AlexandraKo Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 преди 13 минути , master_of_germs каза: Точно така: Островът е Кос (синоним - наклонен 😄 , също тъй - пойна птица Възможно е и Хипократ да е тръгнал като кос през гората ... ( @Goal & Boss щеше да е следващият ми жокер 😉 ), но по-важното е, че под неговото си дърво (чинар, както се разбра) е водил голяма част от обучението на учениците си. Сегашният чинар не е истинското дърво на Хипократ, но е напълно вероятно да е пряк потомък на известното дърво, а и да не е, легендата е прекалено хубава, за да я разваляме. Та дори и само на около 500 години, настоящият чинар е с обиколка над 12 метра и едвам се държи, с механична помощ. Жокерът: клетва се отнасяше, естествено, за Хипократовата клетва, която всички лекари полагаме при завършването си. Конска сила може би подведе много хора (това беше и целта), но точно това означава името Хипократ на старогръцки. 🙂 ἵππος (hippos) = кон + κράτος (kratos) = сила. Жезълът с увита змия (една само) е жезълът на Асклепий - древногръцкият бог на медицината. Според преданията Атина Палада дава на Асклепий от кръвта на змиекосата горгона Медуза. Когато кръвта ѝ капе от лявата ѝ страна, сее смърт, а когато капе отдясно, изцелява. Римляните са преиначили името Асклепий на Ескулап - оттам произхожда и латинското име на кестена - Aesculus. Като студент бях председател на кръжока по история на медицината, голяма мечта ми беше да посетя Кос... @Роми или @AlexandraKo, а сега де? 🙂 @Роми, безусловно, си е наред! Аз не бях доразбрала, всичко това го знам, но защо разбрах, че е в СА, не знам:(((( А жезълът на Асклепий е всъщност , пръчката, с която убил една змия по пътя си, кат го викнали да цери една важна личност ли , бог ли, забравих, точно. И видял, как една друга змия, донесла в устата някакви треви, покрила умрялата си другарка, сложила и в устата и , и тя се съживила. И тогава, той разбрал, че това е знак - събрал от същите треви и излекувал важната персона. Та за туй, змията седи увита около жезъла:)))) Според легендата:)) 6
Роми Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 преди 2 минути , Мари Николова каза: Флорида 🙂 Не мислех сега за Евърглейдс, но също има животинки в мечтаното място 1
AlexandraKo Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 Преди 1 час, Роми каза: блато Нигерия?
Роми Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 преди 3 минути , AlexandraKo каза: Нигерия? Не е в Африка. И съм била вече там, но пак ми се ходи много.
Роми Публикувано: 26 юни, 2021 Публикувано: 26 юни, 2021 преди 8 часа, master_of_germs каза: Пантанал Да Пантанал е. По план трябваше този август да гледаме ягуари от реката. Ти си! 1
master_of_germs Публикувано: 26 юни, 2021 Публикувано: 26 юни, 2021 Нека да е някой друг, че в момента съм на бординг, а имаме и друг полет по-късно днес, и още сме на тръни дали няма да стане фал с чекирането за втория ни полет. 6
AlexandraKo Публикувано: 26 юни, 2021 Публикувано: 26 юни, 2021 преди 4 часа, master_of_germs каза: Нека да е някой друг, че в момента съм на бординг, а имаме и друг полет по-късно днес, и още сме на тръни дали няма да стане фал с чекирането за втория ни полет. Хайде аз, да отменя @master_of_germs, пожелавам му, безпроблемни полети и хубаво Сицилианско пътуване! То, понякога, без подготовка, стават най-хубавите преживелици:))) кладенец 3
