Прескочи до съдържание

Исландия 2021 - да си планираме страхотно пътуване :)

Lindt

Препоръчани мнения

преди 4 минути , Граф Вронски каза:

Дам, точно така и аз го разбрах. Не е кръгов. И да, и мен ме притесни доста логистиката. И от цените се стреснах 😄 Иначе и аз мисля, че ще се справим.

Тази тук другарка предлага същото, което и Дани тихо нашепна (ако и правилно съм разбрал всичките имена на обектите, които се произнасят, субтитрите много не помагат за тях 😄 )
Засега май не те успокох много 😄 

Но ще трябва още да чета, за да мога да си представя тези Highlands (а, имената доста ме затрудняват, аз как съм и скаран с тях по принцип).

@DenitsaS утре сигурно ще ни помогне с имената. Ако пък е заета, ще искаме сводка. Все сме си на далавера, това е истината 😆

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар

@Lindt Давайте имената, колкото мога ще помагам (с уговорката, че нашата фонетика няма как точно да предаде няколко по-особени звука, но гледам да е максимално близо като изписвам имената в темата с разказите) 😉 Иначе има няколко пътеки около това място на полуостров Рейкянес, то не е много туристическо, но според мен би било интересно. Ето карта: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/sogin-41305217 Езерата наоколо са Spákonuvatn, Djúpavatn и Grænavatn, а цветните планини са между тях. Ето изглед отгоре:

seolzv6yztu1n3mulagu.jpeg.e3a20389ed9243980b9ba83fbebc9b21.jpeg

• Харесвам 4
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

Вече има описани случаи на туристи влизащи в Исландия с документ за ваксинация ( или възстановяване от Ковид )

For reference, your vaccine card must have the following information to be valid for entry:

• First name and last name
  • Date of birth
  • Name of the vaccinated disease (COVID-19)
  • Where and when the vaccinations took place
  • List the number of doses required to complete
  • Information on the issuer of the certificate
  • Name of the vaccine
  • Manufacturer of vaccine and batch number
  • Written in Icelandic, Danish, Norwegian, Swedish, English or French

Iceland accepts all EU-approved vaccines for quarantine exemption. 

• AstraZeneca
  • Janssen (Johnson & Johnson)
  • Moderna
  • Pfizer-BioNTech

Note that vaccines developed in China and Russia — like the Sinovac, Sinopharm, and Sputnik V vaccines — are not accepted at this time. These rules may change when Iceland reopens to citizens of other countries, but nothing official has been announced.

How to enter Iceland if you’ve recovered from COVID-19

You can also skip quarantine if you can prove that you’ve recovered from COVID-19. According to this page on the Icelandic government’s COVID-19 website, you can skip quarantine if you have either a positive PCR test taken 14+ days ago or if you have a positive antibody test. Your test will need the following information:

• First and last names
  • Date of birth
  • When the test took place
  • Where the test took place
  • Name of testing facility
  • Telephone number of testing facility
  • Type of test (PCR test or antibody)
  • Test result (positive PCR test or proof of the presence of antibodies).
  • Written in Icelandic, Danish, Norwegian, Swedish, English or French
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 37 минути , Роми каза:

Ох, омръзна ми! Сега прочетох, че в Исландия въвели пак ограничителни правила. този път до 16.04.2021. А аз ще съм там на 1 май. Дано пак не удължат забраните!

Карантина ли има?

Връзка към коментар

Аз си чета и си гледам клипчета, гледам и чета ... и гледах за този trek Laugavegur - от Landmannalaugar до Þórsmörk (онзи дългия от 54 км , любопитство). И там има 3пресичания (доколкото се показва) на река/реки. Но обаче се втрещих не от това, че трябва да се наджапа, а как го направиха. Три клипа гледах и едните: директно си влязоха с панталон до долу и обувки, другият - без обувки с вдигнат панталон над коленете, трети - с обувки и с панталон над коленете. Хайде този панталон би изсъхнал бързо при наличие на вятър/слънце (предполагам), ама обувките - те става и супер тежки, няма как да станат сухи (или аз не си го представям). Изобщо се замислих, ако аз трябва да го направя как ще постъпя. Не ли е по-добре да се вземат някакви водни обувки (с цел да не си баш бос, сигурно има камъни по дъното)? Та се замислих от любопитство. 😄 

Примерен клип:

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Карантина ли има?

Не е карантина. До 16.04.2021 са затворени всички спа центрове, термални извори, ограничени са събирането на хора до 10 броя - разбирай затворени ресторанти, затворени музеи . Абе просто не се знае какво още ще решат. Надеждата ми е да е подкрепа на тъпата политика да затворят хората за Великден. Има малко и от това сигурно.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 12 минути , Граф Вронски каза:

Аз си чета и си гледам клипчета, гледам и чета ... и гледах за този trek Laugavegur - от Landmannalaugar до Þórsmörk (онзи дългия от 54 км , любопитство). И там има 3пресичания (доколкото се показва) на река/реки. Но обаче се втрещих не от това, че трябва да се наджапа, а как го направиха. Три клипа гледах и едните: директно си влязоха с панталон до долу и обувки, другият - без обувки с вдигнат панталон над коленете, трети - с обувки и с панталон над коленете. Хайде този панталон би изсъхнал бързо при наличие на вятър/слънце (предполагам), ама обувките - те става и супер тежки, няма как да станат сухи (или аз не си го представям). Изобщо се замислих, ако аз трябва да го направя как ще постъпя. Не ли е по-добре да се вземат някакви водни обувки (с цел да не си баш бос, сигурно има камъни по дъното)? Та се замислих от любопитство. 😄 

Примерен клип:

Мисля, че @домосед беше обяснил как се прави в презентацията си.  Предполагам, че можем да го разпитаме по-подробно, защото винаги се сещам за него като стигна до текст за пресичане на река. 

Иначе в някакъв гайд пишеше, че никоя застраховка не покрива подгизналия салон на колата. Та правилото е - ако водата е по-високо от коляното, не минаваш с джипа. Сигурно зависи колко са ти дълги краката и високи гумите, но ще се чудим на място 🙃  С някаква пръчка преценяваш дълбочината, плитчините и маршрута си, гласувам за твоите щеки.

П.П. Обаче пък щеката може да не потъне, а джипът да е тежък и... да, май трябва да проучим въпроса.

• Смея се 3
Връзка към коментар
преди 29 минути , Lindt каза:

Мисля, че @домосед беше обяснил как се прави в презентацията си.  Предполагам, че можем да го разпитаме по-подробно, защото винаги се сещам за него като стигна до текст за пресичане на река. 

Иначе в някакъв гайд пишеше, че никоя застраховка не покрива подгизналия салон на колата. Та правилото е - ако водата е по-високо от коляното, не минаваш с джипа. Сигурно зависи колко са ти дълги краката и високи гумите, но ще се чудим на място 🙃  С някаква пръчка преценяваш дълбочината, плитчините и маршрута си, гласувам за твоите щеки.

П.П. Обаче пък щеката може да не потъне, а джипът да е тежък и... да, май трябва да проучим въпроса.

Това ме присеща за един друг стар виц.

Мутра отишъл за риба на реката. Паркирал джипката, метнал въдицата. След час пристигнала друга джипка с друга мутра. Новодошлият попитал:

- Кълве ли?

- Абе, кълве, не се оплаквам.

- Да взема да метна и аз?

- Ми мятай, бе, брат!

- Абе, не, ще ти преча, пък и ще се разговорим, ще изплашим рибата. Ще отида на отсрещния бряг. Дали ще мога да пресека с джипа.

- Минавай бе, брат, няма проблеми!

- Ама гарантираш ли, че мога да мина?

- Гарантирано е, бе, брат, минавай!

Пали джипката, засилва към реката и... потъва.

Изплува, някак си, като мокра кокошка...

- Абе, брат, що така стана, Нали гарантирано уж!...

- Че де да знам, че тъй ще стане, бе, брат... Преди няколко минути едно такова дребно патенце влезе от същото място - и си мина!

• Харесвам 2
  • Смея се 6
Връзка към коментар

@DenitsaS, Дени, ще може ли да използвам жокер "Обади се на приятел"? 
Гледам трековете в този сайт и те са групирани по региони, ама нещо има разминаване от тяхния списък и списъка уж от Уикипедия. И вече тотално се оплетох
4 ми се губят:

regions.png.36c2adb9508f426f6c952fb3c4aa9749.png

Редактирано от Граф Вронски
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@Граф Вронски В Уикипедия са дадени регионите като административни единици, а не толкова като географски понятия. Това, което наричат Southern Peninsula е всъщност част от Рейкянес. Заедно с Capital Region тази част се покрива в сайта от района Suðvesturland (или югозападен регион). В сайта има само Norðurland (северен регион), а в Уикипедия са го разделили на североизточен и северозападен регион. Hálendið е високопланинската част в средата на острова. Hornstrandir и Strandir се намират в Западните фиорди. Дано съм успяла да обясня, ако не - питай ме пак 😆

• Благодаря 3
Връзка към коментар
На 26.03.2021 г. в 9:55, master_of_germs каза:

Писахме си с @Lindt и за него. Според мене логистично става тегаво, ако се прави целия маршрут. Но може да се направят еднодневни разходки от двата му края, при Landmannalaugar и Thorsmork. Виждат се достатъчно красиви места.

Дани, ти къде всъщност намери успокояваща информация за самоорганизирането до Торсморк? Аз изобщо не разбирам откъде ще минем с кола, колко реки има, как става и всъщност ще успеем ли да стигнем без да платим за пресичане със специализиран автобус. 

Връзка към коментар
преди 15 минути , Lindt каза:

Дани, ти къде всъщност намери успокояваща информация за самоорганизирането до Торсморк? Аз изобщо не разбирам откъде ще минем с кола, колко реки има, как става и всъщност ще успеем ли да стигнем без да платим за пресичане със специализиран автобус. 

Ами в нашите теоретични разработки цялостно се предвижда да е джип, а не кола.

Ама в момента съм на друга вълна 🙂 

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , master_of_germs каза:

Ами в нашите теоретични разработки цялостно се предвижда да е джип, а не кола.

Ама в момента съм на друга вълна 🙂 

Аз именно минаване с джип клоня към убеденост, че нямаме топки да опитаме. Без да питам шофьор за това, просто като изграждащ програмата, ще изключа долината. 

Когато вълната те запрати насам, свирни 🙂

Ето по темата: 

https://www.icerental4x4.is/en/iceland-travel-guide/thorsmork-road-f249/

• Шок 3
Връзка към коментар

Има разлики между различните 4х4. Едните са нормалните  SUVта, които са си ежедневие и в България, но със задвижване и на четирите колела. Другите са т.нар. супер джипове, които са с огромни гуми и могат да изглеждат така:

image.png

С това, аз лично бих препоръчал внимание и формиране на план спрямо времето, актуалните условия, възможностите и опита на шофьорите. Разни тур агенции, които имат нулев интерес да кажат "всичко е точно с нормална Дачия Дъстър, зарежете нашите услуги" бих ги ползвал само като вторичен източник на информация. Не отричам съветите там като полезни, но и да се има предвид, че няма застраховател на планетата който да напише "нашата застраховка не струва и искаме твърде много пари за минималния риск, който покриваме"...ако мога да направя малко по-свободна аналогия. Вече, ако наистина на ренталките им е забранено да карат по този път е друга бира и не препоръчвам подобни геройства.

Умната.

П.С. Броят и дълбочината на реките е много вариращ на ежедневна база, не може отсега да се планира.

Редактирано от Георги
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

П.С.2 - я като си се засилила проучи логистиката и до кратерите Laki. На мен са ми друго мечтано място, но не съм ги проучвал в детайли досега, така че ако прочетеш и споделиш ще е супер. Мен ме мързи, а ти явно си острие в момента.

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 55 минути , Георги каза:

Има разлики между различните 4х4. Едните са нормалните  SUVта, които са си ежедневие и в България, но със задвижване и на четирите колела. Другите са т.нар. супер джипове, които са с огромни гуми и могат да изглеждат така:

image.png

С това, аз лично бих препоръчал внимание и формиране на план спрямо времето, актуалните условия, възможностите и опита на шофьорите. Разни тур агенции, които имат нулев интерес да кажат "всичко е точно с нормална Дачия Дъстър, зарежете нашите услуги" бих ги ползвал само като вторичен източник на информация. Не отричам съветите там като полезни, но и да се има предвид, че няма застраховател на планетата който да напише "нашата застраховка не струва и искаме твърде много пари за минималния риск, който покриваме"...ако мога да направя малко по-свободна аналогия. Вече, ако наистина на ренталките им е забранено да карат по този път е друга бира и не препоръчвам подобни геройства.

Умната.

П.С. Броят и дълбочината на реките е много вариращ на ежедневна база, не може отсега да се планира.

Аз не че имам доверие на агенциите. Но изгледах няколко видеа за мястото и те неуморно повтарят - може със супер джип, супер бус, със специализирано возило с водач за пресичане на реката, по един от трековете - 50 или 25 км... Поглеждам при колите под наем - пак подобна информация. Поглеждам self drive 4x4 турове из highland - долината не е включена в маршрута.

И ми се струва, без да питам конкретна агенция за коли, че ако пише навсякъде, че застраховките не покриват минаване през река, вероятно не покриват минаване през река. 

Евентуално може и някой сам да си го направи това пътуване по f249, но не намирам да го е препоръчал 🙂 Може да потърся още веднъж, този път самия път и да видя на какво ще попадна.

Видях и съвет да се тръгва рано, защото с напредването на деня ледът се топи по-интензивно и реките стават по-бурни. 

Ще хвърля поглед на кратерите и ще видя какво ще излезе 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Лаки

До кратерите са 50 км по път F206, отклоняваш се от ring road при Hunkubakkar Guesthouse.

https://www.vatnajokulsthjodgardur.is/en/areas/laki-eldgja-langisjor/plan-your-visit/laki

for_a.jpg.e7166328b6cbad8950d3c1846cd10b83.jpg

Мястото е важно по две причини: 

1/ близо е до този каньон, който в момента е отворен за посетители - Fjardargljufur

fjardargljufur.jpg.8675a6a833df4b5bc39b666e35f504b6.jpg

2/ върти ми се в главата, че именно тази нощувка бях сигурна, че съм анулирала, а не бях и платихме 200 евро. 

Та тези 50 километра се очаква да са по доста лош път, с големи дупки, някоя рекичка и поточе, много друсане и забрана да се отклоняваш от пътя. Очаква се да ги минеш с 4х4 за 2 часа. 

За повече информация пишем на тези: 

For further information please contact Skaftárstofa our visitor center at Kirkjubæjarklaustur (klaustur at vjp.is)

Има паркинг и тоалетни.

Сега, след като сме стигнали, предполагам е хубаво да видя и защо ще ходим там изобщо 🙂

Lakagígar (кратери Laki) са поредица от кратери, които са се образували в едно от най-големите смесени изригвания в света. Сега наричани Пожарите на река Скафта (или изригването на Лаки), тази непрекъсната поредица от изригвания излъчва огромно количество лава и значителни количества вулканична пепел от пукнатина, простираща се на 25 км в района западно от ледената шапка.

Изригването започва на 8 юни 1783 г. в югозападния край на пукнатината. Лавата преминава през равнината, унищожавайки голям брой ферми, спирайки точно пред малкия град Kirkjubæjarklaustur на 20 юли. След това избухва в североизточната част на пукнатината. От 29 юли чак до октомври лава тече по течението на река Hverfisfljót и през района по двата бряга. Вулканичната активност започва да отшумява, но изригването окончателно приключва едва през февруари 1784 година.

Общата площ на полученото лавово поле е 565 km², а прогнозният обем на вулканичен материал е над 12 km³.

Има пътека за посетители, която разказва за огненото изригване на Skafta през 1793 -1794 година и произхода на Lakagígar craters. Пътеката е дълга 500 метра, минава през един от кратерите и са поставени информативни табели. 

https://www.vatnajokulsthjodgardur.is/static/files/svaedin/Laki-Eldgja-Langisjor/PDF-skjol/gestagata_enska_an-sk.pdf

79.jpg.4be37f58ee69cfdbecfaf8e715539796.jpg

В следващ пост ще  откраднем някоя идея за дневен маршрут, включващ кратерите 🙂

• Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...
Преди 1 час, Iceman каза:

Здравейте,

някой знае ли дали има някаква  ЗАДЪЛЖИТЕЛНА форма  за регистрация преди пристигането в Исландия ? 

Има формичка за попълване тук:

https://visit.covid.is

При това, се попълва от всички, и ваксинирани, и тези с PCR тестове.

Пише, че се попълва в рамките на 72 часа преди пристигане

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Преди малко съм писала за друг каньон... Сега погледнах на картата... Ние ходихме само до каньона Fjardargljufur, по-нататък не сме продължавали към кратерите. По спомените на мъжа ми до каньона пътят в последните няколко километра е имал дупки,  преодолими и с кемперван, който не е 4х4. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.