Прескочи до съдържание

Покупка на имот

samuraika

Препоръчани мнения

преди 10 часа, samuraika каза:

Седнете с половинката и поговорете още веднъж. Вземете едно листче в ръка и пишете :  +   и   -  на покупката. Всеки един от вас, поотделно. После си сравнете бележките. Ние в къщи така правим. Банално звучи, но ще се изненадаш колко много неща се научават. Не за покупката, а един за друг. Защото си имате различни приоритети и различни гледни точки. Помага ти да видиш през очите на другия.

Даваш ми чудесна идея! Довечера ще експериментирам по една друга непотребителска тема... 😛 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 19 часа, ven62 каза:

@samuraika, това с лисчетата и при нас работи, но ... едностранно.

Докато жена ми излага своите доводи в продължение на 2-3 часа, аз забравям моите ... и едвам успявам да нахвърлям 2-3 булета (от най-важните) на листче, докато я слушам с разбиране.

За да не се "изкриви" експеримента трябва листчетата да сте си ги написали предварително.

И у нас е като при @Coo аз извеждам доводи, пиша таблици, смятам сметки...а милото ми извади една такава диаграмка и прецаква целиОт ентусиазъм.

@Duke опасни са тези експерименти, да знаЙш!

• Харесвам 1
  • Смея се 16
Връзка към коментар
  • 7 месеца по-късно ...

Да повдигна темата с един много актуален въпрос за мене. Имам желание да инвестирам в недвижими имоти в САЩ. Целта е имота да се отдава под наем, за тази цел ще ми трябва фирма за менажиране на имота. Ако някой е отдавал или отдава имот в САЩ чрез такава фирма за управление на имоти ако може да сподели дали може наистина да се разчита на тези фирми, за да нимират наематели, да се занимават с наемателите, да поддържат имота…

Знам, че има във форума доста магеланци живеещи в САЩ, ако някой има опит или наблюдение и иска да сподели ще ми бъде доста полезно. 

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Бяхме зачекнали темата с имотите и по-точно цените им преди доста време  в нашата странна родина.

Та какво ще става, ще минават ли цените на  средноевропейските столици и идентични като население и важност градове като София, Пловдив, Варна сравнено с идентични в Европа според вас ? До къде може да се стигне?

От друга страна, наемите са дори по-ниски спрямо 5 години и няма изгледи да се повишават, какво става?

Ще изчакам да кажете какво мислите в момента и ще хвърля бомбата.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

логичната посока е с повишаването на лихвите цената на имотите да спада и да се вдигат наемите, дали обаче у нас пазарът следва нормалната логика е отделен въпрос

хайде и другите, кажете бързо нещо, за да чуем бомбата 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , Alexander каза:

не знам дали гледате какво става, но има панелки по 3000-3500евро метъра и то не в центъра и всякакви лудости 

Логиката е ясна. Следва девалвиране на еврото 10:1 и ще се върнем на пазарните нива от 2002 ... 2004  г. от 300 ... 400 евро за м2.

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , Alexander каза:

не знам дали гледате какво става, но има панелки по 3000-3500евро метъра и то не в центъра и всякакви лудости 

мислиш ли, че реално някой купува на такива цени?

Връзка към коментар
преди 6 минути , antea каза:

логичната посока е с повишаването на лихвите цената на имотите да спада и да се вдигат наемите, дали обаче у нас пазарът следва нормалната логика е отделен въпрос

хайде и другите, кажете бързо нещо, за да чуем бомбата 🙂

ЕЦБ не може да вдига много основният лихвен процент, за да не вземе някоя южна страна да се гътне. Така че и успокояването на инфлацията ще е труден процес

Връзка към коментар
преди 1 минута , antea каза:

мислиш ли, че реално някой купува на такива цени?

Не знам, но пък чувам от първа ръка редовно всякакви чудеса и честно не би ме учудило някой да дава по 3000е за такива.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , tch каза:

ЕЦБ не може да вдига много основният лихвен процент, за да не вземе някоя южна страна да се гътне. Така че и успокояването на инфлацията ще е труден процес

засега 25 базисни пункта, но наистина хем е супер малко, хем доста закъсняло, в САЩ до края на годината ще стигнат нивата от 2008

Връзка към коментар
преди 9 минути , Alexander каза:

Не знам, но пък чувам от първа ръка редовно всякакви чудеса и честно не би ме учудило някой да дава по 3000е за такива.

българите винаги смятаме, че е много хитро да си скрием парите в недвижими имоти като инвестиция, и ако централни имоти се предлагат по 4000е, може на някой да му е добра сделка и крайна панелка за сумите, които споменаваш - все до края на живота на инвеститора цената ще се върне на покупната 😉 ако е за собствено обитаване, по- има смисъл, но инвестиционно на такива цени с предстоящата неизвестност (балони, стагфлации, рецесии) трябва наистина да имаш мноооого излишни собствени средства, които не знаеш какво да ги правиш

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Последната една година, в България има бум на ипотечните кредити. Лихвите по тези кредити са от порядъка на 2%, а инфлацията за същият период официално е 15%, реално е доста повече. Както и да го гледа човек, си е далавера. Да, сигурно ще има повишение на лихвите по ипотечните кредити, но няма да е съизмеримо с инфлацията. Дори и да ги удвоят и от 2% да станат 4%, при инфлация от 20%, ще има смисъл да се инвестира в недвижим имот с ипотечен кредит.

Не мисля, че в перспектива, е възможна сериозна корекция на цените на имотите надолу, дори и да изглеждат като балон. От една страна има двуцифрена инфлация при цените на всички суровини и материали използвани в строителството, а също и на ел. енергията за бизнеса и т.н. От друга страна е това, че ЕЦБ не може да си позволи адекватно повишение на лихения процент, защото ще е фатално за доста от задлъжнелите държави в еврозоната.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

ще видим, това му е хубавото на пазара, че участниците са с различни очаквания 🙂 дори и сега при 0% базова лихва, ГПР по ипотечните кредити е по-скоро осреднено над 4%, заради компонентите в променливата лихва, които всички банки добавят (а те не са най-прозрачните на света), а и някак идеята, че банките ще останат най-губещите на пазара играчи при инфлация от 20% да кредитират евтино по дългогодишни кредити, и да се минат, ми се вижда трудна за сбъдване

също така, за твоето очакване за изгодност, очевидно си заложил очакване доходите на кредитополучателя минимум да се увеличават поне с размера на инфлацията, така че да не губи покупателна способност за всичко друго извън изплащането на имота - на който му се случи това, ще е щастливец, по-вероятният сценарий е да не му се увеличават и доходите толкова пропорционално на нарасналите разходи

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Времето ще покаже, нормално е да има различни прогнози и очаквания. Поне на база последните 12 месеца, според мен има смисъл и това доведе до бума в ипотечните кредити у нас.

Според мен, ще доминира инфлацията, доходите няма да са в крак с инфлацията, но също и лихвите по ипотечните кредити, дори и да се повишават, няма да нарастват съпоставимо с инфлацията. При сегашната инфлация на всички строителни материали и суровини, а и инфлация като цяло, не мисля че ще има спад при цените на новото строителство.

Повечето хора в България странят от инвестиции в акции и криптовалута и при висока инфлация се инвестира основно в недвижими имоти, което също е фактор.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 19 часа, Alexander каза:

Ще изчакам да кажете какво мислите в момента и ще хвърля бомбата.

Казвай за бомбата? Предлагаш апартамент около докторската градина за €1000/м2 ? :grin:

• Шок 1
  • Смея се 6
Връзка към коментар
преди 38 минути , Фил каза:

Казвай за бомбата? Предлагаш апартамент около докторската градина за €1000/м2 ? :grin:

Не, ще пускам за 5000€, нали всичко скача яко и догодина ще е още повече.

утре ще пиша 

Връзка към коментар
преди 20 часа, nomad каза:

При сегашната инфлация на всички строителни материали и суровини, а и инфлация като цяло, не мисля че ще има спад при цените на новото строителство.

Това не е много сигурно. Цената на желязото беше скочила до небесата, но започна да се връща към поносими нива. Очаква се през септември и други важни компоненти от строителния процес да поевтинеят. Истината е, че в момента освен обяснимата с обективни фактори инфлация сме изправени и пред изкуствено подклаждана от грешни политически и недалновидни икономически решения. Моето лично мнение е, че нещата не са чак толкова черни и до края на годината финансовите пазари ще се успокоят и постепенно ще тръгнат нагоре...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 28 минути , Duke каза:

Моето лично мнение е, че нещата не са чак толкова черни и до края на годината финансовите пазари ще се успокоят и постепенно ще тръгнат нагоре...

Бих се радвал ако прогнозата ти се сбъдне, на този етап съм песимист.

Връзка към коментар

не само желязото пада, ами много други неща, алуминий, мед и т.н. са паднали 25-30% за последния месец-два.

Сега няма да се каже по телевизията, но се вижда на всяка световна борса.

Но у нас няма какво да се търси логика, тук има други задвижващи механизми за цените.

Имам добър приятел, който 2008 фалира кажи речи, имаше борса за желязо и подобни и желязото растеше всеки ден като лудо и в един момент се срина на 50% и така си остана.

Загуби ужасно много пари...

но хората не помнят или не искат такива неща, за повечето всичко е винаги само и единствено нагоре

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Май трябва в темата за хвалене да пиша, ама нали почнах тук,..,

Та това са графиките за цените на имотите и наемите за последните 15 години във Валенсия, на база цените в един от най-големите сайтове за имоти в страната.

Квадратните метри там не се  смятат  като у нас, горе долу ги смятайте както тук е старото строителство- панели ЕПК и пр.

Виждате, че няма нещо фрапиращо дори последните 1-2 години, каквото се наблюдава у нас.

precioviv.JPG.779dd8aeee9bfc5c325bd038e4d526f6.JPG

Това са наемите 

alq.JPG.d82819bbcea3176a12177a2d6e99c1d8.JPG

По най-груби сметки в момента при влагане на примерно 100 или 150к евро там, доходността от наем там е два пъти по-висока спрямо който и да е град в България.

Това е на база обявите, за един и същи град, квартал и подобен имот като размер и състояние.

Излиза х2, при условие, че изваждам и по-високата месечна такса, макар на много места у нас има подобни такси вече, но поне като се прави нещо има пари, а знаете как е у нас.

Та ние купихме набързо и набързо го отдадохме под наем.

• Харесвам 22
  • Браво 17
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.