Роми Публикувано: 26 юни, 2021 Публикувано: 26 юни, 2021 Преди 1 час, AlexandraKo каза: Хайде аз, да отменя @master_of_germs, пожелавам му, безпроблемни полети и хубаво Сицилианско пътуване! То, понякога, без подготовка, стават най-хубавите преживелици:))) кладенец Русия или Индия? В Русия най-дълбокия сондаж, а в Индия е онзи историческия със стълбите... 3
crazyhorse Публикувано: 26 юни, 2021 Публикувано: 26 юни, 2021 Преди 1 час, AlexandraKo каза: Хайде аз, да отменя @master_of_germs, пожелавам му, безпроблемни полети и хубаво Сицилианско пътуване! То, понякога, без подготовка, стават най-хубавите преживелици:))) кладенец Синтра 6
ДиянаВ Публикувано: 26 юни, 2021 Публикувано: 26 юни, 2021 Едно птиченце ми каза, че на @AlexandraKo й се ходи до Амалфийското крайбрежие 🙂. Не може да няма там някоя градина с кладенец. 3
AlexandraKo Публикувано: 26 юни, 2021 Публикувано: 26 юни, 2021 преди 6 часа, Роми каза: Русия или Индия? В Русия най-дълбокия сондаж, а в Индия е онзи историческия със стълбите... Не. преди 5 часа, crazyhorse каза: Синтра Не. преди 5 часа, ДиянаВ каза: Едно птиченце ми каза, че на @AlexandraKo й се ходи до Амалфийското крайбрежие 🙂. Не може да няма там някоя градина с кладенец. Не. Докато мислите, да ви кажа, да се похилите :))) Подредих аз, Амалфи, вила Олга на Капри, на @Ромихотелчето на Исхия, Соренто -Моренто и се примирих, че няма да сме с кола, че по островите не може лятото. Сърът като чу , веднага рече, че му се ходи на друго място, дето ще си имаме кола, като кацнем:))) Отказах резервациите и сега ще кроя новото планче:))) С кладенеца. А в Индия никога не ми се е ходело и не вярвам , това да се промени:( Остров е. Ще ходим на него и на съседния, те са в различни държави . 1 1
slujitel Публикувано: 26 юни, 2021 Публикувано: 26 юни, 2021 преди 3 минути , AlexandraKo каза: Не. Не. Не. Докато мислите, да ви кажа, да се похилите :))) Подредих аз, Амалфи, вила Олга на Капри, на @Ромихотелчето на Исхия, Соренто -Моренто и се примирих, че няма да сме с кола, че по островите не може лятото. Сърът като чу , веднага рече, че му се ходи на друго място, дето ще си имаме кола, като кацнем:))) Отказах резервациите и сега ще кроя новото планче:))) С кладенеца. А в Индия никога не ми се е ходело и не вярвам , това да се промени:( Остров е. Ще ходим на него и на съседния, те са в различни държави . Исландия?
iMari Публикувано: 26 юни, 2021 Публикувано: 26 юни, 2021 Сардиния и Корсика? Да не би да става дума за храм-кладенеца при Балао, който бил идентичен с нашия в с. Гърло? 3
AlexandraKo Публикувано: 26 юни, 2021 Публикувано: 26 юни, 2021 преди 50 минути , slujitel каза: Исландия? Не. преди 42 минути , ivan69 каза: Сардиния? Даааа! преди 44 минути , Мари Николова каза: Сардиния и Корсика? Да не би да става дума за храм-кладеница при Балао, който бил идентичен с нашия в с. Гърло? Даааа! Поцо Сакро е в Сардиния и съм ви го показвала, заедно с разни паметници на нурагите. А оттам, ще се прехвърлим в Корсика, - хем на плаж, хем - по стъпките на Наполеон:))) Много странно - отговорът на @ivan69 е последен, пък е изпреварил, този на @Мари Николова , с една минута. Как да избера, кой е наред? Освен, вие двамата да решите, моля! 1
iMari Публикувано: 26 юни, 2021 Публикувано: 26 юни, 2021 преди 11 минути , ivan69 каза: Нека @Мари Николова каже къде и се пътува Кажи ти, аз казвах няколко пъти, а ти не си участвал още. 🙂 1
ivan69 Публикувано: 26 юни, 2021 Публикувано: 26 юни, 2021 преди 3 минути , Taliana каза: Гибралтар не преди 2 минути , Мари Николова каза: Португалия, прая да Маринха? не
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега