изводът е, че при работа с тях, сумата за пълен ремонт ориентировъчно се върти около 50% от стойността на вложената сума при закупуването на имота. За съжаление и моите прогнози за майсторите, бюджета и времето са такива. Ние и сега живеем на място с всичките му кусури като трудно паркиране, без асансьор и т.н. Надявам се, че докато стана бабишкера, която всички чакат да умре, за да наследят "имотите в Центъра", Ковид ще е минал и последните години от живота си ще ги прекарам в слънчев хоспис някъде по средиземноморието, т.е. няма да мисля за стълбите 🙂😂 Ако имах кеш парите за покупка + доверени хора за ремонта, вероятно бих скочила. Бих скочила и сега, но половинката ми е против - казва, отказваме се от едното жилище, вземаме това с ГЛЕДКАТА... Обаче аз ги гледам малко като пенсионен фонд и не ми се продават 🙂 От друга страна като го гледам какъв е тъжен и умълчан, сърцето ми се къса. 🙂 3 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 25 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 25 октомври, 2021 преди 9 минути , Coo каза: От друга страна като го гледам какъв е тъжен и умълчан, сърцето ми се къса. 🙂 А мен ми се къса сърцето, само като си помисля колко пъти до края на съвместния ви живот ще му натякваш факта, че в името на неговото душевно спокойствие тогава си направила компромис... 😛 1 1 10 Връзка към коментар
antea Публикувано: 25 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 25 октомври, 2021 @Coo стана ми любопитно - на кое му се вика гледка в центъра? в смисъл какво се вижда от прозорците? не е ли в общия случай да виждаш другите кооперации или евентуално покривите им, ако си на висок етаж? в софийския център логистично, ако имаш кола, ми се вижда кошмарно за живот - преди две седмици трябваше да бъда в точен час в една пресечка между Витошка и Христо Ботев, предвидливо бях там около 40 минути по-рано и направих няколко обиколки на цялото широко каре та чак до Руски паметник и нито едно място, нито едно, едва успях на Баня Мадара да паркирам в зона и тичах олимпийски още 10 минути, за да стигна що-годе навреме, това не вярвам да се промени, дори и да стане цената 5 лева на час; къде си държат колите живеещите в района, независимо, че имат стикери за паркиране, недоумявам? 3 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега